Skip to main content

Photo of the year

- bismillah -

It has been a long time since the last post, at least for me.

Sharing this important message.

"For the most coveted prize—Photo of the Year—the jury chose this image by Swedish photojournalist Paul Hansen. It shows two Palestinian children being carried to their funeral after an Israeli missile struck their home in Gaza City. The children's father, whose body is on a stretcher in the background, was also killed in the blast; their mother survived but was in intensive care."

"Hansen had mixed emotions about winning. "I felt very happy, honored, and sad. It is a horrible photograph, on many levels, and I feel for the family," he said. "I hope that the decision makers on all sides look at the photograph, read about this family, and feel ashamed for the political failures that lead to the suffering of all these innocent people."...

Btw, Hansen is the photographer for the Photo of the Year.

"...I hope that the decision makers on all sides look at the photograph, read about this family, and feel ashamed for the political failures that lead to the suffering of all these innocent people."...

Got the message?
Thank you.

Orang islam, kita kena memantapkan nilai keislaman kita. Kuasa Allah sangat besar untuk tolong kita.
Nak jadi orang yang menolong, dan ditolong, kenalah menjadi rapat dengan sebaik-baik Penolong, Allah.

Politik kendiri. Pengurusan dan pentadbiran diri kita. Kuasa, melawan kehendak atau mengikut keperluan.
Ke mana kita nak bawa diri ini.
Ikut arus dan tunggu mati sajakah?
Jangan.
Kita ada destinasi. Kita ada panduan. Kita ada sebaik2 penolong.

Jom fikir jauh!
Apa yang patut kita buat pada hujung minggu untuk mantapkan islam kita?
Banyaakk :)

Di rumah boleh. Keluar rumah pun boleh. indoors and outdoors. Try tanya ramai2 orang yang 'bergerak'. Tapi, jangan tanya sorang je -,- huhu kena hari tu dia lagha kita pun 'oh lagha tak apa hujung minggu...'

Ok lah. Definisi politik kena tengok balik.

My source for this awareness: [here]
you can google translate from malay to english - eventhough some of the translations are not quite acceptably correct, but insyaAllah you got what i am saying.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …