Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

aku minta supaya faqih tapi bila aku tahu hukum...kenapa berat untuk laksanakan?

- bismillah -

midnight pulse.
shahadatul haq pemimpin dan ahli fatwa, juga ke atas kita rakyat seagama sebangsa.

over the issue "Muslim beauties upset fatwa disqualified them from Miss Malaysia"

4 malay contestants were disqualified from the pageant based on a fatwa stating that muslim cannot enter beauty pageant.
one of them said that, "a lot of people coming and telling me that it is not fair, that malays are not allowed to join the beauty pageant when you are actually represent the malay-sia. so i think it's quite dissappointing"

ini bukan sebab fatwa. bukan sebab melayu. bukan sebab tak patriotik.
tapi fatwa digariskan untuk menjaga individu muslim.

bersyukurlah dengan apa yang kita faham sekarang tentang islam,
tapi jangan lupa hak kita untuk menyampaikan kepada yang lain perlu ditunaikan dengan semampu yang boleh.
walaupun mereka bukan keluarga terdekat kita, tapi ikatan kita sebangsa seagama itu menuntut peranan kita supaya mereka faham juga apa yang kita faham,…

tak penting. harapan separa palsu ini tiada penamat.

- bismillah -

"jangan pandang tinggi pada makhluk ciptaan Allah,
tapi pandang tinggilah pada Allah,
Tuhan yang Maha Pencipta,
menciptakan makhluk itu dan makhluk lainnya." - reka sendiri

makin kenal rapat, makin banyak defect kita akan nampak.

"eleh dia ni, macam perfect tapi bila dah kenal...masyaAllah! tak terjangka!"

pandangan saya, sekali kita rasa hairan orang tu ada defect, berkali2 orang akan nampak defect kita juga.

ni baru soal berkawan.

nak kahwin, entah berapa banyak surprise yang kita akan bongkar dan terbongkar.

penerimaan tu penting. tak kisah lah dia kawan sekejap ke, kawan lama ke, pasangan sehidup semati ke, penerimaan tu mesti melebihi expectation.

kalau letak terlalu menggunung tinggi pada makhluk, kita akan mudah rasa kecewa.

expect Allah akan berikan yang terbaik, dan terimalah makhluk itu selagi masih ada kebaikan.

***
kisah lain pula.

semalam lalu di satu tempat. kenangan terimbau. satu perkara yang dulu berada dalam jangkauan saya, dekat, s…

iftor

-bismillah-

pernah dengar satu kisah dulu...kisah ada majlis keramaian, tapi Nabi tertidur lalu tak dapat hadir....

saya takut untuk menghadiri iftar (majlis buka puasa). tapi orang jemput saya pergi je.

persoalan maghrib insyaAllah tak compromised sebab kebanyakan majlis akan solat dahulu sebelum makan besar.

yang ganggunya ialah solat isyak.

kenyang - berat perut
lewat habis - lambat sampai masjid
banyak bersembang - lupa diri bahawa nak bangunkan sunnah rasulullah bukan benda mudah. perlu jiwa bersih. (hidupkan malam ramadan dengan tarawikh, baca quran itu sunnah rasul). maka timbullah jiwa yang merewang fikir time solat, lagi parah..mengantuk. mimpi waktu tahiyat pun dah rugi dah solat tu.

tak campur gosip sambil makan ramai2 lagi tu.
bukan ke tu bagi effect pada kualiti ibadah kita jugak

lagi satu, Nabi dah kata, waktu sebelum berbuka tu sangat makbul doa.
berapa banyak majlis iftar yang spare-kan beberapa minit sebelum berbuka tu untuk masing2 berdoa.
betul dah niat penganjur n…

Masak masak puasa

- bismillah -
Alhamdulillah.  :)
Hari ke 7 ramadhan. MasyaAllah. Dah seminggu. Allah, lagi 3 kali minggu berbaki sebelum ramadan tamat. 
Siapa yang sediakan makanan kepada orang berpuasa, maka dia memperoleh pahala puasa seperti orang itu. Hadis. Cool kan? Sebab tu arab di sini suka buat majlis buka puasa, jamu tetamu ramai2. 
Tak perlu tengok jauh, kita masak untuk housemates pun insyaAllah ada portion termasuk dalam menjamu orang yang berbuka.  Tapi kalau masak pun nak bising, rasa berat hati, itu susahlah.
Kadang, Allah izin tetamu mengejut datang, tapi kita prepare untuk orang di rumah saja. Jangan gelabah! Tetamu, dari mana dia datang? Siapa izin dia tergerak hati untuk datang? Siapa izin dia sampai tanpa masalah ke rumah kita? Allah izin kan :))) Untuk apa? Hadiah surprise untuk kita seisi rumah :)
Si tukang masak dapat pahala tambahan 2 orang yang berpuasa.  Ahli rumah dapat pahala memuliakan tetamu.  Rumah dapat rasa rahmat tu. 
Dan paling penting, bila berlaku benda unexpected, Allah nak uji,…

ramadan kita

- bismillah -

Alhamdulillah. Ramadan Kareem :) (ucapan selamat ramadan :))
replynya, Allahu akram!

Hari ke-3 ramadan di bumi urdun. Bumi ini tidaklah mematangkan saya dalam masa satu hari, tapi insyaAllah bekalan hidup dan bekalan mati banyak dapat diperoleh di sini.
Doakan, Allah izin ramadan yang terbaik untuk kita.
dan insyaAllah, akan beraya 1 syawal di sini juga. biizniLlah.

So, ramadan tiba! Macam mana nak react? Eh.
Ya lah, tengok orang excited, kita nak excited juga, tapi macam mana?
Apa excitednya ramadan ni?

:)

Ramadan, bulan dalam tahun hijrah yang ke-9.
Kalau kita biasa guna kalendar masihi, bulan 9 tu namanya September... heh.

Ramadan, maksud bahasanya ialah panas. hurmmm.
maksud yang lebih mendalam, satu bulan yang special!
tengok apa Allah sebutkan dalam quran,

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّن…

Krik.

- bismillah -
Hurm. Saya aware je ada kawan rapat dan tak rapat yang baca blog ni. 
I have a crush. But I said some prayers. If the person is meant for me, Allah will show the way. If he's not then Allah will show other way round. 
And eversince, i have never got chance to meet him in any place @ occasions that i used to see him.  Either i dont go there when he is there, or vice versa. I've always have another program overlapped, or just the matter that i dont want to go out but just stay at home.  (So surely i'm not talking about the classmates kan...)
Alhamdulillah.  I guess that's the good answer to my prayer.  Not meant for me, so Allah wont let my crush over him grow. Alhamdulillah. 
Not having heard anything nor seen him, making i'm back to reality. 
Soon, crush will go. Teen life. 
When Allah says yes, nobody can say no. I believe He knows best for both of us. 
Like one used to say, loving is not about memiliki. Hehh. 
Sorilah, tak bermanfaat kalau tengok surface.  But seriou…

My 21st y-o H resolution

- bismillah -
Alhamdulillah. 
Call mak.  Mak cakap, "nanti hari ahad adik masuk 21 tahun la kan.."
SubhanAllah. Tahun hijrah. About 2 hari sebelum ramadhan mak lahirkan saya. 
Terharu. Mak ingat.  Moga menjadi anak yang buatkan mak terharu dan sayang juga. 
Jadi, umur bertambah. Hakikatnya amal bagaimana?
Tak tahu nak cakap, baru 21 atau sudah 21 tahun? Hurm.
So, saya buatlah sikit resolusi (?) Tampal benda2 ingatan utk apa nak dicapai dalam hidup.  Peringatan bahawa "aku sedang hidup, ada benda perlu dicapai, bukan sekadar hembus nafas tarik nafas hari2."
Bermula dengan masa, dan peringatan tentang tanggungjawab. 
Pelekat di pintu almari. Tengok hari2. Simple, surah al-asr. Pendek, tapi penghayatan tu kena sepanjang hari. Haih moga terdidiklah diri ni supaya jaga masa. 
2nd, commitment. Focus menjadi wanita. Uhuk. Haha. Lady lah taknak women lagi huhu. Bermula dengan characters, personalities, responsibilities of a lady in islam. Juga hopes dan dua from quran. Juga saya selitkan…

Medic me 1

- bismillah -
Alhamdulillah.  Alhamdulillah.  Alhamdulillah. 
Terlalu banyak nikmat dan pemberian yang Allah izinkan. 
Bermula dengan pagi tadi, kawan saya tanya... "Farhana tahu tak kita dah nak masuk tahun 3?!"  InsyaAllah. MasyaAllah. Baru tersedar, sudah hampir separuh jalan Allah izinkan. Moga Allah izin sampai ke pengakhiran yang baik. 
Saya nak cerita sikit liku sepanjang 2 tahun ini. Alhamdulillah, baru 2 tahun. Alhamdulillah, sudah 2 tahun. 
Sebelum saya ambil medik, banyak rumours saya dengar dan yang saya terfikir. 
[] medik susah lulus [] orang ambil medik takda life [] kau hanya hidup dengan buku [] medico = nerdo Macam2. Saya suka physic dan math, kemudian baru biology. Lebih kepada engineering, tapi saya tak rasa saya fit dan tough utk masuk field engine. 
Saya apply juga cikgu, cikgu physics. Alhamdulillah dapat tawaran, tapi perjalanannya memakan masa 8 tahun, setengahnya di uk.  Saya pilih medik 6 tahun, insyaAllah, jordan. 
Alhamdulillah. 
Tahun pertama di sini, basic found…