Thursday, May 16, 2013

Pasca midterm cvs

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Hari yang penuh. Moga Allah berkati. 
Moga bukan sekadar penat menjadi debu. 

Hari ni exam midterm cvs. Jantung. 
Belajar kenapa dan bila jantung gerak laju dan semuanyalah. 

Habis exam, keluar tengok dunia luar. Rasa nak tumbang, nak pitam.
Penat. Sejak keluar rumah nak pergi dewan exam lagi dah berdebar. 

Jawab soalan addmath masa sekolah dulu pun tak penat macam ni. 

Nampak orang lain cari ketenangan sendiri, ada yang tunggu kawan di luar, saya jalan keluar terus ke stesen bas. 
Ada misi. 
Rasa penat letih layu ni harus dikongsi dengan yang faham! 
Kalau sembang dengan kawan time2 lepas exam macam ni pun tak best. 
Sebab semua orang tengah membetulkan kepala yang agak pening. Kalau dengar saya celoteh, boleh meletup silap2. 

Call mak. Sambil jalan ke mujammak (stesen bas). 
Ceritakan semua pada mak. 
Alhamdulillah. 
Allah izin mak tak sibuk dan mak banyak dengar. 

"Terima kasih mak sebab doakan!"

Berapa dapat? Mak tanya. 

"Bukan 100% pun, tapi banyaklah Allah tolong. Lebih dari expectation."

Alhamdulillah. 

Kerana dalam hati saya, kalau tunggu dapat 90-100% baru saya nak gembira, maka agaknya sayakah penentu jalan hidup ni? Tak, Allah penentu hidup saya. 
Moga Allah izin yang terbaik. 

Selagi mampu, bertahan. 
Jaga diri, jaga agama, jaga akhlak. 
Jaga apa yang Allah amanahkan. 
Berusaha tak timbulkan kemarahan Allah, berusaha elakkan diri daripada buat apa yang Allah tak suka, 
Dan letakkan keyakinan pada Kekuasaan dan Hikmah yang Allah aturkan. 

Allah maha berkuasa untuk buat apa saja;
Dan apa saja yang Allah izinkan bukanlah sia2 takda makna. 
Maha berkuasa. Maha bijaksana. 
Qaadirun 'Aalimun. 

Allahuakbar. 

Moga Allah baiki. 
Moga Allah rahmati. 
Moga Allah bimbing. 

No comments:

Post a Comment

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...