Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

jualan abaya jordan :D nawza's collection II

- bismillah -
kindly contact me thru fb (if you are already my friends) or simply visit the facebook album here :) thanks.
click gambar utk lebih besar.
Abaya 1

Hitam silver. Glitter top (kilat-kilat)
Fabrik material ringan
SAIZ 1 arab (ukur lilit bahagian pinggang 84cm)
so boleh jadi saiz S juga M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja ^^









alhamdulillah ^^
thank you for every support. :)
bismillahi tawakkaltu ala Allah.

***
****
******
*****
***

okkkayy. mesti ada kisah kan kenapa saya tiba2 menjual? :)

hurm. buat yang dah kenal saya, alhamdulillah sekarang saya belajar di jordan.
dengan izin Allah sudah habis tahun 2. sekarang cuti naik tahun. insyaAllah.

saya cadang nanti lepas kerja nak buka butik. so, belajar slow2 dulu dari bawah.
tengok kebanyakan websites jual rm300++ untuk certain abayas, so saya mula dengan 100 dulu.
dan saya beli saiz saya, taste saya, jadi kalau tak habis jual boleh pakai sendiri ^^ ihiks. tp tempohnya bertahun l…

niqab

- bismillah -

assalamualaikum semua.

*tarik nafas*

saya baru lepas jalan-jalan di satu page di facebook.

sekarang ini pakai niqab jadi trend ke apa??

saya risau kalau makin ramai orang pakai niqab sebab nak pakai niqab, bukan sebab Allah.

'rasa nak' tu memanglah semua orang ada. tapi, for me, niqab is kefahaman. kalau you faham fashion maka niqab you tu ialah fashion.

niqab yang terbaik, ialah niqab yang Allah suka bila orang tu pakai.

macam mana nak tahu Allah suka atau tidak dengan apa yang kita buat?
boleh jadi tandanya ialah ketenangan hati.

hati siapa yang tenang?
hati pemakai dan orang yang melihatnya memakai.

huhuhu.

dah banyak kali percubaan saya pakai niqab di tanah arab tempat saya belajar.
dan banyak kali juga rakan saya menegah. walhal dia seorang yang istiqamah berniqab.
awalnya, saya juga hairan, kenapa dia tak nak saya ikut jejak langkahnya?
saya tak tahu apa alasannya, tapi bila difikirkan semula, kerana pada masa itu saya bertindak untuk memakai niqab kerana …

jualan abaya jordan :D nawza's collection

- bismillah -

bismillah. okkaaayyy. :)
jom, renung sebentar dan beriman!
al-a'raf ayat 26:
"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu  dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik.  Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah,  mudah-mudahan mereka selalu ingat."
saya cuti sebulan, adalah sikit abaya dari jordan yang dibawa balik.
sangat2 limited, serba satu ja.
apa2 persoalan boleh pm facebook ♥

oh ya, abaya = baju jubah yang terus kembang ke bawah, ahha takda shape, insyaAllah selesa & tak seksi (:

moga Allah redha.

tengok album di facebook yer. terima kasih. next time saya buat blog asing utk nawza's collection.

***
moga beroleh pahala. moga terhindar dari dosa. moga Allah redha.

kenangan, harapan, cuti panjang

- bismillah -

Alhamdulillah. tamat tahun 2 perubatan. walaupun keputusan final exam tak keluar lagi, takpa, itu maknanya boleh terus tawakal dan doa, letakkan setinggi-tinggi harapan dan takut pada Allah.

blog saya dah bercampur-campur isi. ada peribadi, ada catatan ilmiah, ada lontaran pendapat, ada mengarut, ada lagha.

lagha. takut dengan setiap sesuatu yang lagha. lagha membaca kepada dosa. tak percaya? lagha akan buatkan kita lalai. cukuplah kalau satu benda lagha kita buat then esoknya liat bangun subuh. kaitannya? lagha buatkan tidur lewat, tapi impaknya pada fardhu subuh.
kalau nampak laaa.

sekarang cuti panjang, sebelum naik ke tahun 3. insyaAllah, biiznillah.

masyaAllah. dah nak naik tahun 3 dah
moga Allah pelihara saya daripada menjadi orang yang lalai.
lalai mengingat Allah. lalai menjaga aurat. lalai menjaga solat.
moga Allah lindung.
lalai tika sibuknya, lalai juga pada waktu lapangnya. nauzubillah min zalik.

saya rindu pada usrah.
semalam ajak ahli rumah pergi makan.
sa…

Unwind ~

- bismillah -
Drama kosong. 
"How come dia belajar lagi tapi dah nak kahwin? Zaman sekarang bukan macam dulu, tahu tak? Orang dulu kahwin awal, jadi suri rumah. Jaga makan pakai suami. Zaman sekarang dengan belajarnya lagi, terjagakah makan pakai suami?"
Aunty Bedah membebel. Jirannya yang kebetulan berada di sebelah pagar menyepi. Eh. 
"Kamu tinggal jauh. Macam mana nanti kehidupan lepas kahwin? Peliknya orang zaman sekarang ini..."  Aunty Bedah menyambung lagi. 
"3 tahun lagi baru habis belajar. Lepas tu baru nak mula kerja. Duitnya sempat ke berkumpul? Ke habis macam tu saja. Baru nak mula kerja kumpul duit, dah habis beli itu ini untuk keluarga sendiri."
Jirannya yang tadi masih meneruskan kerjanya menyapu halaman rumah. 
"Apa tujuannya kahwin kalau tak boleh hidup macam orang berkahwin? Rumahnya asing, sorang belajar sorang bekerja, sorang di sini sorang di sana. Kamu yakin boleh bertahan ke?"
Anaknya yang dari tadi menadah telinga bangun. Dia membet…

Cerewet

- bismillah -
Hidup ni perlu sabar. (Again)
Cerewet mana pun kita, tak semua orang macam tu. 
Saya jenis yang tak suka bau makanan kecuali di dapur dan ruang makan.  Ruang tamu tak patut ada bau2 masak/asap/makanan, bilik tidur apatah lagi. Patut ada bau wangi je. 
Tapi tu lah. Mana boleh halang orang lain. Takkan nak mengajar pulak. Masak buka tingkap. Makan kat meja. Itu hak masing2. So, terima je lah. Diri sendiri jangan buat. 
Mungkin faktornya, dekat rumah bilik saya jauh yang amat dari dapur. Mungkin itu membentuk diri ni. Sekarang di jordan ni bilik betul2 sebelah dapur dan ruang makan. 
Baca buku, sambil bau telur goreng.  Keropok ikan goreng.  Tumis sambal.  Dan lain2. 
Tak marah pun, terima ja. 
Cuma berazam, rumah sendiri, this is my rule. Kena ada hood. Kalau tak pasang hood, pasang kipas hala ke dapur so that bau tak masuk bahagian dalam rumah. Rumah saya sebelum mampu pasang hood buat macam ni, pasang kipas dinding hala ke depan muka ruang pintu dapur, bau tak masuk dlm rumah. Sekar…

doa dan aim

- bismillah -

sabar lah sabar.

رَبِّ إِنّى‏ أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْئَلَكَ ما لَيْسَ لى بِهِ عِلْمٌ، وَإِنْ لا تَغْفِرْ لى وَتَرْحَمْنى أَكُنْ مِنَ الْخاسِرينَ
“Ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari memohon kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui (hakikat)nya. Dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku, dan (tidak) menaruh belas kasihan kepadaku, niscaya aku akan termasuk orang-orang yang merugi.”
[hud:47]
nabi nuh pernah berdoa, Allah, aku mohon ampun atas doa yang aku tak tahu.
sebab dia nak anaknya selamat dari banjir besar, sedangkan ketentuan Allah kata anaknya akan tenggelam. Allah jelaskan padanya, no matter what, itulah balasannya sebab dia tidak melakukan amal soleh.
kalau nabi nuh masih lagi minta doa supaya anaknya selamat, itu dah melanggar / seolah nak minta ubah ketentuan Allah, dan nabi tak akan buat benda tu jadi itulah dia minta ampun kalau ada dia ter-berdoa untuk perkara yang salah. dan rahmat Allah akan pelihara kita daripada minta be…

catatan raya perantauan

- bismillah -

Alhamdulillahh. :D

Manusia punyai jiwa untuk dihidupkan,
Fitrah untuk diraikan,
Kehidupan untuk dipenuhkan.

Maka sebaik2 pengisian ialah deen islam, cara hidup islam.

Raya perantauan.
Ada sahabat2 beraya sampai 7-8 buah rumah,
Walaupun diri sendiri mampu 2 buah je, tapi bila lebih kurang 5 buah rumah datang ke bayt hurriyin malam ni kira oklah tu

Sahabat2 saya banyak mengajar erti hidup dan menghidupkan.
Alhamdulillah.
The feeling when our simple act can make others to be happy, feeling blessed, welcomed, with the warmth of ukhwah, we are actually making ourself happy, at east of comfort.

Fitrah manusia untuk bergembira dan menggembirakan.

Alhamdulillah.

Moga sepanjang hari ini ialah ibadah yang diterima.
Moga kerinduan dan pengharapan setinggi2nya diletakkan pada Allah.
Allah sebaik2 pemberi kecukupan.

SubhanAllah wa bihamdih.

Salam 2 syawal
Amal soleh jangan lupa update.

***
status fb. kenangan. untuk rujukan waktu hidup, moga jadi saham selepas mati juga.
sambungan kepad…

hari raya aidilfitri di jordan

- bismillah -

alhamdulillah. 1 syawal menjelma lagi. :)

selamat hari raya!

p/s gambar? fb sudahh. tu pun jenuh melawan diri supaya tak upload. haish.
***
saya tak balik malaysia.
krik.

so, raya sendiri, kena fikir cara nak raya.

kemas rumah lawa2, beli hiasan baru, masak lauk untuk hari raya.
dah macam mak-mak!

sedia baju raya (mak poskan dari malaysia ;'), basuh, iron....
which before ni orang lain buatkan untuk saya.

T_T sangatlah pampered masa kat rumah dulu!
bangun pagi paling lambat, mandi lama2, makan ketupat, ambil gambar, keluar pergi beraya.
itulah raya saya di malaysia.

kat sini, dari petang 29 ramadan mula masak rendang. tengah harinya sebelum tu keluar beli ayam dengan daging dan bahan2 masak lain.
lepas dah masak rendang, tak masak untuk menu berbuka, kitorang serumah keluar pergi popeye makan ayam goreng. time ni rasa sangat carefree dan bujang kembali ;P
"malam raya di fast food restaurant"

adeh.

malam raya, ready rumah untuk sahabat2 datang takbir. poton…

tarawikh 29 ramadan, pengakhiran ramadan di jordan T_T

-bismillah-

moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

malam terakhir insyaAllah jika esok belum raya.
witir pun berakhir dengan surah an-nas, satu quran kamil lengkap telah dilalui dalam tarawikh dan solat2 sunat di masjid nuh qudhah.

"kamu bersolat?" sorang makcik bertanya.
"nah, ambil ini." diserahkannya gumpalan wang kertas.
saya hanya memegang, memikirkan mungkin dia akan ambil semula selepas habis solat, mungkin takda poket mak cik tu bawa duit utk nak sedekah selepas solat dll. agaknya, kehadiran aku malam ini bukan saja2 tapi diberi satu amanah untuk disoal di sana, berfikir sendirian. selepas habis solat harus bertemu dengannya semula, tak boleh lesap cepat2.

rupa2nya, tarawikh lebih daripada 8 rakaat seperti kebiasaan pada malam ini.
ramai sudah berangkat pulang, tapi melihatkan wang yang masih dalam genggaman, perlu dipulangkan kepada tuannya, maka aku tahu aku harus menunggu sehingga habis hingga ke witir.
jam makin lewat, namun ada sebab ke…