Thursday, March 28, 2013

Study group dilemma

A guy with a dslr hanging on his neck came approaching us during the study group session this afternoon.
We were in the middle of a green grassy field.

(I dont remember whether he said salam or not)
"I love the way you are studying. Can i take a picture of you? It's just beautiful. "

"Will you publish it on website?" My friend asked him jokingly. (We used to get published when we do gotong royong in shari3 jamiaah the other day.)

"No, but it's okay if you dont want."

"Ok2."

I was hesitated for a positive answer, because i am not one who easily publish my photo in the net nor ever given anyone to keep my picture.

"It is okay. I can take only you guys, from this angle (our back, my back - we sit in a circle, so only my male friends will be facing his camera from the stated angle)."

Ah, he heard me after all.
"Yes please, just take their picture." I replied with my hands both poiting the boys sitting in front of me. Smiling. Alhamdulillah.

"You just continue studying. I'm taking the picture form there." Then, he went to his position.

After snapping 2-3 photos, he came again to us and show the photos.

This is the lesson of sensitivity.
Adab :)
وهي من اخلاق الاسلامي ان يحترم الشخص آخر

***
Panjang kisahnya macam mana saya nak adapt belajar study group, campur kawan lelaki pulak tu.

Tak pernah seumur hidup. :3
Sangat konservatif.

Bincang2 dengan kawan serumah, buat eksperimen, tanya Allah betul ke langkah yang saya ambil ni, barulah saya ada reasons kukuh untuk hadiri.

Saya nyatakan pada rakan2 serumah, "saya bimbang nanti mata yang melihat akan salah faham. Kita bukan orang yang bercampur boleh study sama2."
"Saya tak nak adik2 junior anggap percampuran pelajar lelaki dan perempuan itu adalah perkara biasa. Saya tak nak jadi perintis pada perkara yang syubhah."

Sungguh saya bimbang dengan apa yang patut saya buat.

"Kalau macam tu, tak perlu lah pergi. Bukan wajib pun. Ikut preference masing2." Kawan saya menasihati.

Tapi jiwa saya mengetuk mengatakan
"ini majlis ilmu, kenapa berat hati kalau tak pergi ni?
"apa hak saya untuk tolak peruntukan hak dan waktu untuk bersama2 kawan2 satu kumpulan ni?"
*batch saya dibahagikan ikut kumpulan2.

Dan hari ni satu dunia tahu saya masuk study group. Sebab gambar ni disiarkan di page universiti. Dan sekarang di blog sendiri.

Moga menjadi qudwah.
Ikutan yang baik.
Moga menjadi buah tutur kata yang baik.

Alhamdulillah Allah jaga zaman sekolah menengah dulu saya tak banyak kawan lelaki. (Tipulah kalau saya tak da langsung; aktiviti luar sekolah)
Dan Allah izin saya start kawan dengan mereka yang dah (hampir) menuju kematangan. :) dalam erti kata lain, masing2 tahu adab dan batasan. InsyaAllah.

Benar, saya masih konservatif. Kolot bahasa mudahnya.
"Bukannya takda kawan perempuan dah kau nak study group..."
"Apa hak diorang boleh bercakap2 dengan aku bincang2 ni..."
Itu yang saya fikir awal2. Sungguh, bajettt. kann .___.'

Siap rasa teruk kalau boleh duduk satu majlis dengan kawan2 saya yang lelaki.

Hehe. Masalah betul.

Saya buat eksperimen hari pertama. Saya hadir.
Semua orang menyumbang! Semua bersemangat. Dan sungguh buat spoil kalau saya tiba2 merosakkan suasana jika saya tak ambil bahagian.
Konklusinya, jangan ikut perasaan. Fikir logik akal. Belajar untuk keluar dari comfort zone. Apa salah diorang tahu farhana juga ada benda yang tak fahamnya. (Dulu saya tak boleh terima kenyataan kalau orang selain kawan rapat tahu kelemahan saya -tak faham apa doktor ajar, kelemahan lain moga Allah still simpan amiin.)
Belajar untuk cari redha Allah dalam event sehari2an. Kita tak boleh ubah event tapi kita boleh ubah diri kita.

Dan ingat kembali hadis Nabi,
"siapa yang berhijrah kerana dunia, dia dapat habuan dunia. Siapa berhijarah kerana Allah dan Rasul, maka hijrahnya kerana Allah dan Rasul. Dan sesungguhnya amalan itu bermula dengan niat."

Maka, hadirlah saya hari2. Memberi dan menerima sekadar mampu.
Tidak lah aku duduk2 ini melainkan Allah tahu apa aku buat dan Allah tahu setiap pergerakan aku.

Dan minda masih konservatif: takda kerja maka takda perhubungan. Hoho. Maaf, saya tahu saya sangat tertutup dalam ban ni di era serba maju niii.

Hehh.

Catatan ini tak ada makna tanpa keberkatan dan redha Allah.
Moga Allah berkati, moga Allah redha hidup dan matiku.
Amiin.


1 comment:

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...