Sunday, September 22, 2013

Hari pertama

- bismillah -

Hari pertama. Alhamdulillah Allah izin masuk kelas. Gembira, teruja, excited. Alhamdulillah.

Work hard and remain humble. :-)

Gembira bila orang kawan dengan kita bukan sebab bilangan A+ masa spm. Hehe.

Tadi diorang cakap2 pasal spm. Mostly yang straight a+ adalah yang maintain jadi scorer sekarang. Juga yang almost straight a+. Diorang start mention siapa yang 10a+ tak cukup 11a+ pun scorer jugak.

Hurmmm. To cut short, cakap2 tu terputus bila saya cakap, "alaa, spm dah 3 tahun lepas dah..."
Hehe. Habis perbualan.

Hurm. Belajar keluar dari comfort zone! :-)

Cipta comfort zone baru.

Lagi satu, cakap2 itu buatkan saya terfikir, "where have i been this long before?" Ke mana saya menghilang xmasuk dalam list of top scorers..
Tp segala markah dan usaha yang Allah izin selama ni yang saya dapat adalah lebih manis dari dapat fullmark insyaAllah :-)

Jom jadi scorer yang Allah redha. Kalau bukan sekarang, Allah akan bagi nanti atau dlm bentuk yang lebih baik. InsyaAllah.

Kejar akhirat, dunia akan datang kepada kita.
Kejar dunia, dunia tidak akan datang melainkan sedikit.
Ada dlm hadis pasal ni.

Alhamdulillah.
Moga Allah berkati setiap detik.

Hari pertama musim luruh di jordan. Redup, macam hari pertama ramadan.

Moga nanti, hari kita bertemu Allah, adalah hari paling baik. Amiin.

Wednesday, September 18, 2013

ibrah.. cerita pendek minyak ikan :)

- bismillah -

alhamdulillah. hari ni rabu :)
jumaat akan berangkat pulang ke jordan insyaAllah. so, memandangkan dah nak balik, tadi pergilah cari barang keperluan.

memandangkan jarang jumpa ikan fresh, hanya selalu jumpa fillet atau tuna atau sardin je, saya pun rasa macam tak cukup zat. hehehe.
(bersyukurlah malaysia ni kelilingnya laut!)

belajar hari tu dalam kelas, ikan membekalkan omega-3, sejenis lemak penting yang membantu perkembangan otak. hehe. kalau lama sangat tak makan ikan, tak ke makin slow nanti by the end of medicine course :3 (6 tahun)
apa tujuan belajar kalau tak nak amalkan??

pembantu kedai1 : ya, nak cari apa?
saya : saya nak minyak ikan.
PK1 : PK2, kak ni nak minyak ikan.
saya : :3 dia panggil 'kak'...oh my sensitip lahh.

ok itu bukan ceritanya.

begini...

kak kedai tu hulur twin pack minyak ikan, 120 biji.
ada tulis di kotak "omega-3 plus vitamin E".
dalam hati, ohh omega-3 namanya...lupa pulak belajar dalam community medicine summer sem hari tu. =.='

saya tanya, "yang omega 3 + omega 6 ada?"

dia tunjuk sejenis lagi botol. 60 biji je.
dia cakap, "dia tulis sini omega 3+6, tapi dekat content information tulis omega-3 je..."

saya pun konfius. takkan kilang boleh lulus bila lable dan content tak sama?
baca punya baca...dia tulis macam ni,
"contain omega-3 and evening primrose oil, source of linoleic acid"
tak da langsung perkataan omega-6.

saya pun mumble sorang depan kakak tu..
"oh, yang omega-3 dalam botol ni sekali dengan primrose oil noh?"
tak sedar apa2 langsung apa yang saya cakap.
letak semula botol tu.

padahal, tahukah anda? linoleic acid tu omega-6 laaaa! :3

kakak tu tengok saya tak tahu nak buat pilihan, "adik ambik ni lah, ada vitamin E sekali..baik untuk kulit."

"ok. tak apa lah, saya ambik yang tadi, omega-3 + vitamin E"

$$$ 40 ringgit untuk 120 biji. murah sangat. dia kata promotion.

masuk dalam kereta. keluarkan dan baca semula kotak.

MADE in yu-es. OMG. cari tanda halal. botol omega3+6 tadi ada nampak tanda halal!

takda tanda halal. tak pa kot, minyak ikan je pun. lagipun ubat......
sampailah mata saya nampak perkataan GELATIN.

gulp. "ayah, nak pi semula kedai tadi! nak tukar ubat!!"

masa tu ayah dah keluar dari tempat parking, dah keluar ke jalan besar dah pun. haiyoo.

"serius ayah! adik tak boleh makan ni...gelatin dia tak tau mai mana"

"habis tu nak cakap apa dekat kedai tu?" ayah tanya.

"adik guna nama ayah la..adik nak cakap yang ayah saya suruh ambik yang omega 3+6"

"haish...jangan lah cakap macam tu."

"ok2. adik fikir cara lain. tapi serius tak mau ubat ni. nak buat macam mana ayah...hidayah untuk nampak halal haram tu lambat sikit datang kat adik..bila masuk dalam kereta baru terfikir."

dalam hati, alhamdulillah Allah izin gerak hati utk syak pada gelatin ubat yang di buat di amerika tu. walaupun dia tak ada halal declaration, saya pukul rata yang dia memang tak halal. sebab ubat lain boleh je apply halal certification. dan hati memang nak discard ubat tu semahu-mahunya! tak kisahlah nak masuk kedai kali kedua pun. walaupun macam menyusahkan tokey farmasi tu, saya tetap tak nak ubat yang saya tengah pegang tuuuu!

masuk ke kedai buat kali kedua. buat muka 20 sen...
malu, rasa banyak songeh pun ada.
"saya nak ambil yang tadi boleh? yang omega 3+6 tu? tak nak yang ni (ubat saya dah beli tu)"

"ok." dia cakap bahasa dia dengan tokey kedai. tokey angguk.
"38 ringgit." maksudnya dia kena pulangkan 2 ringgit pada saya.
dalam hati, dia tak nak pulangkan pun takpa, asalkan saya dah berjaya tukar ubat halal!

hehe. alhamdulillah kak tu ok.

60 biji 38 ringgit. ok lah tu. yang tadi 120 biji 40 ringgit. nampak tak murahnya gelatin tu :3

tengok botol baru tu, jenama hovid, made in malaysia, ada logo halal siap ada iso number lagi. sejuk hati.

alhamdulillah.

kalau Allah keraskan hati saya supaya jaga muka jaga malu nak ulang banyak kali pi, tak tahulah.

so. bekalan buat masa depan. bersungguh-sungguh lah untuk perkara yang halal dan haram, yang kita tahu. jangan melangkau perkara yang kita tahu tak boleh.

jujur. ayah ajar saya supaya jujur hehe.

jom, share hadis ni :) dalam hadis 40...

Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pemberian dari Allah.

moga Allah redha. 
moga tidak diuji dengan perkara yang tak termampu.
moga terjaga darah daging, daripada perkara haram, sama ada tahu atau tak tahu.

amin.

Saturday, September 14, 2013

Duit yang tak banyak mana

-bismillah-

'Kaya sangat ke kita?'

Saya terbaca satu post di blog lain dengan tajuk tu.

Contentnya mudah, tapi berjaya buatkan saya muhasabah dengan apa yang saya buat sebelum ni. Pasal belanja kewangan.

'Anak muda memegang duit sendiri'

Saya akui, pertama kali ada pendapatan sendiri memang mengujakan. Banyak pula tu. Hidup jauh daripada penasihat kewangan (ibu ayah), hidup sendiri tanpa perlu fikir tanggungan, memanglah akan mudah terbabas dalam menguruskan duit sendiri.

Saya pernah terbaca pasal statistik golongan muflis di malaysia ialah golongan muda, dan ramainya ialah yang berpendapatan (bekerja). Saya tak ingat dapat mana fakta ni, tapi kebanyakannya adalah berpunca dari hutang kad kredit. Sayangnya, pengurusan kewangan tak betul. Baru bekerja, baru ada pendapatan, kita rasa nak miliki semua benda, nak beli semua benda.

Alasan kita, nak ganti benda yang lama, nak bagi ada spare, bukan nak membazir pun...
Betul, tapi kadang benda kita beli semua berguna! Tapi sayang tak perlu pun... :‘(

Dulu zaman sekolah rendah pakai jam Q&Q 25 ringgit je, lepas tu rasa nak beli jam 100 ringgit, jam habis bateri putus tali tukar nak beli yang lain pulak. Habis sekolah pakai solvil yang 200 lebih. Jam leather pakai lama sangat, jam tu tahan lama, mula nak beli baru. Alasan, dah 4 tahun jam sama. Ini kisah saya.
Jadi, balik malaysia, saya ajak parents pergi sempadan thai untuk hunt jam branded dekat kedai bebas cukai.

Jam ada 600 ringgit ke atas. Paling mahal dekat situ tag heuer ja. Ribu riban.

And these left me feeling muhasabah.

Kalaupun kau ada 10000 di tangan, kenapa kau nak beli jam 7000? Memanglah mampu, tapi itu sangat tak bijak!! Buat apa nak habiskan duit? Tak boleh hidup ke beli jam 700 kalau dah kau ada 10k? I mean, ukur baju di badan sendiri. Jangan fikir 'aku mampu' maka semua benda kita nak beli. No, fikir apa lifestyle kita. Aku pilih untuk hidup mewah ke? Betul aku tak menyesal hidup mewah di dunia ni?

Sungguhpun gaji beribu riban Allah boleh beri pada siapa yang Allah pilih, tapi tak semua mampu memilih untuk hidup sederhana.

Ya, sederhana.

Cerita kasut pula.
Awal nak pergi jordan saya pergi cari scholl. Konon nak selesa. Ya, memanglah selesa. Harga pun mampu. (Again, tengok pada kemampuan, akan buatkan saya tertipu. Mak ayah support, duit sendiri, memanglah mampu kalau campur2)
Lepas kasut scholl tu lusuh, saya cari adidas. Beli tanpa rasa mahal. Sebab saya fikir, 'takpa, aku mampu, dan aku perlu kasut baru.'

Lepas baca statement 'kaya sangat ke kita?' 'Duit kita habis pergi ke mana?' dan lain2 ayat yang buatkan saya fikir ke mana duit keluar, hari ni berjaya beli jam baru di kedai cina. Oklah, sederhana. Tak sangka saya hanya terfikir untuk cari jam di malls (perlis ni tak ada mallsssss) dan duty free zone. High maintenance punya orang oo. Tapi dah insaf lepas 'boleh berfikir'.

Dan, paling best, masuk kedai kasut bata. Memanglah bata international, tahan lama, tapi rasa tak pernah terfikir nak masuk sebab dari kecik memang kaki bata.
Masuk tadi, Ohhhmaiii!! Kasut sport dia 60 ringgit. Dulu pergi tuang duit dekat adidas 65 dinar. Boleh beli 4 pasang kalau macam ni!

So lepas ni saya tahu macam mana nak berjimat cermat. Dan duit tak kering cepat.

Lagipun, mak cakap tadi, ok je nak pakai branded items, tapi sekarang ni sederhanalah...sebab masih belajar.
-

Huhuhu. That lefts me being speechless. Betapa tak sedarnya sebelum ni. What i've been doing? How do i have been living? Mewah? Zzzzzz.

Pernah pergi parndorf? T_T i have been there. Time sale. Murah, barang nak buat hadiah utk family, macam2 alasan. Tapi tak teringat pula pasal statement 'kaya sangat ke kita ni?'

Guess, timberland, reebok, you name it. Bought them all.

Dan haritu nampak ada orang pergi kilang swarovski, and he bought something! Rasa nak pergi dan beli something jugakk :‘(

Oh farhana. Do you really need to buy a piece from swarovski now?

Haihla.

Cerita spek mata lagi panjang.
'Kak, saya nak yang anti-reflection, transition warna brown tak nak black, frame itu bla bla bla.'
I was amazed myself, from where did i learn such??

Teringat dulu, tengok pertabalan agong. Tuanku permaisuri at that time pakai spek brown transition. And eversince, saya pakai cermin transition sejak spek kedua (form 2).

Oh farhana. Kau rakyat. Tapi sejak form 2 dah taste macam queen apa kes?

Jadi, marilah insaf.

Huhuh. Tapi dapat anti-fog coated glass. For free sapa taknak. Hehh, menambah taste mutu keunggulan. Zzzz. Habislah.

Jadi, marilah kurangkan tengok cerita korea yang kaya ada dressing room, jamnya berlambak, kasut bersusun, beg apatah lagi.
Buang jauh2 majalah / iklan yang tunjuk luxury life.
Udah-udah lah tu baca blog orang hidup mewah. ((((I just love to read orang besar negara punya wife :‘( ))))
Belajar bergaul dengan orang yang bahagia dalam bersederhana.
Belajar to be one!

Paling penting, ingat mati, kau tak bawa any luxury pun. T_T
Quran tu kena mewah.

Oh Allah do bless me with Rahmah.

Jom siapa yang suka luxury life kita fikir dua kali. :D
Semua orang mampu mewah, tapi tak ramai mampu bermewah hingga ke sana, akhirat.

Thursday, September 5, 2013

is it ok?

- bismillah -

I have been wondering.

Is it ok to be with one who always make us feeling inferior?

I mean, the marriage.

Just as in any fairy tale, a pauper is paired with a princess. Or simply look at cinderella, a poor orphan who met with a royal prince.

But in our real life, depending on our environment and exposures, we dreamt of meeting a capable person, with big job, huge property and so on bla bla bla. Even some of us may want to be with a hafiz quran, solehah, and all other spiritual qualities.

So, is it ok to live on with those who make us feeling inferior or we must opt to be with those who are almost equal?

I would love to hear from those who happen to read this post. even in malay is okay.

***


Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...