Skip to main content

life is drama. :) hari convo kuliah syariah univ. yarmouk

- bismillah -

alhamdulillah.
semalam majlis graduasi kakak2 universiti yarmouk.
kali pertama saya pergi, tahun lepas pergi yang JUST saja.

so, agak blur, kat mana nak tuju, kat mana orang berkumpul.

call kawan. tak angkat.
call orang lain. ayah dia angkat. hehh kecut perut.
call kakak senior. dia ada kelas.
tengok jam, pukul 1.30 ptg. majlis pukul 2.

tepat pukul 2, mesej akak tu.
"akak, tahniah. maaf tak boleh pergi majlis besar akak, tak da gang. sobs sobs."
pasrah.
"Allah, i really want to be there. kalau baik, izinkanlah."

kawan2 serumah ada hal lain. lagipun saya nak jumpa kakak yarmouk, susah nak cari kawan JUST yang sama batch utk temankan. so kena cari gang yarmouk.

pukul 2.10.
kawan yang tak angkat tadi call!
"farhana kat mana? saya kat luar dewan ni."
ah, tak siap apa pun lagi!
"tunggu farhana tau...!" saya beri wasiat. heh.

pukul 2.30 sampai depan pintu gate univ yarmouk.
handbag dan baju kurung yang kemas ber-iron. sunblock tak tinggal.
matahari terik ohhhh.
kalau Allah tak izin tak mampu deh.
20 minit untuk siap itu bukanlah saya yang selalunya. juga bukanlah mana2 perempuan lain juga.
*sesak nafas*

ok sambung cerita.

masuk yarmouk waktu orang habis kelas.
berpusu-pusu diorang keluar dari gate. saya sorang nak masuk. :'(
cool. cool. kalau kau tak bergerak, memang kau tak boleh masuk.
saya teruskan langkah, dan automatik jalan kat depan kosong sebab orang akan mengelak.

:) i cannot wait and be a type B person in this situation. type A drives my way.

er dan mereka student arab yarmouk univ tak biasa kot pakai baju warna-warni. kira oklah tu saya pakai baju kurung.
so buat tak tahulah orang pandang lain macam ke tak pandang ke.

dalam hati,
"act macam kau student yarmouk farhana...buat muka biasa...jangan jakun..teruskan langkah cari tempat"

tunggu tempat orang lain berkumpul dengan keluarga. bawah pokok sebab teduh.
tapi, sorang melayu pun tak nampak!
alamak, kat mana orang lain ni?

ada mak cik arab badwi 2-3 orang tengok atas bawah saja budak malaysia yang lost ni.
drama, drama. keep calling. yang dicari tak jumpa. lebih 10 kali call kawan tak angkat, biasalah tempat bising..
tengok jam, hah dah lama sampai still tak jumpa orang lain.
"oh Allah, is this what i got in the end? awal2 dah dekat tak boleh datang. bila sampai tapi tak jumpa orang yang nak jumpa..." melancholic sorang di tengah terik mentari.

move on farhana. jalan, jangan berdiri setempat. keep searching.
your friend said she'll wait for you.

nampak seorang pelajar yarmouk. i know her! terus cuit dia dengan muka penuh teruja, "budak melayu selalu kumpul kat mana??"

dia senyum. hah, lega hati ni. "selalu dekat library."

"ohhh ye ke? terima kasih!" dengan muka excitednya saya tuju library.

nampak kawan-kawan sama batch pun ada, tapi dentistry. "farhana, datang jugak?" sengih je.
sorang lagi, "farhana nampak berseri lah hari ni?!" dia tegur.
ditanya lagi, "datang sorang ke? hebatnya menempuh jalan ke sini."

krikk..krikk..krik.
haha dalam hati..
heehhh. dalam hati, kalaulah korang tahu dramanya tadi.
awal-awal dah pasrah tak boleh datang.
tadi dah kecut tengah panas matahari tak jumpa orang, bila jumpa korang budak2 melayu dia kembang macam kena siram air tu hahh!

nampak kawan saya tu.
peluk dia macam anak hilang mak jumpa balik.
Allah...alhamdulillah. sampai juga!

kemudian jumpa dengan akak yang saya nak jumpa tu. :)

tiba-tiba sebak nak nangis bila peluk dia.
farhana, hari ni hari happy, jangan buat orang lain menangis pulak..., saya pesan dalam diri.

jumpa akak-akak lain.

"farhana, jom pergi sana tangkap gambar!" sorang kawan lagi ajak. dia tarik dan tuntun tangan.
rasa sangat adik~~~ tak nak lepas. haha.
berbunga-bunga saya senyum.
baikknya kawan2 aku ni....!
seorang pelajar perubatan JUST di tengah2 pelajar2 syariah dan lughah yarmouk. Allah.
ikatkan pertemuan kami hingga ke Jannah, ya Allah.
amiin.

tangkap gambar sikit, minta diri untuk balik.
orang lain masih bergumbiraa.

sampai rumah, kawan rumah tanya,
"farhana, sekejapnya pergi?"
"er malas masuk gambar. salam-salam, balik lah. at least nanti tak muncul di fb."

sungguh tak cool punya prinsip. -.-V

takpa, i got the memory in writing, better than in photos ^^v

***
ibrahnya,
Allah boleh buat apa saja.
minta, minta dan minta, jangan ragui apa yang Allah boleh buat.

sebelum pergi...
saya fikir, kenapa Allah tak izin pergi ni.
niat apa nak pergi majlis konvo? saja2? nak happy? mungkin salah niat jadi Allah tak izin kot, saya fikir time tu.
cepat, correct yang mana wrong. ada something wrong nii..

padahal boleh saja nak pergi sorang tak perlu kawan, nanti jumpa je ramai2 kat sana.
bukan kau tak kenal orang. kenal je semua.
tapi, rasa tak boleh melangkah.
insaf, adakah aku lebih bergantung pada manusia lebih dari Allah ni?
kenapa nak sangat assurance dari manusia?
iman tak betul nih...

status fb:
"andai punyai niat yang tulus, hati yang cekal, kamu beroleh kekuatan yang luar biasa."

pastinya itu hanyalah apabila setiap perkara 'Lillah', hanya kerana Allah.
itulah sandaran terkuat.

dan waktu tu, saya tahu saya hilang kekuatan luar biasa, takut nak bergerak pergi.
lepas kawan call cakap dia tunggu di sana, baru saya bersemangat untuk pergi.
Allah nak bagi peluang kau bisik pada hati yang lupa tu, "niatkan Lillah farhana."
hanya untuk Allah.
barulah Allah izin. barulah ada kekuatan.

selepas balik...
status fb:
Alhamdulillah  :)
More happy than who should have been :D


kalau smooth saja, mesti saya lupa Allah judge setiap pergerakan dan langkah.
kenapa saya pergi? bagaimana saya jaga hubungan? pakaian macam mana? paling penting, saya letak Allah di mana? dan Allah nak hadiahkan kawan-kawan yang sangat menyokong :)
kalau smooth, mesti saya tak nampak specialnya kehadiran mereka :)

moga Allah rahmati sahabat2 saya yang sangat meraikan :)
really2 sangat rasa appreciated.

alhamdulillah. told ya life is drama. :)

Comments

  1. a good story! :D byk bnda baik yg sy dapat dr awk, farhana :) moga kita dpat berukhuwah fillah wlaupon kita pakat2 dok jauh :D

    btw, sy slalu dengar pasai JUST. JUST stands for what? nma universiti ka?

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah, insyaAllah :)

    haah, nama singkatan saja.
    Jordan University of Science & Technology.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …