Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Hari pertama

- bismillah -Hari pertama. Alhamdulillah Allah izin masuk kelas. Gembira, teruja, excited. Alhamdulillah. Work hard and remain humble. :-)Gembira bila orang kawan dengan kita bukan sebab bilangan A+ masa spm. Hehe. Tadi diorang cakap2 pasal spm. Mostly yang straight a+ adalah yang maintain jadi scorer sekarang. Juga yang almost straight a+. Diorang start mention siapa yang 10a+ tak cukup 11a+ pun scorer jugak. Hurmmm. To cut short, cakap2 tu terputus bila saya cakap, "alaa, spm dah 3 tahun lepas dah..."
Hehe. Habis perbualan. Hurm. Belajar keluar dari comfort zone! :-)Cipta comfort zone baru. Lagi satu, cakap2 itu buatkan saya terfikir, "where have i been this long before?" Ke mana saya menghilang xmasuk dalam list of top scorers..
Tp segala markah dan usaha yang Allah izin selama ni yang saya dapat adalah lebih manis dari dapat fullmark insyaAllah :-)Jom jadi scorer yang Allah redha. Kalau bukan sekarang, Allah akan bagi nanti atau dlm bentuk yang lebih baik. Insy…

ibrah.. cerita pendek minyak ikan :)

- bismillah -

alhamdulillah. hari ni rabu :)
jumaat akan berangkat pulang ke jordan insyaAllah. so, memandangkan dah nak balik, tadi pergilah cari barang keperluan.

memandangkan jarang jumpa ikan fresh, hanya selalu jumpa fillet atau tuna atau sardin je, saya pun rasa macam tak cukup zat. hehehe.
(bersyukurlah malaysia ni kelilingnya laut!)

belajar hari tu dalam kelas, ikan membekalkan omega-3, sejenis lemak penting yang membantu perkembangan otak. hehe. kalau lama sangat tak makan ikan, tak ke makin slow nanti by the end of medicine course :3 (6 tahun)
apa tujuan belajar kalau tak nak amalkan??

pembantu kedai1 : ya, nak cari apa?
saya : saya nak minyak ikan.
PK1 : PK2, kak ni nak minyak ikan.
saya : :3 dia panggil 'kak'...oh my sensitip lahh.

ok itu bukan ceritanya.

begini...

kak kedai tu hulur twin pack minyak ikan, 120 biji.
ada tulis di kotak "omega-3 plus vitamin E".
dalam hati, ohh omega-3 namanya...lupa pulak belajar dalam community medicine summer sem hari tu…

Duit yang tak banyak mana

-bismillah-'Kaya sangat ke kita?'Saya terbaca satu post di blog lain dengan tajuk tu. Contentnya mudah, tapi berjaya buatkan saya muhasabah dengan apa yang saya buat sebelum ni. Pasal belanja kewangan. 'Anak muda memegang duit sendiri'Saya akui, pertama kali ada pendapatan sendiri memang mengujakan. Banyak pula tu. Hidup jauh daripada penasihat kewangan (ibu ayah), hidup sendiri tanpa perlu fikir tanggungan, memanglah akan mudah terbabas dalam menguruskan duit sendiri. Saya pernah terbaca pasal statistik golongan muflis di malaysia ialah golongan muda, dan ramainya ialah yang berpendapatan (bekerja). Saya tak ingat dapat mana fakta ni, tapi kebanyakannya adalah berpunca dari hutang kad kredit. Sayangnya, pengurusan kewangan tak betul. Baru bekerja, baru ada pendapatan, kita rasa nak miliki semua benda, nak beli semua benda. Alasan kita, nak ganti benda yang lama, nak bagi ada spare, bukan nak membazir pun...
Betul, tapi kadang benda kita beli semua berguna! Tapi sayang…

is it ok?

- bismillah -

I have been wondering.

Is it ok to be with one who always make us feeling inferior?

I mean, the marriage.

Just as in any fairy tale, a pauper is paired with a princess. Or simply look at cinderella, a poor orphan who met with a royal prince.

But in our real life, depending on our environment and exposures, we dreamt of meeting a capable person, with big job, huge property and so on bla bla bla. Even some of us may want to be with a hafiz quran, solehah, and all other spiritual qualities.

So, is it ok to live on with those who make us feeling inferior or we must opt to be with those who are almost equal?

I would love to hear from those who happen to read this post. even in malay is okay.

***