Skip to main content

Vacation update #4

- bismillah -

24 Jan '13
Parndof.

"Glen McArthur factory outlet."
The chilling wind makes me awake and i start to realise that i am not dreaming.

Repeatedly i said to my other travel (read : vacation) mates that i cant believe what am i doing. Stepping into boutiques, shops and outlets of branded items. Ending up with paper bags from the shops. Oh you better dont ask me what did i buy. :)
But it was as if in a film. As movie star.
Oh. Oh. Oh.

May Allah bless me.

I was once imagining going home giving gifts to everyone. Allahuakbar. :)

***
My friend and I decided to pray jamak taqdim.
Pray first before going crazy with shopping. Because we know that the time is limited, so if we dont start praying in the first place, it seems that later on we will be rushing in solat. Which is Allah tak suka.

We were thinking about solat at the fitting room :p
But then they are all too small and it seemed awkward somehow.
So we just decided to pray at the open space outside the shops.

"Farhana, we can use my inner sweater as the rug (sejadah)"
"Dont worry, i got a shawl inside my backpack." I replied.
Inside my mind, sejadah - ada
Kiblat - phone ada
Tempat solat - ada

But then both of us stop suddenly.
There is a small cute fluffy little dog in front of us!
and it was walking innocently.

No. No. The floor is wet. And in pur religion, the solat (prayer) has to be done in a clean place. Sacred one is better.
And dogs' paces are fine except when they are wet. It cant be tolerated.

"Farhana, does it mean that Allah wouldnt want us to solat in the open space?"

Maybeeee. Because it was all of the sudden that the cute dog appeared! No dogs were seen before that.

So we cancelled our (crazy) plan of praying outside nor inside the fitting room.
We pray inside the VW instead.
Alhamdulillah :) with Allah's willing.

Summing up, i am about 20 years old and i did shopping in europe!

Which is totally unexpectable.
May Allah bless me.
May Allah ease my way of becoming a mukminah Doctor.
Amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …