Friday, May 31, 2013

Alkisah, Semester 2 Tahun 2

- bismillah -

ni batch saya, insyaAllah Just Med. Student 2011 Ehsan

Alkisah,
Tamat sem 2, kali pertama 'kena' dengan sistem - HLS, RS, CVS.
6-7 subjek dengan satu exam mid term untuk setiap sistem, satu exam final utk setiap satu juga.
80 soalan sekali exam.
Laa haula wala quwwata illa billah.
Xboleh buat semua tu kalau Allah tak izinkan.
Alhamdulillah alaa kulli hal.
Total soalan yang disoal, rough estimation, 80x6exam=480 soalan mcq.
Campur 60 soalan labs, 500 soalan satu semester :s

*Berapa jawab betul ?? ._. Allahuakbar.

Alhamdulillah. Allah izin untuk belajar banyak perkara lain juga selain ratusan soalan tu.
Belajar prioriti.
Belajar berada tempat rendah.
Belajar kenal kat mana ego dan kat mana keyakinan.
Belajar untuk islah, baiki dan tampung apa yang tak kena.
Paling penting,
Belajar untuk bina comfort zone baru.

"Belajar medik beri kita peluang untuk sentiasa fikir semula kenapa kita masuk bidang ni." - quoted

Betullah orang cakap, medik ni susah.
Bukan susah, tapi tak boleh ambil mudah.
Indeed, urusan hidup mati semua tak boleh ambil mudah. Bukan medik saja.

Hidup ada misi untuk dicapai.
Hatta sekecil2 kerja, sebesar2 kerja, semua itu menuntut kita supaya bergantung pada Allah.

Apabila ada tak kena dalam hidup, itu peluang baik untuk buat koreksi amal.

Mungkin amal mantap, tapi tiada kefahaman?
Boleh jadi amal mantap, namun hati dan roh hanyut tak sehaluan?

Istilah amal yang mantap, hanya layaknya dinilai oleh Allah.
Kalau saat ini merasakan amal anda mantap dah, teruskan koreksi - anda melangkau batas anda sebagai hamba.

Allah sangat baik.
You ask, and He will answer.
Kita rasa kabur, Allah akan clearkan.

لا الٰه الّا الله
محمّد رسول الله

Moga diberkati setiap amal, kecil dan besar.
Moga diberkati masa, yang lalu dan mendatang.
Moga tanggungjawab yang dipikul tidak menjadi hujah mendakwa ke atas kita, tapi menjadi hujah yang menyokong.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Moga Allah baiki kekurangan.
Moga Allah redha.

*disclaimer: haruslah xterlibat dlm gambar (:

Thursday, May 30, 2013

Ibrah: Pakcik jual kacang, sayur dan semualah~

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Menjadi orang yang paling bahagia, senang, rasa sangat berkemampuan, itu semua kuncinya bukan pada harta, pangkat mahupun keturunan. 

Ada seorang pakcik di stesen bas. Dia selalu bawa sebuah kotak, dikelek di sisinya, dalam tu ada 4 jenis snek. (Err snek maksud saya ialah kacang tumbuk yang disalut coklat/gula/bijan apatah lagi tak ingat.)

2 biji = 0.25 JD rubu3

Kalau kat malaysia kacang tu mcm yang jual di padang besar perlis tu. 

Tak besar pun, agak2 dalam sebesar saiz dua jari tangan anda. 

Tadi saya sempat intai dari dalam coaster. Pak cik tu setia menanti siapa2 nak beli. Nota: hari ni sangat panas. Angin sangat kuat. Waktu ini, pukul 1.20 tengah hari. Mcm pukul 3 malaysia gayanya. Panas yang amat. 

Apa yang buat saya berfikir, pakcik tadi pakaiannya sangat 'lain'. Dia pakai kemeja lengan panjang, seluar slack, siap bertali pinggang. Cuma sandal biasa, bukan kasut bertutup. 
Jual makanan tapi pakai macam orang kerja pejabat??
I wish to know you pakcik. 
I wish to know, what makes you able to stand in the hot weather selling simple snacks?
What drives your live?

Apa sebenarnya yang buatkan pakcik tak rasa down apabila kekurangan?

Kalau 'kekayaan' atau 'mencari harta' ialah apa yang menggerakkan sendinya untuk bekerja, saya percaya dia tak akan setia menjual makanan simple yang bukan orang beli hari2. Malah budak2 universiti sini lebih suka keropok junk food tu. (Junk food memang lah sedap tp kalau hari2 makan, memang buat tambah atherosclerosis saja -.-)

Tak tahu. Kalau saya nampak orang tolak troli jual sayur, tomato, buah2, saya akan wonder, dia happy tak dengan hidup dia?
Setiap hari ada yang akan lalu depan rumah, jerit dengan suara yang parau dan serak, "bandorah(tomato)...(dan ada lagi lah benda dia jual-x sempat nak berkenalan nama2 sayur dlm bahasa arab).."

Lagi satu, orang nak beli barang terpakai @ besi buruk. 
Ada satu lori akan pasang hailer (pembesar suara) dia nak beli barang2 terpakai. 
Satu hari dia berhenti depan rumah. Pakcik jiran bawah panggil kot. Tapi tak lama kemudian, mereka naik masuk semula ke dalam lori tangan kosong. 
Enjin lori dihidupkan dan hailer dipasang kembali. Perjalanan diteruskan. 

Dari mana datangnya keyakinan dia bahawa apa dia jual akan laku?
Apa yang buatkan mereka peniaga sangat cekal dan tabah?

Perasaan sama juga bila saya lalu kedai yang kurang dikunjungi orang tapi masih tabah buka hari2. 

Mungkin ada rahsia dalam amalan mereka, 
Something yang buatkan mereka kuat dari dalam, walaupun kita pandang mereka macam kurang nasib baik, tapi hakikatnya mereka macam happy je. 

Mungkin juga mereka faham apa itu...'keberkatan dan kecukupan bukanlah terletak pada banyaknya bilangan!'

لا الٰه اِللَا الله
محمّد رسول الله

Tuesday, May 21, 2013

Have faith in Allah

- bismillah -


Ni namanya tak nak buka fb. 
Adeh. 

Stick with it farhana. 
"Allah ada dlm setiap perkara yang kau buat, you have everything."

Monday, May 20, 2013

You complete me. Final exam distractions.

- bismillah -

You complete me. 
Of peanut butter and jam. 


I have my final exams scheduled to be on the coming thursday and the next thursday after that. 

The materials to be covered and revised are quite large. But alhamdulillah Allah has never make things bad and worse for his servant. It is either the servant him/herself that dont know how to spent time wisely. 

Yes, everybody is given enough time everyday. Enough according to one's need. 

Well, this is not what i really want to write actually. 

In this post, i'd like to say something about our inner side. Yes, might be related to the spiritual side. 

Urm. 

Studying for final exam, there will be so many distractions that will simply shift our focus away from what we are doing eg. reading, studying. 

It is during the exam preparation that we want to read the mushy love stories. 
It's during this time that we sneak a time to stalk what others are doing in the virtual internet world. 
It's during this time that we want to talk for a long time with our family. 
Even the long abandoned diary is about to be filled with our life's drama during this study week. 

Why is that so? Anything that can distract us from studying will be urging us now and then for attention. 

***
For me, we all know that studying is a good rewarded deed in Islam. 

And for every good deed, there will always have the sort-of inhibitors. 

Yes, the syaitan. 
They will always whisper to the sons of Adam to do bad deeds and abandoned good deeds. That is their promised to Allah when they were thrown out from the Paradise into the world. 
The dialogue was mentioned in the quran. 

I'm not to lamely blame syaitan for his works to do the distractions, but what we have to know is that, those distractions can be resist with such a strong inner power. Yeah. The power comes when we rely only on Allah in what ever we are doing. 

My friend said, when you believe that Allah will reward you for your efforts, there is no reason to feel tired. 

Again, strong inner faith. 

***
Apart from such disturbances and distractions, 
 i am also facing another thing...

I got a kind of gasteritis during this short study period. 
It made me feels weak and about to vomit most of the time. 
Not to mention the sleepy head each time after meals. 
I dont find the relation of gastritis with sleepy head but yeah, it happened anyway. 

The cvs final exam was answered with the hot singing stomach (read: heartburn). 

Worry not, it's not acute. And i dont hope it is chronic neither. 
Pray for my health :) and the inner beauty. Kehs. Haha. 

That's all for now. 

P/s this is also a kind of distraction for me. To write a blog entry in the midst of the day when others are studying. 

May Allah bless me and you. 
May Allah accept this as a rewardful distraction, not merely a waste of time. 
I am sorry if i have ever distract my readers with the posts but i hope the posts are all beneficial, for us to ponder and self-reflects. 
Pray for my focus and straight intention lillah. 

Allah. He is One who has never do harm for anyone. 
Keep believing, no matter unexpectable an event could be happened.
Because Allah always carry out His plans well. 

He always complete our '(more than) half missing part'. 
HasbiyyAllahu ni3mal wakil. 
Bittaufiq fil hayah. :)

Sunday, May 19, 2013

pilihan hati

- bismillah -

semua orang ada kehidupan.
dan semua orang patut nikmati kehidupan sendiri.

:)

alhamdulillah.

doakan yang terbaik.
kita tak tahu, tapi tawakkal itu apabila kita ada pilihan di hati, kita nak, tapi kalau ada yang lebih baik, moga Allah berikan yang lebih baik itu.

:)

saya nak 100/100 markah!
tapi kalau Allah nak berikan markah lain yang lebih baik, yang lebih menambah iman dan menyedarkan diri, sapa tak nak?

reflect.

Thursday, May 16, 2013

Pasca midterm cvs

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Hari yang penuh. Moga Allah berkati. 
Moga bukan sekadar penat menjadi debu. 

Hari ni exam midterm cvs. Jantung. 
Belajar kenapa dan bila jantung gerak laju dan semuanyalah. 

Habis exam, keluar tengok dunia luar. Rasa nak tumbang, nak pitam.
Penat. Sejak keluar rumah nak pergi dewan exam lagi dah berdebar. 

Jawab soalan addmath masa sekolah dulu pun tak penat macam ni. 

Nampak orang lain cari ketenangan sendiri, ada yang tunggu kawan di luar, saya jalan keluar terus ke stesen bas. 
Ada misi. 
Rasa penat letih layu ni harus dikongsi dengan yang faham! 
Kalau sembang dengan kawan time2 lepas exam macam ni pun tak best. 
Sebab semua orang tengah membetulkan kepala yang agak pening. Kalau dengar saya celoteh, boleh meletup silap2. 

Call mak. Sambil jalan ke mujammak (stesen bas). 
Ceritakan semua pada mak. 
Alhamdulillah. 
Allah izin mak tak sibuk dan mak banyak dengar. 

"Terima kasih mak sebab doakan!"

Berapa dapat? Mak tanya. 

"Bukan 100% pun, tapi banyaklah Allah tolong. Lebih dari expectation."

Alhamdulillah. 

Kerana dalam hati saya, kalau tunggu dapat 90-100% baru saya nak gembira, maka agaknya sayakah penentu jalan hidup ni? Tak, Allah penentu hidup saya. 
Moga Allah izin yang terbaik. 

Selagi mampu, bertahan. 
Jaga diri, jaga agama, jaga akhlak. 
Jaga apa yang Allah amanahkan. 
Berusaha tak timbulkan kemarahan Allah, berusaha elakkan diri daripada buat apa yang Allah tak suka, 
Dan letakkan keyakinan pada Kekuasaan dan Hikmah yang Allah aturkan. 

Allah maha berkuasa untuk buat apa saja;
Dan apa saja yang Allah izinkan bukanlah sia2 takda makna. 
Maha berkuasa. Maha bijaksana. 
Qaadirun 'Aalimun. 

Allahuakbar. 

Moga Allah baiki. 
Moga Allah rahmati. 
Moga Allah bimbing. 

Saturday, May 11, 2013

projector's story. Learn to be patient. Keep cool.

I- bismillah -

Alhamdulillah. Hari yang baik. 
لا حول ولا قوّة الّا بالله

Ada 3 meeting hari ni. Alhamdulillah Allah izin sampai. 
Tapi still yang akhir sekali tu tertidur yang sampai tahap tak sedar orang keluar masuk dalam ruang tu. Heh. 

Ambil tisu basah. Lap lap mata. Segar. 
Fokus. 

***
Malamnya perlu hantar LCD kepada tuan pihak penjaga. Nak hantar petang tapi tak dapat reach call. 

Alhamdulillah. Allah izin mudah. Risau juga untuk nak bawa LCD projector besar jalan malam2. Takut orang ingat laptop pulak.

Alhamdulillah Allah izin kawan saya temankan.

Sampai masa nak bagi, nampak encik bendahari. 'Oh, kena serahkan pada beliau lah kot. Sebab kerja bendahari ialah simpan aset persatuan.' Monolog. Saya janji nak jumpa orang lain tadi. Mungkin dia passkan suruh bagi terus pada bendahari kot. Andaian sendiri. 

Selesai bagi, balik lah ke rumah. 
Tengok jam, 9.30 malam. 

Saya cakap pada kawan yang meneman, "pelik juga, janji nak jumpa orang lain (A), serah pada orang lain (B), nama yang pinjam pulak orang lain(C)." (4 orang terlibat tmasuk saya F) 

Balik rumah. 
Lama. 
Singgah atm sebab kawan nak ambik duit. 

Sampai rumah. Buat kerja sikit. Online lama. 
Lama sangat. 

Tiba2 rasa nak tengok phone. 
Jeng jeng jeng!

Ada 4 miscalls =_________________=
Habislah habislah. A called. Dia nak suruh serah projector pada dia ke?? Tapi saya dah selamat serah pada B :3
Check call log. 
Last call 9.36 malam. Waktu sedar untuk check, 10.15 dah...!
Sorilah phone in silent mode. ~~~

Teringat pengalaman dulu, pernah ada orang bising sebab saya xangkat call. 
"Farhana kenapa tak angkat call?!" Menggantikan salam. Serius sampai hari ni saya ingat. Ni cerita lalu. 

Sambung cerita hari ni. 
Beranikan diri, muka bersalah, call semula. 
Krikk. Ada orang angkat. 

"Assalamualaikum." Suara dihujung talian kedengaran. Ceh. 

Kesimpulannya, (haha xda makna nak ingat semula detail perbualan). Kesimpulannya, Alhamdulillah. 
He sounds to be very relieved bila saya cakap saya dah serah pada encik bendahari. Siap cakap terima kasih. 

Wait! Nobody is angry?!
 :) Alhamdulillah. Kecut perut dah hilang. 

Cakap sori phone silent, terima kasih tolong dan tamat. 

Kemudian tulis blog. 

Pengajarannya, perasaan sangat lega bila kita tak dimarahi. So, hadiahkan orang lain dengan perasaaan ni juga. Jangan mudah marah orang lain. 
Jangan mudah melenting. 
Sabar. 

Sebab saya cepat rasa tak best kalau saya kena tunggu lama tanpa diberitahu. 

P/s ntah2 dia tunggu di situ sejak pukul 9.30malam tadi kot? Haaa scary. Because i called back only at 10.16 pm. 
Tak tahulah. Kalau tunggu juga sejak 9.30 sampai 10.16 tu memang sangat sabarlah. 

I must learn to be sabar because other people have been very patient with me. 
And them being patient have made me feel at ease and contented. So why shouldnt i copy the sabar and make other people feel the relieves of not being blamed for. 

P/ss mesti encik bendahari pelik tiba2 ada kanak2 ribena datang hulur projector. Abaikanlah. Janji amanah dah settle. Alhamdulillah. 

Moga Allah pelihara daripada fitnah. Amiin. 

Alhamdulillah. :)

Saturday, May 4, 2013

Jangan tutup pemikiran dan maklumat. GE13 pilihan raya umum 13

- bismillah -

Saya tak rasa satu tindakan bijak, untuk buat macam ni...

"Saya deactivate fb sepanjang minggu pilihan raya!" Ujar ABC bangga.

Lepas tu bila orang cakap itu ini, si ABC mula nak salahkan orang yang ceritakan apa yang terjadi.

Hatta jemaah sendiri buat apa pada jemaah lain pun tak pernah diketahui. Selamanya taat tanpa nampak.

Bagaikan lari masuk ke dalam tempurung. Tiada orang menutupnya.
Tapi diri sendiri yang menutup.
Tak da yang dapat luaskan pemikiran dan pengalaman juga pengetahuan melainkan kita sendiri mahu ambil tahu.

"Kamu penting diri, kamu belajar selesa, makan cukup, pakai cukup, jadi kamu tak mahu ambil tahu apa yang terjadi utk pilihanraya." Nasihat ustaz Z di Kondaksi kepada mahasiswi yang bertanyakan adakah betul utk memencilkan diri daripada pilihanraya / perkembangan politik.

Geram apabila golongan sebegini menyalahkan orang lain atas ketidaktahuan mereka.

"Kenapa cakap macam ni? Tak baiklah..."
Laaaaa. Tunggu masuk surat khabar saja baru nak mengaku benda tu betul???
Dah terang lagi bersuluh perkara sebenar yang terjadi, ABC masih anggap berita itu hanyalah desas desus.
Kerana ABC lupa, kita ada official blogs dan sites daripada pemimpin parti lain. Pemimpin parti juga ada televisyen rasmi mereka. Semua orang ada media rasmi utk mengeluarkan kenyataannya. Terpulang pada rakyat nak buka media itu atau tidak.

Malanglah kalau buka satu media saja.

Tapi x nafi, byk maklumat bukan maknanya kita telan semua. Sebelah mana pun kita, banyak maklumat tu utk ditapis dan dihadam. Bukan disembur. Jadi, utk nak tahu sumber yang tepat, kenalah banyak membaca dan ambil tahu.

Nak menuntut ilmu bukan sekadar apa yang terhidang. Explore more! Is this true? Is it make sense? Etc etc

...

Ambil tahu, buka saya suruh join sekali mengomen.

Dan utk yang berpendirian "SAYA NEUTRAL JADI SAYA TAK PERLU UNDI"
Dan
"SAYA TAK MAHU MENGUMPAT, DOSA. KALAU SAYA X UNDI XPA, XDISOAL DI AKHIRAT NANTI"

Tidak.

Memberi undi ialah memberi kesaksian. Kita rakyat sebagai saksi, supaya keputusan pemilihan pemimpin dapat dijalankan.
Dan memberikan kesaksian apabila diminta, itu wajib.
Rujuk dalil surah baqarah, ayat paling panjang tu tak ingat nombornya.

Ini bukan kata2 saya. Ini saya dapat dari kondaksi.
Apa itu kondaksi? Konferens di irbid.

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...