Skip to main content

Pasca midterm cvs

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Hari yang penuh. Moga Allah berkati. 
Moga bukan sekadar penat menjadi debu. 

Hari ni exam midterm cvs. Jantung. 
Belajar kenapa dan bila jantung gerak laju dan semuanyalah. 

Habis exam, keluar tengok dunia luar. Rasa nak tumbang, nak pitam.
Penat. Sejak keluar rumah nak pergi dewan exam lagi dah berdebar. 

Jawab soalan addmath masa sekolah dulu pun tak penat macam ni. 

Nampak orang lain cari ketenangan sendiri, ada yang tunggu kawan di luar, saya jalan keluar terus ke stesen bas. 
Ada misi. 
Rasa penat letih layu ni harus dikongsi dengan yang faham! 
Kalau sembang dengan kawan time2 lepas exam macam ni pun tak best. 
Sebab semua orang tengah membetulkan kepala yang agak pening. Kalau dengar saya celoteh, boleh meletup silap2. 

Call mak. Sambil jalan ke mujammak (stesen bas). 
Ceritakan semua pada mak. 
Alhamdulillah. 
Allah izin mak tak sibuk dan mak banyak dengar. 

"Terima kasih mak sebab doakan!"

Berapa dapat? Mak tanya. 

"Bukan 100% pun, tapi banyaklah Allah tolong. Lebih dari expectation."

Alhamdulillah. 

Kerana dalam hati saya, kalau tunggu dapat 90-100% baru saya nak gembira, maka agaknya sayakah penentu jalan hidup ni? Tak, Allah penentu hidup saya. 
Moga Allah izin yang terbaik. 

Selagi mampu, bertahan. 
Jaga diri, jaga agama, jaga akhlak. 
Jaga apa yang Allah amanahkan. 
Berusaha tak timbulkan kemarahan Allah, berusaha elakkan diri daripada buat apa yang Allah tak suka, 
Dan letakkan keyakinan pada Kekuasaan dan Hikmah yang Allah aturkan. 

Allah maha berkuasa untuk buat apa saja;
Dan apa saja yang Allah izinkan bukanlah sia2 takda makna. 
Maha berkuasa. Maha bijaksana. 
Qaadirun 'Aalimun. 

Allahuakbar. 

Moga Allah baiki. 
Moga Allah rahmati. 
Moga Allah bimbing. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …