Skip to main content

My 21st y-o H resolution

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Call mak. 
Mak cakap, "nanti hari ahad adik masuk 21 tahun la kan.."

SubhanAllah. Tahun hijrah. About 2 hari sebelum ramadhan mak lahirkan saya. 

Terharu. Mak ingat. 
Moga menjadi anak yang buatkan mak terharu dan sayang juga. 

Jadi, umur bertambah. Hakikatnya amal bagaimana?

Tak tahu nak cakap, baru 21 atau sudah 21 tahun?
Hurm.

So, saya buatlah sikit resolusi (?)
Tampal benda2 ingatan utk apa nak dicapai dalam hidup. 
Peringatan bahawa "aku sedang hidup, ada benda perlu dicapai, bukan sekadar hembus nafas tarik nafas hari2."

Bermula dengan masa, dan peringatan tentang tanggungjawab. 

Pelekat di pintu almari. Tengok hari2. Simple, surah al-asr. Pendek, tapi penghayatan tu kena sepanjang hari. Haih moga terdidiklah diri ni supaya jaga masa. 

2nd, commitment. Focus menjadi wanita. Uhuk. Haha. Lady lah taknak women lagi huhu. Bermula dengan characters, personalities, responsibilities of a lady in islam. Juga hopes dan dua from quran. Juga saya selitkan kata2 asmaa' bt abu bakar. All others are from Nabi Muhammad. 

Semua benda yang dibuat di atas ni,
Misi nak lengkapkan diri,
Misi nak buat persediaan, 
Misi nak jadi terbaik,
Semua itu sia-sia kalau tidak boleh dibawa ke akhirat. 

Kerana kita akan disoal 5 soalan,
Hidup, masa muda, harta bagaimana dapat dan ke mana keluar, dan ilmu.

"Aku dulu sibuk nak jadi muslimah sejati..nak dapat suami soleh." Cukup ke alasan ni? Tambah sikit, "aku sibuk nak jadi muslimah yang Allah suka. Bila Allah suka, Allah akan izin dan berikan semua yang terbaik, kejayaan, keluarga yang baik semua Allah akan bagi. Dengam syarat, Lillah kerana Allah. Bukan kerana 'suami'."

Fikir panjang lah. 

Nasihat utk diri sendiri agar tak terbabas. 

Because, when Allah is in our heart and our main priorities, we will have everything!

InsyaAllah. :)

Comments

  1. rupanya, farhana dh 21 thun. sy kena pngge awk, kak farhana sbb sy baru 20. hehe...

    bgusnya kak farhana pelekat bnda2 mcm ni. buat sbg pringatan.

    smoga kita suma dpt jd muslimah yg Allah sayang :)

    ReplyDelete
  2. ouh arini ari ahad kan.. Hepi Birthday kak.muga bertambah iman dan amal

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …