Tuesday, December 24, 2013

Relax lah

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Heh. Pesanan penaja, apa2 pun jangan kuatkan keperasanan anda. 

Oh my farhana...

:)

Alhamdulillah. Dah berpijak di bumi nyata. Tahu, tapi tak tahu. 

A friend once said, "mostly boys tak perlukan details. Tapi kalau among girls, farhana je yang tak perlukan details."

Luls. So i guess that was right after all. 
Suka hidup dalam keperasanan sorang, so tak payah ambik tahu sangat. 

Tak, tak saya bukanlah kaki perasan setiap masa. 

Tapi, ada benda yang kita tak perlu ambil tahu mendalam pun. Itu lebih baik. 
Just jawab apa yang orang tanya. 
Jadi, mostly orang akan fikir saya tak suka bagitahu details diri. Nak keluar rumah pun, i assume housemates dah tahu ke mana, kelas apa. Tak pernah bagitau tempat, jumpa siapa, belajar apa etc. Tahu saya keluar itu dah cukup. Hehe. Freedom of bujangss. 

Tapi itulah, mostly girls ni dia nak tahu details. 
So minta maaf kalau saya x cakap all the details. But you can always ask :) 
(And i'll find it hard to speak more details)

And kadang2 saya biar ja curiosities berlalu. 
Lama2 akan lupa sendiri. 
Bergaduh masam muka pun, kalau esok orang tu boleh senyum dengan saya, insyaAllah saya dah lupa apa yang tak bestnya tentang dia. 

Bukan ambil lepas, bukan juga carefree. Bukan tak pernah kisah. Kisah je. Tapi entahlah, buat apa nak panjangkan benda yang tak patut. Kita bina memori baru. 

Acting and acting as if i dont care. 
And eventually it went out well, blank. 
Jimat space memory. 

Point of this post is, 
Jangan buat teruk. Maksudnya, jangan telalu ambil kisah (too into) dalam satu2 perkara. 
Do some consultations, Nabi2 selalu mengadu pada Allah, sahabat2 selalu jumpa Nabi, maka kita pun carilah ruang dan peluang. Mengadu pada Allah, cari orang yang berpengalaman untuk mengadu (maksudnya, dia bukan sekadar mendengar). 

Kalau cari orang biasa2, cakap dengan bantal pun sama ja end resultnya. 

Oklah, selamatlah wahai diri. 
Jangan over confident. 
Be humble dengan Allah. 
Expect the best. 
Matangkan diri. 
Be the best. 
:)
InsyaAllah

Saturday, December 21, 2013

Mencari dia si syahid

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Kita ni, bila dah penat nak urus kehidupan dunia, barulah fikir nak cari syahid. Nak kematian yang baik, nak berehat dari penat lelah dunia. 

Time senang lenang dapat nikmat, terlupa pula nak fokus 'mencari syahid'. 

Hidup ini penuh ujian. 
Tulis pasal akhlak, lepas tu akhlak kita pula teruji. 
Tulis pasal azam, semangat kita pula diuji. 
Dan banyak lagi. 

Ingatan buat diri. 
Segalanya adalah untuk kembali pada Allah dalam keadaan terbaik. 

Liqa' dengan Allah. 

T-T moga dilimpahi thabat. 

Penat sebenarnya. Dunia ini tak pernah cukup. Ada sahaja kelompongan. Kita berpuas hati dengan satu perkara, didatangkan pula satu perkara lain yang tidak sempurna. 

Segala nikmat, segala kecukupan, segala kurniaan, segala rehat dan segala-galanya ada dalam kuasa Allah. 
Terus meminta. 

Jangan rasa hidup seorang. 
Segalanya Allah pantau. 
Minta nasihat dari Allah.
Mengadu pada Allah. 

Dan yakinlah, tiada apa yang dapat sayangi kita, jaga kita, melebihi kasih sayang dan rahmat Allah ke atas hamba-Nya. 

Allah sentiasa ada. 
Di sisi, pada masa lalu, pada masa depan, pada masa sekarang. 
Setiap masa tuntutlah perhatian Allah. 

T-T

catatan:
22 disember 2013
membuat keputusan besar dalam hidup.
insyaAllah.

(keputusan ter-besar adalah untuk mencari syahid di jalan Allah)
(selain darinya adalah bukan ter-besar)

Allahuakbar.

Thursday, December 12, 2013

._. bila orang lain boleh dapat, kita terkorban

- bismillah -

tarik nafas.
alhamdulillah hari ni turun salji.

"awak kita buat kelas pukul 4.30ptg ye"
"alamak saya ada hal.." nak iftar dengan pintar sebenarnya.
"ok kalau macam tu pukul 1 ye."
tiba2 pintar ajak buat pukul 12. tapi jawapan muktamad belum ada.
"tak boleh juga akak..." terpaksa balas.

"ok kita buat pintar pukul 1.30 ye"

nampak x saya dah missed kelas? patut ok je 4.30.

banyak sebab ditukar waktu tu. tapi, tak best lah. banyak kepentingan diri.

lagipun saya tak pernah tinggal kelas penting tu.

macam rasa dosa yang menghalang saya pergi kelas quran.

***
lately banyak attend programs and meetings.
rasa banyak sangat attachments dengan perkara luar (duniawi, tp insyaAllah membawa kepada ukhrawi juga)

but then, i have to discard this hate.

nk beruzlah lepas ni.

Monday, December 9, 2013

Sebagai siapa kita waktu bertemu dengan Allah..bujang atau berkahwin?

- bismillah -

Mencuri masa tidur untuk menulis post ini. Bajet busy tapi saya memang sibuk. :) dan lepas saya jawab exam tadi buatkan saya makin sayangkan masa study yang ada, nak guna betul2 hanya untuk study tak berbelah bagi. 
Dah tak nak dua hati waktu study.
(Baca: exam tadi tak rasa macam exam haritu. Hukhuk.)

Selain kena fikir nak cari ajk, fikir nak kerja ikut timeline, fikir orang mentioned dalam facebook tag dan fikir nak belek noti whatsapp beratus setiap hari,
Vs
Fikir nak hafal dan faham dan kunyah material exam dengan jayanya, fikir nak refer buku, nak refer table, nak refer slide, nak baca lecture notes tulis sendiri, nak print lecture notes batchmates buat,

Saya juga perlu fikir hala tuju hidup saya. 
Yeah, perkara yang selama ini saya hanya 'biar masa menentukan...'

Kata mudahnya, keluarga yang bakal saya bina. 

Pendek kata, baitul muslim. 

Yang pasti, untuk meneruskan apa yang saya lalui sekarang, saya tak boleh jadikan perkahwinan dan keluarga sebagai penutupnya. 

***

Pukul 3-4 pagi, 'terpanggil' ke lecture yang perlu dinilai secara matang. Kalau kulit cerah confirm dah merah muka. Bahang panas bukan marah tapi malu. 

'Kalau kalangan kamu yang sampai tahun akhir pun tak ada yang dikhitbah, susahlah, lambat untuk kamu berumah tangga.' 

Tunduk bawah main-main slide di phone. 

Saya sedang ajar diri saya untuk tidak bersifat reaktif tapi cuba untuk jadikan perkara itu sebagai perkara yang perlu saya bagi respons, bukan melatah.

Kes melatah, esok isi borang hantar cari calon nak kahwin. 

Bukan kuasa saya sepenuhnya nak atur kahwin bila dengan sapa, tapi saya dan semua kita ada kuasa memilih dan merancang. 
Dan percayalah sebaik2 pilihan dan sebaik2 perancangan ialah yang disandarkan 'guarantor' nya ialah Tuhan maha Besar, Allah. 

Aku nak buat macam ni macam tu, dengan izin Allah. Tapi kalau aku dapat yang lebih baik dan lebih Allah suka, aku pilih yang Allah pilih itu. 

Bukan dengan cara:
Aku tunggu je masanya tiba. Allah kan ada. 

Betul, tapi sebelum bertawakal ialah berusaha. Dan jangan komplen kalau tak pernah usaha then nak demand tinggi macam orang yang bersusah payah hendak (berusaha memenuhi kemahuan). 

Kalau kita usahakan untuk beli corneto dan kita dapat, itu adalah sesuatu kepuasan.
Tapi kalau apa2 tak usaha, kehendak pun tak ada, then tiba2 orang hulurkan ais krim durian, maka time tu kita tak boleh bising kita nak corneto jugakk. Tiada kepuasan tapi yang ada hanya tak puas hati. 

'Pilihlah kerana agama.'
'Tak apalah kalau dia tak ada rupa di dunia, kat syurga nanti dia hensemlah.'

Haah. Baru terfikir. Perkahwinan ini perlu kita kemudikan hingga ke syurga. Bukan sekadar hingga ke anak cucu. Tapi kita nak hidup dengan orang ini selama2nya. Setelah berpenat lelah di sini, spend hardship nak perjuangkan islam dengan pasangan, kemudian nak sambung hidup lagi dengan dia di sana, tapi dalam keadaan yang paling sempurna. 
So kalau ada masalah pun tak akan putuskan hubungan kalau kita tahu hadaf hingga ke akhirat.

Theoritically speaking. 

Practically, bermulalah dengan berdoa pada Allah. 
Kita doalah Allah buka jalan yang terbaik. Tunjuk kita apa perlu kita buat. Ajar kita apa yang kita tak tahu. Ingatkan kita apa yang kita lupa. Dan paling penting, ajar diri kita untuk rasa perlu kepada Allah di sisi kita, lebih dari rasa mahu dan perlunya kita kepada pendamping yang halal itu. 

Sebab siapapun kita, itu semua Allah yang izinkan. 
Ada pendamping yang faham, tapi kalau Allah tak izin kita bekerja untuk masyarakat dan islam, still tak memberi kebaikan.
Dapat pendamping yang tak faham lagi susah. Moga Allah lindungi. 

Dalam fasa menjadi 'golongan muda', apa yang penting ialah setkan minda bahawa penamat kita adalah untuk bertemu dan kembali kepada Allah. 
Ada yang pendek jalannya, maka kisahnya di atas muka bumi ini tak lama. 
Siapapun kita, marilah berusaha akhiri perjalanan ini dalam keadaan yang Allah redha. 

Jika perjalanan hidup ini berakhir dalam keadaan sebagai bujang, maka berangkatlah sebagai bujang yang terjaga. 
Jika sebagai isteri, moga sebagai isteri yang amanah.  
Jika sebagai ibu kita dijemput mengakhiri dunia ini, maka anak2 yang ditinggalkan itu cukup bekalannya hingga menjadi penerus amalan ibu ayah. 

Wah, besar cita2 dalam menuju kematian dan kehidupan abadi ini sebenarnya!

Moga Allah izin kita beroleh syurga. :) Amiin. Moga Allah perkenankan. 

P/s Allah maha Pemberi dan Pemilik kurniaan yang luas. Alhamdulillah. Astagfirullah. 

Thursday, December 5, 2013

Study week ES

- bismillah -

Study week ini ialah yang paling mencabar. 
Mencabar fizikal dan iman. 
Allahuakbar. 

Sabar dan kuatkan kefahaman. 
Bertaqwa dan bersyukur kita ialah kita, 
Walaupun orang lain tak mampu nak buat apa yang kita nak. 
Heh. Lupa, semua orang lain2. 
In the end, kena selalu semat pada hati,
Allah maha adil. 

Kejayaan dalam kesusahan adalah lebih manis. 
Kegagalan kerana bersusah tidak akan melemahkan. 

Buang rasa superior "aku mampu, kau tak mampu". 
Itu bukan urusan kita kalau orang lain tak nak hidup macam hidup kita. 
Kita pun tak nak kehidupan kita mcam hidup orang lain juga kan? 😂😂😂😂😂

Sunday, December 1, 2013

W.S.K.L

- bismillah -

Been to the most beautiful place i've ever known. Alhamdulillah. 
But, i dont bring any camera nor phone there. Tertinggal di dewan. Tanda bahawa dunia ni bukan utk kekal, stay dalam memori then vanish. 

Di situ ada bukit2, ada tanah lapang. Bukit batu, bukan bukit hutan rimba. Sekarang hampir musim sejuk, jadi angin pun kuat. Pokok fir banyak sangat. Daun2 dia halus tapi meneduhkan. 
Matahari hari tu tak terik. Tapi cukup untuk beri haba dan cahaya. 

Ada satu batu besar, dan siapa yang bercakap akan berdiri di atas tu. Dan yang lain dengar sambil dongak, duduk ramai2 di bawah. 

Time tengah hari, saya take part masak. 
Kami ada arang, lighter, periuk, air, maggi dan telur. Outdoor activity namapun. Takkan nak masak kari. :). 
Mula2 cari batu besar buat tungku, lepas tu ramai2 pergi cari kayu api. Ambik daun pokok fir, lagi mudah terbakar. Masa tu dah xfikir atas tanah ada soil bacteria dan macam2. Hehe. Main cekau je tarik daun2 kering dengan ranting kayu. 

Bila air dah panas, biarpun tak menggelegak, rasa macam sangat bahagia sebab usaha panaskan tu berhasil. Arang dah jadi berbara, daun2 terbakar, semua tu tak ada sia2 ulang alik angkut bahan bakar. 

Asap? Dari awal mula sampai api padam. Habislah baju dan jaket :) 
Kenangan yang melekat. 

"Farhana, dah asingkan telur?" Ramai pakat tanya macam ni. Sbb saya xmakan telur. Dan sebenarnya saya pun bukan orang yang makan maggi. Tp makan jugak kat sini sbb rasa indah dan tahu kebaikan utk makan tu lebih besar dari mudaratnya. Maggi ukhwah lillah wa fillah gitu. :)

Cuaca yang sejuk, tapi duduk dekat api tu sangat memberi ketenteraman. 

Alhamdulillah. Tiba2 dalam episod hidup ni ada outdoor activity macam tu. Allah yang plan dan Allah yang izin. Kalau ikut nak rancang sendiri, tak akan pernah ada kelapangan :')

Alhamdulillah. Di sebalik sibuk, Allah hadiahkan gateway yang indah. Pergi dengan member2 yang kita percaya dia boleh tidur satu bangunan dengan kita, solat satu sejadah. 

Btw, lepas makan kitorang solat. Atas tanah. Lapik jaket. Hanya orang yang tinggi ithar akan buka jaket dan bentang untuk sama2 guna. 
Tapi untuk saya, menjaga tudung daripada ditiup terangkat dek angin kena lebih utama sbb terbuka aurat boleh batal solat. Jadi tak dapat rasa apa yang orang lain rasa bila jaket kotor dengan debu tanah. Moga Allah ganti lebih indah. 

Sebelum tu, kena ambik wuduk dulu. Tak ada paip air :)
Kawan saya cedokkan air dari satu tempat yang indah yang tiba2 Allah wujudkan air di situ :) sebab saya tak berani turun. I got no confidence with my feet. Alhamdulillah. Banyak pertolongan Allah melalui sahabat2. Ada yang setia pegang handphone sebab gelap. Terlalu detail nak cerita semua benda yang indah2 dalam atmosfera ukhwah islamiah dengan orang2 yang faqih dan sodiq. InsyaAllah moga ini juga menjadi doa. 

Musim sejuk ni mudah untuk kena asma. Kena jadi doktor yang Allah redha, moga dilengkapi ilmu dalam beramal. Moga ketinggian di akhirat lebih disimpan cita2. 
Moga rasa happy di akhirat lebih besar daripada rasa happy orang panggil gelaran kita. 

Mendaki, tidak boleh berseorangan. Perlu berteman. Agar tidak berhenti di pertengahan jalan.

"Doakan, moga Allah izin kita beraktiviti lagi di syurga sama2."

Amiin. 

Ukhwah yang halal. 
Kalau tak kahwin, tak ada pintu untuk kita saja2 berinteraksi sesedap hati. 
Tapi atas satu jalan, Allah izinkan ada kerja dan tanggungjawab utk kita selesaikan bersama2 dengan yang lain, tak terbuat sorang2. 

Saling menjaga, kerana Allah. 
Hingga hilang cinta pada mereka kerana nafsu. 
Berukhwah kerana cinta kepada Allah lebih dari berukhwah kerana cinta pada mereka. 

Tanda halawatul iman,
-Mencintai Allah dan rasul lebih dari orang lain dan diri sendiri.
-Mengasihi seseorang kerana Allah. Bertemu berpisah kerana Allah. 
-Benci untuk kembali kepada perkara mungkar sepertimana bencinya kita terhadap api neraka. 

Alhamdulillah.
Doakan moga Allah izin syurga buat hamba2Nya dalam cerita ini. Amiin. 

Jom doa selalu,
"Allah, tempatkanlah aku dalam golongan soleh."
Moga Allah izin segalanya diredhai. 

Camping dengan para soleh solehah, jaga solat jaga akhlak jaga disiplin jaga agama, bila pula kita nak usaha jadi soleh? :)

Thursday, November 14, 2013

doa tahajud

- bismillah -

“O Allah! All praise belongs to You; 
You are the Custodian of the Heavens and Earth and all that is therein. And all praise belongs to You;
 You are the lighter of the Heavens and the Earth and all that is therein. And all praise belongs to You; 
You are the Sovereign of the Heavens and the Earth and all that is therein. And all praise belongs to You; 

You are the Truth; Your Promise is the truth; meeting Your (in the Hereafter) is true; 
Your Speech is true; Jannah is true; the Fire is true; 
the Prophets are true; Muhammad (sallallahu alaihi wa-sallam) is true; and the Hour (of Doom) is true. 

O Allah! I submit myself to You, believe in You, rely on You, turn to You, fight for You, and invoke You. 
So forgive what I have done in the past or will do in the future, what I hide or declare, and what you know better than me (of what I did). 
You are the One, Who brings (some people) forward, and moves back (the others). 
There is no (true) god except You, and there is no (god) than you.”
[Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslim]

ini doa yang Nabi baca waktu qiyamullail. doa ni dibaca lepas solat tahajud.

cantikkan? :)

***
terjumpa kisah ini.

Abu Qatadah (radhi allahu anhu) reported that one night the Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) saw Abu Bakr (radhi allahu anhu) praying with a low voice. He then saw Umar (radhi allahu anhu) praying with a loud voice. 

Afterwards, he said to Abu Bakr (radhi allahu anhu): “O Abu Bakr! I passed by you while you prayed and you were lowering your voice.” He replied: “I have been heard by Him whom I was addressing, O Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam)!” 

Then the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “O Umar! I passed by you while you prayed, and you were raising your voice.” He replied: "O Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam)! Thereby I wake the sleepy and drive the Shaytaan away.” 

So, the Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “O Abu Bakr, raise your voice a little. And you Umar, lower your voice a little.
[(saheeh) by Shaikh al-Albanee (Abu Dawood and at-Tirmidhee)]

hadis ni pasal men-sederhana-kan suara dan bacaan waktu qiyamulllail.

hehe. tapi saya nampak benda lain.
:)
pasal personaliti.
Type A, dan type B.
tegas, dan lembut.
hehe.

Saidina Abu Bakar diceritakan dalam kisah2 sahabat sebagai salah seorang sahabat Nabi yang cool, calm dan bijak bagi keputusan.
Saidina Umar pula sebagai sahabat yang tegas, bersungguh-sungguh dan cepat ambil keputusan. diceritakan, waktu beliau nak pergi solat di masjid pun, syaitan akan lalui jalan lain sebab takut dengan ketegasan saidina Umar! masyaAllah :)

tapi ingatlah, sehandsome nabi Yusuf, nabi Muhammad lebih handsome.
setakut2 syaitan dengan Umar, Nabi disucikan terus (tak diganggu langsung) dari syaitan.
se-cool dan calm dan bijaknya Abu Bakar, Nabi Muhammad lebih cool dan calm dan bijak atur keputusan.
tanda kita meyakini Nabi Muhammad sebagai rahmat kepada seluruh alam, penutup segala nabi dan penghulu mereka.
berselawatlah ke atas Nabi. segala puji bagi Allah atas limpahan kurnianya.

pupuklah cinta pada Nabi Muhammad, segalanya adalah indah dan terbaik pada baginda.
sollu alaih. *selawat*

***
kawan saya nak kahwin dah. tetiba.

hihi dah besar eh. selamat2,, moga Allah permudah.
(kawan ye, bukan sahabat,, mohon jangan serbu ahli rumah yang tak bersalah =,=)

akhir2 ni kalau ada orang sebut pasal kahwin, automatik saya akan shift my mind kepada kematian.
sebab apa yang berlaku pun, kematian itu akan datang pada kita dengan izin Allah.

dan Allah dah janji, orang yang meninggal di jalan Allah tidak mati, bahkan lebih hidup :) (dlm surah baqarah).
hanya Allah yang tahu bagaimana dan sudah semestinya lebih baik dari dunia yang ditinggalkan.
*baru baca kes pegawai agama kena bunuh, ayah kepada kawan kepada kawan saya ni. al-fatihah untuk arwah, moga diterima amalnya dan ditempatkan dalam kalangan orang yang Allah janjikan kehidupan lebih baik dari dunia ini.*

ok sambung.
kalau kita tak nak pasangan kita nanti ialah orang yang pernah ada orang istimewa dalam hidup dia, kita pun janganlah simpan orang lain dalam hati kita. oh yeah ayat sengal.

tapi itu the truth. kecewa kan kalau tahu pasangan kita dulu cinta gila pada A. dan dah tentu pasangan kita pun kecewa juga kalau kita dulu taruh harapan nak bina mahligai dengan B.

apa2pun, kesilapan menuntut kemaafan. 
mana ada orang perfect. kita tergelincir juga dalam menyintai. tapi cepat2lah sedar. dan bila dah tahu diri sendiri pun pernah terlangkah sempadan prinsip, jangan menyinga pula kalau pasangan sendiri nanti juga begitu.

menyinga. tahu?
alhamdulillah, seumur hidup saya, sampai sekarang tak pernah ahli keluarga lelaki meninggikan suara. dan saya minta lindung dengan Allah dari perkara tu. ayah, abang, alhamdulillah Allah pelihara mereka daripada sifat pemarah. moga Allah lindung hingga ke syurga amiin.

tak salah bersifat pemarah, tapi bukan pada keluarga.
contohi sahabat Nabi, saidina Umar :)
carilah kisah beliau dengan isterinya yang banyak berleter (bukan mengumpat, just normal lah hehe), tapi amirul mukminin ini hanya sabar dan terus menghargai isterinya.

bayangkan! beliau type A waktu berkerja, berurusan, tapi dengan isteri beliau boleh jadi type B.
coolio.

hehe. gelikan farhana cakap pasal ni? apa2 je lah.

sehinggakan, Nabi pernah cakap, kalau ada Nabi lagi selepas aku, maka saidina umar lah orangnya. tapi Nabi Muhammad ialah penutup segala Nabi. so kalau ada orang hebat macam manapun, Nabi Muhammad junjungan kita mengatasi segalanya, terbaik atas terbaik ^^ segalanya atas pilihan Allah.
*selawat*

any time bila kita cerita pasal Nabi, kagum dengan Nabi, berselawatlah.
nanti lama2 akan tumbuh rindu untuk bertemu dengan Baginda, insan yang hebat sangat perjuangan dan kisah hidup Baginda.
*selawat*

bila dah rindu, eager nak jumpa, akan tumbuh cinta.
lelaki, perempun, anak, isteri, semua orang boleh mencintai Nabi ^^
indahkan :)

sebagai anak, bacalah kisah Nabi ketika dengan Fatimah.
sebagai isteri, kita terinspirasi dengan interaksi Nabi dengan saidatina Khadijah, Aisyah, dan isteri2 Nabi yang lain.
sebagai lelaki, kita suka cara Nabi bercakap dengan sahabat2, memberi nasihat. "kamu nak tak aku bagitahu satu ilmu, yang padanya ada kebaikan?" selalu hadis mula dengan macam ni. dalam hidup sekarang, kinda 'eh korang, aku nak share somthing nih..nak tau tak??'

paling best, dalam surah Taubah. Allah ceritakan perihal Nabi dengan Saidina Abu Bakar yang berlindung di dalam sebuah gua sewaktu berhijrah ke Madinah.

"Jangan kamu sedih, sesungguhnya Allah ada dengan kita."
Nabi cakap pada Saidina Abu Bakar.

TT_TT
dan waktu tu saidina abu bakar protect nabi dari ular, dengan cara menutup kakinya ke atas lubang! haruslah sakittt TT.TT

Allah.

indahkan baca kisah sahabat?

post ini nampak mencapah. tapi, ketahuilah, kisah Nabi dan sahabat juga kita boleh contohi. bukan sekadar kisah mat saleh dan apa2 lagi buku self-help yang kita jadikan wajib khatam sebelum kahwin.
boleh nak baca semua tu, tapi berbalik jugalah kepada realiti.
berbalik kepada figura yang dijamin syurga.

*bateri laptop habis - padam*
dah tak ada ayat nak sambung.

Wednesday, November 6, 2013

sejuk mata berserta taqwa, mana ada asing2

- bismillah -

"Ya Tuhan kami, kurniakan kepada kami pasangan dan zuriat-zuriat sebagai penyejuk mata...." dan manusia lupa sambungan doa ini. 


Tak ada taqwa, takut pada Allah, mudah saja setiap tindakannya mengecewakan, menyakitkan, membebankan.

Padahal hadirnya pasangan dan anak2 adalah sebagai wasilah (perantara) kerehatan, kegembiraan, pengharapan, kesembuhan. 


"...dan jadikan kami sebagai pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa." Ini sambungan doa penuhnya. 

Bukan saja minta Allah bina rasa takut dan taat pada Allah, tapi doa minta kita dijadikan sebagai pemimpin bagi orang yang taat dan takut pada Allah. 

MasyaAllah, bukan kah lapang hidup dalam masyarakat yang begitu? Keluarga yang buat apa Allah suruh, tinggal apa Allah larang. 


Apabila sudah memperoleh jalan halal, bukan tanda perlu berehat dari bisikan syaitan yang sentiasa memperindah segala yang bukan halal dan tidak berpahala.


- feeling geram

Tuesday, November 5, 2013

Sambung belajar (?)

- bismillah -

Berpijak di bumi nyata.
Bagaimana agaknya nanti mahu meneruskan master/phd? Kalau sekarang peringkat ijazah pun rasa nak habis cepat.

Agaknya, i have to build a plan on how to proceed with postgraduate studies, ambil kira perspektif berkerja dan berkeluarga (i have planned one, but as bujangss.)

Some of my friends are getting married anyway. They keep giving hints, and even if some of them try to hide but :/ all their photos and status updates on facebook speak their minds alike; marriage.
Dont start. Cut it out.

(The pic attached is my university building. it was the arts of a japanese architecture company, full of fountains and green parks in every square between buildings blocks. What shown here is only the posterior windows :p)

I envy those who managed to further their studies very well. 

In terms that they can study what they want to, without worries about not getting jobs afterwards, ignoring the community's perception, as long as they enjoy what they are learning.

Dont get mistaken, i enjoy myself alhamdulillah very well enroling in my current course, that i am about to satisfy my inner hunger for knowledge-scourching-passion during my postgraduate study. InsyaAllah.

The problem is, in the midst of this current study week, i just cant stand self-studying for 2 consecutive weeks. I prefer the lectures and the halls! But, as far as i concern, postgraduate studies also includes self studies and kajian and thesis. >.>

A senior of mine, graduated with islamic studies background last year, and currently is enrolling in diploma course for accounting. See? I envy those who can study without feeling 'i-need-to-work-to-live.'
Studying to satisfy the passions and curiosity, not merely just to have qualifications for working interview.

And there are lots of stories of my friends who jumped out of their sciences background, into economics. One here in jordan, one in france, and another in the usa. Such a big leap in their life compared with the literal leap took to cross the continent!

Yet here i am stuck in place, thinking and believing that 'study, get the transcript, go to work and live well'.

There are so many things can be learnt and to be learnt. Browsing through certain universities enrollment courses, makes me more eager to finish medicine and start new journey. :-)

After all, insyaAllah by 3 years to comes, Allah will get me prepared with what i'm lacking right now. And InsyaAllah i have a small wish of when i'm getting married and have kids. Hiks. I'm not playing around, but for the self-assurance for the ease in my postgraduate journey, i have to consider from the undergraduate study.

A figure once told me, 'study well and be the brightest, scholarships and sponsorships wont be the worrisome (is this word exists?)'

Verangan. Dream. Plan. Takdir.

P/s if in case in my journey that i forget about death and akhirat, do remind me well dear readers. Sometimes i am afraid and feeling undeterminde to kejar ilmu dunia, but then, learning and studying are among things that bring you and me closer to Allah sebenarnya.

Sunday, November 3, 2013

- bismillah -

hidup ni kena bijak, berani dan tahu pergantungan pada Allah tu paling kukuh.

janganlah cakap diorang penting diri, just that, have to move alone.

:) never alone, Allah akan hantar peneman yang menenangkan hati.
***teringat di klia, jumpa keluarga kak hani. masyaAllah, unexpected gift Allah izin to be with them sambil tunggu boarding :')

insyaAllah kullu kheir.

tawakal. percaya, takkan jadi yang baik melainkan semuanya Allah dah tetapkan, dan takkan jadi yang buruk melainkan itu Allah dah tetapkan. Allah sebaik2 pelindung.

off to dxb in 2 months time insyaAllah :)
moga Allah mudahkan. moga Allah izin yang terbaik.

jadual harian, sibuk, toleransi

- bismillah -

Ahad, Selasa, Khamis
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
7.00 pm - 8.00 pm : kelas private (bahasa arab)

Isnin
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
5.00 pm - 6.30 pm : kelas quran

Rabu
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
6.00 pm - 7.30 pm : kelas quran

Jumaat (cuti)
10.00 am - 11.30 am : kelas quran
2.30 pm - 4.00 pm : slot pintar (usrah persatuan) -sekali sekala
3.00 pm - 4.45pm : sekolah fiqh perubatan -sekali sekala

Sabtu (cuti)
private study time

Waktu solat sekarang (average)
6.00pm - maghrib
7.15pm - isya'
***
ini jadual tetap saya hari-hari.
hari-hari keluar rumah. moga bukan pembuka fitnah (ujian).
jadi, bila ada pihak nak tambah aktiviti hidup saya, banyaklah songeh akan saya bagi.

usrah, kelas akademik, meetings, nadwah dan lain-lain macam lagi aktiviti ilmiah,
kalau tak tanya saya, memang akan panjang lah negotiation nya.

fed up.

apa2pun, saya suka apa2 perjumpaan yang tak langgar waktu solat. alang2 isyak awal, pukul 7.15pm, tak salah rasanya buat perjumpaan lepas isyak. tambah pula untuk satu perbincangan yang panjang.
lagipun, sekarang bukan musim panas yang isyaknya pukul 9pm (lewat sangat kalau meeting baru nak mula waktu ni).

hidup ni, selain nak cari kejayaan, kena ada toleransi dan keberkatan.

sentiasa ada jalan yang terbaik untuk ditempuhi.

kadang, hadir seorang pemberi masalah dalam kumpulan kita bekerja, bukan sebab dia nak tambah dosa kita nak marah2, tapi mungkin melalui dia, kita nampak ada jalan lain/ cara lebih baik yang boleh diambil.
eh.

saya doakan, moga Allah izin rahmat-Nya tersebar luas dalam setiap aktiviti yang saya join.

indah sungguh andai,
solat jemaah di masjid, wirid, kemudian bertemu di meeting selepasnya.
daripada
solat ditangguhkan ke selepas perjumpaan, berbincang yang panjang tanpa petunjuk.
nauzubillah min zalik.

kadang kita tak sedar, kita sedang memainkan watak dalam episod-episod silibus ujian.

episod istiqamah, paling diuji ialah ma'thurat.
tak ada biah, tak ada kawan yang baca, kita pun tak baca.
ada meeting exactly lepas asar, habis hilang doa yang baik2, lepas hairan kenapa perbincangan tak selesai dengan mudahnya.

kadang, melalui tabiat harian orang, tahulah dia begitu dan begini. jadi, begitu jugalah dia akan mencorakkan hidup orang lain.

dapat pasangan yang malas, maka seisi keluarga susah nak jadi rajin.
malas sikap, akhlak, quran, ilmu dan apa2 saja jenis malas.
moga Allah lindung.

sibuk, memanglah sibuk.
tapi, nak hidup yang penuh, jangan kosongkan dengan tidur.
jaga diri, jangan tidur lepas subuh. simpan tidur tu untuk hari yang sangat penat hinggakan baca quran pun tak boleh nak betul, baca buku akademik pun tak masuk, time macam tu, tidurlah.

bila kita dah ada aktiviti khusus, muncul aktiviti yang overlap, bertindih, ini peluang untuk belajar fiqh awlawiyat. peluang untuk bawa diri pilih jalan yang lebih baik. peluang untuk berfikir, aktiviti selama ini berfaedah ke tidak.

cumanya, ada kala datang tekanan, stress. depresion. hinggakan ada aktiviti yang kita pandang sepi, tak pergi langsung.
dan bila banyak aktiviti, ujian nya juga banyak.

laundry, masak, kemas rumah. semua tu minta kompromi. paling besar, study. ini awlawiyat paling tinggi.
'eh, tak study lagi, tak boleh basuh baju hari ni.'

kenapa eh tak fikir macam ni...
'eh, tak study lagi, tak boleh buka facebook hari ni.'

kan bagus macam tu. tapi, manusia ialah manusia. alasan silih berganti.

belajarlah untuk bertanggungjawab.
sibuk manapun kita, akan sentiasa ada orang yang lebih sibuk.
sibuk macam manapun, jangan ambil mudah peranan di rumah, jangan abai tanggungjawab atas apa yang kita buat.

kalau pecah kaca, jangan tanya kenapa kaca tu boleh terbang jauh sangat,
tapi sempurnakan pembersihan, bersihkan habuk-habuk biarpun kepingan besar kita dah bersihkan.

"awak kena lap dengan kain lembap," pesan kawan saya tadi. masyaAllah, teruji. sebab saya hanya membantu menyempurnakan kerja pembersihan. ya, membantu.

kalau dah masak, basuh selagi mampu. kadang sebab sibuk, kita tinggal. lupa, berminggu-minggu, kawan juga tolong. jadi apa salah time kita free, kita tolong mereka.

sibuk ni, mengajar kita dan mengajar kawan sekeliling, akan perihal bertolak ansur.

ya, hidup ini boleh adjust. kenapa tak nak ubah??

teringat surah insan.
hidup ada dua pilihan, jalan syukur atau kufur.
jika muncul pilihan, jika muncul dilema, pilihlah yang menjadikan kita bersyukur, tak kiralah sepenting manapun pilihan yang ditolak itu,

:)

doakan, moga Allah baiki, beri hidayah dalam langkah2 kita.
kita rasa kita dah buat baik, tapi penerimaan Allah kita tak tahu.
tawakal, atas jalan yang kita pilih, moga jalan itu jalan yang menjadikan kita makin bersyukur, bukan kufur pada Allah.

Allah sebaik2 pemberi Hidayah.

Sunday, October 27, 2013

Pei pan

Dia sudah pergi. 

Pak Said sangat mempercayai Hisham. Dia antara orang kepercayaan semua. Malah dia tahu selok-belok syarikat yang dibangunkan oleh Pak Said ini. 

Malangnya, seperti mana syarikat-syarikat lain, tiba satu masa yang amat menggentingkan. Syarikat itu menghadapi masalah ekonomi yang sangat besar sehingga terpaksa menghentikan operasinya. 
Berat Pak Said untuk memberitahu pekerja-pekerjanya bahawa mereka sudah tiada kerja!

Setelah disiasat, rupa-rupanya masalah ekonomi yang terjadi itu berpunca dari pekerja syarikat itu sendiri, sesuatu perkara yang sangatlah tidak dijangka. Lazimnya, sesebuah syarikat menghadapi masalah ekonomi hasil kesan turun naik pasaran, tapi perkara ini berpunca dari pihak dalaman yang tidak cekap mengendalikan tugas mereka. 

Tidak, bukanlah orang-orang kepercayaan yang berlaku khianat! 

Pak Said tidak menutup sepenuhnya operasi syarikatnya. Walaupun tidak menggaji pekerja, dia masih menjalankan perusahaannya itu. Baginya, syarikat hanya tempat, sedangkan bisnes boleh dilakukan di mana-mana. Tidak boleh rebah terduduk sedang ototnya masih kuat bertahan. 

Suatu hari, Pak Said duduk-duduk bermenung di sofa. Fikirnya, entah ke mana pekerja-pekerjanya telah pergi sekarang?
Mungkin ada yang masih menunggu panggilan darinya untuk bekerja semula?
Atau...
Ramaikah yang telah lari pergi ke syarikat lain?

Aduh, Pak Said mengurut perlahan dadanya. 

Teringat semasa upacara pecah tanah untuk pembukaan syarikatnya, dia dan beberapa orang harapannya telah berjanji di situ. Bersaksikan kesetiaan dan kepercayaan, mereka sama-sama bersumpah untuk berbakti dan menyumbang tenaga dan kehidupan masing-masing kepada kepentingan syarikat. Mereka berjabat tangan dengan erat, sementara renungan mata masing-masing menjanjikan kebersamaan. 

Pak Said tersenyum sambil perlahan melepaskan nafasnya yang sejak tadi tertahan di dada. 

Kesetiaan dan kepercayaan, masih adakah? Ataukah sudah terhapus sebaik anak mata terpejam pada setiap malam?

Murahnya perjanjian itu andai nilainya ialah memori, satu khazanah yang tidak akan hilang melainkan terhentinya masa. 

Hisham, di mana Hisham?

Suatu masa dulu, Hisham ada menghubunginya. 
Dia meminta Pak Said menolongnya untuk berbuat sesuatu, dan pertolongan itu hanya dia dan Pak Said sahaja tahu ceritanya. Ah, semuanya sungguh rahsia!

Tapi itu perkara sebelum syarikatnya ditutup. 
Kini, Hisham sudah lama tidak diketahui usul cerita. 
Entah masih kuat berusaha menjaga kepentingan syarikat atau bagaimana?

Pak Said terpandang kertas putih di atas meja kopi. Sepucuk surat atas nama Hisham. Ya, Hisham pernah menggunakan alamat rumahnya kerana Hisham dulunya menetap di situ!
Mungkin surat yang satu ini, terlupa untuk dia mengubah alamatnya. 

Surat dibelek. Di belakang tertulis gerangan si pengirim, sahabat karib rupanya. Patutlah dihantar ke alamat rumahnya, tidak seperti surat-surat rasmi yang lain. 

Surat itu ditelek lama. Tertulis di situ, 'kepada pengarah muda, Nor Hisham b Amri.'
Dari tadi Pak Said tidak mengubah pandangannya, hanya tertumpu pada sepatah kata 'pengarah'. 

Setahu dia, sewaktu bekerja di syarikatnya dulu, Hisham menjawat jawatan 'pengurus', bukan 'pengarah'. Atau, adakah Hisham mendapat jawatan baru di syarikat lain?
Hisham, ke manakah kau pergi?

Marahnya Pak Said menghilangkan amanah yang dijunjungnya. Lantas dia membuka surat di tangannya. Kasar. 
Bukan dia hendak tahu isi pesanan sahabat Hisham itu, tapi dia hanya mencari kepastian di sebalik sangkaannya. 

Panggilan telefon tiba-tiba menghentikan bacaannya. Surat tidak dilipat ke dalam sampul semula, dibiarkan terlangkup di atas meja. 
Telefon dicapai. 

Selang beberapa minit, Pak Said sudah meletakkan gagang telefon ke tempatnya. Perbicaraan tadi terlalu rahsia  untuk diceritakan. "Alhamdulillah," kalimah syukur itu terluah dari bibirnya. 

Dia kembali ke meja, mencari semula surat tadi. Aneh, sudah tiada dalam pandangan! Dia yakin, dia tidak menyimpan surat itu semula ke dalam sampulnya kerana hendak cepat-cepat menjawab panggilan telefon yang berdering. Namun, dalam hanya beberapa minit sekembalinya ke meja itu semula, surat itu hilang dari pandangan. Yang tinggal hanyalah sampulnya. Benar, dia bukan bermimpi!

Sudahlah, biarkan sahaja. Dia sudah pergi, hilang dibawa angin masa. Lenyap dari ufuk ingatan. Biarkan sahaja luka yang terhiris dengan ayat-ayat pujian dan tahniah dalam surat itu juga hilang dibawa angin. Bukan dia cemburu, bukan dia dengki, tapi Pak Said kecewa tertipu. 

Dia bukan dikhianati oleh Hisham, tapi terpedaya dengan janji semurah memori, terikat dengan setia sedalam renungan mata, tercengkam dalam eratnya sebuah jabat tangan. 
Padahal, semuanya bisa hilang pada setiap pejaman mata dek silau harta. 

Biarlah, usah diketahui isi surat itu.
Usah dicari ke mana Hisham. 

Ligat otaknya berfikir, dengan siapa mahu dia berkongsi berita pembukaan semula syarikatnya nanti? 
Lantas Pak Said menyarung kotnya, keluar ke bank menuntut pinjaman yang baru saja diluluskan. 

Dia sudah pergi. 

***
Pei pan ialah tajuk asal buku karya ram. 
Pei pan bermaksud pengkhianatan dlm bahasa cina. 
Haruslah ini disclaimer, tidak terlibat tulisan ini dengan mana2 pihak yang ada nama sama atau lain2 persamaan, semuanya tiada kaitan. 

Wednesday, October 23, 2013

Cakap depan.

Situasi 1.
"Kau tak study ke?"

"Eh, aku study lah! Suka hati cakap aku tak study."

"Tak lah, aku nampak kau banyak pergi lawan syarahan je."

"Aku sambil syarahan, aku study jugak tau. Memanglah aku banyak ambil tahu hal lain tapi aku tak tinggal study lahh."

Sekarang lihat situasi 2. 
"Kau tak ambil tahu hal negara."

"Eh, mana ada! Aku baca juga lah hal negara. Sedap je tuduh aku tak ambil tahu hal negara."

"Eh bukan tuduh. Sebab aku tengok kau asyik study je."

"Ye lah. Aku study tu, study jugak. Tapi tidaklah sampai aku tak ambil tahu dunia luar langsung."

Sama tak situasi ini?

Apa perasaan bila orang cakap kita ni budak yang tak study? "Eh kau ni tak study ke?" 
Mesti kita marahkan. 
Sebab orang tak study ni susahla sikit dia nak berjaya. So seolah2 orang yang tanya tu nak cakap kita ni dalam lembah ke-tidak-berjayaan.

Dan, fikir lah jugak. 
Apa perasaan orang bila kita cakap pada dia, "Eh kau tak ambil tahu hal negara ke?"
Hanya kerana dia tak seperti kita. 
Orang pun tak suka. 
Seolah kita kata padanya, "kau penting diri lah, tak ambil tahu hal sekeliling."

Muhasabah semula. 
Kenapa kita berkongsi pengetahuan?
Kenapa kita nak beritahu orang apa yang kita tahu?

Sebab kita nak orang tahu. 
Nak orang cakna. 

Tapi, bila orang tahu lebih dari apa yang kita tahu, terus kita hilang niat asal. 

Bila orang tak tahu, kita tuduh dia pemalas nak ambil tahu. Hanya tahu baca buku medik je. 
Hoh. Check semula, "apa tujuan aku beritahu isu ini?"

Bila niat lurus dan tulus nak orang tahu, 
Takkan ada sifat nak condemn orang lain,
Takkan ada perangai aku-tak-boleh-ditolak-hujah,
Takkan ada kata2 memperkecilkan orang lain. Hanya kerana kita rasa kita tak kecil. 

Haih. Benarlah, siapa yang takutkan Allah dan Rasul, diamlah (pada waktu yang bila kita bercakap, hanya menambah murka Allah). 

I shouldnt have write this anyway. 
Pengecut akan cakap belakang. 
So, i guess i'm being one. 
Tapi sebab dah fed up tengok orang terbang tinggi tapi marah orang kat bawah naik kereta. 

Kita ada jalan masing2. 

Dan, kebaikan akan diterima oleh fitrah manusia. 
Kalau banyak sangat orang tak puas hati dengan kita, mesti ada something kita kena betulkan kan?

Niat ke...cara ke...
Apa2pun, semua orang boleh mengadu pada Allah. Allah milik semua. Tapi last2 moga persangkaan kita ini berada atas landasan iman dan taqwa. 

Mari muhasabah. 
Kahfi, ayat2 last2.
Kadang kita manusia tak terlepas untuk berasa "aku sudah memberikan yang terbaik"
Walhal, itu sifat orang yang rugi di akhirnya. 
Nauzubillah min zalik. 

Monday, October 21, 2013

False attachment

- bismillah -

Pergantungan yang salah. 
Ruang menabur komitmen yang sia2.

Dah banyak kali kita harapkan pegar, pegar makan padi. 
Harapkan kerja menjadi, tak jadi-jadi. 

"Aku dah beri sepenuh usaha dan komitmen dah untuk projek ni!
Tapi kenapa akhirnya apa yang aku harapkan tak jadi...?"

Atau boleh diterjemahkan,
"Aku dah labur duit banyak untuk buat majlis ni, kenapa tak ada orang datang...?"

Atau,
"Dulu masa di dunia aku bersungguh-sungguh perjuangkan isu ini, ramai menyokong aku, tapi kenapa sekarang aku didakwa pula di mahkamah akhirat?"
(Ini hanya rekaan, only Allah knows how exactly the akhirat is)

Kenapa apa yang kita buat sungguh2, yang kita tumpu perhatian sepenuhnya,, tiba-tiba di pengakhirannya sikit pun tidak memberikan apa2 manfaat pada kita?

Kerana apa yang dibuat tu salah dari awal. 

Senang cerita, si A beri komitmen untuk tunangnya si B, tapi tup tup salah seorang dari mereka kahwin dengan orang lain. Zzzz. 

Memanglah ini cerita tak ada jodoh, habis tu segala 'penat lelah' dan 'jasa bakti' semasa menjadi tunangan tu apa? Yang tahu hukum hakam mungkinlah jasa bakti mereka bukan keluar makan, tengok wayang..tapi sadly jasa bakti golongan ini ialah 'jaga diri tak nak ikhtilat nanti tunang rasa dikhianati'. Last sekali siapa yang kecewa. Itulah false attachment. Tersalah memberi. Tersalah tempat memberi. 

Si C jaga diri dan penampilan dan perwatakan depan si D, harapan menggunung si D pandang dia. Tapi si D hantar kad kahwin sebulan kemudian. Habis tu jaga diri dan penampilan tu untuk siapa? Sia2 saja tak pakai pelik2 dengan harapan si D suka dia.

Ada lagi. 
Si E jaga tahajud supaya dapat pasangan soleh / solehah. Tu je tujuannya. Tak tengok movie lagha, tak karaoke, semuanya untuk menanti pasangan yang baik2 macam tu. 
Tup tup jodohnya bukan orang yang seperti diharapkan. Atau, boleh jadi kematiannya datang sebelum sempat berkahwin. Apa jadi dengan komitmen dia dulu untuk menjadi pasangan baik?

Memanglah apa yang dibuat tu baik, jaga diri, jaga agama, tapi sia-sialah kalau NIAT KERANA UNTUK DAPAT BALASAN DUNIA, UNTUK DAPAT MANUSIA ATAU SESUATU DARI MANUSIA, mana boleh macam tu. 

Mungkin ada nilai, kerana Allah sebaik-baik Penilai, tapi ingat semula apa Nabi cakap,

"Siapa yang berhijrah kerana Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya adalah kerana Allah dan Rasul-Nya. 
Siapa yang berhijrah kerana dunia atau wanita yang ingin dikahwininya, maka hijrahnya atas apa yang dia niatkan."

Dulu, masa Nabi diperintahkan oleh Allah untuk berhijrah dari Makkah ke Madinah, ramai orang islam berhijrah juga. 
Kisah ni, ada sahabat yang berhijrah ke Madinah bukan kerana mengikut perintah Allah tapi kerana di sana ada wanita yang ingin dikahwininya. Padahal hijrah tu benda baik :) tapi Allah tegur bahawa itu ialah false attachment. 

Supaya di pengakhirannya, tiada apa yang sia2, maka tinggalkanlah false attachment kita. 

Banyak lagi kisah yang kita tahu berlaku tapi kita pun tak sedar akan false-attachment-nya. 

Ibu yang terlalu menduniakan hidupnya dengan anak2, pekerja yang menjaga istana binaannya seakan-akan istana itu kekal. Banyak lagi. 

Moga Allah lindung. Moga kita tidak di-distracted oleh dunia. 

Sunday, October 20, 2013

Adik

- bismillah -

Bangkok - Cairo (it was actually Kul-Amm, just a matter of transit flight)

This is the chosen journey. InsyaAllah. 

Somehow in my third year, Allah sent me an adik to live along. 
Not biological one, but she is a new junior. 
Taking same course, under sponsorship, she's nothing much different than what i was like three years ago. 
We got something good and nice from school and come to jordan to claim the 'reward'. 
What i want to say is that, we all got expectations and 'something we want to receive' by being here in the foreign country. 

Seeing her preparing for classes, waking up, getting ready, mingling with seniors etc etc, all those remind me of something. 

That i should come to an extent where i had to have achieved what i wanted and expected much in the first place since the first year i came. 

What did i really get after all these three years long?
I started to count the golden days of being among the first-year students.
It was ok i guess, alhamdulillah. 

So what about in the third year? What expectations do i have?
Did i get any or just because i have past my first year that i dont have to build dreams and hopes?

I have to build one. 
We have to. Because our hopes that keep us alive and moving. And later, in the next years to come, we can reflect what we had achieved, not what we had not been dreaming. 

Talking about adik, i learn to be better in each thing i did. I shouldnt be a kakak yang ala kadar, mentality shouldnt be the same for Allah has spared me two years ahead than my adik. So if i act worse than her, it was as if i have wasted the spare time Allah has given me. 

But but but, 
Mostly when we are seniors, we tend to be egoistic. 'I am simply better than you'. NO! Change it to something berpahala like 'i am simply trying hard to be better so that i can be the qudwah / role model'

Truthfully, ada adik akan buatkan kita rasa diri dalam cermin. 

When she prays for dhuha, it knocks me to do the same. 
When she read kahfi in the friday morning directly after subuh, it simply makes me to turn away from the internet, which is my excuse to stay awake and not sleeping. 

So, what if i ignore what she did and be the kakak yang tak ada perasaan untuk jadi qudwah?
I lose chance for dakwah. And more surprisingly, what if... 'kakak tak buat jadi saya pun tak nak buatlahh!'

Haaa sudah. 

So let just be a kakak yang kakak. Sounds like an elder huh? Makcik2. 

I guess, this is something Allah gives for me to be a better person. 
And as a preparation to develop sense of care, responsible and etc. maybe. hikhiks. 
Since i am the last in the family, so i dont really care about others wellbeing that much before. Hehe. 

Now i'm learning to wake others up from bed. Oh my.. it was so scary. 
(Since i was the one yang tak suka orang kejut bangun tidur. Err so i dont want that anger to be expressed back upon me~) i'm not used to wake others up, so there were 2-3 incidents where my adik woke up by the time she should have catch te bus. oh ampunn :/

May Allah bless her. She is something that Allah send for me and my other housemates insyaAllah. 
May Allah correct our wrongdoings and keep improving us. Amiin. 

Saturday, October 19, 2013

- bismillah -

Seronok tengok kawan yang develop passion mereka. 

Yang minat menulis, dah melangkah maju hasilkan buku.
Yang minat videography, dah naik setapak arahkan filem. 

Dari zaman sekolah saya suka jadi jack of all trade. Semua benda nak buat, sukan, pertandingan, kuiz, kem, tapi jack ni selalunya... master of none. Sobs. 

Dari image editing sampai reading key notes, saya ambil tahu. Tapi nak suruh main lagu ke buat poster gempak2 ke... sentiasa ada orang lain yang lebih bagus. 

Nampak sangat buat untuk suka2. Puaskan curiosity. 

And truthfully i dont even know what and where the limelight is. Maybe in every field? Meh meh. :3

I used to write good articles, tapi sejak sifu2 saya dah hilang di pandangan mata, jadi tulisan saya pun tak polished betul2. Mostly mengarut macam ni ha. 

Who are my sifu-s?
Cikgu bm saya, seorang kakak blogger di mesir dan seorang blogger dari kelantan. 
Cikgu dah terpisah sejak saya keluar sekolah,
Kakak tu saya follow dari form 4, inspired untuk pergi mesir, tapi sayang dia dah private-kan blognya sejak kahwin. 
Seorang lagi dah sunyi sejak masuk universiti. Sibuk kot. 

Basically, bahasa saya guna banyak dengan pengaruh bahasa mereka. 
Ada beza post lama2 dulu dengan dua tiga menjak ni. 

Sebab dah banyak tahun role models hilang dari pandangan dan capaian...maka i missed my old days. 

Zaman saya boleh tulis apa nak tulis, tanpa perlu orang quote apa saya tulis esoknya bila jumpa. 
Awkward. 
Zaman nawwar ialah nawwar, bukan farhana budak just tu. 
Zaman tak perlu ambil kisah siapa baca dan siapa tak baca. 
Zaman tak perlu ambil kisah kalau orang tahu dan boleh tangkap makna tersirat. 
Zaman yang bila saya tulis cerita, orang tak perlu fikir siapa watak2nya dalam dunia sebenar. 
Etc etc etc. 

Jom buat blog baru?

Hadiah hari tasyrik

- bismillah -

Alhamdulillah. Bumi irbid sudah ditimpa hujan. Bahkan bumi malaysia juga hujan pada hari akhir tasyrik, jumaat. 

Kata sheikh uqlah, hujan ini rahmat apabila turunnya tidak memudaratkan kita (tak banjir). 
Dia anggap, hujan juga antara petanda Allah terima haji pada tahun itu atau tidak. 

Pernah beliau ceritakan, pada satu tahun, pada hari arafah 9 zulhijjah, suhu sekitar 40 darjah celcius (sangat panas). Tapi Allah maha kuasa, hujan turun mencurah ketika maghrib menjelang. 
Jadi di menganggap (berlapang hati) Allah menerima haji2 yang dikerjakan umat islam pada tahun itu. 

Namun ada pada satu tahun lain, hujan turun mencurah juga, namun melibatkan banyak kematian kerana banjir. Dan sheikh kata, aku tak rasa itu rahmat. 
Wallahua3lam (Allah paling tahu)

Dan hadiah semalam :),,,,
Hari jumaat, di penghujung siangnya, hari akhir tasyrik, hujan pun turun. MasyaAllah :)

Waktu doa yang sangat makbul.
Allah.  

Terlalu banyak chance dan peluang Allah bagi, tapi kita selalu terleka. 

Ramadan sebulan tempohnya,
10 hari awal zulhijjah,
Setiap minggu ada hari Jumaat,
Semua tu hari khusus untuk kita kutip bounty dan rewards banyak2. 
(Bounty mcm dlm the need for speed most wanted?) 
Hehh. 

So, marilah kita hargai dan celebrate events yang ada. 
:)

Deen is celebrating now and hereafter, with Allah's blessing and guidance. 

Agama ialah kita merayakan peluang, rahmat dan pemberian Allah, di dunia (utk sementara) dan akhirat (untuk selamanya), dengan rahmat dan petunjuk Allah. 

InsyaAllah. 

Hadiah hari tasyrik. Peringatan dan peringatan. Ujian dan ujian. Cabaran dalam kesungguhan. 

Memiliki hati itu untuk bersyukur dan menghargai. (:)


Thursday, October 17, 2013

kalau tulis italic tu sengetlah ~

- bismillah -

Sabarlah dengan apa yang Allah kurniakan dan izinkan. 
Bukan sekadar bersabar ketika sesuatu nikmat ditarik, bahkan manifestasi bersyukur ketika beroleh sesuatu ialah bersabar, iaitu tidak terlalu mengikut perasaan.

Jujurnya, ada kuntuman sakura berbunga pula dalam diri ini tatkala musim dingin hampir menjelma di Irbid.

Sewaktu dalam perjalanan pulang dari Mu’tah, padang pasir banyak mengajarku, kenapa aku berada di situ. Buatkan aku terfikir, kenapa perjalanan hidupku dijemput ke situ.
Supaya aku sedar, Allah punya racangan yang terbaik.

Bukan untuk aku senyum sendiri, bukan untuk aku mengimpikan angan-angan seindah pelangi, tetapi, supaya aku makin tinggi harapan pada Allah dan makin bertambah takutku akan kekuasaan-Nya. Ya, Allah boleh buat apa sahaja.

Atas segala keizinan-Nya, segalanya berlaku.

Jujurnya, aku mahu Allah sentiasa melindungiku daripada godaan syaitan.

Moga aku tidak memandang indah perkara fasik.

Allahu. berserah diri pada-Mu untuk segala ketentuan takdir yang terindah, di dunia dan akhirat. Moga beroleh syurga Allah.
***

Allah tuhanku pendamai keresahan hati, tunjukkan aku jalan yang Kau redhai.

***
ok. post ini agak karat.

Thursday, October 10, 2013

terlalu

- bismillah -

alhamdulillah. masih bernafas.
salam 10 awal zulhijjah, satu tempoh masa yang sangat Allah cintai utk kita lakukan perkara kebaikan.

bak kata sheikhah arab dalam kelas sahabat saya, seperti apa yang diupload di statusnya, "hari ini sheikhah berulang kali bertanya, berapa antara kami yang akan khatam quran dalam tempoh 10 hari ini..."

ya, buat baik, selalu kita ingat bulan ramadan saja. ketahuilah, ini seakan 'peluang kedua'.

peluang utk buat baik. extra.
peluang untuk ganjaran banyak dari Allah.

zikir, sebut alhamdulillah, Allahu akbar, selawat, sedekah, berdoa, minta syurga, minta kejayaan dan kebaikan, senyum, dan banyakkkk lagi kita boleh buat dan ambil kesempatan.
yang duduk dengan keluarga, tambah bakti pada keluarga.
yang duduk dikelilingi kawan2, tambah bakti pada kawan2.
yang duduk sorang? pergilah penuhi fitrah diri, tambah ilmu, tambah amal, tambah pahala.

itu cerita positif hidup ini. :)

tenggelamkan kisah2 negatif.
bukan memadam, tapi cukup menenggelamkan.
supaya kita sedar, kisah negatif itu ada, tapi kisah positif itu lebih besar nampaknya.

***

sebenarnya T_T.
terlalu banyak berlaku.
terlalu.

tapi siapalah blog untuk tahu.

***
tadi Allah izin berborak dengan kakak tahun 6. alhamdulillah. Allah menemukan kami.

"saya ni jauh lagi akak nak merangkak....."
"tak jauh lah! dah 3rd year! 3rd year sangat penting tau..."
"oooh ok. jadi bila saya boleh beli stetoskop?" hehehe.
"balik malaysia nanti belilah :)"

insyaAllah.
yakin dengan janji Allah.
apa jadi pun, itu dari Allah.

debar.
benda yang kita expect A, bila2 masa saja boleh jadi B.
Allahuakbar.
moga Allah tak uji dengan perkara yang kita tak mampu.

***
inferiority.

tadi saya bosan jadi saya keluar dari kumpulan melayu, masuk dalam kumpulan arab.
lab anat.
mula2, inferior lah juga.
tapi lama2, rasa equal. aku tak tahu, kau pun tak tahu.
cuma bezanya, aku tak tahu, aku diam cari dalam buku.
kau tak tahu, kau tanya semua orang yang ada on da spot.
cara tu, hilanglah inferiority yang ada dalam diri orang sekeliling dan masa yang sama diri yang bertanya dapat gain benefit.
dan akhirnya semua tahu :)

sentiasa doa moga Allah letak kita dalam situasi terbaik.

moga Allah izin sahabat2 yang terbaik juga. :)

"farhana, we got one pic left, do you want to come over?" oh sangat terharu dengan kasih sayang Allah. waktu ni saya dah cakap goodbye sebab nak ke kelas pula, tapi diorang datang ikut di tempat beg untuk ajak habiskan observation group kami.

teringat dulu, masa ke kem inter-race di penang, mostly melayu akan buat group hanya dengan melayu, and so did other races pun. masing2 akan duduk dalam kelompok masing2. and i know this is just not right.....so, tadi saya left group melayu-semua yang agak ramai, masuk dalam group arab-semua yang lebih kecil bilangan ahlinya.

mungkin orang lain dah selalu berpecah kelompok, tak apa lah saya nak buat hari ni.

ingat semula, banyak peluang saya bazirkan masa 1st year dulu. satu kelas saya sorang melayu, ramai sangat kawan arab saya dapat, tapi i dont really make friends (mcm pergi kafe ke, makan sama2, pergi library sama2) tapi just tegur sapa dalam kelas je. rupanya, friends mean wider than saying hai in classes.

yes, i look for a new discovery.
insyaAllah.

motivasi untuk diri supaya cemerlang, dan berpewatakan cemerlang, insyaAllah study nya juga cemerlang.
motivasi supaya terus cemerlang ialah, mati sedang menunggu. mahu mati sebagai orang yang tak cemerlang kah?

see, tulis perkara positif, hilang segala keresahan yang terbuku. tak hilang, tapi tenggelam. :)

hanya pada Allah sebaik2 tempat kita mengadu.

doakan Allah redha saya sebagai hamba-Nya :)
kerana redha Allah terlalu didambakan.
kerana bila Allah redha, semua makhluk akan suka dengan kita.
suka yang bukan kerana dunia, tapi kerana rasa itu Allah campakkan kepada mereka.

grow loves, grow wisdom.

Allah pemilik segala sesuatu.
mari menadah cinta Allah :)

Sunday, September 22, 2013

Hari pertama

- bismillah -

Hari pertama. Alhamdulillah Allah izin masuk kelas. Gembira, teruja, excited. Alhamdulillah.

Work hard and remain humble. :-)

Gembira bila orang kawan dengan kita bukan sebab bilangan A+ masa spm. Hehe.

Tadi diorang cakap2 pasal spm. Mostly yang straight a+ adalah yang maintain jadi scorer sekarang. Juga yang almost straight a+. Diorang start mention siapa yang 10a+ tak cukup 11a+ pun scorer jugak.

Hurmmm. To cut short, cakap2 tu terputus bila saya cakap, "alaa, spm dah 3 tahun lepas dah..."
Hehe. Habis perbualan.

Hurm. Belajar keluar dari comfort zone! :-)

Cipta comfort zone baru.

Lagi satu, cakap2 itu buatkan saya terfikir, "where have i been this long before?" Ke mana saya menghilang xmasuk dalam list of top scorers..
Tp segala markah dan usaha yang Allah izin selama ni yang saya dapat adalah lebih manis dari dapat fullmark insyaAllah :-)

Jom jadi scorer yang Allah redha. Kalau bukan sekarang, Allah akan bagi nanti atau dlm bentuk yang lebih baik. InsyaAllah.

Kejar akhirat, dunia akan datang kepada kita.
Kejar dunia, dunia tidak akan datang melainkan sedikit.
Ada dlm hadis pasal ni.

Alhamdulillah.
Moga Allah berkati setiap detik.

Hari pertama musim luruh di jordan. Redup, macam hari pertama ramadan.

Moga nanti, hari kita bertemu Allah, adalah hari paling baik. Amiin.

Wednesday, September 18, 2013

ibrah.. cerita pendek minyak ikan :)

- bismillah -

alhamdulillah. hari ni rabu :)
jumaat akan berangkat pulang ke jordan insyaAllah. so, memandangkan dah nak balik, tadi pergilah cari barang keperluan.

memandangkan jarang jumpa ikan fresh, hanya selalu jumpa fillet atau tuna atau sardin je, saya pun rasa macam tak cukup zat. hehehe.
(bersyukurlah malaysia ni kelilingnya laut!)

belajar hari tu dalam kelas, ikan membekalkan omega-3, sejenis lemak penting yang membantu perkembangan otak. hehe. kalau lama sangat tak makan ikan, tak ke makin slow nanti by the end of medicine course :3 (6 tahun)
apa tujuan belajar kalau tak nak amalkan??

pembantu kedai1 : ya, nak cari apa?
saya : saya nak minyak ikan.
PK1 : PK2, kak ni nak minyak ikan.
saya : :3 dia panggil 'kak'...oh my sensitip lahh.

ok itu bukan ceritanya.

begini...

kak kedai tu hulur twin pack minyak ikan, 120 biji.
ada tulis di kotak "omega-3 plus vitamin E".
dalam hati, ohh omega-3 namanya...lupa pulak belajar dalam community medicine summer sem hari tu. =.='

saya tanya, "yang omega 3 + omega 6 ada?"

dia tunjuk sejenis lagi botol. 60 biji je.
dia cakap, "dia tulis sini omega 3+6, tapi dekat content information tulis omega-3 je..."

saya pun konfius. takkan kilang boleh lulus bila lable dan content tak sama?
baca punya baca...dia tulis macam ni,
"contain omega-3 and evening primrose oil, source of linoleic acid"
tak da langsung perkataan omega-6.

saya pun mumble sorang depan kakak tu..
"oh, yang omega-3 dalam botol ni sekali dengan primrose oil noh?"
tak sedar apa2 langsung apa yang saya cakap.
letak semula botol tu.

padahal, tahukah anda? linoleic acid tu omega-6 laaaa! :3

kakak tu tengok saya tak tahu nak buat pilihan, "adik ambik ni lah, ada vitamin E sekali..baik untuk kulit."

"ok. tak apa lah, saya ambik yang tadi, omega-3 + vitamin E"

$$$ 40 ringgit untuk 120 biji. murah sangat. dia kata promotion.

masuk dalam kereta. keluarkan dan baca semula kotak.

MADE in yu-es. OMG. cari tanda halal. botol omega3+6 tadi ada nampak tanda halal!

takda tanda halal. tak pa kot, minyak ikan je pun. lagipun ubat......
sampailah mata saya nampak perkataan GELATIN.

gulp. "ayah, nak pi semula kedai tadi! nak tukar ubat!!"

masa tu ayah dah keluar dari tempat parking, dah keluar ke jalan besar dah pun. haiyoo.

"serius ayah! adik tak boleh makan ni...gelatin dia tak tau mai mana"

"habis tu nak cakap apa dekat kedai tu?" ayah tanya.

"adik guna nama ayah la..adik nak cakap yang ayah saya suruh ambik yang omega 3+6"

"haish...jangan lah cakap macam tu."

"ok2. adik fikir cara lain. tapi serius tak mau ubat ni. nak buat macam mana ayah...hidayah untuk nampak halal haram tu lambat sikit datang kat adik..bila masuk dalam kereta baru terfikir."

dalam hati, alhamdulillah Allah izin gerak hati utk syak pada gelatin ubat yang di buat di amerika tu. walaupun dia tak ada halal declaration, saya pukul rata yang dia memang tak halal. sebab ubat lain boleh je apply halal certification. dan hati memang nak discard ubat tu semahu-mahunya! tak kisahlah nak masuk kedai kali kedua pun. walaupun macam menyusahkan tokey farmasi tu, saya tetap tak nak ubat yang saya tengah pegang tuuuu!

masuk ke kedai buat kali kedua. buat muka 20 sen...
malu, rasa banyak songeh pun ada.
"saya nak ambil yang tadi boleh? yang omega 3+6 tu? tak nak yang ni (ubat saya dah beli tu)"

"ok." dia cakap bahasa dia dengan tokey kedai. tokey angguk.
"38 ringgit." maksudnya dia kena pulangkan 2 ringgit pada saya.
dalam hati, dia tak nak pulangkan pun takpa, asalkan saya dah berjaya tukar ubat halal!

hehe. alhamdulillah kak tu ok.

60 biji 38 ringgit. ok lah tu. yang tadi 120 biji 40 ringgit. nampak tak murahnya gelatin tu :3

tengok botol baru tu, jenama hovid, made in malaysia, ada logo halal siap ada iso number lagi. sejuk hati.

alhamdulillah.

kalau Allah keraskan hati saya supaya jaga muka jaga malu nak ulang banyak kali pi, tak tahulah.

so. bekalan buat masa depan. bersungguh-sungguh lah untuk perkara yang halal dan haram, yang kita tahu. jangan melangkau perkara yang kita tahu tak boleh.

jujur. ayah ajar saya supaya jujur hehe.

jom, share hadis ni :) dalam hadis 40...

Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pemberian dari Allah.

moga Allah redha. 
moga tidak diuji dengan perkara yang tak termampu.
moga terjaga darah daging, daripada perkara haram, sama ada tahu atau tak tahu.

amin.

