Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Relax lah

- bismillah -
Alhamdulillah. 
Heh. Pesanan penaja, apa2 pun jangan kuatkan keperasanan anda. 
Oh my farhana...
:)
Alhamdulillah. Dah berpijak di bumi nyata. Tahu, tapi tak tahu. 
A friend once said, "mostly boys tak perlukan details. Tapi kalau among girls, farhana je yang tak perlukan details."
Luls. So i guess that was right after all.  Suka hidup dalam keperasanan sorang, so tak payah ambik tahu sangat. 
Tak, tak saya bukanlah kaki perasan setiap masa. 
Tapi, ada benda yang kita tak perlu ambil tahu mendalam pun. Itu lebih baik.  Just jawab apa yang orang tanya.  Jadi, mostly orang akan fikir saya tak suka bagitahu details diri. Nak keluar rumah pun, i assume housemates dah tahu ke mana, kelas apa. Tak pernah bagitau tempat, jumpa siapa, belajar apa etc. Tahu saya keluar itu dah cukup. Hehe. Freedom of bujangss. 
Tapi itulah, mostly girls ni dia nak tahu details.  So minta maaf kalau saya x cakap all the details. But you can always ask :)  (And i'll find it hard to speak more detail…

Mencari dia si syahid

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Kita ni, bila dah penat nak urus kehidupan dunia, barulah fikir nak cari syahid. Nak kematian yang baik, nak berehat dari penat lelah dunia. 
Time senang lenang dapat nikmat, terlupa pula nak fokus 'mencari syahid'. 
Hidup ini penuh ujian.  Tulis pasal akhlak, lepas tu akhlak kita pula teruji.  Tulis pasal azam, semangat kita pula diuji.  Dan banyak lagi. 
Ingatan buat diri.  Segalanya adalah untuk kembali pada Allah dalam keadaan terbaik. 
Liqa' dengan Allah. 
T-T moga dilimpahi thabat. 
Penat sebenarnya. Dunia ini tak pernah cukup. Ada sahaja kelompongan. Kita berpuas hati dengan satu perkara, didatangkan pula satu perkara lain yang tidak sempurna. 
Segala nikmat, segala kecukupan, segala kurniaan, segala rehat dan segala-galanya ada dalam kuasa Allah.  Terus meminta. 
Jangan rasa hidup seorang.  Segalanya Allah pantau.  Minta nasihat dari Allah. Mengadu pada Allah. 
Dan yakinlah, tiada apa yang dapat sayangi kita, jaga kita, melebihi kasih…

._. bila orang lain boleh dapat, kita terkorban

- bismillah -

tarik nafas.
alhamdulillah hari ni turun salji.

"awak kita buat kelas pukul 4.30ptg ye"
"alamak saya ada hal.." nak iftar dengan pintar sebenarnya.
"ok kalau macam tu pukul 1 ye."
tiba2 pintar ajak buat pukul 12. tapi jawapan muktamad belum ada.
"tak boleh juga akak..." terpaksa balas.

"ok kita buat pintar pukul 1.30 ye"

nampak x saya dah missed kelas? patut ok je 4.30.

banyak sebab ditukar waktu tu. tapi, tak best lah. banyak kepentingan diri.

lagipun saya tak pernah tinggal kelas penting tu.

macam rasa dosa yang menghalang saya pergi kelas quran.

***
lately banyak attend programs and meetings.
rasa banyak sangat attachments dengan perkara luar (duniawi, tp insyaAllah membawa kepada ukhrawi juga)

but then, i have to discard this hate.

nk beruzlah lepas ni.

Sebagai siapa kita waktu bertemu dengan Allah..bujang atau berkahwin?

- bismillah -
Mencuri masa tidur untuk menulis post ini. Bajet busy tapi saya memang sibuk. :) dan lepas saya jawab exam tadi buatkan saya makin sayangkan masa study yang ada, nak guna betul2 hanya untuk study tak berbelah bagi.  Dah tak nak dua hati waktu study. (Baca: exam tadi tak rasa macam exam haritu. Hukhuk.)
Selain kena fikir nak cari ajk, fikir nak kerja ikut timeline, fikir orang mentioned dalam facebook tag dan fikir nak belek noti whatsapp beratus setiap hari, Vs Fikir nak hafal dan faham dan kunyah material exam dengan jayanya, fikir nak refer buku, nak refer table, nak refer slide, nak baca lecture notes tulis sendiri, nak print lecture notes batchmates buat,
Saya juga perlu fikir hala tuju hidup saya.  Yeah, perkara yang selama ini saya hanya 'biar masa menentukan...'
Kata mudahnya, keluarga yang bakal saya bina. 
Pendek kata, baitul muslim. 
Yang pasti, untuk meneruskan apa yang saya lalui sekarang, saya tak boleh jadikan perkahwinan dan keluarga sebagai penutupnya. 
***
Pu…

Study week ES

- bismillah -
Study week ini ialah yang paling mencabar.  Mencabar fizikal dan iman.  Allahuakbar. 
Sabar dan kuatkan kefahaman.  Bertaqwa dan bersyukur kita ialah kita,  Walaupun orang lain tak mampu nak buat apa yang kita nak.  Heh. Lupa, semua orang lain2.  In the end, kena selalu semat pada hati, Allah maha adil. 
Kejayaan dalam kesusahan adalah lebih manis.  Kegagalan kerana bersusah tidak akan melemahkan. 
Buang rasa superior "aku mampu, kau tak mampu".  Itu bukan urusan kita kalau orang lain tak nak hidup macam hidup kita.  Kita pun tak nak kehidupan kita mcam hidup orang lain juga kan? 😂😂😂😂😂

W.S.K.L

- bismillah -
Been to the most beautiful place i've ever known. Alhamdulillah.  But, i dont bring any camera nor phone there. Tertinggal di dewan. Tanda bahawa dunia ni bukan utk kekal, stay dalam memori then vanish. 
Di situ ada bukit2, ada tanah lapang. Bukit batu, bukan bukit hutan rimba. Sekarang hampir musim sejuk, jadi angin pun kuat. Pokok fir banyak sangat. Daun2 dia halus tapi meneduhkan.  Matahari hari tu tak terik. Tapi cukup untuk beri haba dan cahaya. 
Ada satu batu besar, dan siapa yang bercakap akan berdiri di atas tu. Dan yang lain dengar sambil dongak, duduk ramai2 di bawah. 
Time tengah hari, saya take part masak.  Kami ada arang, lighter, periuk, air, maggi dan telur. Outdoor activity namapun. Takkan nak masak kari. :).  Mula2 cari batu besar buat tungku, lepas tu ramai2 pergi cari kayu api. Ambik daun pokok fir, lagi mudah terbakar. Masa tu dah xfikir atas tanah ada soil bacteria dan macam2. Hehe. Main cekau je tarik daun2 kering dengan ranting kayu. 
Bila air dah panas…

doa tahajud

- bismillah -

“O Allah! All praise belongs to You;  You are the Custodian of the Heavens and Earth and all that is therein. And all praise belongs to You;  You are the lighter of the Heavens and the Earth and all that is therein. And all praise belongs to You;  You are the Sovereign of the Heavens and the Earth and all that is therein. And all praise belongs to You; 
You are the Truth; Your Promise is the truth; meeting Your (in the Hereafter) is true;  Your Speech is true; Jannah is true; the Fire is true;  the Prophets are true; Muhammad (sallallahu alaihi wa-sallam) is true; and the Hour (of Doom) is true. 
O Allah! I submit myself to You, believe in You, rely on You, turn to You, fight for You, and invoke You.  So forgive what I have done in the past or will do in the future, what I hide or declare, and what you know better than me (of what I did).  You are the One, Who brings (some people) forward, and moves back (the others).  There is no (true) god except You, and there is no (god) than …

sejuk mata berserta taqwa, mana ada asing2

- bismillah -
"Ya Tuhan kami, kurniakan kepada kami pasangan dan zuriat-zuriat sebagai penyejuk mata...." dan manusia lupa sambungan doa ini. 
Tak ada taqwa, takut pada Allah, mudah saja setiap tindakannya mengecewakan, menyakitkan, membebankan.Padahal hadirnya pasangan dan anak2 adalah sebagai wasilah (perantara) kerehatan, kegembiraan, pengharapan, kesembuhan. 
"...dan jadikan kami sebagai pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa." Ini sambungan doa penuhnya. Bukan saja minta Allah bina rasa takut dan taat pada Allah, tapi doa minta kita dijadikan sebagai pemimpin bagi orang yang taat dan takut pada Allah. MasyaAllah, bukan kah lapang hidup dalam masyarakat yang begitu? Keluarga yang buat apa Allah suruh, tinggal apa Allah larang. 
Apabila sudah memperoleh jalan halal, bukan tanda perlu berehat dari bisikan syaitan yang sentiasa memperindah segala yang bukan halal dan tidak berpahala.
- feeling geram

Sambung belajar (?)

- bismillah -Berpijak di bumi nyata.
Bagaimana agaknya nanti mahu meneruskan master/phd? Kalau sekarang peringkat ijazah pun rasa nak habis cepat. Agaknya, i have to build a plan on how to proceed with postgraduate studies, ambil kira perspektif berkerja dan berkeluarga (i have planned one, but as bujangss.)Some of my friends are getting married anyway. They keep giving hints, and even if some of them try to hide but :/ all their photos and status updates on facebook speak their minds alike; marriage.
Dont start. Cut it out. (The pic attached is my university building. it was the arts of a japanese architecture company, full of fountains and green parks in every square between buildings blocks. What shown here is only the posterior windows :p)I envy those who managed to further their studies very well. 
In terms that they can study what they want to, without worries about not getting jobs afterwards, ignoring the community's perception, as long as they enjoy what they are learni…
- bismillah -

hidup ni kena bijak, berani dan tahu pergantungan pada Allah tu paling kukuh.

janganlah cakap diorang penting diri, just that, have to move alone.

:) never alone, Allah akan hantar peneman yang menenangkan hati.
***teringat di klia, jumpa keluarga kak hani. masyaAllah, unexpected gift Allah izin to be with them sambil tunggu boarding :')

insyaAllah kullu kheir.

tawakal. percaya, takkan jadi yang baik melainkan semuanya Allah dah tetapkan, dan takkan jadi yang buruk melainkan itu Allah dah tetapkan. Allah sebaik2 pelindung.

off to dxb in 2 months time insyaAllah :)
moga Allah mudahkan. moga Allah izin yang terbaik.

jadual harian, sibuk, toleransi

- bismillah -

Ahad, Selasa, Khamis
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
7.00 pm - 8.00 pm : kelas private (bahasa arab)

Isnin
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
5.00 pm - 6.30 pm : kelas quran
Rabu 10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
6.00 pm - 7.30 pm : kelas quran
Jumaat (cuti) 10.00 am - 11.30 am : kelas quran 2.30 pm - 4.00 pm : slot pintar (usrah persatuan) -sekali sekala 3.00 pm - 4.45pm : sekolah fiqh perubatan -sekali sekala
Sabtu (cuti) private study time
Waktu solat sekarang (average) 6.00pm - maghrib 7.15pm - isya' *** ini jadual tetap saya hari-hari. hari-hari keluar rumah. moga bukan pembuka fitnah (ujian). jadi, bila ada pihak nak tambah aktiviti hidup saya, banyaklah songeh akan saya bagi.
usrah, kelas akademik, meetings, nadwah dan lain-lain macam lagi aktiviti ilmiah, kalau tak tanya saya, memang ak…

