Skip to main content

Tinggalan lepas mati...

- bismillah -

Hari tu kawan2 interview pasal 'depression'.

Dengan ringan mulutnya saya jawab, 'kemurungan ialah bila tiba2 tak ada mood, cepat marah, sedih tak ada sebab.'

Entahlah. Kemurungan bukan benda yang baik. Tapi saya mudah sedih. Uh oh. Dan saya rasa ni bukan kemurungan, sebab ingat mati ialah perkara yang membijakkan.

Dah banyak kali saya jumpa blog atau profile fb yang tuannya sudah bertemu ilahi. Serta merta air mata akan menitik.

Bukan meratapi orang yang saya tak pernah kenal, tapi sedih dan takut bila tahu kematian tu akan datang pada diri sendiri juga.

Sekali Allah buka aib kita, tak ada apa yang boleh menghalang. Allahuakbar. Dan orang yang Allah pilih fb wall dia suci dan bersih, selamanya fb wall dia begitu. Indahnyaaa. Sampai kiamat. Dan doa orang yang menziarahi, menambah ketenangan di wall yang tiada penghuni itu.

Menjadi sebutan baik pada umat kemudian. Doa nabi ibrahim.

Allah. Takut pada hati yang tergelincir. Hari kita begini, esok bagaimana kalau terberubah dan waktu berubah tu lah mati?

Allah, tetapkanlah hati yang berbolak balik ini. Doa yang banyak dibaca oleh nabi Muhammad s.a.w

Allah. Ampunkan hamba2-Mu ini.

Matikan kami dalam keadaan paling diredhai-Mu. Sebagai syuhada yang diberkati.

Allahuakbar. Moga diberi keizinan dan kemampuan.

Comments

  1. Amiin, semoga menjaga kita semasa kiha hidup dan juga setelah kembali kepadaNya nanti.

    ReplyDelete
  2. Amiin. Doa2kan ! Moga husnul khatimah utk kita semua. Biiznillah

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …