Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Alkisah, Semester 2 Tahun 2

- bismillah -

Alkisah,
Tamat sem 2, kali pertama 'kena' dengan sistem - HLS, RS, CVS.
6-7 subjek dengan satu exam mid term untuk setiap sistem, satu exam final utk setiap satu juga.
80 soalan sekali exam.
Laa haula wala quwwata illa billah.
Xboleh buat semua tu kalau Allah tak izinkan.
Alhamdulillah alaa kulli hal.
Total soalan yang disoal, rough estimation, 80x6exam=480 soalan mcq.
Campur 60 soalan labs, 500 soalan satu semester :s

*Berapa jawab betul ?? ._. Allahuakbar.

Alhamdulillah. Allah izin untuk belajar banyak perkara lain juga selain ratusan soalan tu.
Belajar prioriti.
Belajar berada tempat rendah.
Belajar kenal kat mana ego dan kat mana keyakinan.
Belajar untuk islah, baiki dan tampung apa yang tak kena.
Paling penting,
Belajar untuk bina comfort zone baru.

"Belajar medik beri kita peluang untuk sentiasa fikir semula kenapa kita masuk bidang ni." - quoted

Betullah orang cakap, medik ni susah.
Bukan susah, tapi tak boleh ambil mudah.
Indeed,…

Ibrah: Pakcik jual kacang, sayur dan semualah~

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Menjadi orang yang paling bahagia, senang, rasa sangat berkemampuan, itu semua kuncinya bukan pada harta, pangkat mahupun keturunan. 
Ada seorang pakcik di stesen bas. Dia selalu bawa sebuah kotak, dikelek di sisinya, dalam tu ada 4 jenis snek. (Err snek maksud saya ialah kacang tumbuk yang disalut coklat/gula/bijan apatah lagi tak ingat.)
2 biji = 0.25 JD rubu3
Kalau kat malaysia kacang tu mcm yang jual di padang besar perlis tu. 
Tak besar pun, agak2 dalam sebesar saiz dua jari tangan anda. 
Tadi saya sempat intai dari dalam coaster. Pak cik tu setia menanti siapa2 nak beli. Nota: hari ni sangat panas. Angin sangat kuat. Waktu ini, pukul 1.20 tengah hari. Mcm pukul 3 malaysia gayanya. Panas yang amat. 
Apa yang buat saya berfikir, pakcik tadi pakaiannya sangat 'lain'. Dia pakai kemeja lengan panjang, seluar slack, siap bertali pinggang. Cuma sandal biasa, bukan kasut bertutup.  Jual makanan tapi pakai macam orang kerja pejabat?? I wish to know …

Have faith in Allah

- bismillah -


Ni namanya tak nak buka fb.  Adeh. 
Stick with it farhana.  "Allah ada dlm setiap perkara yang kau buat, you have everything."

You complete me. Final exam distractions.

- bismillah -
You complete me.  Of peanut butter and jam. 

I have my final exams scheduled to be on the coming thursday and the next thursday after that. 
The materials to be covered and revised are quite large. But alhamdulillah Allah has never make things bad and worse for his servant. It is either the servant him/herself that dont know how to spent time wisely. 
Yes, everybody is given enough time everyday. Enough according to one's need. 
Well, this is not what i really want to write actually. 
In this post, i'd like to say something about our inner side. Yes, might be related to the spiritual side. 
Urm. 
Studying for final exam, there will be so many distractions that will simply shift our focus away from what we are doing eg. reading, studying. 
It is during the exam preparation that we want to read the mushy love stories.  It's during this time that we sneak a time to stalk what others are doing in the virtual internet world.  It's during this time that we want to talk for…

pilihan hati

- bismillah -

semua orang ada kehidupan.
dan semua orang patut nikmati kehidupan sendiri.

:)

alhamdulillah.

doakan yang terbaik.
kita tak tahu, tapi tawakkal itu apabila kita ada pilihan di hati, kita nak, tapi kalau ada yang lebih baik, moga Allah berikan yang lebih baik itu.

:)

saya nak 100/100 markah!
tapi kalau Allah nak berikan markah lain yang lebih baik, yang lebih menambah iman dan menyedarkan diri, sapa tak nak?

reflect.

Pasca midterm cvs

- bismillah -
Alhamdulillah.  Hari yang penuh. Moga Allah berkati.  Moga bukan sekadar penat menjadi debu. 
Hari ni exam midterm cvs. Jantung.  Belajar kenapa dan bila jantung gerak laju dan semuanyalah. 
Habis exam, keluar tengok dunia luar. Rasa nak tumbang, nak pitam. Penat. Sejak keluar rumah nak pergi dewan exam lagi dah berdebar. 
Jawab soalan addmath masa sekolah dulu pun tak penat macam ni. 
Nampak orang lain cari ketenangan sendiri, ada yang tunggu kawan di luar, saya jalan keluar terus ke stesen bas.  Ada misi.  Rasa penat letih layu ni harus dikongsi dengan yang faham!  Kalau sembang dengan kawan time2 lepas exam macam ni pun tak best.  Sebab semua orang tengah membetulkan kepala yang agak pening. Kalau dengar saya celoteh, boleh meletup silap2. 
Call mak. Sambil jalan ke mujammak (stesen bas).  Ceritakan semua pada mak.  Alhamdulillah.  Allah izin mak tak sibuk dan mak banyak dengar. 
"Terima kasih mak sebab doakan!"
Berapa dapat? Mak tanya. 
"Bukan 100% pun, tapi banyaklah All…

projector's story. Learn to be patient. Keep cool.

I- bismillah -
Alhamdulillah. Hari yang baik.  لا حول ولا قوّة الّا بالله
Ada 3 meeting hari ni. Alhamdulillah Allah izin sampai.  Tapi still yang akhir sekali tu tertidur yang sampai tahap tak sedar orang keluar masuk dalam ruang tu. Heh. 
Ambil tisu basah. Lap lap mata. Segar.  Fokus. 
*** Malamnya perlu hantar LCD kepada tuan pihak penjaga. Nak hantar petang tapi tak dapat reach call. 
Alhamdulillah. Allah izin mudah. Risau juga untuk nak bawa LCD projector besar jalan malam2. Takut orang ingat laptop pulak.
Alhamdulillah Allah izin kawan saya temankan.
Sampai masa nak bagi, nampak encik bendahari. 'Oh, kena serahkan pada beliau lah kot. Sebab kerja bendahari ialah simpan aset persatuan.' Monolog. Saya janji nak jumpa orang lain tadi. Mungkin dia passkan suruh bagi terus pada bendahari kot. Andaian sendiri. 
Selesai bagi, balik lah ke rumah.  Tengok jam, 9.30 malam. 
Saya cakap pada kawan yang meneman, "pelik juga, janji nak jumpa orang lain (A), serah pada orang lain (B), nama yang…

Jangan tutup pemikiran dan maklumat. GE13 pilihan raya umum 13

- bismillah -

Saya tak rasa satu tindakan bijak, untuk buat macam ni...

"Saya deactivate fb sepanjang minggu pilihan raya!" Ujar ABC bangga.

Lepas tu bila orang cakap itu ini, si ABC mula nak salahkan orang yang ceritakan apa yang terjadi.

Hatta jemaah sendiri buat apa pada jemaah lain pun tak pernah diketahui. Selamanya taat tanpa nampak.

Bagaikan lari masuk ke dalam tempurung. Tiada orang menutupnya.
Tapi diri sendiri yang menutup.
Tak da yang dapat luaskan pemikiran dan pengalaman juga pengetahuan melainkan kita sendiri mahu ambil tahu.

"Kamu penting diri, kamu belajar selesa, makan cukup, pakai cukup, jadi kamu tak mahu ambil tahu apa yang terjadi utk pilihanraya." Nasihat ustaz Z di Kondaksi kepada mahasiswi yang bertanyakan adakah betul utk memencilkan diri daripada pilihanraya / perkembangan politik.

Geram apabila golongan sebegini menyalahkan orang lain atas ketidaktahuan mereka.

"Kenapa cakap macam ni? Tak baiklah..."
Laaaaa. Tunggu masuk…