Pei pan

Dia sudah pergi. 
Pak Said sangat mempercayai Hisham. Dia antara orang kepercayaan semua. Malah dia tahu selok-belok syarikat yang dibangunkan oleh Pak Said ini. 
Malangnya, seperti mana syarikat-syarikat lain, tiba satu masa yang amat menggentingkan. Syarikat itu menghadapi masalah ekonomi yang sangat besar sehingga terpaksa menghentikan operasinya.  Berat Pak Said untuk memberitahu pekerja-pekerjanya bahawa mereka sudah tiada kerja!
Setelah disiasat, rupa-rupanya masalah ekonomi yang terjadi itu berpunca dari pekerja syarikat itu sendiri, sesuatu perkara yang sangatlah tidak dijangka. Lazimnya, sesebuah syarikat menghadapi masalah ekonomi hasil kesan turun naik pasaran, tapi perkara ini berpunca dari pihak dalaman yang tidak cekap mengendalikan tugas mereka. 
Tidak, bukanlah orang-orang kepercayaan yang berlaku khianat! 
Pak Said tidak menutup sepenuhnya operasi syarikatnya. Walaupun tidak menggaji pekerja, dia masih menjalankan perusahaannya itu. Baginya, syarikat hanya tempat, sedangkan…

Cakap depan.

Situasi 1."Kau tak study ke?"
"Eh, aku study lah! Suka hati cakap aku tak study."
"Tak lah, aku nampak kau banyak pergi lawan syarahan je."
"Aku sambil syarahan, aku study jugak tau. Memanglah aku banyak ambil tahu hal lain tapi aku tak tinggal study lahh."
Sekarang lihat situasi 2.  "Kau tak ambil tahu hal negara."
"Eh, mana ada! Aku baca juga lah hal negara. Sedap je tuduh aku tak ambil tahu hal negara."
"Eh bukan tuduh. Sebab aku tengok kau asyik study je."
"Ye lah. Aku study tu, study jugak. Tapi tidaklah sampai aku tak ambil tahu dunia luar langsung."
Sama tak situasi ini?
Apa perasaan bila orang cakap kita ni budak yang tak study? "Eh kau ni tak study ke?"  Mesti kita marahkan.  Sebab orang tak study ni susahla sikit dia nak berjaya. So seolah2 orang yang tanya tu nak cakap kita ni dalam lembah ke-tidak-berjayaan.
Dan, fikir lah jugak.  Apa perasaan orang bila kita cakap pada dia, "Eh kau tak ambil …

False attachment

- bismillah -
Pergantungan yang salah.  Ruang menabur komitmen yang sia2.
Dah banyak kali kita harapkan pegar, pegar makan padi.  Harapkan kerja menjadi, tak jadi-jadi. 
"Aku dah beri sepenuh usaha dan komitmen dah untuk projek ni! Tapi kenapa akhirnya apa yang aku harapkan tak jadi...?"
Atau boleh diterjemahkan, "Aku dah labur duit banyak untuk buat majlis ni, kenapa tak ada orang datang...?"
Atau, "Dulu masa di dunia aku bersungguh-sungguh perjuangkan isu ini, ramai menyokong aku, tapi kenapa sekarang aku didakwa pula di mahkamah akhirat?" (Ini hanya rekaan, only Allah knows how exactly the akhirat is)
Kenapa apa yang kita buat sungguh2, yang kita tumpu perhatian sepenuhnya,, tiba-tiba di pengakhirannya sikit pun tidak memberikan apa2 manfaat pada kita?
Kerana apa yang dibuat tu salah dari awal. 
Senang cerita, si A beri komitmen untuk tunangnya si B, tapi tup tup salah seorang dari mereka kahwin dengan orang lain. Zzzz. 
Memanglah ini cerita tak ada jodoh, habis tu s…

