Thursday, June 20, 2013

gigit dengan geraham

- bismillah -

“Sesungguhnya sesiapa di antara kalian yang berumur panjang, maka pasti kalian akan mendapati perselisihan yang sangat banyak. Maka berpeganglah dengan sunnahku dan sunnah khulafa ar-Rasyideen yang diberi petunjuk, gigitlah dengan gigi geraham kalian (sunnah tersebut). Jauhilah ajaran agama yang dibuat-buat kerana semua bid’ah itu adalah kesesatan”

(Riwayat Abu Dawud, at-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban di dalam sahihnya. at-Tirmidzi berkomentar: hasan sahih, disahihkan juga oleh Syaikh al-Albani)

nota:
- fahami semula makna ijtihad dengan betul, konsepnya, sebelum melabelkan khulafa' ar-rasyidin timbulkan perkara baru zaman pemerintahan mereka
- ahlul bait ditafsirkan khusus untuk keluarga terdekat rasulullah (anak - saidatina Fatimah r.a, menantu - saidina Ali, dan cucu - Hasan dan Husain). 
hujah ustaz saya, apa kita lupa saidina abu bakar (isteri Nabi - saidatina aisyah) dan saidina umar (isteri Nabi - saidatina hafsah) itu bapa mertua Nabi? dan saidina Uthman pula menantu Nabi (2 orang puteri Nabi menjadi isterinya, *bukan pada masa serentak).
bukan nak cakap bilangan ahli bait bertambah (sebab ditafsirkan 4 insan seperti di atas), tapi tindakan menghina sahabat seolah-olah sahabat tiada ikatan dengan Rasulullah, itu tak kena
- moga Allah pilih kita untuk sentiasa dalam petunjuk Allah. yakinlah, tapi jangan lupa tawakal. Allah sangat berkuasa membolak-balikkan hati.

- walaupun diberitahu antara mereka yang dijamin syurga, mereka tidak bergoyang kaki, tapi terus menaikkan islam, dengan cara apa sekalipun.
sedangkan fitrah manusia hanya suka bangun tidur, makan, berehat, tidur semula.
mereka bekerja. mereka berjuang.

moga Allah ampunkan dosa-dosa, dibaiki amalan dan diberkati kehidupan serta dipermudah urusan.

1 comment:

  1. salam
    alhamdulillah Allah beri ilmu yg benar kepada kiita. mudahan yg keliru akan dibetul oleh yg lebih tahu.
    saya berusaha mengenali bidah dalam semua hal yg patut dan yg patutnya kita jauhi. mohon panduan terus. salam

    ReplyDelete

The truth and the reality are there, hidden

- bismillah - It's been a long time since i can sit down and write something here. In this life, we do not know: - we would live up t...