Saturday, September 14, 2013

Duit yang tak banyak mana

-bismillah-

'Kaya sangat ke kita?'

Saya terbaca satu post di blog lain dengan tajuk tu.

Contentnya mudah, tapi berjaya buatkan saya muhasabah dengan apa yang saya buat sebelum ni. Pasal belanja kewangan.

'Anak muda memegang duit sendiri'

Saya akui, pertama kali ada pendapatan sendiri memang mengujakan. Banyak pula tu. Hidup jauh daripada penasihat kewangan (ibu ayah), hidup sendiri tanpa perlu fikir tanggungan, memanglah akan mudah terbabas dalam menguruskan duit sendiri.

Saya pernah terbaca pasal statistik golongan muflis di malaysia ialah golongan muda, dan ramainya ialah yang berpendapatan (bekerja). Saya tak ingat dapat mana fakta ni, tapi kebanyakannya adalah berpunca dari hutang kad kredit. Sayangnya, pengurusan kewangan tak betul. Baru bekerja, baru ada pendapatan, kita rasa nak miliki semua benda, nak beli semua benda.

Alasan kita, nak ganti benda yang lama, nak bagi ada spare, bukan nak membazir pun...
Betul, tapi kadang benda kita beli semua berguna! Tapi sayang tak perlu pun... :‘(

Dulu zaman sekolah rendah pakai jam Q&Q 25 ringgit je, lepas tu rasa nak beli jam 100 ringgit, jam habis bateri putus tali tukar nak beli yang lain pulak. Habis sekolah pakai solvil yang 200 lebih. Jam leather pakai lama sangat, jam tu tahan lama, mula nak beli baru. Alasan, dah 4 tahun jam sama. Ini kisah saya.
Jadi, balik malaysia, saya ajak parents pergi sempadan thai untuk hunt jam branded dekat kedai bebas cukai.

Jam ada 600 ringgit ke atas. Paling mahal dekat situ tag heuer ja. Ribu riban.

And these left me feeling muhasabah.

Kalaupun kau ada 10000 di tangan, kenapa kau nak beli jam 7000? Memanglah mampu, tapi itu sangat tak bijak!! Buat apa nak habiskan duit? Tak boleh hidup ke beli jam 700 kalau dah kau ada 10k? I mean, ukur baju di badan sendiri. Jangan fikir 'aku mampu' maka semua benda kita nak beli. No, fikir apa lifestyle kita. Aku pilih untuk hidup mewah ke? Betul aku tak menyesal hidup mewah di dunia ni?

Sungguhpun gaji beribu riban Allah boleh beri pada siapa yang Allah pilih, tapi tak semua mampu memilih untuk hidup sederhana.

Ya, sederhana.

Cerita kasut pula.
Awal nak pergi jordan saya pergi cari scholl. Konon nak selesa. Ya, memanglah selesa. Harga pun mampu. (Again, tengok pada kemampuan, akan buatkan saya tertipu. Mak ayah support, duit sendiri, memanglah mampu kalau campur2)
Lepas kasut scholl tu lusuh, saya cari adidas. Beli tanpa rasa mahal. Sebab saya fikir, 'takpa, aku mampu, dan aku perlu kasut baru.'

Lepas baca statement 'kaya sangat ke kita?' 'Duit kita habis pergi ke mana?' dan lain2 ayat yang buatkan saya fikir ke mana duit keluar, hari ni berjaya beli jam baru di kedai cina. Oklah, sederhana. Tak sangka saya hanya terfikir untuk cari jam di malls (perlis ni tak ada mallsssss) dan duty free zone. High maintenance punya orang oo. Tapi dah insaf lepas 'boleh berfikir'.

Dan, paling best, masuk kedai kasut bata. Memanglah bata international, tahan lama, tapi rasa tak pernah terfikir nak masuk sebab dari kecik memang kaki bata.
Masuk tadi, Ohhhmaiii!! Kasut sport dia 60 ringgit. Dulu pergi tuang duit dekat adidas 65 dinar. Boleh beli 4 pasang kalau macam ni!

So lepas ni saya tahu macam mana nak berjimat cermat. Dan duit tak kering cepat.

Lagipun, mak cakap tadi, ok je nak pakai branded items, tapi sekarang ni sederhanalah...sebab masih belajar.
-

Huhuhu. That lefts me being speechless. Betapa tak sedarnya sebelum ni. What i've been doing? How do i have been living? Mewah? Zzzzzz.

Pernah pergi parndorf? T_T i have been there. Time sale. Murah, barang nak buat hadiah utk family, macam2 alasan. Tapi tak teringat pula pasal statement 'kaya sangat ke kita ni?'

Guess, timberland, reebok, you name it. Bought them all.

Dan haritu nampak ada orang pergi kilang swarovski, and he bought something! Rasa nak pergi dan beli something jugakk :‘(

Oh farhana. Do you really need to buy a piece from swarovski now?

Haihla.

Cerita spek mata lagi panjang.
'Kak, saya nak yang anti-reflection, transition warna brown tak nak black, frame itu bla bla bla.'
I was amazed myself, from where did i learn such??

Teringat dulu, tengok pertabalan agong. Tuanku permaisuri at that time pakai spek brown transition. And eversince, saya pakai cermin transition sejak spek kedua (form 2).

Oh farhana. Kau rakyat. Tapi sejak form 2 dah taste macam queen apa kes?

Jadi, marilah insaf.

Huhuh. Tapi dapat anti-fog coated glass. For free sapa taknak. Hehh, menambah taste mutu keunggulan. Zzzz. Habislah.

Jadi, marilah kurangkan tengok cerita korea yang kaya ada dressing room, jamnya berlambak, kasut bersusun, beg apatah lagi.
Buang jauh2 majalah / iklan yang tunjuk luxury life.
Udah-udah lah tu baca blog orang hidup mewah. ((((I just love to read orang besar negara punya wife :‘( ))))
Belajar bergaul dengan orang yang bahagia dalam bersederhana.
Belajar to be one!

Paling penting, ingat mati, kau tak bawa any luxury pun. T_T
Quran tu kena mewah.

Oh Allah do bless me with Rahmah.

Jom siapa yang suka luxury life kita fikir dua kali. :D
Semua orang mampu mewah, tapi tak ramai mampu bermewah hingga ke sana, akhirat.

Thursday, September 5, 2013

is it ok?

- bismillah -

I have been wondering.

Is it ok to be with one who always make us feeling inferior?

I mean, the marriage.

Just as in any fairy tale, a pauper is paired with a princess. Or simply look at cinderella, a poor orphan who met with a royal prince.

But in our real life, depending on our environment and exposures, we dreamt of meeting a capable person, with big job, huge property and so on bla bla bla. Even some of us may want to be with a hafiz quran, solehah, and all other spiritual qualities.

So, is it ok to live on with those who make us feeling inferior or we must opt to be with those who are almost equal?

I would love to hear from those who happen to read this post. even in malay is okay.

***


Saturday, August 31, 2013

jualan abaya jordan :D nawza's collection II

- bismillah -

kindly contact me thru fb (if you are already my friends)
or simply visit the facebook album here :) thanks.

click gambar utk lebih besar.

Abaya 1

Hitam silver. Glitter top (kilat-kilat)
Fabrik material ringan
SAIZ 1 arab (ukur lilit bahagian pinggang 84cm)
so boleh jadi saiz S juga M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja ^^



Abaya 2 (shawl hiasan tak termasuk)

Hitam. lengan dua lapis corak harimau kumbang
Fabrik material ringan
SAIZ M

Cutting lepas,
Zip di sebelah kiri depan bahu utk mudah pakai
Leher bulat

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja ^^


Abaya 3

Hitam merah tua (maroon - dark red).
SAIZ 1 arab (ukur lilit pinggang 84 cm)
boleh dipakai orang saiz S / M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja^^

Jubah Abaya 4

Paling lawa :)
Hijau tua
Kedut lepas di depan
Lengan tampal batu sama macam dada
SAIZ 3 arab (saiz L)

RM 200 termasuk pos ke semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja^^


Abaya 5 (sama design Abaya 1)

Hitam ungu berkilat
SAIZ S / M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja^^

alhamdulillah ^^
thank you for every support. :)
bismillahi tawakkaltu ala Allah.

***
****
******
*****
***

okkkayy. mesti ada kisah kan kenapa saya tiba2 menjual? :)

hurm. buat yang dah kenal saya, alhamdulillah sekarang saya belajar di jordan.
dengan izin Allah sudah habis tahun 2. sekarang cuti naik tahun. insyaAllah.

saya cadang nanti lepas kerja nak buka butik. so, belajar slow2 dulu dari bawah.
tengok kebanyakan websites jual rm300++ untuk certain abayas, so saya mula dengan 100 dulu.
dan saya beli saiz saya, taste saya, jadi kalau tak habis jual boleh pakai sendiri ^^ ihiks. tp tempohnya bertahun lah menunggu pelanggan bertuah yang akan beli.

kalau each year ada 5-6 pasang, by end of studies, insyaAllah ada stock utk letak di kedai.

wah, panjangnya fikir -__________-

still, for every plan, jangan lupa plan B, that is our death. plan B boleh wujud bila2 masa. so, tawakkal for the best.

moga jalan ini merintis ke syurga.
mengambil peluang menyediakan pakaian yang terbaik untuk orang lain.

jom, beriman dengan ayat Allah ini!
al-a'raf ayat 26:
"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat."


kalau saya nak duit, Allah akan bagi duit.
kalau nak pahala, Allah akan bagi pahala.
terpulang lah pada hati ini, mahu rugi atau untung yang sebenar-benar untung.

for at least, saya nak semua orang tahu, even pasal pakaian kita pun, boleh dekatkan kita dengan Allah.
tanda Allah sangat aware dengan kita. benda kita guna hari-hari, ada juga Allah sebut dalam quran.

jom, sedaya upaya, setiap apa yang kita buat, kaitkan dengan care-nya Allah pada kita :)

moga Allah redha.
moga tidak tertipu dengan libasul iblis.


Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....