Wednesday, August 7, 2013

tarawikh 29 ramadan, pengakhiran ramadan di jordan T_T

-bismillah-

moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

malam terakhir insyaAllah jika esok belum raya.
witir pun berakhir dengan surah an-nas, satu quran kamil lengkap telah dilalui dalam tarawikh dan solat2 sunat di masjid nuh qudhah.

"kamu bersolat?" sorang makcik bertanya.
"nah, ambil ini." diserahkannya gumpalan wang kertas.
saya hanya memegang, memikirkan mungkin dia akan ambil semula selepas habis solat, mungkin takda poket mak cik tu bawa duit utk nak sedekah selepas solat dll. agaknya, kehadiran aku malam ini bukan saja2 tapi diberi satu amanah untuk disoal di sana, berfikir sendirian. selepas habis solat harus bertemu dengannya semula, tak boleh lesap cepat2.

rupa2nya, tarawikh lebih daripada 8 rakaat seperti kebiasaan pada malam ini.
ramai sudah berangkat pulang, tapi melihatkan wang yang masih dalam genggaman, perlu dipulangkan kepada tuannya, maka aku tahu aku harus menunggu sehingga habis hingga ke witir.
jam makin lewat, namun ada sebab kenapa harus menunggu lagi.
mungkin tiada murakib, mungkin aku perlu tinggal di masjid.

witir tiba. doa qunut yang sangat panjang. bermula dengan pujian pada Allah, mengizinkan puasa ramadan, keizinan menghidup dan mendirikan ramadan, segala puji hanya bagi Allah. kemudian doa khatam quran. doa kesejahteraan diri dan umat islam.
"Allah, jadikan amal kami yang terbaik di penutupnya."
"Allah, jadikan kami yang terbaik saat kami bertemu dengan-Mu dalam penuh redha-Mu."
"terimalah amal kami. terimalah taubat kami. Allah sebaik2 penerima dan pengampun."

"Allah, Engkau maha Pengampun, maka ampunilah kami."

penutup tarawikh yang sangat sayu. mengharapkan tiada amal yang menjadi debu melainkan semuanya Allah terima dan memberatkan timbangan.

"moga Allah terima amal kamu," mak cik tadi menghampiri, setelah melihatku tercari-cari kelibatnya di celah orang ramai.
"ini duit kamu," aku serahkan, tugasku sudah selesai.
"tak, ambiklah."
"untuk aku? ke untuk aku letakkan dalam kotak sedekah?"
"untuk kau, 3eidiyyah, duit raya."

T__T Allah bagi duit raya.

jika ini adalah terbaik, dan lebih baik,
moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

jika beraya bersama ibu ayah itu satu tuntutan untuk dipenuhi, i'll make an effort for them to come here. insyaAllah.
moga cinta ini tidak terusik dengan 365hari lagi yang mendatang biiznillah.

andai ini yang terakhir, moga inilah yang terbaik.
"Allah, jadikan amal kami yang terbaik di penutupnya."
"Allah, jadikan kami yang terbaik saat kami bertemu dengan-Mu dalam penuh redha-Mu."
"terimalah amal kami. terimalah taubat kami. Allah sebaik2 penerima dan pengampun."

jika ini adalah terbaik, dan lebih baik,
moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

******
^^,
selamat hari raya. kullu 3am wa entum bikhair, moga setiap tahun beroleh kebaikan.
taqabbala Allahu minna wa minkum, moga Allah terima amal kita semua.
amiin.

insyaAllah, beraya di jordan. 
final exam 14/8, 18/8, dan 19/8.
bakal pulang 23/8 - 20/9.

alhamdulillah Allah pilih dan izin ber-ramadan di jordan, bumi irbid yang sangat kaya dengan semangat ramadan.
fikir pergi masjid, fikir nak buka puasa dengan apa, fikir nak buat persediaan sambut lailatul qadr macam mana, padahal sebelum ni hanya ikut apa nak jadi, ikut apa yang mak ayah plan.
ayah pergi masjid, kita pun ikut.
kat sini sendiri-sendiri. kau malas, kaulah yang rugi.

moga Allah sentiasa rezekikan yang terbaik di dunia dan akhirat.
amiin.

:)

1 comment:

  1. Jalan yg cantik,semoga antum berjaya dlm apa jua bidang insyaAllah

    ReplyDelete

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...