Sunday, July 21, 2013

iftor

-bismillah-

pernah dengar satu kisah dulu...kisah ada majlis keramaian, tapi Nabi tertidur lalu tak dapat hadir....

saya takut untuk menghadiri iftar (majlis buka puasa). tapi orang jemput saya pergi je.

persoalan maghrib insyaAllah tak compromised sebab kebanyakan majlis akan solat dahulu sebelum makan besar.

yang ganggunya ialah solat isyak.

kenyang - berat perut
lewat habis - lambat sampai masjid
banyak bersembang - lupa diri bahawa nak bangunkan sunnah rasulullah bukan benda mudah. perlu jiwa bersih. (hidupkan malam ramadan dengan tarawikh, baca quran itu sunnah rasul). maka timbullah jiwa yang merewang fikir time solat, lagi parah..mengantuk. mimpi waktu tahiyat pun dah rugi dah solat tu.

tak campur gosip sambil makan ramai2 lagi tu.
bukan ke tu bagi effect pada kualiti ibadah kita jugak

lagi satu, Nabi dah kata, waktu sebelum berbuka tu sangat makbul doa.
berapa banyak majlis iftar yang spare-kan beberapa minit sebelum berbuka tu untuk masing2 berdoa.
betul dah niat penganjur nak buat pengisian, tapi seolah pergi merebut barang yang popular sedangkan sale di depan mata.

tak payah mention ikhtilat, kalau ada.
riyak.

alhamdulillah, kat jordan ni iftar yang budak melayu dengan yang orang arab organise ok je. terjaga solat.
alhamdulillah.

cuma, jeles dengan orang yang tiba-tiba ada hal tak dapat datang majlis keramaian / majlis biasa2.
ada something yang Allah nak save-kan untuknya.

kan?

2 comments:

Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....