Tuesday, June 11, 2013

summer break : resepi baru ^^

- bismillah -

summer break tinggal lagi 12 hari.

total cuti semua 3 minggu. banyak saya lalui, alhamdulillah.

happy, feeling rich, sampai rasa meletup sebab marah semua rasa.
nanti saya rajin saya cerita pasal meletup tu. tak pernah tangan terketar-ketar sebab marah sangat. paling victory sebab tak menangis. hoh. menguji kesabaran.

dah, cerita yang best saja. semalam saya masak ni!

(eh kenapa farhana post macam ni?) well, get to know me. :)

hurm. 
tapi tak lah rupa macam tu sangat.
sebabnya....

nak resepi? google je nama masakan tu :) 
saya letak karot kiub yg dicelur air panas, sebab takut carrot keras nanti.
bawang merah, cili merah, capsicum hijau.
sebab tu je ada dalam freezer.
sebelum tu ayam tu saya rebus je, almost half-cooked, paranoid takut ayam tak masak, nanti spoil. haha -.- sabar je lah dengan farhana. alang2 rebus, letak gula letak garam dalam air rebusan. sapa ajar ntah, tapi harap2 ayam tu tak tawar.

gaul madu,kicap, minyak masak, black pepper.
tambah sayur2 tu,
then ayam & semua tu kena perap. ok saya perap. berjam2.
lepas tu sepatutnya kena cucuk daging ayam tu pada stick, untuk bakar. tapi saya xda buluh nak cucuk buat bbq.

jadi, masak saja lah benda2 tu dalam casserole.
sekali dengan kuah dari sejatan air sayur & bawang.
warna warni je susun ^^
masuk oven.

tup tup, lepas 45 minit, dia keluar jadi ayam masak kuah. hehh, bukan ayam bakar :O
nampak buih air mendidih-didih.
adehhh.

tapi ok je lah. kawan2 tambah nasi, lauk licin. heheh. walaupun jauh panggang dari api. i'm happy :)

p/s i think it's about to be ayam masak kicap berlada ><
so watch out, drain the kuah before grilling. ;) or you'll end making new recipe ^^v

p/ss kita kena pandang positif. walaupun benda asal tak jadi, jadi benda yang lebih baik :D *masuk lift tekan sendiri*

p/sss kenapa tiba2 saya rasa nak masak? sebab tengok kawan2 lain buat aktiviti lain. ada yang melancong, ada yang balik jumpa mak ayah. so saya rasa cuti ni amanah untuk saya buat aktiviti yang menambah kualiti. :)
sama2lah jaga amanah cuti :))

p/ssss gambar printscreen tu, nampaklah banyak mana movies saya burn. -.-

No comments:

Post a Comment

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...