Thursday, July 4, 2013

Medic me 1

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Alhamdulillah. 
Alhamdulillah. 

Terlalu banyak nikmat dan pemberian yang Allah izinkan. 

Bermula dengan pagi tadi, kawan saya tanya...
"Farhana tahu tak kita dah nak masuk tahun 3?!" 
InsyaAllah. MasyaAllah. Baru tersedar, sudah hampir separuh jalan Allah izinkan. Moga Allah izin sampai ke pengakhiran yang baik. 

Saya nak cerita sikit liku sepanjang 2 tahun ini. Alhamdulillah, baru 2 tahun. Alhamdulillah, sudah 2 tahun. 

Sebelum saya ambil medik, banyak rumours saya dengar dan yang saya terfikir. 

[] medik susah lulus
[] orang ambil medik takda life
[] kau hanya hidup dengan buku
[] medico = nerdo
Macam2. Saya suka physic dan math, kemudian baru biology. Lebih kepada engineering, tapi saya tak rasa saya fit dan tough utk masuk field engine. 

Saya apply juga cikgu, cikgu physics. Alhamdulillah dapat tawaran, tapi perjalanannya memakan masa 8 tahun, setengahnya di uk. 
Saya pilih medik 6 tahun, insyaAllah, jordan. 

Alhamdulillah. 

Tahun pertama di sini, basic foundation courses. Physic chemistry bio english arab, semua tu belajar semula. Markah x kurang 90. Kembang semangkuk time tu, study relax2 saja. Itu cerita semester satu. 

Masuk sem 2, mula belajar anatomy, histology, physiology dan apatah tak ingat. MasyaAllah benda apa ni banyak sangat nak hafal! Saya pun join lah yang lain, hafal. Hurm best! Tambah2 anatomy, lukis & warnakan muscle2 yang dihafal tu. Subjek paling best, physiology. Sebab subjek itu banyak buatkan saya berfikir dan jumpa sebabnya. Subjek lain, masih mencari2 kenapa itu kenapa ini. Heh. 
Disebabkan baru kenal dengan subjek medik, saya pernah dapat markah histo 15/30 untuk exam pertama. 
Rasa macam lumpuh sekejap. Tak pernah seumur hidup dapat separuh. Uh oh. Allah nak tegur supaya jangan relax2, dan saya ubah cara study. 
Alhamdulillah, belum terlambat utk exam 2nd dan final. 
Tapi lagi satu subject pelik, organic chemistry. Suka. Best time belajar. Spatial intelligence kena kuat. Dapat almost full mark waktu 1st exam. Tp 2nd exam dapat almost half! :'( 
Sampai dapat notice (warning) dari study advisor supaya get ready utk resit kalau tak lepas.
Huh. 
Alhamdulillah Allah izin saya baca warning tu lepas masuk tahun 2! Kalau saya baca time ambik exam, sure dah bergoyah ketar2. Sebab tak sedar pun markah carry mark tak tinggi. Mungkin dia agak final ni susah, so dia warning awal2. Dengan izin Allah, markah final ok saja. Alhamdulillah. 

Masuk sem 3, belajar biochem, vb dan wellness. 
Paling tak masuk akal, saya lah orang lain ok saja, kena hafal amino acid yang 20 tu. huhuhuhu. Inilah medik rupanya, time tu saya fikir. 

Masuklah tahun 2. Alhamdulillah. Dalam kelas doktor selalu ulang, "kamu adalah doktor" dua tiga kali. Baru rasa kena ketuk dan baru rasa terpanggil sikit. Baru nampak jalan. 

1st sem, belajar microbes, pharma, pathology. Alhamdulillah. Makin minat. Inilah subjek2 medik yang ditunggu2. :)

2nd sem, masih subjek yang sama, tapi lebih mendalam. 
Sistem pernafasan, jantung dan aliran darah. Gabung semua dari anatomy sampai pathology. Sekali exam dia tanya semua benda. Time ni rasa macam kena belasah. Lembik. 
Final exam sangat stress. Tapi otak saya ok takda marah2 bosan ke apa, tapi physiologynya badan saya stress. 
Psychology ok, physiology disturbed. 
Hari exam, saya sakit!
Allahuakbar. 

Kisahnya, gastrik lama berulang.
Satu mungkin sebab ada terskip makan sebab study yang tak habis2, tapi satu lagi faktor ialah bila stress, badan kita pun stress. Perut hasilkan banyak acid. Sangat banyak kot sampai saya kena ambik ubat PPI setiap malam utk stopkan acid keluar. 
Tidur tak payah ceritalah, setiap malam bersandar. Sebab spinchter macam dah bengkak. Doktor pun diagnose saya GERD. 
Tapi saya tahu, ni sebab stress. Bukan chronic gerd, so bukan long term ni. hehe buat pala. 

Alhamdulillah Allah izin lepas exam sakit pun hilang. Hehe.

Hurm moga perjalanan ni penuh redha dan pertolongan Allah. 

Indah je, lepas semua tu berlalu :)

Sekarang masih di tahun 2, sems 3 musim panas. Taking immunology, public health dan food preservation as an elective course. 
They said that immun far more harder than any other. Hurm. Doakan saya baik2 saja. 

Doakan perjalanan saya yang masih berbaki. InsyaAllah mengikut perancangan manusia yang tahunya sikit, 2017 dah boleh grad.

Moga Allah buka pintu kemudahan dan pintu ilmu luas2. 
Doakan saya diizinkan Allah utk menjadi doktor yang faqih. 
Doakan sabar dan thabat. 

Amiin. 

4 comments:

  1. wao! hebatnya dan penuh cbaran student2 yg amek course medik. mmg sy salute! :D

    smoga farhana terus diberikan kekuatan n kesabaran utk menuntut ilmu, dipermudahkan Allah utk jd sorang doktor yg betul2 islamik. :D


    btw farhana, apa mksud faqih? penah jmpak word ni, tp sy trlupa. hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah. baru berapa percent je..orang lain yg dah graduated tu lagi hebat jalan mereka..:)

      faqih, maksudnya, faham dan boleh apply yang difahami.
      nabi ada ajar kita satu doa, "Ya Allah, faqihkan kami dalam beragama"
      (Allahumma faqqihna fiddin)
      moga kita tahu nak apply hukum hakam, tahu apa yang agama larang dan suruh..insyaAllah :)

      Delete
  2. salam alaikum...beruntung sngt sbb ambil medic..sy dulu2 mmg sngt minat tapi xtercapai..sedih rasa but rasa bangga dgn mereka yg ambil medic..well done!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :)
      alhamdulillah. doakan Allah izinkan sampai ke akhirnya :)

      Delete

Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....