Tuesday, February 12, 2013

Irbid's Inspirations

- bismillah -

Jalan balik ke rumah, malam hari. Bersama-sama seorang sahabat.

Sepatutnya ada murakib. Tapi, tapi dan tapi... Bukan tak nak call, tapi tak ingat nak call. Huu

Berjalan laju setakat boleh.
Nampak kumpulan akhwat berkumpul di depan, tertanya-tanya juga kenapa.

Tapi saya tolak sahabat saya supaya teruskan langkah dan jangan berhenti singgah. Kami berdua hanya senyum pada akak2 tu. Ada murakib dengan kumpulan diorang.

Dalam hati, better jangan berhenti nanti lewat sampai rumah.
(Dalam minda, kalau berhenti nanti murakib tanya nak ke mana lah malam2 ni takda murakib.) hehe

Sampai roundabout, saya dengar sesuatu dari belakang.
Pusing tengok.
Waaaa.

"Nak ke mana?"
Beliau tersenyum. Moga Allah mudahkan urusan beliau jadi hamba yang diredhai Allah. Moga Allah izin jadi doktor yang terbaik buat Islam.

Habislah kau farhana...habislah.

Cerita tergantung. :P

***
Sebab point utama post ini ialah,
Allah sangat baik. :)
Dan kebaikan itu Allah pinjamkan pada hamba2 yang terpilih.
Bukan senang nak buat baik.
Baik tu datang dari mana kalau bukan dari izin Allah?
Tak semua orang boleh contohi beliau yang sifatnya memang suka grab peluang untuk kebaikan.

Setakat yang saya tahu, ramai dalam kalangan batch beliau yang memang grab segala apa yang ada di irbid ni.
Talaqqi dengan syeikh, ilmu bahasa arab, ilmu fiqh, pergi mustami3 kelas, involve dengan kawan arab, rajin bantu adik2, semualah...

Dan saya comparekan dengan diri saya. Ah, terlalu kerdil. Banyak sangat peluang di irbid ni yang saya lepaskan dan tak rebut.

Rasa sibuk dan tak nak banyakkan perkara untuk difikir. Hehh. Apa daa.

***
Hidup ni berputar2.
Semalam tak happy sangat. Atau sangat tak happy sebenarnya.
Takdalah, kecewa sikit dengan manusia2.
Salah sendiri, susah nak terima bila orang lain buat salah. Eh. Abaikan.

Alhamdulillah hari ni Allah ganti lebih baik.
Segalanya atas Allah yang izin.
:))

Moga dithabatkan langkah.
Moga diberkati ukhwah hingga ke syurga, berjaya di sisi Allah bersama2..
Moga Allah redha kita semua.



2 comments:

  1. :) i love to smile....gudmorning from mesia....miss ur smile oso

    ReplyDelete

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...