Sunday, January 6, 2013

A frog in the morning...

- bismillah -

Dalam Islam, kalau kita nampak kesalahan, sama ada yang sendiri atau orang lain, perkara tu tak perlu diperbesar.

Saya sedang menerima teguran. Hakikatnya, hati tak suka dipandang serba kurang.
Sedang melembutkan hati.
Berdoa, moga aibnya yang aku nampak, tak perlu untuk aku tegur. Hinggakan berdoa moga dia tak ada keburukan supaya aku tak melakukan apa yang dia buat dan supaya dia tak perlu rasa apa yang aku rasa bila kena tegur!

'Aku doakan kau perfect, at least depan aku kau tak da buat salah, supaya aku tak perlu tegur kau dan tak perlu buatkan kau rasa apa aku rasa.' - monolog semata2. Drama.

Manefestasi cinta pada sahabat. Syaitan akan sentiasa menghalang cinta yang halal.

Allah, tanamkanlah cintaku pada orang yang mencintai-Mu.
Yang menegurku untuk membaiki aku.
Jangan biarkan hati ini mengeras.
Jangan isikan hati ini dengan protes.

Hakikatnya, umur ini tidak suka menerima arahan. Ah kerasnya jiwa!

Umur ini tidak suka dipandang rendah.
Umur ini kemuncak ego andai tidak dididik dengan islam.
'Lain dari cara aku, maka kau perlu aku ubah.' Itulah ego.

Tak semua benda perlu ikut sistem kita.
Bukankah kita yang tak pernah ditegur kesalahan lebih berada di ambang bahaya?

Bersyukurlah farhana.

Tak ditegur bukan tiada kesalahan. Tak menegur bukan bermakna kau betul.

Aku tak nak menjadi orang yang menjaga hubungan dengan Allah namun dia menyakitkan orang sekeliling. Moga Allah pelihara aku daripada menjadi seperti itu.

Suara jahat dan baik yang berselang seli.
Beginilah. 5 hari berbaki untuk kitaran fitrah. Teguran yang kecil dan berasas pun akan mengguris padaku.
Segalanya sampai ke hati.

Moga Allah ampunkan dosa ini.

Allah, jangan jadikan aku hamba yang lemah.

Apa2 pun kelemahan yang mereka tahu dan nampak, aku mohon aku tak perlu memikulnya di akhirat nanti.
Aku tahu, Allah beri aku kelemahan itu ialah ujian buat aku, juga ujian buat orang sekeliling aku.

Jujurnya, aku mengambil apa saja yang terjadi dalam hidupku terus ke dalam hati. Aku tak suka main2.
Allah sebaik2 pemberi balasan.
Serahkan pada Allah, moga hati ini lembut.

Memujuk diri. Jangan ikut emosi. Biarlah.

May Allah ease u sahabat.
I am sorry but only Allah is the best judge.
To correct me is a noble thing, pray that i am ikhlas to accept those correction.
And i pray may u find and found the hikmah way. May we are all realise what we are doing.

All in all, menegur dan ditegur, jangan pernah rasa kita lebih baik dari yang lain. Sebab kata2 syaitan, yang menyebabkan dia taknk sujud pada Adam ialah, "i am simply better. Allah created me from fire but Adam was created from the soil."

Juga kesalahan ahli kitab, yang menyebabkan mereka taknak terima ajaran Muhammad, ialah "kami lebih baik dari kamu."

Moga Allah jaga kita
Emosi apa pun datang, moga terarah
Moga syaitan tak melingkari ukhwah ini.
Moga Allah sayang sahabat saya dan saya.
Amiin.

P/s to think how expressive - i tell what i feel, i speak what i think... i am, just that i acknowledge what i feel. I cant say i am happy when i am hurt, but insyaAllah i will take those what happened as positive. My sahabat tegur me for good, it is just that not on a right time. Blame the pms :P

Allah, correct me. I may make mistakes but what i hope is that i dont carry the burden in Akhirat. Amiin.

To all those reading, moga kita jumpa cara yang berhikmah utk tegur sahabat kita. :) itulah manefestasi cinta.

P/sss frog is benda yang tak best. Bukan katak mahupun kodok. Hehh.

2 comments:

  1. woit, kawan ang sound apa? mcm berat seberat langit jaa...aku ngan abang yang selalu dok ngutuk ang pun, ang tak penah marah sampai gini tau...isk isk isk....ni kalau abang tau mesti dia pun nak tau gak apa dah jadi kat adik dia daaa

    ReplyDelete
  2. Takdak benda. Take the positive. ---..-- adik tulis ni supaya adik waras. Hehh. Tau pun mu berdua suka sound adik haha :P

    ReplyDelete

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...