Skip to main content

cikgu, saya rindu.

- bismillah -

Rasulullah SAW menjelaskan dalam haditsnya :
مَنْ صُنِعَ إِلَيْهِ مَعْرُوفٌ فَقَالَ لِفَاعِلِهِ جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا فَقَدْ أَبْلَغَ فِى الثَّنَاءِ
Barangsiapa diperlakukan baik oleh orang lain kemudian ia berkata kepadanya "jazaakallah khairan" (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka ia telah memujinya dengan setinggi-tingginya. (HR. Tirmidzi, Al Albani berkata: "shahih")

rindu pada pendidik saya.
antara pendidik yang bukan saja mengajar.
"terima kasih pada kamu semua sebab usaha bagi lulus 100% subjek ni..." kata beliau pada hari result keluar dulu. spm.
padahal apalah anak2 murid ini untuk dipandang usahanya kalau bukan jutaan jasa dan bakti mereka. dan selayaknya limpahan terima kasih lebih banyak untuk guru-guru, bukan kepada murid-murid.

لاَ يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لاَ يَشْكُرُ النَّاسَ
Tidak bersyukur kepada Allah, siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia (HR. Abu Daud, Tirmidzi dan Ahmad. Dishahihkan oleh Al-Albani)

moga Allah jadikan kita orang yang bersyukur.
beliau mengajar dengan perbuatan, supaya anak2 muridnya menjadi orang yang bersyukur.
sehingga ke hari ini, budaya untuk berterima kasih kepada rakan2 cuba saya selitkan dalam diari hidup.
tak mudah untuk mengucapkan terima kasih kepada usaha yang kecil, melainkan kita tahu betapa besarnya pahala menjadi orang yang berterima kasih. pahala menjadi orang yang bersyukur.

dalam kehidupan mahasiswa / pelajar,
duduk serumah akan saling bergilir untuk memasak. tak salah untuk kita sentiasa ringankan mulut, ucap terima kasih kepada tukang masak bertugas sebelum memulakan suapan. tak susah, tapi kita selalu terlupa. tambah2 apabila melihat makanan terhidang di depan mata.
pada awalnya agak kekok untuk memulakan, tapi percayalah, kita jadi perintis, kita mulakan, maka pahala itu akan berterusan.
ada hari kita lupa, kawan lain akan ingatkan apabila mereka juga ucapkan terima kasih kepada tukang masak.
manusia saling melengkapi dengan kelebihan masing-masing. :)

menyambung perihal guru saya,
beliau mengajar erti kejujuran dan ketenangan.
"takpa, Allah ada. Allah tahu."
"kamu walaupun sudah lepas jawab periksa spm, teruskan berdoa. jangan tinggal."
"nanti kamu dah keluar sekolah, janganlah lupa cikgu-cikgu."

seorang yang kenal tanahnya tempat berpijak, dia disanjung di langit yang dijunjung.
:)
moga Allah berkati beliau.

tapi sayang beliau tak nak buat fb account, dengan alasan yang sangat kukuh pada pihaknya.
beliau sangat menjaga komitmen dan bertanggungjawab.
takpa, doa dan ingatan anak2 murid beliau insyaAllah sampai.
moga Allah mudahkan urusan beliau dan guru2 semua dunia & akhirat.

cikgu pernah pesan pada saya, jangan berhenti menulis.
saya dapat rasakan kualiti tulisan makin menurun, tapi moga itu bukanlah sesuatu yang menghentikan detakan jari-jemari ini.
*sakura* hehe

cikgu, andai cikgu masih lagi baca blog ni, :) terima kasih. moga ALLAH balas jasa2 cikgu dengan yang lebih baik. moga dibalas syurga.

terima kasih kerana mengajar saya untuk menjadi manusia bahagia yang tenang kerana bersyukur pada Allah.
moga manfaatnya tersebar juga buat semua yang membaca.
ayuh, hargai apa yang kita ada! senyum, dan ucapkan terima kasih.

p/s i miss perlis and the people there. :)

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …