Saturday, August 31, 2013

jualan abaya jordan :D nawza's collection II

- bismillah -

kindly contact me thru fb (if you are already my friends)
or simply visit the facebook album here :) thanks.

click gambar utk lebih besar.

Abaya 1

Hitam silver. Glitter top (kilat-kilat)
Fabrik material ringan
SAIZ 1 arab (ukur lilit bahagian pinggang 84cm)
so boleh jadi saiz S juga M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja ^^



Abaya 2 (shawl hiasan tak termasuk)

Hitam. lengan dua lapis corak harimau kumbang
Fabrik material ringan
SAIZ M

Cutting lepas,
Zip di sebelah kiri depan bahu utk mudah pakai
Leher bulat

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja ^^


Abaya 3

Hitam merah tua (maroon - dark red).
SAIZ 1 arab (ukur lilit pinggang 84 cm)
boleh dipakai orang saiz S / M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja^^

Jubah Abaya 4

Paling lawa :)
Hijau tua
Kedut lepas di depan
Lengan tampal batu sama macam dada
SAIZ 3 arab (saiz L)

RM 200 termasuk pos ke semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja^^


Abaya 5 (sama design Abaya 1)

Hitam ungu berkilat
SAIZ S / M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja^^

alhamdulillah ^^
thank you for every support. :)
bismillahi tawakkaltu ala Allah.

***
****
******
*****
***

okkkayy. mesti ada kisah kan kenapa saya tiba2 menjual? :)

hurm. buat yang dah kenal saya, alhamdulillah sekarang saya belajar di jordan.
dengan izin Allah sudah habis tahun 2. sekarang cuti naik tahun. insyaAllah.

saya cadang nanti lepas kerja nak buka butik. so, belajar slow2 dulu dari bawah.
tengok kebanyakan websites jual rm300++ untuk certain abayas, so saya mula dengan 100 dulu.
dan saya beli saiz saya, taste saya, jadi kalau tak habis jual boleh pakai sendiri ^^ ihiks. tp tempohnya bertahun lah menunggu pelanggan bertuah yang akan beli.

kalau each year ada 5-6 pasang, by end of studies, insyaAllah ada stock utk letak di kedai.

wah, panjangnya fikir -__________-

still, for every plan, jangan lupa plan B, that is our death. plan B boleh wujud bila2 masa. so, tawakkal for the best.

moga jalan ini merintis ke syurga.
mengambil peluang menyediakan pakaian yang terbaik untuk orang lain.

jom, beriman dengan ayat Allah ini!
al-a'raf ayat 26:
"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat."


kalau saya nak duit, Allah akan bagi duit.
kalau nak pahala, Allah akan bagi pahala.
terpulang lah pada hati ini, mahu rugi atau untung yang sebenar-benar untung.

for at least, saya nak semua orang tahu, even pasal pakaian kita pun, boleh dekatkan kita dengan Allah.
tanda Allah sangat aware dengan kita. benda kita guna hari-hari, ada juga Allah sebut dalam quran.

jom, sedaya upaya, setiap apa yang kita buat, kaitkan dengan care-nya Allah pada kita :)

moga Allah redha.
moga tidak tertipu dengan libasul iblis.


niqab

- bismillah -

assalamualaikum semua.

*tarik nafas*

saya baru lepas jalan-jalan di satu page di facebook.

sekarang ini pakai niqab jadi trend ke apa??

saya risau kalau makin ramai orang pakai niqab sebab nak pakai niqab, bukan sebab Allah.

'rasa nak' tu memanglah semua orang ada. tapi, for me, niqab is kefahaman. kalau you faham fashion maka niqab you tu ialah fashion.

niqab yang terbaik, ialah niqab yang Allah suka bila orang tu pakai.

macam mana nak tahu Allah suka atau tidak dengan apa yang kita buat?
boleh jadi tandanya ialah ketenangan hati.

hati siapa yang tenang?
hati pemakai dan orang yang melihatnya memakai.

huhuhu.

dah banyak kali percubaan saya pakai niqab di tanah arab tempat saya belajar.
dan banyak kali juga rakan saya menegah. walhal dia seorang yang istiqamah berniqab.
awalnya, saya juga hairan, kenapa dia tak nak saya ikut jejak langkahnya?
saya tak tahu apa alasannya, tapi bila difikirkan semula, kerana pada masa itu saya bertindak untuk memakai niqab kerana 'saya nak pakai niqab'. bukan sebab lain.

seeloknya,
pakailah kerana mahu menutup jalan yang buruk.
sesudah memakai niqab, pergaulan kita dengan sama jantina makin renggangkah?
atau, sesudah memakai niqab, pergaulan dengan lain jantina makin rapat pula?
pelik ini. tapi situasinya ada, saya percaya.

A: susahlah nak cakap dengan kau C. dah la slow, pakai niqab lagi. cakap kuat sikit.
C: A, aku minta maaf. tapi suara perempuan tak boleh kuat2 sangat.

B: amboi C! sejak bila kau berniqab ni? kenapa? alamak lepas ni aku tak boleh buat lawak lagilah dengan kau?
C: eh, boleh je. aku pakai niqab tak bermakna aku anti-sosial.

bayangkan A perempuan, B lelaki.

ada satu kisah.

cikgu saya sekolah menengah dulu berniqab.
pergaulannya juga terjaga.
saya boleh tahu beliau berniqab bila beliau start enjin kereta then pakai niqab then reverse kereta lepas tu terus balik rumah.
cool lah time tu.
orang yang faham niqab ni apa, ada niqab takkan ganggu hidup, takda niqab pun hidup dia lancar.

kerana niqab bukanlah sesuatu yang menghalang.
adanya bukan untuk menghalang kita menyuarakan idea,
tiadanya bukan menghalang kita untuk menjaga syarak.

ya, tak da niqab tidak bermakna anda tak islam!

so dont take ur niqab as your nyawa.
it isnt.

pakailah tutup kening tu sekali.
tutuplah pintu kejahatan, bukan tutup kulit sahaja.

sebab it is weird to see wide forehead, the eye brows and the eyes altogether while your nose covered.
make it different than wearing a mask that can only cover your nose & mouth.
because niqab is not a mask.
not for hiding but it is for something hidden.

saya pernah jumpa satu kumpulan manusia, mungkin dari pakistan atau belah2 tu, budaya mereka memang pakai niqab, tapi tutup lubang hidung ke bawah je.
it looks weird tapi itu adat mereka rasanya apabila berada di tempat awam.

betul! saya jumpa di airport cairo.

so, refresh semula.
pakai niqab ni kenapa?

kalau betul nak tutup, sempurnakanlah.
bukan hanya bergantung pada kain.

pakai niqab jarang macam mana pulak? tu letak tepi lah. sah2 memang trend dan fashion.

lagi satu, semalam dengar di tv.
"orang yang sudah banyak beribadah ni, dia diuji pula dengan keikhlasan dalam beribadah."
kata seorang ustaz.

betul, masa kita malas, nak buat ibadah pun rasa berat.
bila rajin, boleh buat banyak2, timbul pula rasa 'tak rasa apa-apa'.
rasa rutin.
rasa ikut apa orang buat.

moga Allah lindung daripada amal yang tidak utuh pada jalan Allah.

Friday, August 30, 2013

jualan abaya jordan :D nawza's collection

- bismillah -

bismillah. okkaaayyy. :)
jom, renung sebentar dan beriman!
al-a'raf ayat 26:
"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu 
dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. 
Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, 
mudah-mudahan mereka selalu ingat."

saya cuti sebulan, adalah sikit abaya dari jordan yang dibawa balik.
sangat2 limited, serba satu ja.
apa2 persoalan boleh pm facebook ♥

oh ya, abaya = baju jubah yang terus kembang ke bawah, ahha takda shape, insyaAllah selesa & tak seksi (:

moga Allah redha.

tengok album di facebook yer. terima kasih. next time saya buat blog asing utk nawza's collection.

***
moga beroleh pahala. moga terhindar dari dosa. moga Allah redha.

Tuesday, August 20, 2013

kenangan, harapan, cuti panjang

- bismillah -

Alhamdulillah. tamat tahun 2 perubatan. walaupun keputusan final exam tak keluar lagi, takpa, itu maknanya boleh terus tawakal dan doa, letakkan setinggi-tinggi harapan dan takut pada Allah.

blog saya dah bercampur-campur isi. ada peribadi, ada catatan ilmiah, ada lontaran pendapat, ada mengarut, ada lagha.

lagha. takut dengan setiap sesuatu yang lagha. lagha membaca kepada dosa. tak percaya? lagha akan buatkan kita lalai. cukuplah kalau satu benda lagha kita buat then esoknya liat bangun subuh. kaitannya? lagha buatkan tidur lewat, tapi impaknya pada fardhu subuh.
kalau nampak laaa.

sekarang cuti panjang, sebelum naik ke tahun 3. insyaAllah, biiznillah.

masyaAllah. dah nak naik tahun 3 dah
moga Allah pelihara saya daripada menjadi orang yang lalai.
lalai mengingat Allah. lalai menjaga aurat. lalai menjaga solat.
moga Allah lindung.
lalai tika sibuknya, lalai juga pada waktu lapangnya. nauzubillah min zalik.

saya rindu pada usrah.
semalam ajak ahli rumah pergi makan.
saya cakap kenduri kesyukuran saja.
tapi dalam hati, saya anggap itu usrah.
rindu untuk mendengar nasihat, rindu untuk memberi.
Allah, sampaikanlah rindu ini.

"terlalu banyak nikmat Allah bagi pada kita. bermula awal tahun lalu, kita lalui satu per satu sem. awak sibuk dengan itu, awak sibuk dengan ini. setiap orang lalui ujian masing-masing dalam tempoh itu. sehinggalah kita tiba hari ini, dah habis dah exam untuk tahun 2..."

"nak tunjukkan rasa bersyukur tu, tak cukup dengan makan-makan ni, sebab pertolongan Allah jauh lebih besar daripada apa yang dibuat."

so the best way nak jadi bersyukur ialah jaga diri daripada lalai mengingati Allah.

dan, setiap azam dan tekad, kata2 dan nasihat, semua itu akan diuji. setiap ucapan perlukan bukti dari pelakunya.

dan kita yang lemah selalu tak nampak apabila ujian itu datang. sehinggalah menjadi orang yang menyesal kerana tak mampu harungi ujian.

astaghfirullah.

***
cuti panjang.

takut. takut menjadi lebih malas.

moga cuti ini menambah pahala.
moga cuti ini menambah redha Allah.
moga tidak lalai.

***
saya jumpa entry sahabat saya.
"untuk nurfarhana khalid"
(here)

reply kepada post saya yang sangat singkat ini
(here)

sungguh, nikmat ramadan pada usia 20 tahun ini amat besar.
bertambah-tambah saya perlu bersyukur
lagilah saya perlu jaga diri waktu cuti ni.
T_T
mampukah

mampukah untuk berhibur bukan dengan novel/ movie/ sembang

sifirnya mudah, sekali mula akan buat lagi selepasnya.

bagi orang biasa, ini bukan dosa.

tapi ketahuilah, apa saja yang melalaikan, itu bukanlah penambah pahala.

Allah, jagalah hamba-hamba-Mu daripada kelalaian.
moga cuti ini penuh pengisian yang mendekatkan dengan Allah.
bukan ujian yang menggoyahkan pegangan, bukan ujian yang menambah kesombongan.

***
setiap doa yang termakbul, sungguh, itu dari Allah.

moga doa-doa yang terdetik semuanya baik-baik.

Allah, sampaikanlah.
moga dunia ini bukan penghalang penyebab leka kepada apa yang sebenarnya Kau janjikan di akhirat sana.
biarpun selangkah lagi kita akan sampai ke destinasi akhir di sana, kalau tiba-tiba pandangan kita teralih pada dunia, akan sampaikah kaki kita melangkah biarpun destinasi kita ada di depan mata?

umpama mendekati sebuah pintu, tidak akan terbuka biarpun kunci di tangan, andai mata masih memandang ke tempat lain.

Allah, jangan palingkan hati kami.
tetapkan lah pegangannya.
rahmati kami.
kuatkan kami.
cukupkan kami.
cukupkan kami dengan hiburan yang kau redha, hingga kami tak perlukan hiburan yang menambah duka di sana.
cukupkan kami dengan rindu yang kau redha, supaya hilang rindu kepada adanya manusia memberi.
cukupkan kami dengan ketakutan hanya pada-Mu, agar hilang takut kami pada takdir yang Kau letakkan.
cukupkan kami dengan setinggi-tinggi harapan pada-Mu, pada syurga-Mu, pada hidup di alam akhirat,
agar mengecil harapan kami untuk hidup kekal lama di dunia yang sementara bersama keluarga tercinta.
cukupkan kami dengan cinta-Mu, agar hilang cinta kami yang berlebih-lebihan pada makhluk-Mu.

jangan palingkan kami.

dekatkanlah kami dengan-Mu hingga ke pengakhiran hayat.
biarpun datang senang, susah, sakit, cinta, rindu, atau apa saja, moga itu bukan penyebab kepada berpalingnya setinggi-tinggi harapan kami pada-Mu.
bukan penyebab kepada gelapnya dunia kami sesudah Engkau menyinari jalanku.

amiin.

***
moga makin bertambah entry, makin baik.
moga dijauhkan daripada kelalaian, melalaikan dan dilalaikan.

doakan.
doakan segala yang terbaik.
Allah sebaik-baik pendengar doa.
berdoalah.


Sunday, August 18, 2013

Unwind ~

- bismillah -

Drama kosong. 

"How come dia belajar lagi tapi dah nak kahwin?
Zaman sekarang bukan macam dulu, tahu tak? Orang dulu kahwin awal, jadi suri rumah. Jaga makan pakai suami. Zaman sekarang dengan belajarnya lagi, terjagakah makan pakai suami?"

Aunty Bedah membebel. Jirannya yang kebetulan berada di sebelah pagar menyepi. Eh. 

"Kamu tinggal jauh. Macam mana nanti kehidupan lepas kahwin? Peliknya orang zaman sekarang ini..." 
Aunty Bedah menyambung lagi. 

"3 tahun lagi baru habis belajar. Lepas tu baru nak mula kerja. Duitnya sempat ke berkumpul? Ke habis macam tu saja. Baru nak mula kerja kumpul duit, dah habis beli itu ini untuk keluarga sendiri."

Jirannya yang tadi masih meneruskan kerjanya menyapu halaman rumah. 

"Apa tujuannya kahwin kalau tak boleh hidup macam orang berkahwin? Rumahnya asing, sorang belajar sorang bekerja, sorang di sini sorang di sana. Kamu yakin boleh bertahan ke?"

Anaknya yang dari tadi menadah telinga bangun. Dia membetulkan suaranya yang parau kerana telah lama terdiam sebelum membalas kata2 ibunya. 

"Entahlah mak. Kawan2 Mat ok ja. Ramai macam tu."

Dasar anak lelaki. Pendek saja jawapan dia beri? Macam mana mak sendiri nak approve. 

"Kamu tunggulah 3 tahun lagi. 
Kerja dulu. Dia habis belajar terus kamu kahwin. At least kamu dah selesa dengan hidup bekerjaya, nanti boleh tolong dia sesuaikan diri juga bila masuk alam kerjaya. 
Mak bukan apa, takut masing2 tak sabar. Sorang sedang melangkah ke alam kerjaya, sorang lagi masih dalam alam belajar. Sorang cepat melenting. Sorang cepat marah."

Mat duduk semula. 

"Mak prefer 3 tahun lagi. Bukannya kamu nak buat maksiat, duduk pun jauh2. Tak perlu tunang lagi, pandai2lah masing2 setia jaga diri."

Aunty Bedah masih tidak berhenti. 

"Jangan ikutkan sangat kawan2. Diorang hidup masing2. Kamu tu ada hidup sendiri."

Halaman rumah jirannya sudah bersih, sampah2 daun kering juga telah dibakar. Laju jirannya bekerja. Dengar ke tak perbualan dua-beranak itu?

"Lagi satu, 6 tahun mak tunggu kamu. Boleh kamu ambil separuh dari 6 tahun itu untuk duduk dengan mak sebelum kamu bina keluarga sendiri?"

Sayu pula rasa. 

"Mak tak mahu jauh dari kamu."

Mat berdehem buat kali kedua. 

"Mak, Mat sayang mak. Mat tahu, mak akan terima menantu mak dengan senang hati. Keluarga yang Mat bina, keluarga mak juga. Apa yang Mat buat untuk anak isteri Mat, semua itu akan bahagiakan mak juga."

Jiran di sebelah menghentikan langkahnya ke luar pagar, berpatah semula kawasan depan rumah. 

"Pasal makan pakai keluarga, itu tanggungan dua2 belah pihak. Mat biasa duduk luar negara, kalau isteri Mat sibuk, Mat tak akan kelaparanlah. Laundry pun Mat tahu je nak buat. Mat yakin bukan setiap masa sibuknya, sebab Mat dah lalui apa yang dia sedang lalui."

Jiran disebelah sudah meletakkan kerusi di tepi pagar. 

"Pasal tinggal jauh, itu mak jangan risau. Itu maknanya kami akan balik kampung lebih kerap, bukan waktu perayaan saja. Menantu mak boleh balik setiap kalau cuti semester berbulan2. Tambah2 Mesir tu, cuti panjang 3 bulan."

Jirannya masih duduk di kerusinya. Tangan kanannya tidak melepaskan pencakar rumput sejak tadi. Tekun mendengar. 

"Pasal duit, kaya je menantu mak tu. Pandai2lah dia berjimat. Anak mak ni ha yang nak menanggung anak orang."

Jirannya mengangguk-angguk setuju. 

"Pasal 3 tahun lagi, terlalu panjang masa itu. Macam2 boleh terjadi. Entah2 anak tunggal mak ni pergi dulu, sekurang-kurangnya ada menantu boleh temankan. Murah rezeki, ada cucu yang boleh meriahkan rumah."

"Hey kamu ni! Ke situ pula cakapnya!"

Jeritan kecil Aunty Bedah disusuli dengan bunyi batang kayu jatuh ke lantai. Mungkin pencakar rumput jiran sebelah terlepas dari genggamannya. 

"Mat tak ikut kawan pun. Tapi tak salahkan Mat belajar dari mereka yang melakukan perkara yang sama? Sekurang2nya Mat boleh merujuk pada mereka jika Mat ada masalah. Mereka ada pengalaman sendiri."

Kedengaran kerusi plastik telah disorong ke dalam rumah. Jiran sebelah sudah bangun dari duduknya. Tahu drama sudah habis. 

P/s Penangan exam 100 soalan. Disusuli kawan yang dekat baru umum perkahwinannya. Bai. 

Mesti banyak isu ni kan? Nak kahwin tapi keadaan tak sesuai.
Sabarlah ye. Allah tahu kau tak layak lagi. Keh3.

Saturday, August 17, 2013

Cerewet

- bismillah -

Hidup ni perlu sabar. (Again)

Cerewet mana pun kita, tak semua orang macam tu. 

Saya jenis yang tak suka bau makanan kecuali di dapur dan ruang makan. 
Ruang tamu tak patut ada bau2 masak/asap/makanan, bilik tidur apatah lagi. Patut ada bau wangi je. 

Tapi tu lah. Mana boleh halang orang lain. Takkan nak mengajar pulak. Masak buka tingkap. Makan kat meja. Itu hak masing2. So, terima je lah. Diri sendiri jangan buat. 

Mungkin faktornya, dekat rumah bilik saya jauh yang amat dari dapur. Mungkin itu membentuk diri ni. Sekarang di jordan ni bilik betul2 sebelah dapur dan ruang makan. 

Baca buku, sambil bau telur goreng. 
Keropok ikan goreng. 
Tumis sambal. 
Dan lain2. 

Tak marah pun, terima ja. 

Cuma berazam, rumah sendiri, this is my rule. Kena ada hood. Kalau tak pasang hood, pasang kipas hala ke dapur so that bau tak masuk bahagian dalam rumah. Rumah saya sebelum mampu pasang hood buat macam ni, pasang kipas dinding hala ke depan muka ruang pintu dapur, bau tak masuk dlm rumah. Sekarang dah ada hood, alhamdulillah. 

Ayah ajar, nak tinggal benda tak berbasuh, kena bilas dulu, buang minyak dll. Kalau biar je nanti kering susah tanggal. 
Nampak macam buang air, tapi ini lebih bersih. 

Esok exam. 
Sekarang membebel. 
-.-'

Sunday, August 11, 2013

doa dan aim

- bismillah -

sabar lah sabar.

رَبِّ إِنّى‏ أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْئَلَكَ ما لَيْسَ لى بِهِ عِلْمٌ، وَإِنْ لا تَغْفِرْ لى وَتَرْحَمْنى أَكُنْ مِنَ الْخاسِرينَ
“Ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari memohon kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui (hakikat)nya. Dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku, dan (tidak) menaruh belas kasihan kepadaku, niscaya aku akan termasuk orang-orang yang merugi.”
[hud:47]

nabi nuh pernah berdoa, Allah, aku mohon ampun atas doa yang aku tak tahu.
sebab dia nak anaknya selamat dari banjir besar, sedangkan ketentuan Allah kata anaknya akan tenggelam. Allah jelaskan padanya, no matter what, itulah balasannya sebab dia tidak melakukan amal soleh.
kalau nabi nuh masih lagi minta doa supaya anaknya selamat, itu dah melanggar / seolah nak minta ubah ketentuan Allah, dan nabi tak akan buat benda tu jadi itulah dia minta ampun kalau ada dia ter-berdoa untuk perkara yang salah. dan rahmat Allah akan pelihara kita daripada minta benda yang tak patut.
(ini bukan tafsiran yang tepat tapi saya tak tahu nak tulis macam mana. sila cari sumber yang lebih tepat dan betulkan kalau ada salah.)

kadang kita nak sangat sampai hari-hari tak tinggalkan doa tu.
sampai terlupa, mungkin benda yang kita nak tu tak baik untuk kita, mungkin ada yang lebih baik.
kalau kita nak sangat, doa sangat2 tanpa ada rasa berserah dan tawakal, kalau tup tiba2 dapat macam mana sedangkan benda tu tak baik untuk kita.

sabar lah sabar.

doa bersungguh-sungguh, tapi pada masa yang sama tawakkal dan terima apa yang Allah bagi.
kalau baik, Allah takkan lengahkan. kalau bukan masa sekarang baiknya, nanti bila dah baik untuk kita Allah akan bagi.

sabar lah sabar.

tahun 2 sudah sampai penghujung. sabarlah sabar. sabar.
sekejap saja masanya.
sabar.

:)

ada satu komik di fb,
"kenapa tulis luahan hati di fb? kenapa bukan di tikar sejadah?"

peluh besar.
oh my blog. moga kau kecik sangat daripada sejadahku.

so, saya nak jadikan blog ni pun wadah doa, bukan sekadar waktu solat saja.

tulis di blog bukan untuk luah dan curah perasaan, tapi untuk bina dan susun semula perasaan yang berkecamuk ni. eceh. dan juga medium untuk bermalas-malasan yang ada manfaat.

daripada main game memanjang, baik saya menulis sikit kan?

***
ada satu impian.
walaupun macam tak logik, tapi saya suka dengan step by step yang Allah hadiahkan unexpectedly ke arah impian itu.
insyaAllah, keep praying for good.
walaupun seinci lagi untuk mencapainya pun, kalau Allah tak izin tak akan dapat juga.

tiada daya dan kekuatan melainkan dengan bantuan Allah.

i'll reach there with His help, if life doesnt bring me there, i'll be on a better path.

"aim for syurga, you dapat semua."

Allahuakbar.

Friday, August 9, 2013

catatan raya perantauan

- bismillah -

Alhamdulillahh. :D

Manusia punyai jiwa untuk dihidupkan,
Fitrah untuk diraikan,
Kehidupan untuk dipenuhkan.

Maka sebaik2 pengisian ialah deen islam, cara hidup islam.

Raya perantauan.
Ada sahabat2 beraya sampai 7-8 buah rumah,
Walaupun diri sendiri mampu 2 buah je, tapi bila lebih kurang 5 buah rumah datang ke bayt hurriyin malam ni kira oklah tu

Sahabat2 saya banyak mengajar erti hidup dan menghidupkan.
Alhamdulillah.
The feeling when our simple act can make others to be happy, feeling blessed, welcomed, with the warmth of ukhwah, we are actually making ourself happy, at east of comfort.

Fitrah manusia untuk bergembira dan menggembirakan.

Alhamdulillah.

Moga sepanjang hari ini ialah ibadah yang diterima.
Moga kerinduan dan pengharapan setinggi2nya diletakkan pada Allah.
Allah sebaik2 pemberi kecukupan.

SubhanAllah wa bihamdih.

Salam 2 syawal
Amal soleh jangan lupa update.

***
status fb. kenangan. untuk rujukan waktu hidup, moga jadi saham selepas mati juga.
sambungan kepada post (hari raya aidilfitri di jordan)

Thursday, August 8, 2013

hari raya aidilfitri di jordan

- bismillah -

alhamdulillah. 1 syawal menjelma lagi. :)

selamat hari raya!

p/s gambar? fb sudahh. tu pun jenuh melawan diri supaya tak upload. haish.
***
saya tak balik malaysia.
krik.

so, raya sendiri, kena fikir cara nak raya.

kemas rumah lawa2, beli hiasan baru, masak lauk untuk hari raya.
dah macam mak-mak!

sedia baju raya (mak poskan dari malaysia ;'), basuh, iron....
which before ni orang lain buatkan untuk saya.

T_T sangatlah pampered masa kat rumah dulu!
bangun pagi paling lambat, mandi lama2, makan ketupat, ambil gambar, keluar pergi beraya.
itulah raya saya di malaysia.

kat sini, dari petang 29 ramadan mula masak rendang. tengah harinya sebelum tu keluar beli ayam dengan daging dan bahan2 masak lain.
lepas dah masak rendang, tak masak untuk menu berbuka, kitorang serumah keluar pergi popeye makan ayam goreng. time ni rasa sangat carefree dan bujang kembali ;P
"malam raya di fast food restaurant"

adeh.

malam raya, ready rumah untuk sahabat2 datang takbir. potong2 puding yang kawan saya buat, hidangkan.
pukul 10 lebih baru diorang sampai. mata dah mengantukss.

lepas diorang dah balik, iron baju 4 pasang. uhuks. tambah tudung 3 helai. err bukan semuanya milik saya.
krikk.
dah jenis cerewet dan tak suka buat cincai, sampai pukul 2 pagi lebih saya iron. iron baju buka semua kelim. hehe tu cara kakak & ayah saya ajar bila baju baru.
buka takbir di youtube tak nak bagi sia-sia berdiri.
sambil doa malam raya, Allah bagilah hikmah berdiri lama ni. mana tahu Allah nak latih jadi surgeon. amiin.

heh. habis iron, tengok jam rupanya malaysia dah siang!
skyppeeee!

memang hajat saya nak skype pagi-pagi raya. alhamdulillah.
rasa macam dah ada dekat rumah,
suasana mak & ayah di dapur, kakak iron baju, abang bukak lemang. abang ipar siap2 nak pergi masjid, alya masih tidur di katil, kak ipar sedang baca quran di biliknya :D
masyaAllah.

tidur dengan senang hati lepas tu. :)

esoknya, "farhana, bangun...! orang dah solat raya dah..." (saya bukan dalam fatrah bersolat)
beratnya mata bila tidur beberapa minit sebelum azan subuh (pukul 3 lebih dah)
pukul 7, ok lah tu 3 jam tidur.

keh keh.
rutin sama, bangun lambat, mandi lama2, siap, keluar makan ketupat.
alhamdulillah.
this is my raya!

tunggu sahabat2 dua orang datang, lepas makan2 kitorang berombongan keluar pergi beraya.
before that, agenda bergambar. macam bukan kanak-kanak medik, ambik gambar self-timer 10 shots yang berturut-turut tu. alhamdulillah dslr menjadi setting-nya \(^_^)/

pergi open house 2 buah, satunya tak expect ada lain jantina. err mode tukar semula semua orang jadi kanak-kanak medik. err.

raya ni, bawa mineral water sebotol. sebab tak nak minum air manis. saya mudah demam kalau tak cukup minum air kosong.
tapi ramadan hari tu tak da demam-demam sakit apa pun! alhamdulillah alhamdulillah. ramadan yang sangat tenang dan indah.

rumah pertama, tak makan apa2, sebab dah kenyang makan di rumah sendiri. adehh.
rumah kedua, makan biskut je. orang lain makan nasi minyak, rendang, ketupat, ayam masak merah bagai. aiyoo what happen pulak bila farhana hilang appetite nih?

menjelang zohor, balik semula ke rumah. orang lain berehat. saya tak tidur walaupun dah tersengguk-sengguk. edit gambar raya family di malaysia dengan edit gambar sendiri.

tapi apakan daya, tidur juga macam orang lain.

terjaga dari tidur dengan sakit perut. huu. angingg. makan kentang banyak di popeye semalam! *baru ingat bila tulis ni -.-

hurm. terlepas 2 buah rumah lagi, orang lain keluar semula sambung beraya.

malam nanti akan ada jemputan akhowat ramai2 datang rumah.
kitorang jamu rojak ayam ^^
insyaAllah.

so, this is my raya! apparently sama macam di malaysia, cuma tambah memasak dan fikir lebih sikit.
jika sebelum ni pampered, manja, kali ni pun sama je. heh.

nampak quran tadi. rindu.
moga orang lain yang boleh baca juga merinduinya.

***
kisah ramadan saya, lebih indah dan kurang pampered macam ni.
asar mampu bersolat di tempat yang saya suka, isyak & tarawikh juga sama. Allah permudahkan semuanya alhamdulillah.
paling indah, study saya lebih banyak dan lebih ringan di hati.

dan saya minta doa, Allah, happy-kan mak di hari raya :)
sebab pergi intec 3 bulan dulu pun mak loss appetite sampai turun 5kg.
dekat airport masa datang jordan mak selalu sebak.
ni pulak hari raya!
hanya Allah mampu happy-kan mak.
hehe.

alhamdulillah, kakak send gambar-gambar raya.
masa skype pun mak happy!
gambar raya pun mak banyak senyum!
alhamdulillah :) :) :)

moga kita semua sentiasa dalam rahmat Allah.
:)

tazkiyatun nafs, penyucian jiwa, best bila kita tahu Allah sentiasa tengok apa kita buat, tahu apa yang jadi ni semua Allah bagi.
tersepak pintu masa beraya, terus teringat semula niat apa datang beraya, refresh. kurangkan gelak2.
tumpah air, lagilah rasa Allah tegur untuk sentiasa jaga niat dan amal.
jaga diri supaya tiada apa2 sia melainkan semuanya untuk memberatkan timbangan.

moga Allah terima amal kita semua.

selamat hari raya aidilfitri.
maafkan salah silap saya.
especially ahli-ahli rumah yang kenal saya luar dan dalam walaupun tak sepenuhnya. kehs.

assalamualaikum. baii.
(mode kanak2 medik semula.)

:D

Wednesday, August 7, 2013

tarawikh 29 ramadan, pengakhiran ramadan di jordan T_T

-bismillah-

moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

malam terakhir insyaAllah jika esok belum raya.
witir pun berakhir dengan surah an-nas, satu quran kamil lengkap telah dilalui dalam tarawikh dan solat2 sunat di masjid nuh qudhah.

"kamu bersolat?" sorang makcik bertanya.
"nah, ambil ini." diserahkannya gumpalan wang kertas.
saya hanya memegang, memikirkan mungkin dia akan ambil semula selepas habis solat, mungkin takda poket mak cik tu bawa duit utk nak sedekah selepas solat dll. agaknya, kehadiran aku malam ini bukan saja2 tapi diberi satu amanah untuk disoal di sana, berfikir sendirian. selepas habis solat harus bertemu dengannya semula, tak boleh lesap cepat2.

rupa2nya, tarawikh lebih daripada 8 rakaat seperti kebiasaan pada malam ini.
ramai sudah berangkat pulang, tapi melihatkan wang yang masih dalam genggaman, perlu dipulangkan kepada tuannya, maka aku tahu aku harus menunggu sehingga habis hingga ke witir.
jam makin lewat, namun ada sebab kenapa harus menunggu lagi.
mungkin tiada murakib, mungkin aku perlu tinggal di masjid.

witir tiba. doa qunut yang sangat panjang. bermula dengan pujian pada Allah, mengizinkan puasa ramadan, keizinan menghidup dan mendirikan ramadan, segala puji hanya bagi Allah. kemudian doa khatam quran. doa kesejahteraan diri dan umat islam.
"Allah, jadikan amal kami yang terbaik di penutupnya."
"Allah, jadikan kami yang terbaik saat kami bertemu dengan-Mu dalam penuh redha-Mu."
"terimalah amal kami. terimalah taubat kami. Allah sebaik2 penerima dan pengampun."

"Allah, Engkau maha Pengampun, maka ampunilah kami."

penutup tarawikh yang sangat sayu. mengharapkan tiada amal yang menjadi debu melainkan semuanya Allah terima dan memberatkan timbangan.

"moga Allah terima amal kamu," mak cik tadi menghampiri, setelah melihatku tercari-cari kelibatnya di celah orang ramai.
"ini duit kamu," aku serahkan, tugasku sudah selesai.
"tak, ambiklah."
"untuk aku? ke untuk aku letakkan dalam kotak sedekah?"
"untuk kau, 3eidiyyah, duit raya."

T__T Allah bagi duit raya.

jika ini adalah terbaik, dan lebih baik,
moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

jika beraya bersama ibu ayah itu satu tuntutan untuk dipenuhi, i'll make an effort for them to come here. insyaAllah.
moga cinta ini tidak terusik dengan 365hari lagi yang mendatang biiznillah.

andai ini yang terakhir, moga inilah yang terbaik.
"Allah, jadikan amal kami yang terbaik di penutupnya."
"Allah, jadikan kami yang terbaik saat kami bertemu dengan-Mu dalam penuh redha-Mu."
"terimalah amal kami. terimalah taubat kami. Allah sebaik2 penerima dan pengampun."

jika ini adalah terbaik, dan lebih baik,
moga Allah izin tahun depan pengakhiran ramadan di sini lagi.

******
^^,
selamat hari raya. kullu 3am wa entum bikhair, moga setiap tahun beroleh kebaikan.
taqabbala Allahu minna wa minkum, moga Allah terima amal kita semua.
amiin.

insyaAllah, beraya di jordan. 
final exam 14/8, 18/8, dan 19/8.
bakal pulang 23/8 - 20/9.

alhamdulillah Allah pilih dan izin ber-ramadan di jordan, bumi irbid yang sangat kaya dengan semangat ramadan.
fikir pergi masjid, fikir nak buka puasa dengan apa, fikir nak buat persediaan sambut lailatul qadr macam mana, padahal sebelum ni hanya ikut apa nak jadi, ikut apa yang mak ayah plan.
ayah pergi masjid, kita pun ikut.
kat sini sendiri-sendiri. kau malas, kaulah yang rugi.

moga Allah sentiasa rezekikan yang terbaik di dunia dan akhirat.
amiin.

:)

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...