Friday, June 21, 2013

Sampai bila nak google saja?

- bismillah -

Risau. risau.

Dulu saya suka ambil tahu pasal figure2 yang best untuk dicontohi. Pakaian mereka, aktiviti dan penglibatan mereka, cara mereka hidup dan belejar, semualah.
Itu zaman sekolah. Sebab tu saya suka beli majalah yang cover photonya ialah manusia hebat sebaya saya. (baca: majalah Dewan Siswa lah)

Selain guna nak powerkan karangan, tapi saya cedok juga lifestyle mereka.

Alhamdulillah, Allah izin pernah la jugak pergi aktiviti2 yang ada mereka. hehe. Dan Allah izin saya kenal dan masih berhubungan dengan salah seorang daripada mereka. She's in Washington now. Sangat baik and caring masa saya blur blur dulu. Err. :)

Kalau berkawan kerana dunia, apabila dunia itu hilang, maka hilanglah kawannya.
Kalau kawan kerana kehebatannya, saat dia lemah maka kita bukanlah kawannya.

So, refresh niat. Check semula senarai kawan2 kita.
Berkawan kerana apa?

Kerana sama jemaah?
HIlang jemaah maka hilanglah kawan tu. /:

Biarlah kerana Allah.

Betul, tak mudah. Banyak perkara yang samar-samar, kerana Allah tu macam mana?
Itu maknanya, kena cari sendiri. Sampai bila nak google saja??

Google : hidup kerana Allah

Kadang, kerja mencari jawapan di internet ni buatkan kita lupa, Allah lebih hebat dari internet!
Kebergantungan pada internet dan google ni buatkan manusia seakan tak nampak Allah sangat berkuasa boleh buat apa saja.
Allah boleh letakkan delivery depan rumah tanpa kita order pun tau!
Tup2 Amazon sampai depan rumah, eh sapa order barang?

TAPI

Allah sangat berkuasa, betul. Tapi, Allah juga Maha Penyayang.
Bayangkan Allah buat apa yang kita tak boleh fikir, mesti dah ramai hilang akal kan?
Tak makan tiba-tiba ada najis (jangan nak geli sebut najis, semua orang normal tahu)
Tak mandi tiba-tiba wangi.
Tak ada penyebab tiba-tiiba ada result.

Allah boleh buat semua tu, tapi Allah izinkan kita berusaha kemudian baru Allah zahirkan resultnya.

Cantik kan :)

So, kalau nak ijazah, sekarang pun boleh dapat. Tak payah berjEnggot nak menunggu lalui satu-satu proses bertahun-tahun.
Tapi, Allah plankan hidup kita, supaya lalui satu-satu peringkat.
Nak ambil ijazah, Allah suruh masuk kelas dulu, belajar, lalui suasana baru, ambil pengalaman, dan kemudian baru boleh buat kerja.

Sebagai mana anda boleh tiba-tiba lahir, seperti itu jugalah Allah boleh matikan anda. (baca: saya, kita)
Persoalan hidup mati pun Allah boleh buat, apatah lagi nak letak sejambak bunga ros dalam rumah tiba-tiba tanpa ada orang bagi? Eh.
Cantiknya perancangan, Allah gerakkan mana-mana manusia supaya kirimkan kita bunga itu, supaya kita tak mati ketakutan tiba-tiba ada bunga ros sejambak atas meja out of nowhere!

So, setiap apa pun Allah boleh buat.
Cuma, Allah takkan buat suka hati melainkan segalanya dengan kehendak-Nya.
Allah kata "jadi!" maka terjadilah.

So,

apa kena mengena cerita kawan, google dan kekuasaan Allah?

Buat apa2 pun kerana dunia, kita dapat habuan dunia saja.

Nak baca quran, nak hafal quran, kalau niat sebab nak isi masa lapang, maka masa je lah yang terisi.
Iman kering, kering juga. Hati dah keras. Hanya telinga masih lembut nak dengar ayat Quran. Tangan dah beku, mata pandang tempat lain, otak dah tutup untuk fahami tafsir. Hati kelaut~

Allah.

Bukankah itu futur?

Maka saat itu, manusia pun berasa kosong.
Apabila kosong, dia rasa dia perlu mencari sesuatu.

MAKA, dibukanya internet.

Tak hairan lah, keywords search engines antaranya:
- mencari ketenangan
- aku mahu hidayah
- hidup yang indah
- hati yang lapang
- dan lain2.

maka terjumpalah blog2 yang ceritakan perkara2 itu. Ada blog okay, okaylah. Blog post cakap pasal benda-benda ruhi tu, siap ada dalil hadis dan quran.

Tapi si peng-google ni pun still rasa kosong.
Memberontaklah dalam diam, 'aku dah baca tazkirah, aku dah tengok ceramah di youtube, ustaz dah baca ayat2 yang best, tapi still rasa kosong! Rasa tak boleh nak ngam lah.'

Krikk. Syaitan kata, "mungkin kau bukan kosong tarbiah, tarbiah kau dah mantap! Kau kosong hiburan sebenarnyaaaaaaa......"

Babai lah. Movies ditonton tanpa rasa nak ambil positif, merayau-rayau di internet, stalk sana stalk sini, dengar music baru, melukis, bermain piano, masak macam-macam tak set niat untuk apa, lepas tu tangkap gambar post di fb tanpa sebarang alasan sebagai amal soleh, waktu berlalu dan terus berlalu. Kita ulang benda sama hari2.

Paku karat disimbah air masin.

Last2, hidup masih rasa kosong.

SEBABNYA TAK BUKA QURAN TAHU?!
SOLAT TAK KHUSYUK.
HAFAZAN TAK MELEKAT.

Macam mana nak live wonderful life?!

#marah, sebab dah sedar tapi masih buat lagi.
dah sedar, tapi Quran still pandang sipi2.

Hidup ada naik ada turun.
Sifat manusia, imannya ada waktu memuncak tinggi, ada waktu ke dasar bumi imannya.
Manusia, tetap manusia.
Bukan malaikat, apatah lagi bidadari. Eh.

Moga Allah buka hati untuk dibasahi dengan kalam Allah lebih dari kalam manusia.
Amiin.
Doa utk diri sendiri adalah utama dan semua juga.

Moga Allah baiki diri kita.

***
Jadikanlah google tu pilihan kedua selepas al-quran.
Nak usaha tak salah, tapi jangan lupa seeking for Allah's help adalah lebih utama.
Minta doa Allah buka jalan untuk apa yang kita cari, insyaAllah kalau google lepas tu pun akan jumpa ilmu yang bermanfaat.

moga dilindungi daripada website syiah yang kalamnya penuh ayat quran dan hadis, namun tafsirannya adalah mengikut akal dan kepentingan satu pihak.

Rasulullah diutuskan menjadi rahmat ke sekelian alam.
Cintailah Rasul kita, kamu akan mencintai bukan saja ahli keluarnya bahkan sahabat2nya juga.

Cintailah Allah, kamu akan dicintai oleh orang mu'min. Apatah lagi untuk membenci mereka para alim ulama', itu sepatutnya dilenyapkan apabila kita cinta Allah, Tuhan yang juga dicintai oleh orang mukmin.

Moga Allah ampunkan kita.
Moga beroleh ganjaran terbaik.
Selamat hari jumaat, hari yang paling mulia dalam 7 hari-hari.

p/s respon kepada yang hidup dalam angan2 dan bayang2, tapi nak buat baik, tapi tak nak buka quran apatah lagi berdoa & cari jalan kebaikan. baca, baca, dan baca. like sudah, tahu sudah, share sudah, ulas sudah. amal untuk akaun akhirat?? Allah yang tahu hal kita masing2.

Allah suka mukmin kuat.
nah hadiah
“Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada mukmin yang lemah, dalam semuanya ada kebaikan. Bersemangatlah untuk melakukan sesuatu yang bermanfaat bagimu, mintalah pertolongan kepada Allah dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpamu, jangan engkau katakan, ‘Kalau saya melakukan itu dan itu’. Akan tetapi katakanlah, ‘Takdir Allah, apa yang Ia kehendaki, Ia lakukan’. Karena 'kalau-kalau' itu membuka jalan  perbuatan setan”.

MUJAHADAH sementara belum terlambat dalam kembara mencari Tuhan yang tiada lain melainkan ALLAH.

1 comment:

  1. Jzkk atas pesanan. Btw, kalau tak keberatan, jemput like.

    http://mudabertenaga.blogspot.com
    https://www.facebook.com/MudaBertenagaCeria

    my summer project. :)

    ReplyDelete

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...