Skip to main content

summer break : resepi baru ^^

- bismillah -

summer break tinggal lagi 12 hari.

total cuti semua 3 minggu. banyak saya lalui, alhamdulillah.

happy, feeling rich, sampai rasa meletup sebab marah semua rasa.
nanti saya rajin saya cerita pasal meletup tu. tak pernah tangan terketar-ketar sebab marah sangat. paling victory sebab tak menangis. hoh. menguji kesabaran.

dah, cerita yang best saja. semalam saya masak ni!

(eh kenapa farhana post macam ni?) well, get to know me. :)

hurm. 
tapi tak lah rupa macam tu sangat.
sebabnya....

nak resepi? google je nama masakan tu :) 
saya letak karot kiub yg dicelur air panas, sebab takut carrot keras nanti.
bawang merah, cili merah, capsicum hijau.
sebab tu je ada dalam freezer.
sebelum tu ayam tu saya rebus je, almost half-cooked, paranoid takut ayam tak masak, nanti spoil. haha -.- sabar je lah dengan farhana. alang2 rebus, letak gula letak garam dalam air rebusan. sapa ajar ntah, tapi harap2 ayam tu tak tawar.

gaul madu,kicap, minyak masak, black pepper.
tambah sayur2 tu,
then ayam & semua tu kena perap. ok saya perap. berjam2.
lepas tu sepatutnya kena cucuk daging ayam tu pada stick, untuk bakar. tapi saya xda buluh nak cucuk buat bbq.

jadi, masak saja lah benda2 tu dalam casserole.
sekali dengan kuah dari sejatan air sayur & bawang.
warna warni je susun ^^
masuk oven.

tup tup, lepas 45 minit, dia keluar jadi ayam masak kuah. hehh, bukan ayam bakar :O
nampak buih air mendidih-didih.
adehhh.

tapi ok je lah. kawan2 tambah nasi, lauk licin. heheh. walaupun jauh panggang dari api. i'm happy :)

p/s i think it's about to be ayam masak kicap berlada ><
so watch out, drain the kuah before grilling. ;) or you'll end making new recipe ^^v

p/ss kita kena pandang positif. walaupun benda asal tak jadi, jadi benda yang lebih baik :D *masuk lift tekan sendiri*

p/sss kenapa tiba2 saya rasa nak masak? sebab tengok kawan2 lain buat aktiviti lain. ada yang melancong, ada yang balik jumpa mak ayah. so saya rasa cuti ni amanah untuk saya buat aktiviti yang menambah kualiti. :)
sama2lah jaga amanah cuti :))

p/ssss gambar printscreen tu, nampaklah banyak mana movies saya burn. -.-

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …