Tuesday, January 29, 2013

Nafas hrvastka

- bismillah -

Alhamdulillah
Masih bernafas dalam kalimah ikhlas (tauhid)

Nikmat yang tiada tara,
Menjadi bandingan tidak mungkin.

Antara kabus bumi Hrvastka,
Sinaran kuning mentari pagi,
Lereng bukit memutih,
Pokok-pokok kehitaman.
Biar bumi ini membeku,
Jangan kalimah itu.

Laa ilaha illa Allah
لا الٰه الّا الله
Tiada Tuhan selain Allah.

***
Di bumi luar ini, kamu bukan dalam pantauan ibu ayah.
Tiada peringatan, tiada arahan, tiada paksaan.
Makan, pakai, solat?
Atas ketentuan Tuhan,
Untuk menggerakkan diri; menuruti atau mengingkari.

Hati, andai itu raja yang mati,
pasti tidak mampu memerintah rakyat sendiri.
Hati, andai hidup tanpa rahmat dan petunjuk Ilahi,
Arahannya juga membuta tuli.

Hati, yang tunduk lagi rendah diri,
Tiada ilmu melainkan dicari dan diberi.
Itulah hati yang hidup dan bergerak,
Bukan hati yang pecahnya mudah dek meretak.

***
Doakan yang terbaik. T-T

Monday, January 28, 2013

Vacation update #7

- bismillah -

27 Jan '13
4:33 pm
Obuda, Hungary.

Hari terakhir di rumah mak cik yang sangat baik.
Air muka mak cik semasa melambai kami sama macam hari mula2 kami mula jumpa. Waktu tu mak cik ceritakan pasal arwah anaknya.

Allah hadirkan beliau dalam hidup kami... juga seluruh ahli keluarga beliau.
Mereka sekeluarga hadir dalam hidup kami.
Malah arwah anaknya juga masuk dalam kamus hidup kami berempat.
Alhamdulillah.

Memori ini mahal.
Sangat mahal.
Di tengah2 bumi, Allah izin kami bermastautin di rumah keluarga ini.
Makan bersama2, masak, kemas, jalan2, beli barang, semuanya sama2. Bagaikan datang tinggal bersama keluarga. Di sini saya belajar bagaimana hidup berkeluarga selain daripada keluarga sendiri. :)

Bak kata wanma, "kamu kena belajar cara hidang selain daripada rumah kamu di jordan sana saja..(makan bujang)" hehe.

Makan sarapan pagi, tengah hari, malam, semuanya dimasak special dan sungguh2. Basuh pinggan mulanya pakai dishwasher, tapi lama2 guna tangan sja sebab tenaga membasuh ramai.

Mak cik sangat peramah. Ceria. So motherly. :)
She must have missed her late son much.

Kawan ada tanya, masa tu di dapur... sapa pergi beli ikan selalunya?
"Arwah suka. Dia yang turun pi beli."

Mak cik cerita lagi, arwah suka budak2, suka masak, suka sangat tolong dia.
SubhanAllah best kan jadi anak yang baik? :')
Moga Allah izin mereka sekeluarga kumpul lagi di syurga. Amiin.

Anak sulung mak cik, cool. Dia bawa jalan2 di budapest. Haha layan je pergi masuk tempat yang dia dah pernah masuk. Muzium. Dan kitorang lembik sampai hilang mood. Padahal kalau ikutkan, Along tu lagi buhsan sebab dia dah pernah pergi.
Oh ticket ditanggung beres dan sedekah kepada kami oleh pak cik. Hehe.

Masuk old castle pun, dia bawa. Haha walaupun kitorang macam tak appreciate sangat huhuhu. (Sebab saya xnak snap gambar patung di bangunan tu. hukhuk jadi masuk2 melawat2 dan keluar)
Moga Allah permudahkan urusan Along dunia dan akhirat.
Cara mak cik cerita, dia pengsan dulu masa dia pergi tuntut arwah adiknya. Sebab sangat unexpected.
Allah.

Adik beradik yang lain, double cool. Sebab sekolah kat sini. Hehe.

Apa yang saya respect, diorang sefamily sangat peramah. Haha. Kalau orang datang mai rumah saya sendiri pu tak mampu saya bagi layanan macam tu.
Low profile semua orang.

Kawan saya cakap, "Awak tahu, mak cik tak pakai orang gaji."
"Ok. Jadi? Kenapa?"
"Jadi semua kerja masak, mencuci, mengemas tu mak cik lah buat. Semua kerja buat sendiri. Tu la yang saya respek mak cik."

Tak perlu cerita siapa mereka dan bagaimana. Cukuplah memori ini kami kongsikan ibrahnya saja.

Kita diberi kehidupan, untuk membina kehidupan.
Kita diberi kematian, untuk membina kehidupan.

Hidup untuk hidup. Mati untuk hidup semula. Tiada penghujung.

Doakan segala yang terbaik. Allah paling tahu. Moga Allah terima amal kita semua, biar sekecil dan sebesar manapun, moga diterima.

Kalau wonder bila lagi nak jumpa,
Allah dah janji negeri akhirat tu ada. Dan kekal pulak tu. :)

Jom strive! Bina kehidupan. Dan 'kehidupan.'

Allahumma khtim lana bi husnil khatimah.



Friday, January 25, 2013

Vacation update #5

- bismillah -

25 Jan '13
Budapest, Hungary.

Pelajaran hari ini.
"Mencari husnul khatimah."

Husnul khatimah itu pada tangan Allah. Bukanlah kita minta mati tersenyum atau bagaimana yang kita bayangkan, tapi husnul khatimah itu kuasa Allah mengembalikan kita dalam keadaan paling diredhai-Nya.

Kalau mati husnul khatimah itu ialah tiada luka, maka apa kita nak jawab pasal kematian para shuhada' dalam perang2?
Dilapah hati (saidina hamzah), kudung tangan dan kaki (saidina jaafar)...
Jadi, kita tak boleh judge orang itu mati baik itu mati tak baik. Bukan kita penentunya.

Tapi insyaAllah, zahirnya, kematian husnul khatimah itu mudah dan memudahkan orang sekeliling.

Saya dengar sahabat saya baca surah zalzalah tadi. Dua ayat terakhir tu.
Buat baik sebesar zarah pun ada balasannya. Buat jahat sebesar zarah pun ada balasannya.

Hari ni tinggal di rumah mak cik yang baik. Sangat baik. Beliau ada ceritakan pasal kematian anaknya.

Sedekahkan alfatihah buat arwah terlebih dahulu baru sambung baca.

Arwah meninggal sebab kemalangan. Langgar lari. Dan polis temui satu keping nota jatuh dari poketnya.

Nota tu bertulisan tangan.
"Surah albaqarah ayat 1-5...(dan ada lagi surah serta ayat pilihan)
Ayat ini pelindung kepada diri, keluarga dan harta."

Sayu. Itu ayat2 ma'thurat kubra. Bacaan yang Rasulullah selalu baca sebagai pelindung.
Dan nota kecil tu sampai ke hari ni ibunya simpan.

Apa yang saya belajar, arwah ada tinggalkan harta selepas mati.
Duit pengajian. Duit simpanan. Duit pelaburan. Duit insuran.
Alhamdulillah keluarganya gunakan duit itu untuk buat masjid, sedekah dan charity2 lain.

Dan PALING PENTING, ilmu.

Dia ada ajar adiknya mengaji Quran serta tajwid bila datang melawat adiknya di sini. Katanya bila ditanya kenapa, seperti yang diceritakan ibunya, "Angah dah tak ada masa".
Jika dia membaca doa, keluarganya akan mengakui doa2nya syahdu.
Neneknya cerita, gap antara maghrib-isyak arwah masih tak turun makan.
Ibunya cakap, arwah suka tolong orang.
"Dia meninggal waktu dalam perjalanan lepas hantar kawannya ke stesen."
Dan semasa hari kematiannya ramai sahabat dan taulan datang menziarah.
SubhanAllah.

Dan hari ni kita belajar banyak ilmu dari kisah hidupnya, dan matinya.
Legend kan?

Kita buat baik, Allah akan tolong kita.
Amalan biarpun kecik, ada balasannya.

***
Baca quran, satu huruf 10 kebajikan. Tapi syarat ibadah kena ingat semula, niat betul dan lurus, juga cara harus betul. Sebut huruf betul2, insyaAllah banyak pahala biarpun satu ayat.
Macam mana nak sebut huruf betul2? Cari kelas quran. Baca hari2, sambil minta doa dan usaha moga Allah ajar kita quran. InsyaAllah Allah akan izin kita jumpa guru yang terbaik.

Hidup, hari2 bernafas. Kalau alquran sebagai pedoman dan kita anggap penting sebagai mana oksigen, maka kalam Allah itu juga untuk hari2.

Berbalik pada husnul khatimah, kita sebagai hamba kena minta pada Allah dengan ilmu.
Minta husnul khatimah di sisi Allah, bukan mati baik di pandangan mata manusia saja.

Sebabnya, dalam quran, Allah ada sebut firaun mengucap shahadah bila dia nampak ombak laut akan menggulung dia. Tapi Allah cakap dah terlambat sebab semasa hayatnya dia dah banyak buat kerosakan.
Walaupun firaun mati tinggal harta banyak juga.

Berbalik kepada surah zalzalah, setiap perbuatan ada balasan.

Allahuakbar.

Apa tinggalan kita selepas mati?

اللهمّ اختم لنا بحسن الخاتمة ولا تختم علينا بسوواِ الخاتمة.

Amiin.

P/s sabda Nabi, "amal manusia terputus selepas matinya. Kecuali tiga perkara: ilmu yang diamalkan, doa anak soleh pada orang tuanya, dan sedekah jariah."

SubhanAllah. Moga Allah anugerahkan husnul khatimah buat kita semua. Amiin.

Vacation update #4

- bismillah -

24 Jan '13
Parndof.

"Glen McArthur factory outlet."
The chilling wind makes me awake and i start to realise that i am not dreaming.

Repeatedly i said to my other travel (read : vacation) mates that i cant believe what am i doing. Stepping into boutiques, shops and outlets of branded items. Ending up with paper bags from the shops. Oh you better dont ask me what did i buy. :)
But it was as if in a film. As movie star.
Oh. Oh. Oh.

May Allah bless me.

I was once imagining going home giving gifts to everyone. Allahuakbar. :)

***
My friend and I decided to pray jamak taqdim.
Pray first before going crazy with shopping. Because we know that the time is limited, so if we dont start praying in the first place, it seems that later on we will be rushing in solat. Which is Allah tak suka.

We were thinking about solat at the fitting room :p
But then they are all too small and it seemed awkward somehow.
So we just decided to pray at the open space outside the shops.

"Farhana, we can use my inner sweater as the rug (sejadah)"
"Dont worry, i got a shawl inside my backpack." I replied.
Inside my mind, sejadah - ada
Kiblat - phone ada
Tempat solat - ada

But then both of us stop suddenly.
There is a small cute fluffy little dog in front of us!
and it was walking innocently.

No. No. The floor is wet. And in pur religion, the solat (prayer) has to be done in a clean place. Sacred one is better.
And dogs' paces are fine except when they are wet. It cant be tolerated.

"Farhana, does it mean that Allah wouldnt want us to solat in the open space?"

Maybeeee. Because it was all of the sudden that the cute dog appeared! No dogs were seen before that.

So we cancelled our (crazy) plan of praying outside nor inside the fitting room.
We pray inside the VW instead.
Alhamdulillah :) with Allah's willing.

Summing up, i am about 20 years old and i did shopping in europe!

Which is totally unexpectable.
May Allah bless me.
May Allah ease my way of becoming a mukminah Doctor.
Amiin.

Vacation update #3

-bismillah-

22 January 2013.
Night.
Kids.

Alhamdulillah.
Kids are so much of fun.
They live their world full of hopes and joy. Believing in every words they hear out of innocence.
May Allah bless them, as always.

We are inside the car.
"Adik, are you ready for zzzz (snoozing sound)?" A brother asks his sister.
And the sister cant help but laughing happily hearing the snoozing sound which his brother has just made.
"Abang can you please do that again?" She asks his brother again and again until the mother has to stopped the laughters.
"Mama, Abang is telling jokes and it is funny!"
And the joy and cheerful state fills the whole car.

Amazing how children can draw rainbows of joy on our plain canvas.

SubhanAllah.

***
With Allah's willing, i hope my dream will come true.
InsyaAllah.
May Allah ease my way. Amiin. :)

Tuesday, January 22, 2013

Vacation update #2

-bismillah-

Alhamdulillah.
22 Januari 2013
Pagi.

Jejak ke bumi Croatia. Allah izin.

Bagaikan masuk ke dalam novel Harry Potter.
Bangunannya, pokoknya, jalannya, kereta api, orang dan semualah.
Semalam jalan2 naik kereta.
Mpv volkswagon yang boleh muat 9 orang tu. Cool kan. Macam van susu dalam game. Muahaha.

Datang tinggal (dan mungkin menghabiskan beras hehe) di rumah pak cik sahabat saya.
Doakan mereka sekeluarga dimurahkan rezeki dan mendapat berkat dalam kehidupan dunia dan akhirat! Amiin.
Mak cik dan pak cik dan 3 orang anak mereka yang masih kecil + 1 dalam kandungan. :) subhanAllah

Sekarang semasa menulis ni, salji tengah turun.
Alhamdulillah.
Berada di dapur teman kawan masak, sambil menjamu mata tengok salji turun di luar melalui tingkap dapur.

Moga hati ini tak terhenti untuk bersyukur pada Allah yang menurunkan rahmat melimpah ruah.

SubhanAllah.
Alhamdulillah.
Allahuakbar.

Terbaca dalam fb kawan,
"Pengalaman ialah benda yang kita bayar tapi tak merugikan."

SubhanAllah. Terlalu sikit yang saya bayar dan beli tapi rahmat Allah sangatlah luas.

Saya ialah orang yang suka hujan masa di malaysia dulu.
Dan di sini tak mustahil untuk saya suka dan teruja dengan salji.
Sejuk. Basah. Lembap.
Alhamdulillah.
Kedua2 nya rahmat Allah.

Segalanya ialah rahmat dan kasih sayng Allah!

Saya namakan cuti ni, misi Mencari Mahabbah. :)
InsyaAllah.
Doakan beroleh mahabbah :)

Err. Possible je nama misi ni bertukar2. Hehe. Ikutlah.

:)

Thursday, January 17, 2013

Cabaran

-bismillah-

Semalam saya cabar diri lagi.

Mula2 cabar diri untuk tahan bas. Dalam keadaan ironi teksi2 penuh depan arabella mall, berdiri depan pintu utama tu sambil meninjau penuh optimis. Ahaks.

Tengok jam, dah lewat ni..ada lagi ke bas nak ke sheikh khalil?
Tahan satu bas yang lalu tapi pemandu bas tu tak nampak. Semua penumpang tengok ja...dan berlalu. Oh. Oh.
Oh malu. Pak cik2 teksi tunggu je dalam teksi. 'Kalau aku naik teksi maksudnya i lose and they win lah' monolog sorang2.
Kalau tak nak kalah juga, kena jalan kaki balik rumah.
Eh, tu ego namanya!

Bas kedua, saya jalan kaki turun ke atas jalan. Angkat tangan lambaikan kepada pemandu bas. Sila nampak saya bersungguh2 ni nak naik. Dan bas tu bagi signal kanan untuk berhenti. Mission accomplished! Alhamdulillah.

Pintu bas dibuka. Nampak ada alat muzik apa ntah banyak2. Eh, bas apa ni??

"Assalamualaikum. 3a sheikh khalil? (Nak ke stesen bas sheikh khalil ke?"
"Waalaikumussalam. Yallah itla3..(naiklah ke dalam)"

Dalam bas takda seat kosong. Alamak. Mission tak berjaya sangatlah nampaknya ni.
Then ada makcik panggil duduk kongsi seat dengan dia. Dia siap duduk sikit anjak ke depan untuk beri ruang saya duduk. Alhamdulillah. Baikkan? Cool

Saya duduk dengan bahagianya lepas makcik tu turun. Sambil senyum sorang2 muka bahagia. Hurm not bad naik bas pon. Naik teksi bukanlah satu2nya pengangkutan yang ada di sini. Kena ubah mindset tu.
Tapi tiba2 bas belok masuk ke stesen minyak. Uuu.

Sambil tunggu minyak diisi, reflect balik.

The fear of rejection tu lebih banyak daripada eagerness of trying.
Takut ditolak (bas tak berhenti) lebih banyak menguasai dalam diri, daripada ketakutan nak angkat tangan dan lambai.

Tak boleh, kena lawan!

Dan naik bas atau naik teksi ada pro and cons nya. Kelebihan dan kekurangan.
Naik teksi pilihan terbaik kalau nak cepat. Naik bas pilihan tepat kalau waktu biasa2.
Pengalaman dapat, duit pun jimat.
Nak pengalaman sembang? Dua2 boleh.

Pakcik bas hidupkan enjin. Bas akan kembali bergerak. Sampai destinasi, saya pun turun.
"Kam? (Berapa?)"
"3isrun qursh..(20sen)"
"Fadzol...shukran (nah silakan...terima kasih)."

Sambil jalan balik ke rumah tfikir. Ada mak cik tadi cakap "Allah yu3tikal 3afiah." sebelum turun. Ohh boleh jugak rupanya ucap macam tu...

Balik masak. Turn saya hari ni.
Disebabkan lambat sampai rumah, lepas maghrib pun masih masak lagi. Hehh.

"Mak, anak nangis dah ni..lapar." Sorang anak melaporkan.
Selang 3 minit, lagi sorang masuk ke dapur, "huu huu...(menangis) anak kedua pulak nii nangis...laporr.."

Alamakk kesiannya anak2 aku.......
Hehe. "Anak2 makan buah dulu eh... Sunnah tu.."

:)

Berjaya tak pakai perencah dan tak tengok resepi. ^^ cabaran nombor 2.
(Resultnya tak boleh lah nak compare dengan orang yang masak ikut resepi...beginner nih.)

Cabaran no 3..
Nak share satu benda yang saya beli di arabella mall.
Tetiba ada urge nak share. Sebab buku yang saya beli tu exciting sangat! Thrilling sebab dah lama saya niat nak tulis dan kumpul doa2 dlm Quran, rupanya dalam buku tu dah ada!!

"Assalamualaikum.
Bukan nak JUAL tapi nak cadang (suruh) BELI."
dan saya sertakan gambar dan ciri2 istimewa buku doa tu....patut jadi harta akhirat setiap orang!

Sebelum post tu, macam...
Eh apa kena dengan farhana nih?
Tak macam mencapub ke -.-
Sebab tempat saya promote tu ialah group di fb untuk orang yang nak jual2 barang. Ruang iklan irbiddd.
Hehh.
Sebab saban hari encik admin dapat pahala daripada facebook. Jeles kan?

'Nanti post tu tenggelam juga farhana..penat ja'
'Mana ada orang minat nak ambil tahu pasal kitab...'

Lepas berlawan dengan suara2 jahat, saya post jugak.

Kalau tak boleh semua seribu orang baca post tu, at least ada sorang, oklah tu Allah pilih dia. Dan lebih best kalau dia tergerak hati nak pergi cari buku doa, buat bekalan hidup dia.., bila dia baca doa dia dapat pahala... Dan begitulah kitarannya..

Bila paksa diri masuk dalam situasi baru, fight or flight. Nak lawan atau cari jalan hindari. Lepas kita berjaya lepasi, adrenaline tadi pun contribute bagi kita senyum sorang2. Hehh.

Teringat pergi dan balik suweileh. SubhanAllah. Pengalaman yang kecik tapi besar untuk saya.

Alhamdulillah. Allah peneman. Hehe.

Doakan moga Allah berkati. Moga hidup makin taat pada Allah, biar se-unik manapun kita hadapi.
Biar bagi orang itu aadi (kebiasaan), tapi kita ialah orang yang mengambil kebiasaan sebagai peluang pencapaian.

Self-sufficient? Mandiri bahasa melayunya kan.
HasbunAllah. Allah yang mencukupkan kita.

Dan cabaran paling besar ??
Bukan lah fear of rejection lagi dah dalam cabaran ni,
Buku doa tu akan hentam saya kalau saya sekadar post tapi tak amal.
Allahuakbar.

Hurm. Jangan letakkan diri dalam zon selesa, nanti leka.

Amanahkan pada diri, supaya hidup ni sentiasa ada fokus dan nilai yang hnedak dicapai.

Surah mukminun, orang yang menepati janji dan amanah ialah orang yang berjaya. Berjaya dapat pahala, dan berjaya sebab ada fokus dan matlamat untuk dipenuhi.

Marilah beramal. <- br="br" cabaran="cabaran" dirii="dirii" mengajak.="mengajak." untuk="untuk" yang="yang"> Allah pesan, buat ikut kemampuan.

Moga Allah bantu kita selalu.

Sunday, January 13, 2013

Ceritakanlah kisahmu

- bismillah -

"Kau menung atas rooftop tu kenapa?"
"Bila?"
"Hari tu.. Hari salji turun tu."

Ketawa.

"Oh. Hari tu. Eh, tapi macam mana kau boleh tahu aku ada kat situ?"
"Aku nampak kau dari tingkap bilik aku."

Muka tak percaya.

"Bohonglah."
"Memang pun. Aku nampak ada satu lembaga atas bumbung bangunan. Aku agak je tu kau. Tengok2 serkap jarang aku menjadi!"

Satu tepukan mahabbah singgah di belakang.

Nafas dilepaskan. "Memang akupun."
"Alang-alang tu, kau tak nak cerita ke apa yang kau menungkan?"

"Aku tak tahu macam mana nak mula. Aku teringatkan mak dan ayah aku di kampung. Apa agaknya mereka tengah buat masa tu. Entah sunyi entah sepi. Sedangkan aku ni bergembira bergelak-gelak di sini."

Sunyi.

"Aku tahu, dan pada masa yang sama aku takut. Bumi yang luas di pandangan mata aku ini, semakin menjauhkan aku daripada mereka, semakin menyempitkan ruang untuk aku bersama-sama mereka..,"
"Itupun kalau kau terus hanyut dengan apa yang ada di bumi ni."
"Ha'ah. Itu yang aku menungkan lama tu. Adakah aku telah terhanyut... atau apa, hinggakan aku merasa ibu bapaku sangat jauh dariku."

Kenapa begitu?
Telefon tak sempat didail setiap hari sebagaimana sepatutnya.
Sungguhpun berbual, hanyalah sekadar bertanya khabar.
Message jarang sekali dia membalas sapaan orang tuanya. Sekalipun dia membalas, tidak banyak yang dibualkan.
Entah, dia sudah tidak mengerti kenapa ada jurang antara dia dan ibu bapanya.
Sedangkan dahulu, dialah orang yang paling sukar berenggang dengan ibunya sejak kecil.

"Kalau kau berterusan macam ni, kau akan menjadi Tanggang."

Lamunan terhenti.
Tanggang? Anak derhaka itu?
Tanggang menghina ibunya!
Tanggang mengherdik ibunya!
Tidak, aku bukan begitu!
Ah, nauzubillah min zalik!

'Tapi kau menyakitkan ibu bapamu dalam diam.' Satu suara telus memberitahu.

'Kau lupa, mereka bukan mahukan kau menjadi doktor yang hilang pegangan agama.'
Pegangan agama?
Penguasaan ilmu yang mantap, rajin ke masjid bersolat, mahir membaca al-quran, itu sebenarnya cita tertinggi ibunya!

'Nak, kamu dah besar. Kalau kamu nak bina hubungan, kamu berhubunganlah kerana Allah. Jangan ikut apa yang orang lain buat. Bukan apa, ibu tak hendak anak ibu jadi doktor yang merawat fizikal namun sakit ruhnya, sakit rumah tangganya.'
Pesanan seorang ibu didendangkan kepadanya.

Menunduk lemah.

"Perasaan aku menipu aku selama ini.
Aku sangka aku kesepian kerana markah aku merudum, jadi aku tumpukan lebih masa belajar.
Aku fikir bacaan quranku merosot, aku tinggalkan kerja lain kerana mahu melancarkan bacaan.
Aku risau kerana kerja luar aku bertimbun, maka aku tutup perhubunganku dengan manusia.
Tapi semua itu makin menambah sunyi di hati!"

"Sabar, sabar. Jadi kau dah jumpa belum sebab kau kesepian ni? Sebab kau bermenung yang sebenarnya"

Kepalanya menggeleng.

"Dulu aku pernah terfikir semua ini kerana aku tiada teman hidup seperti yang lain, namun rupanya kesunyian ini tidak lain hanya kerana aku tidak menghiraukan sepi ibu ayahku!!
Aku kesunyian kerana aku tidak pernah berusaha menghilangkan kesepian ibu dan ayahku di rumah sana.
Malah aku tak pernah ambil tahu sunyikah mereka di rumah..."

Bangun.

"Kau nak ke mana tu?"
"Aku nak pergi call mak aku. Aku nak cerita pasal salji turun."

Malam sepi. Sejuknya makin mencengkam.

Alhamdulillah.

***
Ceritakan pada bulan, bahawa semalam kamu dihujani debu-debu salji.
Bulan akan tersenyum, dan akan sentiasa mendengar ceritamu, sekalipun bulan tidak pernah tahu bagaimana salji itu, namun itu pengikat engkau dan bulan.

Bulan akan sentiasa menceritakan engkau tentang hari-harinya, sekalipun kau tidak tahu bagaimana, cerita itulah bukti kau sentiasa melihat bulan di ufuk sana.

Manusia. Carilah Pencipta. Ceritakan kisahmu. Sungguhpun Dia tahu.

*disklemer : tak kena mengena dengan hidup saya apatah lagi kehidupan ahli keluarga saya.

Nilai dan pengajaran :
#tak ada alasan segan malu malas dengan keluarga sendiri
#Allah suka dengar kita mengadu kekalahan kita. Tapi Allah lebih suka mukmin kuat yang ceritakan strateginya untuk menang kepada Allah. :)
#carilah si bulan yang tepat untuk diadukan masalahmu. Kerana siapa saja bisa mendengar, dan siapa saja boleh menjadi si bulan.
Ibu ayah dan keluarga. Sahabat. Semuanya halal.
Tarik nafas, dan adukan pada Pencipta si bulan.

Aku mohon dijauhkan dan dilindungi daripada mengikat kasih dengan bulan yang membakar jasad dan ruh dalam hidup dan matiku.
Moga pergantungan pada Allah makin kuat.

***maaf ini cerita tanpa watak. Selamat pening.

tak mudah nak aplikasikan benda ni -.-'' 


Tuesday, January 8, 2013

Hujan, Aku dan Luar Negara

- bismillah -

Perkongsian hari ini :)
Bumi ibrah jordan.

Hujan turun mencurah, tidak lebat namun seakan2 tanpa henti.
Angin yang turut serta, seakan-akan menggandakan kesan hujan.

Terpaku pagi tadi bila selak langsir dan rupanya kaca pintu sorong tu basah. Ya, basah di sebelah luar dan dalam!
Betapa sejuknya di luar lebih sejuk daripada udara dalam rumah yang saya kira sudah terlalu sejuk.

Sewaktu bercita2 mahu ke luar negara, semasa zaman sekolah, saya tahu luar negara ni sejuk. Sejuk bagaimana tak pernah ambil tahu.
Tapi sekarang baru tahu kesannya.

Dulu apa yang saya tahu,
Luar negara ada 4 musim.
Musim sejuk ada salji.

Tu gambaran besar.

Rupanya, dalam musim sejuk juga ada hujan :)
Dan hujan di luar negara, sama tapi tak serupa.
Di malaysia kita ada kereta, ada bas kalau nak gerak mana2. Paling tak pun naik teksi.
Duduk di sini sebagai pelajar, jalan kaki je. Cool.

Pergi kedai, pergi universiti, pergi masjid, pergi mana2 pun jalan kaki. Kalau jauh naik teksi. Dekat pun, kalau jumpa, naik teksi. Rezeki murah, mudah dapat teksi.
Ada hari, tunggu teksi dalam hujan. Cool.

Tadi ada exam biostatistics. Hujan renyai jalan kaki ke stesen bas awal2 pagi untuk ke universiti. Cool.

Windbreaker aka baju hujan dipakai. Hujan memang tak berhenti. Jalan redah hujan seolah redah cahaya matahari. Sejuk, jalan basah, kaki beku, semua tu letak tepi. Takda makna nak berpayung2, tangan sembunyi baik2 dalam poket.

Sekali angin tiup kuat, sekali rasa tertolak ke tepi. Hehh. Banyak kali.
Kadang jalan ok je tapi tiba2 datang kepala angin.
Oh saya tak boleh bayang kawan2 yang underweight..

Sambung cerita ke exam tadi, apabila sampai di pagar universiti, turun bas. Perlu berjalan sejauh beberapa ratus meter la jugak untuk ke dewan exam. Bas pengangkutan ada, tp tadi tak ingat nak naik.
Maka berjalanlah meredah angin dan hujan.
Sambil tu tersenyum, tak sangka, dulu tak pernah tahu hujan ini sejuk.

Yang saya tahu, hujan basah.
Tapi duduk di irbid ni baru tahu, hujan susah keluar rumah, hujan boleh demam, hujan boleh bagi macam2 efek.

Di malaysia, hujan ialah naik kereta.
Hujan ialah titisan air di cermin kereta.
Hujan ialah satu waktu yang orang perlu pakai payung.
Hujan ialah air yang tak logik untuk di redah.

Tapi sekarang, semua mindset tu berubah.
Hujan ialah apabila kasut basah.
Hujan ialah apabila nak lintas jalan kena hati2 tengok tempat melangkah, penuh air ke tak, bukan sekadar tengok kereta.
Hujan ialah apabila takut lalu tepi jalan dan fobia kena simbah dengan kereta.
Hujan ialah apabila windbreaker basah lencun.

Hujan bukanlah semata titisan air...

Masih lagi berjalan ke dewan exam.
Angin menolak kuat dari belakang, berjalan pun seakan berlari. Mengharapkan cepat sampai supaya boleh cepat jumpa haba panas.

Di tengah jalan, jumpa pelangi. SubhanAllah. :)
Camera tak cantik dan tak wide lens, tapi pelangi tu hemisphere. Hadiah di pagi exam.

Farhana, teruskan melangkah! Sahut seruan ujian kecil ini!

Sampai di perkarangan dewan exam, alhamdulillah lega dah nampak tempat utk dituju.
Sampailah depan bangunan 10H4. Ingatkan dah aman, sekali depan pintu masuk tu nak jalan rasa berat.
Susah. Angin kuat tiba2 dekat situ. Sebab celah bangunan mungkin. Tapi macam lawak, 'laa aku nak sampai dah, tinggal nak menapak masuk je..masih ada cabaran..' Hehe. Kawan saya pun tertolak ke tepi tiba2. Susah nak tempuhi jalan yang lurus ni :p

Masa jalan tadi teringat nippon paint punya iklan.
Datang lah angin kuat hujan lebat macam mana pun, tahan cat tu. Hehh. Saya tak bayang cat, saya bayangkan angin kuat tu. Yang tu lah yang tengah confront nih.

Balik exam pun macam tu. Hujan lebih lebat tapi dah kurang angin. Jalan laju mengharapkan heater dalam bas yang menunggu di stesen bas universiti.
Cumanya, waktu balik, angin bawa air hujan kena direct pada muka. Hanya mampu menunduk sesolehah mungkin ._.''

***
:)
Allah tahu apa yang Allah beri tu untuk kita.

Dalam proses kita nak tempuh satu ujian, ada ujian lain sebelumnya dalam perjalanan menempuh ujian itu.

Kadang kita minta moga soalan exam mudah, tapi kita lupa, even soalan mudah, tapi cara ke tempat exam kita tak minta doa supaya mudah, susah juga exam tu.

Kita minta syurga. Tapi kita lupa minta moga Allah mudahkan juga jalan untuk ke syurga.

***
Allah tahu banyak benda kita tak sedar kita perlu tapi kita tak minta.
Tapi Allah still bagi. :)
Kita tak minta doa pun untuk setiap kali jantung berdenyut tapi Allah masih bagi.

Dalam menuju satu ujian besar, ada banyak ujian kecil disekelilingnya. Kadang kita fokus hanya nak selesaikan masalah besar padahal ujian kecil itulah yang membantutkan penyelesaian!

Moga Allah berkati.

sebenarnya lengkap separa bulatan :)

Sunday, January 6, 2013

A frog in the morning...

- bismillah -

Dalam Islam, kalau kita nampak kesalahan, sama ada yang sendiri atau orang lain, perkara tu tak perlu diperbesar.

Saya sedang menerima teguran. Hakikatnya, hati tak suka dipandang serba kurang.
Sedang melembutkan hati.
Berdoa, moga aibnya yang aku nampak, tak perlu untuk aku tegur. Hinggakan berdoa moga dia tak ada keburukan supaya aku tak melakukan apa yang dia buat dan supaya dia tak perlu rasa apa yang aku rasa bila kena tegur!

'Aku doakan kau perfect, at least depan aku kau tak da buat salah, supaya aku tak perlu tegur kau dan tak perlu buatkan kau rasa apa aku rasa.' - monolog semata2. Drama.

Manefestasi cinta pada sahabat. Syaitan akan sentiasa menghalang cinta yang halal.

Allah, tanamkanlah cintaku pada orang yang mencintai-Mu.
Yang menegurku untuk membaiki aku.
Jangan biarkan hati ini mengeras.
Jangan isikan hati ini dengan protes.

Hakikatnya, umur ini tidak suka menerima arahan. Ah kerasnya jiwa!

Umur ini tidak suka dipandang rendah.
Umur ini kemuncak ego andai tidak dididik dengan islam.
'Lain dari cara aku, maka kau perlu aku ubah.' Itulah ego.

Tak semua benda perlu ikut sistem kita.
Bukankah kita yang tak pernah ditegur kesalahan lebih berada di ambang bahaya?

Bersyukurlah farhana.

Tak ditegur bukan tiada kesalahan. Tak menegur bukan bermakna kau betul.

Aku tak nak menjadi orang yang menjaga hubungan dengan Allah namun dia menyakitkan orang sekeliling. Moga Allah pelihara aku daripada menjadi seperti itu.

Suara jahat dan baik yang berselang seli.
Beginilah. 5 hari berbaki untuk kitaran fitrah. Teguran yang kecil dan berasas pun akan mengguris padaku.
Segalanya sampai ke hati.

Moga Allah ampunkan dosa ini.

Allah, jangan jadikan aku hamba yang lemah.

Apa2 pun kelemahan yang mereka tahu dan nampak, aku mohon aku tak perlu memikulnya di akhirat nanti.
Aku tahu, Allah beri aku kelemahan itu ialah ujian buat aku, juga ujian buat orang sekeliling aku.

Jujurnya, aku mengambil apa saja yang terjadi dalam hidupku terus ke dalam hati. Aku tak suka main2.
Allah sebaik2 pemberi balasan.
Serahkan pada Allah, moga hati ini lembut.

Memujuk diri. Jangan ikut emosi. Biarlah.

May Allah ease u sahabat.
I am sorry but only Allah is the best judge.
To correct me is a noble thing, pray that i am ikhlas to accept those correction.
And i pray may u find and found the hikmah way. May we are all realise what we are doing.

All in all, menegur dan ditegur, jangan pernah rasa kita lebih baik dari yang lain. Sebab kata2 syaitan, yang menyebabkan dia taknk sujud pada Adam ialah, "i am simply better. Allah created me from fire but Adam was created from the soil."

Juga kesalahan ahli kitab, yang menyebabkan mereka taknak terima ajaran Muhammad, ialah "kami lebih baik dari kamu."

Moga Allah jaga kita
Emosi apa pun datang, moga terarah
Moga syaitan tak melingkari ukhwah ini.
Moga Allah sayang sahabat saya dan saya.
Amiin.

P/s to think how expressive - i tell what i feel, i speak what i think... i am, just that i acknowledge what i feel. I cant say i am happy when i am hurt, but insyaAllah i will take those what happened as positive. My sahabat tegur me for good, it is just that not on a right time. Blame the pms :P

Allah, correct me. I may make mistakes but what i hope is that i dont carry the burden in Akhirat. Amiin.

To all those reading, moga kita jumpa cara yang berhikmah utk tegur sahabat kita. :) itulah manefestasi cinta.

P/sss frog is benda yang tak best. Bukan katak mahupun kodok. Hehh.

Thursday, January 3, 2013

Rantings

- Bismillah -

Capabilities.
I just knew that guys are worried of their capabilities are being underestimated by the opposite sex.

***
Bawah ni semua rants. Sayang masa, sayang diri, tak perlu baca. Ilmiahnya yang kat atas tu ja. Trimas.

These are what i want to say (or perhaps keep saying) to person 1, 2, 3, 4. Honestly, 4 is you.

1
I am sorry.
But i want to know wether the ticket is considered debt or sedekah.
Silence aint golden in this exam period - fatrah.
2
I want to say that i am sorry that you might feel offended but trust me i just dint want to trouble you.
I just cant accept the fact that you are walking far back home alone each time.
Accept this is as a common sense from me.
I am sorry for the double murakib, senior yg baik.
3
Can u stop the bugging? It is troublesomes to see the presences in the notification.
4
I am not talking to you.

And these are what girls 5 and 6 said to me:
5
I saw you commenting in the fb wall post of 7. Maybe from that post which others find you 'approachable and talkatives'
6
Be careful with what other people judge and think about you and your fb.

And this is what i say to myself
Me
Somebody has to be in the restricted list...

Oh and to 8,
8
Lower down your ego please. Am afraid that your's is raising mine.
I want my memory card back. Thank you.

And to 9 who wonders why i stopped posting the blog's new entry on my own wall,
This is one of the answer.
This is not worth for a person like you to read.
I only share posts which are apart from rooftop rantings like this.

I wish i have the courage to say all these.

Tuesday, January 1, 2013

Kuasa Provokasi

Manusia
Sehebat manapun dia
Setinggi-tinggi namanya
Sebesar-besar fikrah dan pengaruhnya
Dia kalah dengan sekecil-kecil figura insan

Jangan dimain hati dan perasaan.

***
Umur macam ni, hati saja cinta. Sebut hati saja rindu. Sebut hati saja teringat kahwin.
Tahulah family duduk jauh, tapi cukup2kanlah kasih sayang tu dengan silaturahim di sini.

No. Ni bukan pasal tu lagi.

Hati kita unik ada boleh simpan banyak perasaan.

Positif ada. Negatif ada.

Orang hebat, kalau dimainkan hatinya, dibisikkan supaya bangga diri, hebatnya itu akan tenggelam ditimbus dosa.

Orang diam, dimainkan hatinya dengan kata-kata hina dan kritik, diamnya itu ialah bara yang membakar.

Orang ceria, dimainkan hatinya dengan khianat, cerianya itu menjadi umpatan dalam dia berjenaka.

Orang pemarah, dimainkan hatinya dengan kelembutan, marahnya dia akan bertukar cinta.

Orang pencinta, dimainkan hatinya dengan nafsu, cintanya menjadi hina.

Orang pemalas, dimainkan hatinya dengan balasan azab, menimbulkan takut dan sesal, kemalasannya ialah pembakar semangat untuk langkah baru.

Orang pendakwah, dimainkan hatinya dengan riya', pujian dan sanjungan, maka dakwahnya itu ujian untuk dirinya.

Orang yang sedang berubah, dimainkan hatinya supaya berhenti, dikatakan bahawa perubahan itu tiada erti, maka hentinya perubahannya itu sebelum dia mati.

Betapa hati ini besar pengaruhnya pada hati yang lain.

***
Apabila ada satu prinsip, pegang betul2.

Selalu tak kalam Allah menyentuh hati kita?

Dia tak pernah sentuh secara physical, tapi kita merasai 'sentuhan' itu.
Itulah kuasa yang merubah manusia kasar menjadi lembut. Sebagaimana kisah saidina Umar apabila mendengar bacaan al-Quran dari adiknya. Surah ta-ha.

SubhanAllah.
Percayalah, kita nak merubah orang, kita tak berdaya sebelum kita menyentuh hati sendiri.

Tanya semula diri, untuk apa aku hidup?
Bagaimana aku jalani kehidupan?
Orang cakap aku begini begini bagus, cuba provok diri, aku ni sebenarnya bagaimana di hadapan Allah?

Silibus mendidik diri takkan pernah habis. Selagi merasa 'aku ni tiada apa2 pun, hanyalah faqir kepada Allah', maka anda sedang follow silibus.

Andai merasa 'aku ni ok lah kot. Qiyam jaga. Puasa jaga. Solat jemaah siap akulah azan akulah iqamat akulah imam.' Kalau begini keadaannya, cepat daftar masuk sekolah tarbiyah. Silibus anda tak lengkap muka surat tu :P bahaya bahaya

Sentiasalah merasa diri hamba kepada Allah! bukan pada makhluknya.

Moga Allah jaga kita daripada provokasi manusia juga hasutan syaitan.

Kerana berubahnya manusia itu bermula dari hati. Barulah luarannya akan ada kesan.
Dan dalam anatomy physiology pharmacology kita tahu darah akan mengalir melalui hati untuk 'dicucikan'.
Dan dikatakan pula syaitan itu berjalan mengalir dalam tubuh anak Adam melalui salur darahnya!
Kuat hati, bersihlah darah, sihatlah organ dan anggota badan!

Selamat mencuci diri sendiri!

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...