Adik

- bismillah -
Bangkok - Cairo (it was actually Kul-Amm, just a matter of transit flight)
This is the chosen journey. InsyaAllah. 
Somehow in my third year, Allah sent me an adik to live along.  Not biological one, but she is a new junior.  Taking same course, under sponsorship, she's nothing much different than what i was like three years ago.  We got something good and nice from school and come to jordan to claim the 'reward'.  What i want to say is that, we all got expectations and 'something we want to receive' by being here in the foreign country. 
Seeing her preparing for classes, waking up, getting ready, mingling with seniors etc etc, all those remind me of something. 
That i should come to an extent where i had to have achieved what i wanted and expected much in the first place since the first year i came. 
What did i really get after all these three years long? I started to count the golden days of being among the first-year students. It was ok i guess, alhamdulillah.…
- bismillah -
Seronok tengok kawan yang develop passion mereka. 
Yang minat menulis, dah melangkah maju hasilkan buku. Yang minat videography, dah naik setapak arahkan filem. 
Dari zaman sekolah saya suka jadi jack of all trade. Semua benda nak buat, sukan, pertandingan, kuiz, kem, tapi jack ni selalunya... master of none. Sobs. 
Dari image editing sampai reading key notes, saya ambil tahu. Tapi nak suruh main lagu ke buat poster gempak2 ke... sentiasa ada orang lain yang lebih bagus. 
Nampak sangat buat untuk suka2. Puaskan curiosity. 
And truthfully i dont even know what and where the limelight is. Maybe in every field? Meh meh. :3
I used to write good articles, tapi sejak sifu2 saya dah hilang di pandangan mata, jadi tulisan saya pun tak polished betul2. Mostly mengarut macam ni ha. 
Who are my sifu-s? Cikgu bm saya, seorang kakak blogger di mesir dan seorang blogger dari kelantan.  Cikgu dah terpisah sejak saya keluar sekolah, Kakak tu saya follow dari form 4, inspired untuk pergi mesir, tapi…

Hadiah hari tasyrik

- bismillah -
Alhamdulillah. Bumi irbid sudah ditimpa hujan. Bahkan bumi malaysia juga hujan pada hari akhir tasyrik, jumaat. 
Kata sheikh uqlah, hujan ini rahmat apabila turunnya tidak memudaratkan kita (tak banjir).  Dia anggap, hujan juga antara petanda Allah terima haji pada tahun itu atau tidak. 
Pernah beliau ceritakan, pada satu tahun, pada hari arafah 9 zulhijjah, suhu sekitar 40 darjah celcius (sangat panas). Tapi Allah maha kuasa, hujan turun mencurah ketika maghrib menjelang.  Jadi di menganggap (berlapang hati) Allah menerima haji2 yang dikerjakan umat islam pada tahun itu. 
Namun ada pada satu tahun lain, hujan turun mencurah juga, namun melibatkan banyak kematian kerana banjir. Dan sheikh kata, aku tak rasa itu rahmat.  Wallahua3lam (Allah paling tahu)
Dan hadiah semalam :),,,, Hari jumaat, di penghujung siangnya, hari akhir tasyrik, hujan pun turun. MasyaAllah :)
Waktu doa yang sangat makbul. Allah.  
Terlalu banyak chance dan peluang Allah bagi, tapi kita selalu terleka. 
Ramadan s…

kalau tulis italic tu sengetlah ~

- bismillah -

Sabarlah dengan apa yang Allah kurniakan dan izinkan.  Bukan sekadar bersabar ketika sesuatu nikmat ditarik, bahkan manifestasi bersyukur ketika beroleh sesuatu ialah bersabar, iaitu tidak terlalu mengikut perasaan.
Jujurnya, ada kuntuman sakura berbunga pula dalam diri ini tatkala musim dingin hampir menjelma di Irbid.
Sewaktu dalam perjalanan pulang dari Mu’tah, padang pasir banyak mengajarku, kenapa aku berada di situ. Buatkan aku terfikir, kenapa perjalanan hidupku dijemput ke situ. Supaya aku sedar, Allah punya racangan yang terbaik.
Bukan untuk aku senyum sendiri, bukan untuk aku mengimpikan angan-angan seindah pelangi, tetapi, supaya aku makin tinggi harapan pada Allah dan makin bertambah takutku akan kekuasaan-Nya. Ya, Allah boleh buat apa sahaja.
Atas segala keizinan-Nya, segalanya berlaku.
Jujurnya, aku mahu Allah sentiasa melindungiku daripada godaan syaitan.
Moga aku tidak memandang indah perkara fasik.
Allahu. berserah diri pada-Mu untuk segala ketentuan takdir yang …

terlalu

- bismillah -

alhamdulillah. masih bernafas.
salam 10 awal zulhijjah, satu tempoh masa yang sangat Allah cintai utk kita lakukan perkara kebaikan.

bak kata sheikhah arab dalam kelas sahabat saya, seperti apa yang diupload di statusnya, "hari ini sheikhah berulang kali bertanya, berapa antara kami yang akan khatam quran dalam tempoh 10 hari ini..."

ya, buat baik, selalu kita ingat bulan ramadan saja. ketahuilah, ini seakan 'peluang kedua'.

peluang utk buat baik. extra.
peluang untuk ganjaran banyak dari Allah.

zikir, sebut alhamdulillah, Allahu akbar, selawat, sedekah, berdoa, minta syurga, minta kejayaan dan kebaikan, senyum, dan banyakkkk lagi kita boleh buat dan ambil kesempatan.
yang duduk dengan keluarga, tambah bakti pada keluarga.
yang duduk dikelilingi kawan2, tambah bakti pada kawan2.
yang duduk sorang? pergilah penuhi fitrah diri, tambah ilmu, tambah amal, tambah pahala.

itu cerita positif hidup ini. :)

tenggelamkan kisah2 negatif.
bukan memadam, tapi cukup…

Hari pertama

- bismillah -Hari pertama. Alhamdulillah Allah izin masuk kelas. Gembira, teruja, excited. Alhamdulillah. Work hard and remain humble. :-)Gembira bila orang kawan dengan kita bukan sebab bilangan A+ masa spm. Hehe. Tadi diorang cakap2 pasal spm. Mostly yang straight a+ adalah yang maintain jadi scorer sekarang. Juga yang almost straight a+. Diorang start mention siapa yang 10a+ tak cukup 11a+ pun scorer jugak. Hurmmm. To cut short, cakap2 tu terputus bila saya cakap, "alaa, spm dah 3 tahun lepas dah..."
Hehe. Habis perbualan. Hurm. Belajar keluar dari comfort zone! :-)Cipta comfort zone baru. Lagi satu, cakap2 itu buatkan saya terfikir, "where have i been this long before?" Ke mana saya menghilang xmasuk dalam list of top scorers..
Tp segala markah dan usaha yang Allah izin selama ni yang saya dapat adalah lebih manis dari dapat fullmark insyaAllah :-)Jom jadi scorer yang Allah redha. Kalau bukan sekarang, Allah akan bagi nanti atau dlm bentuk yang lebih baik. Insy…

ibrah.. cerita pendek minyak ikan :)

- bismillah -

alhamdulillah. hari ni rabu :)
jumaat akan berangkat pulang ke jordan insyaAllah. so, memandangkan dah nak balik, tadi pergilah cari barang keperluan.

memandangkan jarang jumpa ikan fresh, hanya selalu jumpa fillet atau tuna atau sardin je, saya pun rasa macam tak cukup zat. hehehe.
(bersyukurlah malaysia ni kelilingnya laut!)

belajar hari tu dalam kelas, ikan membekalkan omega-3, sejenis lemak penting yang membantu perkembangan otak. hehe. kalau lama sangat tak makan ikan, tak ke makin slow nanti by the end of medicine course :3 (6 tahun)
apa tujuan belajar kalau tak nak amalkan??

pembantu kedai1 : ya, nak cari apa?
saya : saya nak minyak ikan.
PK1 : PK2, kak ni nak minyak ikan.
saya : :3 dia panggil 'kak'...oh my sensitip lahh.

ok itu bukan ceritanya.

begini...

kak kedai tu hulur twin pack minyak ikan, 120 biji.
ada tulis di kotak "omega-3 plus vitamin E".
dalam hati, ohh omega-3 namanya...lupa pulak belajar dalam community medicine summer sem hari tu…

Duit yang tak banyak mana

-bismillah-'Kaya sangat ke kita?'Saya terbaca satu post di blog lain dengan tajuk tu. Contentnya mudah, tapi berjaya buatkan saya muhasabah dengan apa yang saya buat sebelum ni. Pasal belanja kewangan. 'Anak muda memegang duit sendiri'Saya akui, pertama kali ada pendapatan sendiri memang mengujakan. Banyak pula tu. Hidup jauh daripada penasihat kewangan (ibu ayah), hidup sendiri tanpa perlu fikir tanggungan, memanglah akan mudah terbabas dalam menguruskan duit sendiri. Saya pernah terbaca pasal statistik golongan muflis di malaysia ialah golongan muda, dan ramainya ialah yang berpendapatan (bekerja). Saya tak ingat dapat mana fakta ni, tapi kebanyakannya adalah berpunca dari hutang kad kredit. Sayangnya, pengurusan kewangan tak betul. Baru bekerja, baru ada pendapatan, kita rasa nak miliki semua benda, nak beli semua benda. Alasan kita, nak ganti benda yang lama, nak bagi ada spare, bukan nak membazir pun...
Betul, tapi kadang benda kita beli semua berguna! Tapi sayang…

is it ok?

- bismillah -

I have been wondering.

Is it ok to be with one who always make us feeling inferior?

I mean, the marriage.

Just as in any fairy tale, a pauper is paired with a princess. Or simply look at cinderella, a poor orphan who met with a royal prince.

But in our real life, depending on our environment and exposures, we dreamt of meeting a capable person, with big job, huge property and so on bla bla bla. Even some of us may want to be with a hafiz quran, solehah, and all other spiritual qualities.

So, is it ok to live on with those who make us feeling inferior or we must opt to be with those who are almost equal?

I would love to hear from those who happen to read this post. even in malay is okay.

***


jualan abaya jordan :D nawza's collection II

- bismillah -
kindly contact me thru fb (if you are already my friends) or simply visit the facebook album here :) thanks.
click gambar utk lebih besar.
Abaya 1

Hitam silver. Glitter top (kilat-kilat)
Fabrik material ringan
SAIZ 1 arab (ukur lilit bahagian pinggang 84cm)
so boleh jadi saiz S juga M*

RM 100 termasuk pos semenanjung
direct inbox kalau nak, semua ada serba satu saja ^^









alhamdulillah ^^
thank you for every support. :)
bismillahi tawakkaltu ala Allah.

***
****
******
*****
***

okkkayy. mesti ada kisah kan kenapa saya tiba2 menjual? :)

hurm. buat yang dah kenal saya, alhamdulillah sekarang saya belajar di jordan.
dengan izin Allah sudah habis tahun 2. sekarang cuti naik tahun. insyaAllah.

saya cadang nanti lepas kerja nak buka butik. so, belajar slow2 dulu dari bawah.
tengok kebanyakan websites jual rm300++ untuk certain abayas, so saya mula dengan 100 dulu.
dan saya beli saiz saya, taste saya, jadi kalau tak habis jual boleh pakai sendiri ^^ ihiks. tp tempohnya bertahun l…