Thursday, December 20, 2012

Tinggalan lepas mati...

- bismillah -

Hari tu kawan2 interview pasal 'depression'.

Dengan ringan mulutnya saya jawab, 'kemurungan ialah bila tiba2 tak ada mood, cepat marah, sedih tak ada sebab.'

Entahlah. Kemurungan bukan benda yang baik. Tapi saya mudah sedih. Uh oh. Dan saya rasa ni bukan kemurungan, sebab ingat mati ialah perkara yang membijakkan.

Dah banyak kali saya jumpa blog atau profile fb yang tuannya sudah bertemu ilahi. Serta merta air mata akan menitik.

Bukan meratapi orang yang saya tak pernah kenal, tapi sedih dan takut bila tahu kematian tu akan datang pada diri sendiri juga.

Sekali Allah buka aib kita, tak ada apa yang boleh menghalang. Allahuakbar. Dan orang yang Allah pilih fb wall dia suci dan bersih, selamanya fb wall dia begitu. Indahnyaaa. Sampai kiamat. Dan doa orang yang menziarahi, menambah ketenangan di wall yang tiada penghuni itu.

Menjadi sebutan baik pada umat kemudian. Doa nabi ibrahim.

Allah. Takut pada hati yang tergelincir. Hari kita begini, esok bagaimana kalau terberubah dan waktu berubah tu lah mati?

Allah, tetapkanlah hati yang berbolak balik ini. Doa yang banyak dibaca oleh nabi Muhammad s.a.w

Allah. Ampunkan hamba2-Mu ini.

Matikan kami dalam keadaan paling diredhai-Mu. Sebagai syuhada yang diberkati.

Allahuakbar. Moga diberi keizinan dan kemampuan.

2 comments:

  1. Amiin, semoga menjaga kita semasa kiha hidup dan juga setelah kembali kepadaNya nanti.

    ReplyDelete
  2. Amiin. Doa2kan ! Moga husnul khatimah utk kita semua. Biiznillah

    ReplyDelete

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...