Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

Sampai bila nak google saja?

- bismillah -

Risau. risau.

Dulu saya suka ambil tahu pasal figure2 yang best untuk dicontohi. Pakaian mereka, aktiviti dan penglibatan mereka, cara mereka hidup dan belejar, semualah.
Itu zaman sekolah. Sebab tu saya suka beli majalah yang cover photonya ialah manusia hebat sebaya saya. (baca: majalah Dewan Siswa lah)

Selain guna nak powerkan karangan, tapi saya cedok juga lifestyle mereka.

Alhamdulillah, Allah izin pernah la jugak pergi aktiviti2 yang ada mereka. hehe. Dan Allah izin saya kenal dan masih berhubungan dengan salah seorang daripada mereka. She's in Washington now. Sangat baik and caring masa saya blur blur dulu. Err. :)

Kalau berkawan kerana dunia, apabila dunia itu hilang, maka hilanglah kawannya.
Kalau kawan kerana kehebatannya, saat dia lemah maka kita bukanlah kawannya.

So, refresh niat. Check semula senarai kawan2 kita.
Berkawan kerana apa?

Kerana sama jemaah?
HIlang jemaah maka hilanglah kawan tu. /:

Biarlah kerana Allah.

Betul, tak mudah. Banyak perkara yan…

gigit dengan geraham

- bismillah -

“Sesungguhnya sesiapa di antara kalian yang berumur panjang, maka pasti kalian akan mendapati perselisihan yang sangat banyak. Maka berpeganglah dengan sunnahku dan sunnah khulafa ar-Rasyideen yang diberi petunjuk, gigitlah dengan gigi geraham kalian (sunnah tersebut). Jauhilah ajaran agama yang dibuat-buat kerana semua bid’ah itu adalah kesesatan”

(Riwayat Abu Dawud, at-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban di dalam sahihnya. at-Tirmidzi berkomentar: hasan sahih, disahihkan juga oleh Syaikh al-Albani)
nota: - fahami semula makna ijtihad dengan betul, konsepnya, sebelum melabelkan khulafa' ar-rasyidin timbulkan perkara baru zaman pemerintahan mereka - ahlul bait ditafsirkan khusus untuk keluarga terdekat rasulullah (anak - saidatina Fatimah r.a, menantu - saidina Ali, dan cucu - Hasan dan Husain).  hujah ustaz saya, apa kita lupa saidina abu bakar (isteri Nabi - saidatina aisyah) dan saidina umar (isteri Nabi - saidatina hafsah) itu bapa mertua Nabi? dan saidina Uthman…

penat itu boleh jadi nikmat boleh jadi fitnah (ujian).

- bismillah -
penat itu boleh jadi nikmat boleh jadi fitnah (ujian). fitnah penat ialah pada kelangsungan ibadah. penat yang sia-sia ialah penat yang membakar perjalanan amal.
sedangkan penat yang fitrahnya terjadi kerana kerja yang Allah redha ialah penat yang membuka peluang makin bertambahnya amal.

fitnah pada kelangsungan ibadah bagaimana? kepenatan yang menghalang langkah ke majlis ilmu,  kepenatan yang menjadikan manusia orang yang menangguhkan solat,
keletihan untuk melakukan tugas-tugas di rumah.
bukankah kepenatan ini merugikan?

penat itu ada, namun berdoalah sebanyak2nya
moga hidup bukan dalam kepenatan yang menjadi fitnah.
tak boleh menolak penat, "ah aku tak penat pun" itu bohong diri sendiri namanya.
tapi, sekali lagi, penat itu ada, namun berdoalah sebanyak2nya agar dapat menghadapinya.
"Allah, kurniakan aku lisan yang sentiasa mengingati-Mu dengan zikir, hati yang tenang dan bersyukur dengan nikmat-Mu, dan tubuh badan yang sihat dan bertenaga untuk terus …

Ada tak kena dengan kau ni...

- bismillah -


Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa rasa nak tengok movie?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa masa yang berlalu tak dihargai?
Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni Kenapa novel dah baca pun nak baca lagi?
Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa beri alasan bila nak mengaji?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa tiba-tiba berasa sunyi sepi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Lupakah kau bukan seorang diri?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Bukankah sentiasa ada Allah mengawasi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Kenapa kau keliru lagi?

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Buatlah pilihan yang diberkati

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Janganlah tunggu apabila masa sudah berhenti

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Bergeraklah, berdetiklah dengan petunjuk Ilahi

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
Cepatlah, hidayah menunggu untuk dicari

Hati oh hati
Ada tak kena dengan kau ni
InsyaAllah kau akan aku…

life is drama. :) hari convo kuliah syariah univ. yarmouk

- bismillah -

alhamdulillah.
semalam majlis graduasi kakak2 universiti yarmouk.
kali pertama saya pergi, tahun lepas pergi yang JUST saja.

so, agak blur, kat mana nak tuju, kat mana orang berkumpul.

call kawan. tak angkat.
call orang lain. ayah dia angkat. hehh kecut perut.
call kakak senior. dia ada kelas.
tengok jam, pukul 1.30 ptg. majlis pukul 2.

tepat pukul 2, mesej akak tu.
"akak, tahniah. maaf tak boleh pergi majlis besar akak, tak da gang. sobs sobs."
pasrah.
"Allah, i really want to be there. kalau baik, izinkanlah."

kawan2 serumah ada hal lain. lagipun saya nak jumpa kakak yarmouk, susah nak cari kawan JUST yang sama batch utk temankan. so kena cari gang yarmouk.

pukul 2.10.
kawan yang tak angkat tadi call!
"farhana kat mana? saya kat luar dewan ni."
ah, tak siap apa pun lagi!
"tunggu farhana tau...!" saya beri wasiat. heh.

pukul 2.30 sampai depan pintu gate univ yarmouk.
handbag dan baju kurung yang kemas ber-iron. sunblock tak tinggal.

summer break : resepi baru ^^

- bismillah -
summer break tinggal lagi 12 hari.
total cuti semua 3 minggu. banyak saya lalui, alhamdulillah.
happy, feeling rich, sampai rasa meletup sebab marah semua rasa. nanti saya rajin saya cerita pasal meletup tu. tak pernah tangan terketar-ketar sebab marah sangat. paling victory sebab tak menangis. hoh. menguji kesabaran.
dah, cerita yang best saja. semalam saya masak ni!
(eh kenapa farhana post macam ni?) well, get to know me. :)
hurm.  tapi tak lah rupa macam tu sangat. sebabnya....
saya letak karot kiub yg dicelur air panas, sebab takut carrot keras nanti.
bawang merah, cili merah, capsicum hijau.
sebab tu je ada dalam freezer.
sebelum tu ayam tu saya rebus je, almost half-cooked, paranoid takut ayam tak masak, nanti spoil. haha -.- sabar je lah dengan farhana. alang2 rebus, letak gula letak garam dalam air rebusan. sapa ajar ntah, tapi harap2 ayam tu tak tawar.

gaul madu,kicap, minyak masak, black pepper.
tambah sayur2 tu,
then ayam & semua tu kena perap. ok saya pe…

cikgu, saya rindu.

- bismillah -

Rasulullah SAW menjelaskan dalam haditsnya :
مَنْ صُنِعَ إِلَيْهِ مَعْرُوفٌ فَقَالَ لِفَاعِلِهِ جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا فَقَدْ أَبْلَغَ فِى الثَّنَاءِ
Barangsiapa diperlakukan baik oleh orang lain kemudian ia berkata kepadanya "jazaakallah khairan" (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka ia telah memujinya dengan setinggi-tingginya. (HR. Tirmidzi, Al Albani berkata: "shahih")

rindu pada pendidik saya.
antara pendidik yang bukan saja mengajar.
"terima kasih pada kamu semua sebab usaha bagi lulus 100% subjek ni..." kata beliau pada hari result keluar dulu. spm.
padahal apalah anak2 murid ini untuk dipandang usahanya kalau bukan jutaan jasa dan bakti mereka. dan selayaknya limpahan terima kasih lebih banyak untuk guru-guru, bukan kepada murid-murid.

لاَ يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لاَ يَشْكُرُ النَّاسَ
Tidak bersyukur kepada Allah, siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia (HR. Abu Daud, Tirmidzi dan Ahmad. Dishahihkan oleh Al-Albani)

moga…

harta takkan setiap waktu beri kita hari dan hati yang lapang

- bismillah -

alhamdulillah alaa kulli hal.

I
kisah hidup saya, alhamdulillah Allah izinkan segalanya berlaku.
ada kurang, ada lebih, ada gembira, ada sedih.

seperti orang lain, saya letakkan definisi 'berjaya' itu,
semasa di bangku sekolah,
ialah...
jawatan..sijil..akademik..trofi..hadiah..kem..pertandingan

(*jap, ini definisi yang saya letak je. saya dapat ke tak dapat ke, itu tak perlu tahu. tapi itulah yang bermain dalam kepala bila fikir 'apa aku nak capai')

masuk ke alam luar sekolah,
definisi 'berjaya' yang saya letakkan ialah...
join program..punyai ramai kawan..akademik juga

nampak cheap kan hidup?
dunia je. hehh takpa Allah tahu apa saya fikir.

I I/II
masuk plkn,
definisi 'berjaya' saya ialah...
dapat segala yang terbaik, mampu bawa diri, aktif, join semua program, main semua benda, dan paling penting, aurat terjaga.
lebih penting, saya nak graduate tanpa perlu ada orang ajnabi istimewa dalam hati saya.
(sebab saya dengar ramai bercouple lepas…