Saturday, July 6, 2013

My 21st y-o H resolution

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Call mak. 
Mak cakap, "nanti hari ahad adik masuk 21 tahun la kan.."

SubhanAllah. Tahun hijrah. About 2 hari sebelum ramadhan mak lahirkan saya. 

Terharu. Mak ingat. 
Moga menjadi anak yang buatkan mak terharu dan sayang juga. 

Jadi, umur bertambah. Hakikatnya amal bagaimana?

Tak tahu nak cakap, baru 21 atau sudah 21 tahun?
Hurm.

So, saya buatlah sikit resolusi (?)
Tampal benda2 ingatan utk apa nak dicapai dalam hidup. 
Peringatan bahawa "aku sedang hidup, ada benda perlu dicapai, bukan sekadar hembus nafas tarik nafas hari2."

Bermula dengan masa, dan peringatan tentang tanggungjawab. 

Pelekat di pintu almari. Tengok hari2. Simple, surah al-asr. Pendek, tapi penghayatan tu kena sepanjang hari. Haih moga terdidiklah diri ni supaya jaga masa. 

2nd, commitment. Focus menjadi wanita. Uhuk. Haha. Lady lah taknak women lagi huhu. Bermula dengan characters, personalities, responsibilities of a lady in islam. Juga hopes dan dua from quran. Juga saya selitkan kata2 asmaa' bt abu bakar. All others are from Nabi Muhammad. 

Semua benda yang dibuat di atas ni,
Misi nak lengkapkan diri,
Misi nak buat persediaan, 
Misi nak jadi terbaik,
Semua itu sia-sia kalau tidak boleh dibawa ke akhirat. 

Kerana kita akan disoal 5 soalan,
Hidup, masa muda, harta bagaimana dapat dan ke mana keluar, dan ilmu.

"Aku dulu sibuk nak jadi muslimah sejati..nak dapat suami soleh." Cukup ke alasan ni? Tambah sikit, "aku sibuk nak jadi muslimah yang Allah suka. Bila Allah suka, Allah akan izin dan berikan semua yang terbaik, kejayaan, keluarga yang baik semua Allah akan bagi. Dengam syarat, Lillah kerana Allah. Bukan kerana 'suami'."

Fikir panjang lah. 

Nasihat utk diri sendiri agar tak terbabas. 

Because, when Allah is in our heart and our main priorities, we will have everything!

InsyaAllah. :)

2 comments:

  1. rupanya, farhana dh 21 thun. sy kena pngge awk, kak farhana sbb sy baru 20. hehe...

    bgusnya kak farhana pelekat bnda2 mcm ni. buat sbg pringatan.

    smoga kita suma dpt jd muslimah yg Allah sayang :)

    ReplyDelete
  2. ouh arini ari ahad kan.. Hepi Birthday kak.muga bertambah iman dan amal

    ReplyDelete

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...