Skip to main content

Ada tak kena dengan kau ni...

- bismillah -

google

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa rasa nak tengok movie?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa masa yang berlalu tak dihargai?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa novel dah baca pun nak baca lagi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa beri alasan bila nak mengaji?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa tiba-tiba berasa sunyi sepi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Lupakah kau bukan seorang diri?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Bukankah sentiasa ada Allah mengawasi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa kau keliru lagi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Buatlah pilihan yang diberkati

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Janganlah tunggu apabila masa sudah berhenti

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Bergeraklah, berdetiklah dengan petunjuk Ilahi

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Cepatlah, hidayah menunggu untuk dicari

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
InsyaAllah kau akan aku baiki.

Comments

  1. Aku sentiasa berdoa agar berakhir hayatku ketika aku berada dalam keimanan. Insya Allah...

    Terima kasih

    ReplyDelete
  2. I like your islmaic blog. I am muslim and i am going to publish much more islamic news . I love allah and muhammad (sm) . for that i am publishing only islamic news. Please don't put it in spam or delete. Just approve it and help for do it .
    My website is- http://islamicnews24.net/


    ReplyDelete
  3. apabila dakwah dan iklan seiring...
    Allah sebaik2 hakim untuk nilai kerja setiap orang

    -.-'

    ReplyDelete
  4. hujurat 14 & 16

    The bedouins say, "We have believed." Say, "You have not [yet] believed; but say [instead], 'We have submitted,' for faith has not yet entered your hearts. And if you obey Allah and His Messenger, He will not deprive you from your deeds of anything. Indeed, Allah is Forgiving and Merciful."

    Say, "Would you acquaint Allah with your religion while Allah knows whatever is in the heavens and whatever is on the earth, and Allah is Knowing of all things?"

    Orang-orang Arab Badui itu berkata: "Kami telah beriman". Katakanlah: "Kamu belum beriman, tapi katakanlah 'kami telah tunduk', karena iman itu belum masuk ke dalam hatimu; dan jika kamu taat kepada Allah dan Rasul-Nya, Dia tidak akan mengurangi sedikitpun pahala amalanmu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang".

    Katakanlah: "Apakah kamu akan memberitahukan kepada Allah tentang agamamu, padahal Allah mengetahui apa yang di langit dan apa yang di bumi dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu?"

    http://quran.com/49/14-16

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …