Skip to main content
- bismillah -

Dedikasi kepada memori.
22 Mac '13

"Ana bukan lagi ..."

Rangkaian kata yang meremukkan hati.
Macam novel, waktu seakan berputar laju namun ruh masih melayang, berada di apungan udara perlahan-lahan. Otak masih ligat mencari lembaran tafsir dan cantuman peristiwa yang boleh menterjemah sebaris rangkaian kata itu.

"Farhana sudah nak balik...?" Satu suara lemah bertanya. Mukanya gundah.

Oh, aku sedang melangkah keluar rupanya. Perlahan aku tuturkan, "ada emergency."

Di luar bangunan, aku cuba mencari klu apakah sebenarnya yang sedang terjadi. Langkah yang aku aturkan, tidak mampu kupercepat. Angin dan ribut pasir yang bertiup kencang seakan-akan satu petanda ini adalah satu hukuman.
Atau boleh jadi ini adalah satu kemurkaan?

Allah, lapangkanlah dadaku.
رب اشرح لي صدري

Pada masa itu, hidup seakan kehilangan sebelah anggota. Dadaku rasakan sesak dan sebak namun aku rasakan hatiku kosong rongganya hilang entah ke mana.

Sakit. Pedih. Hatiku merintih.

Sedari aku mula mengimbau memori.

Aku mula mengenalinya,
Aku ada ketika dia telah digilap,
Aku turut serta ketika dia diasah,
Merancang perjalanan terbaik supaya kehadirannya tetap ada.

Kadang aku menjadi anak kecil yang diasuhnya,
Dan aku sentiasa bersama-samanya ke mana saja aku melangkah.
Di mana ada dia di situ ada aku.
HInggakan ke seluruh fasa hidupku akan mendampinginya.
Kerana tujuan yang satu, dia membawaku kepada Allah, Tuhanku.

Lipatan sejarah.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …