Tuesday, March 12, 2013

The first significant cry

- bismillah -

Alhamdulillah.
Hari ni belajar anatomy dalam respiratory system.

"Kamu tahu, tangisan pertama seorang bayi itu, sewaktu kelahirannya, telah
menolak diaphragm dari bahagian cervical ke bawah? Tangisan itu membuka paru-paru buat pertama kali dalam hayat seorang bayi.
Dan, sekali paru2 terbuka, ianya akan terus terbuka dan diaphragm tak akan tertolak kembali ke atas. Kerana ada surfactant." Doktor menerangkan sambil tersenyum.

Seorang pelajar tanya,
"Jantung kita macam mana pula? Ada di bahagian cervical juga ke?"
Doktor mengiakan. Kata beliau lagi, "apabila terbukanya paru2, situasi ini menyebabkan kebanyakan organ2 berubah dari tempat asal semasa fetus ke tempat sekarang."

*******
SubhanAllah. SubhanAllah. SubhanAllah.

Saya tengah mengantuk masa tu. Dan bila doktor sebutkan pasal tangisan baby tu, terus segar.

SubhanAllah. Besarnya kuasa Allah!

See, kita tahu baby menangis tu fitrah. Tapi hari ni baru saya tahu fitrah itu bawa banyak kebaikan. Ada banyak significant. Bukan perkara saja2, bukan perkara sia2. Menangis pun Allah cipta untuk kebaikan kita juga. :')

Fitrah. Sunnatullah. Benda yang memang terjadi. Naturally orang kata.

Sedar tak sedar, islam ialah agama fitrah.
Islam ikut fitrah. Disuruh solat, disuruh menghormati ibu bapa, disuruh berdoa, disuruh percaya dan takut pada Allah, itu semua fitrah.

P/s makin bersemangat untuk menjadi paediatrician, moga Allah izin, moga Allah tunjuk jalan.

Amiin. :)

2 comments:

  1. nice...byk info bermanfaat..
    salam perkenalan...dari http://abanghas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah
    salam perkongsian ilmiah
    :)

    ReplyDelete

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...