Friday, June 21, 2013

Sampai bila nak google saja?

- bismillah -

Risau. risau.

Dulu saya suka ambil tahu pasal figure2 yang best untuk dicontohi. Pakaian mereka, aktiviti dan penglibatan mereka, cara mereka hidup dan belejar, semualah.
Itu zaman sekolah. Sebab tu saya suka beli majalah yang cover photonya ialah manusia hebat sebaya saya. (baca: majalah Dewan Siswa lah)

Selain guna nak powerkan karangan, tapi saya cedok juga lifestyle mereka.

Alhamdulillah, Allah izin pernah la jugak pergi aktiviti2 yang ada mereka. hehe. Dan Allah izin saya kenal dan masih berhubungan dengan salah seorang daripada mereka. She's in Washington now. Sangat baik and caring masa saya blur blur dulu. Err. :)

Kalau berkawan kerana dunia, apabila dunia itu hilang, maka hilanglah kawannya.
Kalau kawan kerana kehebatannya, saat dia lemah maka kita bukanlah kawannya.

So, refresh niat. Check semula senarai kawan2 kita.
Berkawan kerana apa?

Kerana sama jemaah?
HIlang jemaah maka hilanglah kawan tu. /:

Biarlah kerana Allah.

Betul, tak mudah. Banyak perkara yang samar-samar, kerana Allah tu macam mana?
Itu maknanya, kena cari sendiri. Sampai bila nak google saja??

Google : hidup kerana Allah

Kadang, kerja mencari jawapan di internet ni buatkan kita lupa, Allah lebih hebat dari internet!
Kebergantungan pada internet dan google ni buatkan manusia seakan tak nampak Allah sangat berkuasa boleh buat apa saja.
Allah boleh letakkan delivery depan rumah tanpa kita order pun tau!
Tup2 Amazon sampai depan rumah, eh sapa order barang?

TAPI

Allah sangat berkuasa, betul. Tapi, Allah juga Maha Penyayang.
Bayangkan Allah buat apa yang kita tak boleh fikir, mesti dah ramai hilang akal kan?
Tak makan tiba-tiba ada najis (jangan nak geli sebut najis, semua orang normal tahu)
Tak mandi tiba-tiba wangi.
Tak ada penyebab tiba-tiiba ada result.

Allah boleh buat semua tu, tapi Allah izinkan kita berusaha kemudian baru Allah zahirkan resultnya.

Cantik kan :)

So, kalau nak ijazah, sekarang pun boleh dapat. Tak payah berjEnggot nak menunggu lalui satu-satu proses bertahun-tahun.
Tapi, Allah plankan hidup kita, supaya lalui satu-satu peringkat.
Nak ambil ijazah, Allah suruh masuk kelas dulu, belajar, lalui suasana baru, ambil pengalaman, dan kemudian baru boleh buat kerja.

Sebagai mana anda boleh tiba-tiba lahir, seperti itu jugalah Allah boleh matikan anda. (baca: saya, kita)
Persoalan hidup mati pun Allah boleh buat, apatah lagi nak letak sejambak bunga ros dalam rumah tiba-tiba tanpa ada orang bagi? Eh.
Cantiknya perancangan, Allah gerakkan mana-mana manusia supaya kirimkan kita bunga itu, supaya kita tak mati ketakutan tiba-tiba ada bunga ros sejambak atas meja out of nowhere!

So, setiap apa pun Allah boleh buat.
Cuma, Allah takkan buat suka hati melainkan segalanya dengan kehendak-Nya.
Allah kata "jadi!" maka terjadilah.

So,

apa kena mengena cerita kawan, google dan kekuasaan Allah?

Buat apa2 pun kerana dunia, kita dapat habuan dunia saja.

Nak baca quran, nak hafal quran, kalau niat sebab nak isi masa lapang, maka masa je lah yang terisi.
Iman kering, kering juga. Hati dah keras. Hanya telinga masih lembut nak dengar ayat Quran. Tangan dah beku, mata pandang tempat lain, otak dah tutup untuk fahami tafsir. Hati kelaut~

Allah.

Bukankah itu futur?

Maka saat itu, manusia pun berasa kosong.
Apabila kosong, dia rasa dia perlu mencari sesuatu.

MAKA, dibukanya internet.

Tak hairan lah, keywords search engines antaranya:
- mencari ketenangan
- aku mahu hidayah
- hidup yang indah
- hati yang lapang
- dan lain2.

maka terjumpalah blog2 yang ceritakan perkara2 itu. Ada blog okay, okaylah. Blog post cakap pasal benda-benda ruhi tu, siap ada dalil hadis dan quran.

Tapi si peng-google ni pun still rasa kosong.
Memberontaklah dalam diam, 'aku dah baca tazkirah, aku dah tengok ceramah di youtube, ustaz dah baca ayat2 yang best, tapi still rasa kosong! Rasa tak boleh nak ngam lah.'

Krikk. Syaitan kata, "mungkin kau bukan kosong tarbiah, tarbiah kau dah mantap! Kau kosong hiburan sebenarnyaaaaaaa......"

Babai lah. Movies ditonton tanpa rasa nak ambil positif, merayau-rayau di internet, stalk sana stalk sini, dengar music baru, melukis, bermain piano, masak macam-macam tak set niat untuk apa, lepas tu tangkap gambar post di fb tanpa sebarang alasan sebagai amal soleh, waktu berlalu dan terus berlalu. Kita ulang benda sama hari2.

Paku karat disimbah air masin.

Last2, hidup masih rasa kosong.

SEBABNYA TAK BUKA QURAN TAHU?!
SOLAT TAK KHUSYUK.
HAFAZAN TAK MELEKAT.

Macam mana nak live wonderful life?!

#marah, sebab dah sedar tapi masih buat lagi.
dah sedar, tapi Quran still pandang sipi2.

Hidup ada naik ada turun.
Sifat manusia, imannya ada waktu memuncak tinggi, ada waktu ke dasar bumi imannya.
Manusia, tetap manusia.
Bukan malaikat, apatah lagi bidadari. Eh.

Moga Allah buka hati untuk dibasahi dengan kalam Allah lebih dari kalam manusia.
Amiin.
Doa utk diri sendiri adalah utama dan semua juga.

Moga Allah baiki diri kita.

***
Jadikanlah google tu pilihan kedua selepas al-quran.
Nak usaha tak salah, tapi jangan lupa seeking for Allah's help adalah lebih utama.
Minta doa Allah buka jalan untuk apa yang kita cari, insyaAllah kalau google lepas tu pun akan jumpa ilmu yang bermanfaat.

moga dilindungi daripada website syiah yang kalamnya penuh ayat quran dan hadis, namun tafsirannya adalah mengikut akal dan kepentingan satu pihak.

Rasulullah diutuskan menjadi rahmat ke sekelian alam.
Cintailah Rasul kita, kamu akan mencintai bukan saja ahli keluarnya bahkan sahabat2nya juga.

Cintailah Allah, kamu akan dicintai oleh orang mu'min. Apatah lagi untuk membenci mereka para alim ulama', itu sepatutnya dilenyapkan apabila kita cinta Allah, Tuhan yang juga dicintai oleh orang mukmin.

Moga Allah ampunkan kita.
Moga beroleh ganjaran terbaik.
Selamat hari jumaat, hari yang paling mulia dalam 7 hari-hari.

p/s respon kepada yang hidup dalam angan2 dan bayang2, tapi nak buat baik, tapi tak nak buka quran apatah lagi berdoa & cari jalan kebaikan. baca, baca, dan baca. like sudah, tahu sudah, share sudah, ulas sudah. amal untuk akaun akhirat?? Allah yang tahu hal kita masing2.

Allah suka mukmin kuat.
nah hadiah
“Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada mukmin yang lemah, dalam semuanya ada kebaikan. Bersemangatlah untuk melakukan sesuatu yang bermanfaat bagimu, mintalah pertolongan kepada Allah dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpamu, jangan engkau katakan, ‘Kalau saya melakukan itu dan itu’. Akan tetapi katakanlah, ‘Takdir Allah, apa yang Ia kehendaki, Ia lakukan’. Karena 'kalau-kalau' itu membuka jalan  perbuatan setan”.

MUJAHADAH sementara belum terlambat dalam kembara mencari Tuhan yang tiada lain melainkan ALLAH.

Thursday, June 20, 2013

gigit dengan geraham

- bismillah -

“Sesungguhnya sesiapa di antara kalian yang berumur panjang, maka pasti kalian akan mendapati perselisihan yang sangat banyak. Maka berpeganglah dengan sunnahku dan sunnah khulafa ar-Rasyideen yang diberi petunjuk, gigitlah dengan gigi geraham kalian (sunnah tersebut). Jauhilah ajaran agama yang dibuat-buat kerana semua bid’ah itu adalah kesesatan”

(Riwayat Abu Dawud, at-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban di dalam sahihnya. at-Tirmidzi berkomentar: hasan sahih, disahihkan juga oleh Syaikh al-Albani)

nota:
- fahami semula makna ijtihad dengan betul, konsepnya, sebelum melabelkan khulafa' ar-rasyidin timbulkan perkara baru zaman pemerintahan mereka
- ahlul bait ditafsirkan khusus untuk keluarga terdekat rasulullah (anak - saidatina Fatimah r.a, menantu - saidina Ali, dan cucu - Hasan dan Husain). 
hujah ustaz saya, apa kita lupa saidina abu bakar (isteri Nabi - saidatina aisyah) dan saidina umar (isteri Nabi - saidatina hafsah) itu bapa mertua Nabi? dan saidina Uthman pula menantu Nabi (2 orang puteri Nabi menjadi isterinya, *bukan pada masa serentak).
bukan nak cakap bilangan ahli bait bertambah (sebab ditafsirkan 4 insan seperti di atas), tapi tindakan menghina sahabat seolah-olah sahabat tiada ikatan dengan Rasulullah, itu tak kena
- moga Allah pilih kita untuk sentiasa dalam petunjuk Allah. yakinlah, tapi jangan lupa tawakal. Allah sangat berkuasa membolak-balikkan hati.

- walaupun diberitahu antara mereka yang dijamin syurga, mereka tidak bergoyang kaki, tapi terus menaikkan islam, dengan cara apa sekalipun.
sedangkan fitrah manusia hanya suka bangun tidur, makan, berehat, tidur semula.
mereka bekerja. mereka berjuang.

moga Allah ampunkan dosa-dosa, dibaiki amalan dan diberkati kehidupan serta dipermudah urusan.

Tuesday, June 18, 2013

penat itu boleh jadi nikmat boleh jadi fitnah (ujian).

- bismillah -

penat itu boleh jadi nikmat boleh jadi fitnah (ujian).
fitnah penat ialah pada kelangsungan ibadah.
penat yang sia-sia ialah penat yang membakar perjalanan amal.
sedangkan penat yang fitrahnya terjadi kerana kerja yang Allah redha ialah penat yang membuka peluang makin bertambahnya amal.

penat yang memerlukan tidur. zzzzzzz.
- gambar google -
fitnah pada kelangsungan ibadah bagaimana?
kepenatan yang menghalang langkah ke majlis ilmu, 
kepenatan yang menjadikan manusia orang yang menangguhkan solat,
keletihan untuk melakukan tugas-tugas di rumah.
bukankah kepenatan ini merugikan?

penat itu ada, namun berdoalah sebanyak2nya
moga hidup bukan dalam kepenatan yang menjadi fitnah.
tak boleh menolak penat, "ah aku tak penat pun" itu bohong diri sendiri namanya.

tapi, sekali lagi,
penat itu ada, namun berdoalah sebanyak2nya agar dapat menghadapinya.

"Allah, kurniakan aku lisan yang sentiasa mengingati-Mu dengan zikir, hati yang tenang dan bersyukur dengan nikmat-Mu, dan tubuh badan yang sihat dan bertenaga untuk terus berada dalam ketaatan kepada-Mu" - doa ma'thurat

doa ma'thur ialah doa yang Nabi ajarkan kita supaya amalkan.
nampak tak pentingnya menguruskan penat ni? supaya dapat kekalkan ketaatan pada Allah.
kalau penat takda tenaga macam mana nak buat ibadah sebaiknya?

jadi, akuilah, kerana penat itu ada, bukan untuk dinafikan.

kita diingatkan dengan kisah Saidatina Zainab.

Anas bin Malik r.a. meriwayatkan bahwa Rasulullah masuk ke dalam masjid. Beliau melihat ada tali yang terikat antara dua tiang masjid, kemudian baginda bertanya, "Untuk apa tali ini?" Maka sahabat menjawab, "Ini adalah tali Zainab r.a.(isteri nabi) Bila dia letih dan mengantuk, maka dia akan bergantung kepadanya. Rasulullah saw. bersabda, "Bukalah tali ini. Hendaklah seseorang solat dalam keadaan bersemangat saja, dan bila dia letih hendaklah dia tidur." (H.R. Bukhari dan Muslim)

kerana penat itu sememangnya ada, maka menguruskan kepenatan itu penting.

Rehat.
patuhi fitrah siang untuk berjaga, malam untuk berehat, tanpa menafikan hak kelangsungan ibadah.

Dan Kami jadikan tidurmu untuk istirahat, dan Kami jadikan malam sebagai pakaian, dan Kami jadikan siang untuk mencari penghidupan” [QS. An-Nabaa’ : 9-11].

lazimnya, musim cuti atau hari minggu, kita nafikan aturan alam ini. siangnya kita tidur, malamnya berjaga tengok movie. jadi jangan tanya apakah qiyamnya di waktu lapang lebih baik atau di waktu sibuk qiyamnya lebih terjaga.

Isyak dan Subuh
apa kaitan dua solat ini dengan kepenatan?

- tidur yang tidak dikejutkan.
siapa yang kejutkan? kuasa Allah nak izin siapa saja untuk bangunkan kita. tanpa perlu dikejut pun Allah boleh bangunkan kita.

tapi kenapa kadang2 terlepas juga solat2 ini kerana terlajak tidur?
pada masa itu, kena koreksi.
tanya diri...
"aku penat kerana apa? macam mana sampai boleh tak terjaga untuk solat?"
"aku sedang menjadi munafik tanpa sedar kah?" tengok hadis bawah..

"Sesungguhnya solat yang paling berat bagi mereka yang munafik ialah solat Isyak dan solat Subuh, kalaulah mereka tahu kelebihan kedua-duanya nescaya mereka akan datang melaksanakannya meskipun dalam keadaan merangkak.” (HR Bukhari dan Muslim)

jangan jadikan diri ini mendekati sifat munafik, hanya dengan alasan..."aku penat.."

yakinlah, kalau penat kerana buat kerja yang Allah suka, rehat kita bukanlah rehat yang melalaikan hingga tertinggal ibadah.
insyaAllah Allah takkan izin kita tinggal solat kalau waktu di luar solat kita jaga sebaik2nya ikut kemampuan.
kerana janji Allah dalam al-Quran,

Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian,
kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran. - surah Al-asr

jaga iman dan amal, Allah janji manusia itu takkan rugi, takkan menjadi orang yang rugi, takkan.

penat macam mana pun, biarlah penat kerana bekerja yang Allah suka.
penat musafir sebab nak ziarah, nak tuntut ilmu, penat jalan balik dari kelas, penat hantar anak2 sekolah, penat cari nafkah, penat masak untuk keluarga, dll, semua penat ini insyaAllah tak sia-sia kalau jaga niat kerana Allah dan jaga cara pelaksanaannya. (syarat sesuatu amal dikira ibadah: niat + cara yang betul)

insyaAllah Allah takkan izin kita tinggal solat kalau waktu di luar solat kita jaga sebaik2nya ikut kemampuan.

bonus, mana tahu Allah izin bangun tahajud before masuk subuh kalau waktu lepas maghrib dah tak boleh nak celik mata (kalau isyak belum solat).
sebab selalunya kalau tidur tak solat isyak lagi, tidur tak tenang sikit. bila terjaga terus hilang mengantuk sebab tahu tak solat lagi jadi otak terus buat kerja (pergi ambil wuduk cepat solat!)
ok abaikan.

tapi awas, dosa tinggalkan solat sangat besar! jangan ambil risiko saja2 nak tangguh solat, tidur lepas maghrib. melainkan yakin boleh bangun untuk solat isyak sebelum habis waktunya... dan yakin itu ikutlah fatwa hati.

Doktor yang Kepenatan
ini perkara yang saya agak takut.

apabila sampai masanya Allah izin saya jadi doktor, moga Allah pelihara daripada kepenatan yang menjejaskan amal dan iman.
moga Quran terjaga, solat terjaga, kerja rumah terjaga, social terjaga, moga dunia dan akhirat terjaga.

sebab saya ada baca novel seorang doktor lelaki, yang kepenatannya bekerja hari2 memang ada. tapi, penatnya di-soothe-kan (penatnya hilang) bila balik rumah jumpa isteri yang setia melayannya.

ok, dia lelaki. penat doktor perempuan macam mana nak hilangkan? #eh emo.

:) hurmp. moga beroleh keluarga yang faham dan memahami.

moga Allah pelihara kita selalu.


Sunday, June 16, 2013

Ada tak kena dengan kau ni...

- bismillah -

google

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa rasa nak tengok movie?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa masa yang berlalu tak dihargai?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa novel dah baca pun nak baca lagi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa beri alasan bila nak mengaji?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa tiba-tiba berasa sunyi sepi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Lupakah kau bukan seorang diri?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Bukankah sentiasa ada Allah mengawasi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa kau keliru lagi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Buatlah pilihan yang diberkati

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Janganlah tunggu apabila masa sudah berhenti

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Bergeraklah, berdetiklah dengan petunjuk Ilahi

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Cepatlah, hidayah menunggu untuk dicari

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
InsyaAllah kau akan aku baiki.

Thursday, June 13, 2013

life is drama. :) hari convo kuliah syariah univ. yarmouk

- bismillah -

alhamdulillah.
semalam majlis graduasi kakak2 universiti yarmouk.
kali pertama saya pergi, tahun lepas pergi yang JUST saja.

so, agak blur, kat mana nak tuju, kat mana orang berkumpul.

call kawan. tak angkat.
call orang lain. ayah dia angkat. hehh kecut perut.
call kakak senior. dia ada kelas.
tengok jam, pukul 1.30 ptg. majlis pukul 2.

tepat pukul 2, mesej akak tu.
"akak, tahniah. maaf tak boleh pergi majlis besar akak, tak da gang. sobs sobs."
pasrah.
"Allah, i really want to be there. kalau baik, izinkanlah."

kawan2 serumah ada hal lain. lagipun saya nak jumpa kakak yarmouk, susah nak cari kawan JUST yang sama batch utk temankan. so kena cari gang yarmouk.

pukul 2.10.
kawan yang tak angkat tadi call!
"farhana kat mana? saya kat luar dewan ni."
ah, tak siap apa pun lagi!
"tunggu farhana tau...!" saya beri wasiat. heh.

pukul 2.30 sampai depan pintu gate univ yarmouk.
handbag dan baju kurung yang kemas ber-iron. sunblock tak tinggal.
matahari terik ohhhh.
kalau Allah tak izin tak mampu deh.
20 minit untuk siap itu bukanlah saya yang selalunya. juga bukanlah mana2 perempuan lain juga.
*sesak nafas*

ok sambung cerita.

masuk yarmouk waktu orang habis kelas.
berpusu-pusu diorang keluar dari gate. saya sorang nak masuk. :'(
cool. cool. kalau kau tak bergerak, memang kau tak boleh masuk.
saya teruskan langkah, dan automatik jalan kat depan kosong sebab orang akan mengelak.

:) i cannot wait and be a type B person in this situation. type A drives my way.

er dan mereka student arab yarmouk univ tak biasa kot pakai baju warna-warni. kira oklah tu saya pakai baju kurung.
so buat tak tahulah orang pandang lain macam ke tak pandang ke.

dalam hati,
"act macam kau student yarmouk farhana...buat muka biasa...jangan jakun..teruskan langkah cari tempat"

tunggu tempat orang lain berkumpul dengan keluarga. bawah pokok sebab teduh.
tapi, sorang melayu pun tak nampak!
alamak, kat mana orang lain ni?

ada mak cik arab badwi 2-3 orang tengok atas bawah saja budak malaysia yang lost ni.
drama, drama. keep calling. yang dicari tak jumpa. lebih 10 kali call kawan tak angkat, biasalah tempat bising..
tengok jam, hah dah lama sampai still tak jumpa orang lain.
"oh Allah, is this what i got in the end? awal2 dah dekat tak boleh datang. bila sampai tapi tak jumpa orang yang nak jumpa..." melancholic sorang di tengah terik mentari.

move on farhana. jalan, jangan berdiri setempat. keep searching.
your friend said she'll wait for you.

nampak seorang pelajar yarmouk. i know her! terus cuit dia dengan muka penuh teruja, "budak melayu selalu kumpul kat mana??"

dia senyum. hah, lega hati ni. "selalu dekat library."

"ohhh ye ke? terima kasih!" dengan muka excitednya saya tuju library.

nampak kawan-kawan sama batch pun ada, tapi dentistry. "farhana, datang jugak?" sengih je.
sorang lagi, "farhana nampak berseri lah hari ni?!" dia tegur.
ditanya lagi, "datang sorang ke? hebatnya menempuh jalan ke sini."

krikk..krikk..krik.
haha dalam hati..
heehhh. dalam hati, kalaulah korang tahu dramanya tadi.
awal-awal dah pasrah tak boleh datang.
tadi dah kecut tengah panas matahari tak jumpa orang, bila jumpa korang budak2 melayu dia kembang macam kena siram air tu hahh!

nampak kawan saya tu.
peluk dia macam anak hilang mak jumpa balik.
Allah...alhamdulillah. sampai juga!

kemudian jumpa dengan akak yang saya nak jumpa tu. :)

tiba-tiba sebak nak nangis bila peluk dia.
farhana, hari ni hari happy, jangan buat orang lain menangis pulak..., saya pesan dalam diri.

jumpa akak-akak lain.

"farhana, jom pergi sana tangkap gambar!" sorang kawan lagi ajak. dia tarik dan tuntun tangan.
rasa sangat adik~~~ tak nak lepas. haha.
berbunga-bunga saya senyum.
baikknya kawan2 aku ni....!
seorang pelajar perubatan JUST di tengah2 pelajar2 syariah dan lughah yarmouk. Allah.
ikatkan pertemuan kami hingga ke Jannah, ya Allah.
amiin.

tangkap gambar sikit, minta diri untuk balik.
orang lain masih bergumbiraa.

sampai rumah, kawan rumah tanya,
"farhana, sekejapnya pergi?"
"er malas masuk gambar. salam-salam, balik lah. at least nanti tak muncul di fb."

sungguh tak cool punya prinsip. -.-V

takpa, i got the memory in writing, better than in photos ^^v

***
ibrahnya,
Allah boleh buat apa saja.
minta, minta dan minta, jangan ragui apa yang Allah boleh buat.

sebelum pergi...
saya fikir, kenapa Allah tak izin pergi ni.
niat apa nak pergi majlis konvo? saja2? nak happy? mungkin salah niat jadi Allah tak izin kot, saya fikir time tu.
cepat, correct yang mana wrong. ada something wrong nii..

padahal boleh saja nak pergi sorang tak perlu kawan, nanti jumpa je ramai2 kat sana.
bukan kau tak kenal orang. kenal je semua.
tapi, rasa tak boleh melangkah.
insaf, adakah aku lebih bergantung pada manusia lebih dari Allah ni?
kenapa nak sangat assurance dari manusia?
iman tak betul nih...

status fb:
"andai punyai niat yang tulus, hati yang cekal, kamu beroleh kekuatan yang luar biasa."

pastinya itu hanyalah apabila setiap perkara 'Lillah', hanya kerana Allah.
itulah sandaran terkuat.

dan waktu tu, saya tahu saya hilang kekuatan luar biasa, takut nak bergerak pergi.
lepas kawan call cakap dia tunggu di sana, baru saya bersemangat untuk pergi.
Allah nak bagi peluang kau bisik pada hati yang lupa tu, "niatkan Lillah farhana."
hanya untuk Allah.
barulah Allah izin. barulah ada kekuatan.

selepas balik...
status fb:
Alhamdulillah  :)
More happy than who should have been :D


kalau smooth saja, mesti saya lupa Allah judge setiap pergerakan dan langkah.
kenapa saya pergi? bagaimana saya jaga hubungan? pakaian macam mana? paling penting, saya letak Allah di mana? dan Allah nak hadiahkan kawan-kawan yang sangat menyokong :)
kalau smooth, mesti saya tak nampak specialnya kehadiran mereka :)

moga Allah rahmati sahabat2 saya yang sangat meraikan :)
really2 sangat rasa appreciated.

alhamdulillah. told ya life is drama. :)

Tuesday, June 11, 2013

summer break : resepi baru ^^

- bismillah -

summer break tinggal lagi 12 hari.

total cuti semua 3 minggu. banyak saya lalui, alhamdulillah.

happy, feeling rich, sampai rasa meletup sebab marah semua rasa.
nanti saya rajin saya cerita pasal meletup tu. tak pernah tangan terketar-ketar sebab marah sangat. paling victory sebab tak menangis. hoh. menguji kesabaran.

dah, cerita yang best saja. semalam saya masak ni!

(eh kenapa farhana post macam ni?) well, get to know me. :)

hurm. 
tapi tak lah rupa macam tu sangat.
sebabnya....

nak resepi? google je nama masakan tu :) 
saya letak karot kiub yg dicelur air panas, sebab takut carrot keras nanti.
bawang merah, cili merah, capsicum hijau.
sebab tu je ada dalam freezer.
sebelum tu ayam tu saya rebus je, almost half-cooked, paranoid takut ayam tak masak, nanti spoil. haha -.- sabar je lah dengan farhana. alang2 rebus, letak gula letak garam dalam air rebusan. sapa ajar ntah, tapi harap2 ayam tu tak tawar.

gaul madu,kicap, minyak masak, black pepper.
tambah sayur2 tu,
then ayam & semua tu kena perap. ok saya perap. berjam2.
lepas tu sepatutnya kena cucuk daging ayam tu pada stick, untuk bakar. tapi saya xda buluh nak cucuk buat bbq.

jadi, masak saja lah benda2 tu dalam casserole.
sekali dengan kuah dari sejatan air sayur & bawang.
warna warni je susun ^^
masuk oven.

tup tup, lepas 45 minit, dia keluar jadi ayam masak kuah. hehh, bukan ayam bakar :O
nampak buih air mendidih-didih.
adehhh.

tapi ok je lah. kawan2 tambah nasi, lauk licin. heheh. walaupun jauh panggang dari api. i'm happy :)

p/s i think it's about to be ayam masak kicap berlada ><
so watch out, drain the kuah before grilling. ;) or you'll end making new recipe ^^v

p/ss kita kena pandang positif. walaupun benda asal tak jadi, jadi benda yang lebih baik :D *masuk lift tekan sendiri*

p/sss kenapa tiba2 saya rasa nak masak? sebab tengok kawan2 lain buat aktiviti lain. ada yang melancong, ada yang balik jumpa mak ayah. so saya rasa cuti ni amanah untuk saya buat aktiviti yang menambah kualiti. :)
sama2lah jaga amanah cuti :))

p/ssss gambar printscreen tu, nampaklah banyak mana movies saya burn. -.-

Saturday, June 8, 2013

cikgu, saya rindu.

- bismillah -

Rasulullah SAW menjelaskan dalam haditsnya :
مَنْ صُنِعَ إِلَيْهِ مَعْرُوفٌ فَقَالَ لِفَاعِلِهِ جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا فَقَدْ أَبْلَغَ فِى الثَّنَاءِ
Barangsiapa diperlakukan baik oleh orang lain kemudian ia berkata kepadanya "jazaakallah khairan" (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka ia telah memujinya dengan setinggi-tingginya. (HR. Tirmidzi, Al Albani berkata: "shahih")

rindu pada pendidik saya.
antara pendidik yang bukan saja mengajar.
"terima kasih pada kamu semua sebab usaha bagi lulus 100% subjek ni..." kata beliau pada hari result keluar dulu. spm.
padahal apalah anak2 murid ini untuk dipandang usahanya kalau bukan jutaan jasa dan bakti mereka. dan selayaknya limpahan terima kasih lebih banyak untuk guru-guru, bukan kepada murid-murid.

لاَ يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لاَ يَشْكُرُ النَّاسَ
Tidak bersyukur kepada Allah, siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia (HR. Abu Daud, Tirmidzi dan Ahmad. Dishahihkan oleh Al-Albani)

moga Allah jadikan kita orang yang bersyukur.
beliau mengajar dengan perbuatan, supaya anak2 muridnya menjadi orang yang bersyukur.
sehingga ke hari ini, budaya untuk berterima kasih kepada rakan2 cuba saya selitkan dalam diari hidup.
tak mudah untuk mengucapkan terima kasih kepada usaha yang kecil, melainkan kita tahu betapa besarnya pahala menjadi orang yang berterima kasih. pahala menjadi orang yang bersyukur.

dalam kehidupan mahasiswa / pelajar,
duduk serumah akan saling bergilir untuk memasak. tak salah untuk kita sentiasa ringankan mulut, ucap terima kasih kepada tukang masak bertugas sebelum memulakan suapan. tak susah, tapi kita selalu terlupa. tambah2 apabila melihat makanan terhidang di depan mata.
pada awalnya agak kekok untuk memulakan, tapi percayalah, kita jadi perintis, kita mulakan, maka pahala itu akan berterusan.
ada hari kita lupa, kawan lain akan ingatkan apabila mereka juga ucapkan terima kasih kepada tukang masak.
manusia saling melengkapi dengan kelebihan masing-masing. :)

menyambung perihal guru saya,
beliau mengajar erti kejujuran dan ketenangan.
"takpa, Allah ada. Allah tahu."
"kamu walaupun sudah lepas jawab periksa spm, teruskan berdoa. jangan tinggal."
"nanti kamu dah keluar sekolah, janganlah lupa cikgu-cikgu."

seorang yang kenal tanahnya tempat berpijak, dia disanjung di langit yang dijunjung.
:)
moga Allah berkati beliau.

tapi sayang beliau tak nak buat fb account, dengan alasan yang sangat kukuh pada pihaknya.
beliau sangat menjaga komitmen dan bertanggungjawab.
takpa, doa dan ingatan anak2 murid beliau insyaAllah sampai.
moga Allah mudahkan urusan beliau dan guru2 semua dunia & akhirat.

cikgu pernah pesan pada saya, jangan berhenti menulis.
saya dapat rasakan kualiti tulisan makin menurun, tapi moga itu bukanlah sesuatu yang menghentikan detakan jari-jemari ini.
*sakura* hehe

cikgu, andai cikgu masih lagi baca blog ni, :) terima kasih. moga ALLAH balas jasa2 cikgu dengan yang lebih baik. moga dibalas syurga.

terima kasih kerana mengajar saya untuk menjadi manusia bahagia yang tenang kerana bersyukur pada Allah.
moga manfaatnya tersebar juga buat semua yang membaca.
ayuh, hargai apa yang kita ada! senyum, dan ucapkan terima kasih.

p/s i miss perlis and the people there. :)

Thursday, June 6, 2013

harta takkan setiap waktu beri kita hari dan hati yang lapang

- bismillah -

alhamdulillah alaa kulli hal.

I
kisah hidup saya, alhamdulillah Allah izinkan segalanya berlaku.
ada kurang, ada lebih, ada gembira, ada sedih.

seperti orang lain, saya letakkan definisi 'berjaya' itu,
semasa di bangku sekolah,
ialah...
jawatan..sijil..akademik..trofi..hadiah..kem..pertandingan

(*jap, ini definisi yang saya letak je. saya dapat ke tak dapat ke, itu tak perlu tahu. tapi itulah yang bermain dalam kepala bila fikir 'apa aku nak capai')

masuk ke alam luar sekolah,
definisi 'berjaya' yang saya letakkan ialah...
join program..punyai ramai kawan..akademik juga

nampak cheap kan hidup?
dunia je. hehh takpa Allah tahu apa saya fikir.

I I/II
masuk plkn,
definisi 'berjaya' saya ialah...
dapat segala yang terbaik, mampu bawa diri, aktif, join semua program, main semua benda, dan paling penting, aurat terjaga.
lebih penting, saya nak graduate tanpa perlu ada orang ajnabi istimewa dalam hati saya.
(sebab saya dengar ramai bercouple lepas plkn - tudung labuh, tudung singkat, tak pakai tudung, sama saja. masalah ikhtilat dan lain2. saya tak nak diuji dengan benda macam tu.)
saya akan 'gagal' kalau saya langgar benchmark penanda aras 'berjaya' ni.
jadi itulah yang saya letak dalam kepala sehari2 selama 3 bulan di plkn.

***
II
"siapa yang mengejar akhirat, maka dunia akan mengejarnya"

pernah dengar kata2 tu?

hari ni join satu program. dan program tu juga di sertai oleh seorang senior yang dah graduate, dalam proses kemas2 settle sebelum pulang hujung bulan nanti.

saya hanya orang luar, tapi dari luarannya, saya teka, prinsipnya adalah seperti di atas.

dia sangat pentingkan pandangan Allah.
solat jemaah, usrah, ukhwah, nasihat, dakwah, illmu, akademik.
(setakat yang saya tahu saja lah. lebih @ kurang daripada itu saya tak tahu.)
maka Allah izin dia dapat yang terbaik dalam apa dia ceburi.
persembahan, pertandingan, program, sebagai faci, alhamdulillah Allah dia mampu jalankan amanahnya.

alhamdulillah.

***
III
"adik tengok mereka hebatkan? tak stress walaupun kawan di tempat kerja tak best, tak marah-marah bila ada masalah timbul." seorang kakak bertanya pada adiknya tentang ibu bapa mereka. mereka dalam perjalanan pulang ke rumah.

adiknya membalas, "haah lah. betul! apapun masalah yang datang, cool saja."

"mungkin ada yang special pada amalan (dan ketaqwaan) mereka. apa yang akak rasa, mereka melakukannya dengan kefahaman. dan mungkin juga mereka ikhlas dalam amalan dan kehidupan seharian." si kakak berkata-kata sambil fokusnya masih pada jalan raya.

"boleh jadi, itulah yang menguatkan mereka." si adik menambah sambil fikirannya merenung jauh ke luar cermin kereta.

ikhlas. faham. sepenuh hati.

***
IV
"farhana, ada masa 5 hari lagi untuk awak buat keputusan dan ketetapan hati." kawan saya mengingatkan.

saya perlu pupuk sebab dan alasan dalam diri untuk menghadiri satu kursus.
kursus itu wajib, jadi apa yang saya runsingkan bukanlah hendak pergi atau tidak, tapi hendak pergi dengan alasan kukuh dalam hati atau pergi dengan jiwa kosong. takut menjadi sia-sia.
dalam kata lain, 5 hari berbaki untuk nak pupuk rasa lapang hati dan ikhlas nak pergi bukan sebab duniawi.

jika pergi juga dalam keadaan tak ada apa2 nak target, tak ada sebab, pergi sebab terpaksa,
maka input mungkin boleh dapat, namun diri yang kosong tidak akan mampu mengeluarkan output.

saya bertekad, apapun yang saya buat, saya tak nak sia-sia.

***
V
saya percaya setiap yang berlaku ada sebabnya.
Allah yang izin.
kalau Allah tak izin, tak akan berlakulah.

cumanya, diri ini kadang-kadang sangat tergesa-gesa.
mahukan jawapan, mahukan kepastian.
padahal, kalau Allah beri jawapannya pun kepada persoalan saya, belum tentu saya mampu bersedia untuk mengetahui jawapan itu.

bagaikan mimpi, lagi menjauh, lagi lah dekat jaraknya.
ya, saya bercakap tentang manusia.
mungkin saja Allah nak beri peluang untuk saya benar2 pupuk rasa nak jauhkan diri.
mungkin saya main-main dan tak serius nak jaga diri.
mungkin.

***
VI
saya pernah meminta, moga ditempatkan dalam kalangan orang yang hebat2.
Allahuakbar.

what a naive dreammm!

dan alhamdulillah Allah izin.
walaupun ada yang peluagnya sekejap,
ada peluang setahun dua,
ada yang hanya dua tiga hari,
tapi alhamdulillah Allah izin dekat dan mengenali watak mereka.

bukan untuk apa-apa, melainkan peluang untuk saya mencontohi mereka juga.

mereka tidak kisahkan europe tour, apatah lagi shopping.

tapi hidup mereka yang saya lihat, sangat terisi. sangat gembira. sangat serba cukup.

zaman sekolah,
orang kata ada sijil tebal2, trofi berlambak, medal, anugerah, hadiah, duit, plak, semua tu sangat seronok. gembira.
zaman lepas sekolah,
orang kata ada dslr, ada iphone, ada barang2 yang kita suka, ada rumah sedap, semua itu dah cukup.
bagi budak perempuan, orang kata ada baju cantik, beg mahal, kasut sedap dipakai, barang kemas / aksesori dan lain, semua itu definisi cukup dan definisi lengkap.

tak. salah tu.

saya tak nak jadi orang yang ada semua di mata manusia, tapi di mata Allah entah apa saja hidupnya. nauzubillah min zalik.

saya nak jadi orang yang cukup, kerana Allah. bukan cukup kerana dunia.

sebab Allah warningkan, dalam quran. Kisah Qarun. al-qasas mula 76 dan beberapa ayat selepas tu.

Sesungguhnya Karun adalah termasuk kaum Musa, maka ia berlaku aniaya terhadap mereka, dan Kami telah menganugerahkan kepadanya perbendaharaan harta yang kunci-kuncinya sungguh berat dipikul oleh sejumlah orang yang kuat-kuat. (Ingatlah) ketika kaumnya berkata kepadanya: "Janganlah kamu terlalu bangga; sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang terlalu membanggakan diri".

dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik, kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerusakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerusakan.

Karun berkata: "Sesungguhnya aku hanya diberi harta itu, karena ilmu yang ada padaku". Dan apakah ia tidak mengetahui, bahwasanya Allah sungguh telah membinasakan umat-umat sebelumnya yang lebih kuat daripadanya, dan lebih banyak mengumpulkan harta? Dan tidaklah perlu ditanya kepada orang-orang yang berdosa itu, tentang dosa-dosa mereka.

Maka keluarlah Karun kepada kaumnya dalam kemegahannya. Berkatalah orang-orang yang menghendaki kehidupan dunia: "Moga-moga kiranya kita mempunyai seperti apa yang telah diberikan kepada Karun; sesungguhnya ia benar-benar mempunyai keberuntungan yang besar".

Berkatalah orang-orang yang dianugerahi ilmu: "Kecelakaan yang besarlah bagimu, pahala Allah adalah lebih baik bagi orang-orang yang beriman dan beramal saleh, dan tidak diperoleh pahala itu, kecuali oleh orang-orang yang sabar".

Maka Kami benamkanlah Karun beserta rumahnya ke dalam bumi. Maka tidak ada baginya suatu golonganpun yang menolongnya terhadap azab Allah. Dan tiadalah ia termasuk orang-orang (yang dapat) membela (dirinya).

Dan jadilah orang-orang yang kemarin mencita-citakan kedudukan Karun itu, berkata: "Aduhai, benarlah Allah melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki dari hamba-hambanya dan menyempitkannya; kalau Allah tidak melimpahkan karunia-Nya atas kita benar-benar Dia telah membenamkan kita (pula). Aduhai benarlah, tidak beruntung orang-orang yang mengingkari (nikmat Allah)".

Negeri akhirat itu, Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan diri dan berbuat kerusakan di (muka) bumi. Dan kesudahan (yang baik) itu adalah bagi orang-orang yang bertakwa.

Barangsiapa yang datang dengan (membawa) kebaikan, maka baginya (pahala) yang lebih baik daripada kebaikannya itu; dan barangsiapa yang datang dengan (membawa) kejahatan, maka tidaklah diberi pembalasan kepada orang-orang yang telah mengerjakan kejahatan itu, melainkan (seimbang) dengan apa yang dahulu mereka kerjakan.


begitulah kisahnya. orang yang memiliki semua, tapi dia lupa bahawa itu dari Allah. tak kisahlah dia kerja keras ke sambil lewa ke, tu bukan sebab utama dia dapat harta yang banyak.

moga tidak diuji dengan istidraj (Allah beri nikmat, tapi nikmat itu menyesatkan). nauzubillah min zalik.

***
VII
antara tujuan post ini ialah,
apa yang kita nampak orang jalani dalam hidupnya,
ingatlah itu hidupnya, bukan hidup kita.

jadilah orang yang bersyukur dengan keadaan sendiri, tapi tak pernah berhenti untuk islah (baiki) diri supaya setiap hari sentiasa lebih baik.

jujur cakap,
hidup sebagai orang yang bukan kita, sangatlah merunsingkan.

tak mudah untuk seorang penulis sastera mahu menjadi seorang jurutera, 
begitu jugalah tak mudah untuk seorang jurutera mahu mengubah hidupnya sebagai seorang bekerjaya tetap sebagai penulis.

***
VIII
dari kampung nesam aku membesar.
akan aku pergi ke serata negara.
supaya aku tidak lupa, kampung aku yang paling indah.

dalam kereta saga dan gen2 aku membesar,
puluhan kereta mewah yang aku naiki (err..teksi kat sini hebat2 -.- hehe),
takkan sama dengan kenangan dalam kereta dengan adik-beradik yang lain.
duduk di atas tingkap, keluarkan kepala ke luar tingkap hingga dimarah ayahh,
bergayut pada handle di bumbung belakang, tidur malam di atas kusyen belakang,
kesejukan, ketakutan duduk seorang di belakang, 
semua itu kenangan yang tiada ganti.

semalam menyusur dalam kota amman, 
jalan rayanya yang berbukit,
bawah terik matahari,
dalam kereta (teksi) yang saya tak naik di malaysia.
Allah, nikmat apa lagi yang kamu dustakan?

bandar kangar, tempat aku kenal urusan rasmi dan jalan-jalan,
takkan sama perasaannya berjalan di kl, kemaman, irbid, zagreb, amman, budapest dan lain2.
sungguh, di mata aku ada banyak benda yang lebih baik,
tapi di hatiku ketenangan dan kenangan hanya di tempat asalku.

the store kangar, bazaar china, yang aku kunjungi dengan mak.
shopping di alor setar. penang. kl.
:(
memanglah mall-mall yang aku kunjungi lebih baik di luar malaysia.
lebih banyak jenamanya. lebih besar ruangnya. lebih lengkap kemudahannya. lebih mewah.
parndof? pergi-balik free (pak cik kawan bawakan). hanya spend duit beli barang. 
kebanyakan pengunjung boleh jadi orang yang macam orang yang duitnya berketul tersepak tak tahu nak buat apa. tempat anak2 mat saleh tabur duit, tempat keluarga pelabur arab tabur duit juga.
*parndof tu tempat shopping gila gila. (harga murah, tapi barang designer's boutiques punya.)

itu tak terbanding kerana tempat-tempat lain itu aku pergi bukan dengan ibuku. bukan dengan keluargaku.

*tetiba sedih*

mungkin, apa yang saya lalui, ialah apa yang setiap orang impikan.
boleh jadi ini antara doa saya dulu, mahu hidup begini.

Allah. naive sangat mintak doa macam ni.

berdoa tak salah, tapi berdoalah dengan ilmu.

***
last.

sebagai kanak2, luaskan ilmu kehidupan.
jangan sekadar nampak ada hidup mewah ada segalanya.
jangan mimpi untuk hidup mewah.
sebabnya, kalau mimpi kanak2 naif itu Allah izin jadi kenyataan, pada waktu dewasanya dia akan sedikit sakit.

sakit untuk terus memupuk rasa tunduk pada Allah, melawan nafsu yang membongkak mahukan itu ini.
sakit untuk memujuk hati bahawa kemewahan itu bukanlah segalanya.
sakit untuk menjawab apabila ditanya, harta kamu bagaimana kamu peroleh dan ke mana kamu guna?

Allahuakbar.

moga Allah bantu jalani hidup ini.
hari ni mungkin begini, esok mungkin macam lain.
Allah boleh buat apa saja.

pokoknya, Allah tak izin kalau takda sebab.
jadilah orang yang bersyukur dengan keadaan sendiri, tidak perlukan dreamkan kehidupan orang lain.
kerana boleh jadi kehidupan yang anda impikan itu, tidaklah menyeronokkan sangat pun (seronok je, tapi sekejap.)

Allah.

what's happening to me.

may Allah bless them all.

p/s i wouldnt want to be receiving any comment because i write this out just to get the hard part and worries out of my mind.
if it is so crucial to contact @ advise me regarding this post, contact me by fb or phone then. (i wish only from known friends, not acquaintances.)
pray, doakan kebahagiaan saya, ketenangan, kejayaan, sebab doa sampai :) biarpun kita tak kenal.
Allah sangat special.

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...