Skip to main content

gigit dengan geraham

- bismillah -

“Sesungguhnya sesiapa di antara kalian yang berumur panjang, maka pasti kalian akan mendapati perselisihan yang sangat banyak. Maka berpeganglah dengan sunnahku dan sunnah khulafa ar-Rasyideen yang diberi petunjuk, gigitlah dengan gigi geraham kalian (sunnah tersebut). Jauhilah ajaran agama yang dibuat-buat kerana semua bid’ah itu adalah kesesatan”

(Riwayat Abu Dawud, at-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban di dalam sahihnya. at-Tirmidzi berkomentar: hasan sahih, disahihkan juga oleh Syaikh al-Albani)

nota:
- fahami semula makna ijtihad dengan betul, konsepnya, sebelum melabelkan khulafa' ar-rasyidin timbulkan perkara baru zaman pemerintahan mereka
- ahlul bait ditafsirkan khusus untuk keluarga terdekat rasulullah (anak - saidatina Fatimah r.a, menantu - saidina Ali, dan cucu - Hasan dan Husain). 
hujah ustaz saya, apa kita lupa saidina abu bakar (isteri Nabi - saidatina aisyah) dan saidina umar (isteri Nabi - saidatina hafsah) itu bapa mertua Nabi? dan saidina Uthman pula menantu Nabi (2 orang puteri Nabi menjadi isterinya, *bukan pada masa serentak).
bukan nak cakap bilangan ahli bait bertambah (sebab ditafsirkan 4 insan seperti di atas), tapi tindakan menghina sahabat seolah-olah sahabat tiada ikatan dengan Rasulullah, itu tak kena
- moga Allah pilih kita untuk sentiasa dalam petunjuk Allah. yakinlah, tapi jangan lupa tawakal. Allah sangat berkuasa membolak-balikkan hati.

- walaupun diberitahu antara mereka yang dijamin syurga, mereka tidak bergoyang kaki, tapi terus menaikkan islam, dengan cara apa sekalipun.
sedangkan fitrah manusia hanya suka bangun tidur, makan, berehat, tidur semula.
mereka bekerja. mereka berjuang.

moga Allah ampunkan dosa-dosa, dibaiki amalan dan diberkati kehidupan serta dipermudah urusan.

Comments

  1. salam
    alhamdulillah Allah beri ilmu yg benar kepada kiita. mudahan yg keliru akan dibetul oleh yg lebih tahu.
    saya berusaha mengenali bidah dalam semua hal yg patut dan yg patutnya kita jauhi. mohon panduan terus. salam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …