Skip to main content

pembinaan diri @ present state

-bismillah-

dakwah itu luas. terlalu luas.

perjalanan sebagai pelajar medik makin tough.
tapi saya rasa perjalanan hidup saya sebagai manusia lebih mencabar. hari2 ada cabaran baru.
sampai satu tahap saya wonder, betulkah langkah yang diambil sekarang ini? (langkah sebagai manusia, bukan pasal pilihan course medik)

kalau orang lain, selalu dengar, diorang ada target yang hendak dicapai sebelum graduated.
lebih common, sebelum kahwin.

saya nilai balik diri sendiri, saya suka jauhi topik kahwin.

sebab umur masih muda, kerja belum ada.
tapi kawan saya pernah cakap, makin kita lari, makin kita akan dekat.

*tarik nafas*

saya tak suka mindset, 'ada suami, akan settle semua perkara. akan selamat, akan tak kesunyian, akan bahagia, akan semua lah yang baik2.'

saya akui, semua itu ada apabila bersuami. insyaAllah.

tapi, janganlah nafikan hidup ini ada kebahagiaan, ada keselamatan (sense of security), dan segala yang baik2 tu semua sebab ada ALLAH.

tak nak jadi orang yang rasa hidup dia cukup sebab 'ada suami' dan sebab 'dia berkahwin'.

betul, kahwin tu melengkapkan separuh daripada pelaksanaan agama.
macam Nabi cakap.

tapi, Allah dah kata, kita hanya akan cukup dengan ALLAH.

sebab tu Allah ajar lafaz, "hasbiy Allah..."

nampak macam ego kan farhana ni??

tak, saya tak nafi, pasangan kita ialah orang yang diistilahkan 'you complete my other half...'

tapi tak bermakna kita perlu rasa kuat dan rasa contented sebab manusia kan?
sebab semua tu dunia, tak kekal, Allah boleh ambil semula...

kalau kita rasa kuat sebab manusia, rasa selamat sebab manusia, rasa bahagia sebab manusia, maka suatu hari Allah ambil semula manusia tu - sakit, meninggal, berpisah,, bukankah akan hilang juga rasa kuat, selamat dan bahagia tu?

nauzubillah min zalik, tapi itu yang akan buatkan seseorang sangat2 down bila orang yang menjadi sumber kekuatan dan perlindungan sudah tiada...

***
pandangan saya, kita kena hargai present state. keadaan semasa. keadaan sekarang.

kalau semasa menjadi pelajar kita tak pandai membina diri dan bahagia,
kita akan berfikir.."oh, nanti dah kerja aku mesti boleh beli itu ini (cukupkan keperluan diri). nanti dah kerja mesti aku pakai smart2 (jaga penampilan). nanti dah kerja mesti aku masyi (expert) dalam muamalat, nanti dah kerja mesti aku boleh bagi duit pada mak ayah..."

kenapa tak tukar mindset tu,
"sekarang aku pelajar. aku mesti boleh beli itu ini (cukupkan keperluan diri), aku pakai smart2 (jaga penampilan), aku masyi (expert) dalam muamalat, dan aku pelajar tapi still mampu sumbang sesuatu pada mak ayah..."

sama juga kes bujang - berkahwin.

"nanti aku kahwin, mesti selamat, bahagia, gembira, bertangungjawab, bijak urus masa bla bla bla.."

kenapa masa bujang tak fikir, "aku bujang, dan aku tahu aku perlu ada selamat, bahagia, gembira, bertangungjawab, bijak urus masa bla bla bla..."

see, bukan situasi, bukan manusia yang mencukupkan kita.

tapi ALLAH. setiap masa tak kira waktu belajar, waktu sudah bekerja juga waktu bujang atau sudah berkahwin.

kalau kita tak boleh bersyukur dan mencari kecukupan dalam kehendak hidup sewaktu dalam situasi sekarang (present state), kenapa boleh yakin semasa bila dah bekerja dah berkahwin akan rasa juga kecukupan tu?

***
teruskan bina diri. bina, maintain dan repair hubungan dengan ALLAH, ALLAH akan lancarkan segala benda di dunia dan akhirat.

kalau ALLAH cukupkan kita, insyaALLAH akan dipilih hamba yang sebaiknya untuk kita mendapat sense of security, support, care dan segalanya tu lah ~

(macam kes, hidayah itu dari ALLAH. in fact semua benda dari ALLAH. tapi ALLAH akan hantar makhluk perantaraan sesuai dengan fitrah kita sebagai human being - manusia. sebab tu rasul ialah manusia, bukan malaikat, sebab manusia boleh deal sebaiknya dengan manusia juga.)

believe in ALLAH.

sahabat saya pagi tadi cakap, tak semestinya kita akan berkahwin. ajal datang awal, tak sempat juga.

see? sebab tu tak boleh target hidup ni kahwin je kerja..

tapi ALLAH ajar, hidup ni targetnya untuk kembali pada ALLAH dalam keadaan yang ALLAH redha. dan menurut ilmu kefahaman, berkahwin itu antara jalan juga untuk memperoleh redha ALLAH.

dan ALLAH cakap, kat syurga ada semua. minta dari ALLAH syurga, jaga diri, bina diri, serah pada ALLAH, sedar diri kita bukan hamba yang mulia kerana amal bertimbun (hamba yang mulia ialah yang paling bertaqwa *check definisi taqwa), tawakkal,,, mohon rahmat ALLAH pada masa hidup dan mati dan pada hari dibangkitkan, moga ALLAH rezekikan syurga.

dalam syurga, ada pasangan yang disucikan. 'azwajun mutahharah' -surah baqarah 25-

strive for JANNAH dan MAGHFIRAH. -surah ali imran 133-

kita dipesan dalam quran supaya,,, kejar akhirat, tapi jangan lupakan tentang nasib diri di dunia.
nak kahwin tak pernah salah, nak rasa cukup kerana ada suami di sisi pun tak salah, tapi jangan nafikan pergantungan pada ALLAH melebihi segalanya.

contoh lain,
kalau pergantungan pada duit scholar kita letakkan tinggi2, (tak duit aku tak boleh bahagia gembira dll) boleh,
sebab kita nak harapkan duit scholar itu lah untuk makan, bahagia, bergembira, selamat dan segalanya,,
tapi jangan tinggal hak sebagai hamba untuk sentiasa mohon ALLAH cukupkan dan tawakkal moga duit itu sangat bermanfaat dan ada guna untuk kita. berserah diri pada ALLAH, kalau ALLAH sekat duit tu pun, mohon moga ALLAH pelihara daripada kelaparan / mudarat dan lain2.

satu fakta bahawa ALLAH boleh buat apa2 saja.

hasbiyALLAH. cukupkan aku dengan pertolongan-Mu ya ALLAH.

moga ALLAH guide selalu fikiran saya.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …