Skip to main content

gosip permai

-bismillah-

sekarang musim pilihanraya permai, persatuan mahasiswa di sini.
dan ini hanya catatan yang saya nak tulis.
kalau kena tafsiran kalian, kenalah.
kalau salah tafsiran, salahlah.

saya faham toleransi. tapi, toleransi takkan terzahir tanpa penjelasan pada perkara yang terselindung.

once kita boleh tipu orang, tak mustahil nanti akan buat lagi.
padahal, kalau dijelaskan kenapa berbuat sesuatu perkara itu, orang akan faham dan boleh je terima.

moga Allah lindung daripada pilihan-pilihan yang salah.
moga amanah ini mendekatkan ke Jannah.
selamat memimpin berTuhankan Allah untuk semua kita :)

***
SPR. 
pilihanraya dome dulu, ada watak domedetta.
kerjanya, timbulkan provokasi supaya apa yang dipamerkan di skrin tak ditelan mentah2.
siap ada poster "duduk dan bantah di sepanjang syari3 jamiah". :)
ada juga chief inspektor, untuk pantau spr.
ya, pilihanraya batch tu ada SPR.
dan spr dome ialah mereka yang dipercayai.
satu hari,
domedetta keluarkan gambar seorang ahli spr kelihatan rapat dengan inspektor, dan perkara ini menimbulkan sangsi semua pihak.

"kenapa spr tidak jujur? kenapa berselindung? kenapa tak amanah?? sedangkan rakyat sekarang ini percayakan kamu?
kenapa tak patuhi pekeliling yang kamu sendiri gariskan? hanya kerana 'environmental factor' maka pekeliling itu boleh berubah."

permai punya piihanraya takda vandetta.
tak ada juga cif inspektor.
tapi permai ada JPR.

dan saya pun tidak menulis sejarah lalu.
menjadi rakyat tak suka gosip yang tak ada penjelasan.

***
dikatakan pilihanraya batch itu tidak matang.
tapi pilihanraya itu mengajar saya apa itu peranan SPR, peranan calon, peranan masyarakat, peranan 'suara yang berbunyi'.

Allahua3lam.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …