Skip to main content

Irbid's Inspirations

- bismillah -

Jalan balik ke rumah, malam hari. Bersama-sama seorang sahabat.

Sepatutnya ada murakib. Tapi, tapi dan tapi... Bukan tak nak call, tapi tak ingat nak call. Huu

Berjalan laju setakat boleh.
Nampak kumpulan akhwat berkumpul di depan, tertanya-tanya juga kenapa.

Tapi saya tolak sahabat saya supaya teruskan langkah dan jangan berhenti singgah. Kami berdua hanya senyum pada akak2 tu. Ada murakib dengan kumpulan diorang.

Dalam hati, better jangan berhenti nanti lewat sampai rumah.
(Dalam minda, kalau berhenti nanti murakib tanya nak ke mana lah malam2 ni takda murakib.) hehe

Sampai roundabout, saya dengar sesuatu dari belakang.
Pusing tengok.
Waaaa.

"Nak ke mana?"
Beliau tersenyum. Moga Allah mudahkan urusan beliau jadi hamba yang diredhai Allah. Moga Allah izin jadi doktor yang terbaik buat Islam.

Habislah kau farhana...habislah.

Cerita tergantung. :P

***
Sebab point utama post ini ialah,
Allah sangat baik. :)
Dan kebaikan itu Allah pinjamkan pada hamba2 yang terpilih.
Bukan senang nak buat baik.
Baik tu datang dari mana kalau bukan dari izin Allah?
Tak semua orang boleh contohi beliau yang sifatnya memang suka grab peluang untuk kebaikan.

Setakat yang saya tahu, ramai dalam kalangan batch beliau yang memang grab segala apa yang ada di irbid ni.
Talaqqi dengan syeikh, ilmu bahasa arab, ilmu fiqh, pergi mustami3 kelas, involve dengan kawan arab, rajin bantu adik2, semualah...

Dan saya comparekan dengan diri saya. Ah, terlalu kerdil. Banyak sangat peluang di irbid ni yang saya lepaskan dan tak rebut.

Rasa sibuk dan tak nak banyakkan perkara untuk difikir. Hehh. Apa daa.

***
Hidup ni berputar2.
Semalam tak happy sangat. Atau sangat tak happy sebenarnya.
Takdalah, kecewa sikit dengan manusia2.
Salah sendiri, susah nak terima bila orang lain buat salah. Eh. Abaikan.

Alhamdulillah hari ni Allah ganti lebih baik.
Segalanya atas Allah yang izin.
:))

Moga dithabatkan langkah.
Moga diberkati ukhwah hingga ke syurga, berjaya di sisi Allah bersama2..
Moga Allah redha kita semua.



Comments

  1. :) i love to smile....gudmorning from mesia....miss ur smile oso

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …