Saturday, December 8, 2012

Malu. Kulit. Public.

-bismillah-

Hayaa'. Malu. Kulit.
Akhlak islam; Malu.
bismillah, lagi.
saya bukanlah orang yang paling layak untuk cakap pasal ni.
biarlah saya tulis sekadar apa yang berlegar di sekitar situasi saya, sebab saya tak mampu nak generalisekan (jadikan umum).

malu ni, macam kulit kita.
macam fungsi kulit, dialah pelindung kita.
kita tak mudah luka, halang jangkitan.
kulit juga membolehkan kita ada bentuk tangan yang sempurna.
tak nampak tulang.
secara ringkasnya, kulit lah yang membaluti isi-isi kita
(medic students read : collagenous fibrous fibre of skeletal muscles.)

Persekitaran

tak kira musim, baik musim sejuk,
musim panas,
kulit akan cepat kering.

bila kulit kering,
akan mudah terhakis.
guna sabun sikit, dah ada luka-luka kecil.
kadang, tanpa sedar, ada tompokan darah.
lebih2 lagi bibir.

Penjagaan 

kulit perlukan nourishments. (penjagaan rapi dari segi nutrients)
letak lotion lepas ambil wuduk.
tutup dan hadang dari panas mentari dan angin yang sejuk,
semua tu dibuat supaya kelembapan kulit terjaga.
kulit sihat, bermula dari luar dan dalam.
kena banyak minum air dan makan buah,
kulit juga dapat khasiat. :)

macam tu jugalah malu.
malu perlu dijaga.
hari ni ada kulit sihat, belum tentu minggu depan macam mana.
hari ni malu, kalau tak ada penjagaan, boleh jadi dua saat lepas tu malu tu hilang diresap ke udara.

dalam apa2 situasi, malu yang ada pada kita akan cepat hilang.
ada saja perkara yang akan menghakis.
awal kenal, malu.
tapi kenapa bila dah biasa dengan sesuatu perkara, malu tu seakan tak pernah muncul pula.

sekali kulit kering,
dia akan berkedut.
kemerahan.
lama-lama akan mengelupas.
lama2 lagi akan sangat dalam kedutan.
menyedihkan mata memandang.

Perubahan Waktu

secara fitrahnya, tanpa kita sedar,
kulit kita makin tua.
makin berkedut dengan sendiri.
lama-lama akan hilang keanjalan (elasticity).

begitu jugalah malu.
dia akan hilang juga kalau kita tak jaga.
'eh dulu aku segan (malu) nak gelak kuat, kenapa sekarang boleh rasa relax nih?'
'eh kenapa sekaran tak rasa berat kalau nak lalu depan orang lain jantina macam dulu?'
siap dulu kalau ada orang lalu dekat boleh bising2 lagi dalam hati, 'eh tak sensitif langsung'
dan banyak lagi eh eh eh.

kulit kita sensitif.
malu itu sendiri sensitif.

sensitif,
tahu common sense.
tempat orang tak bising, kita jangan buat bising.
jalan di tempat awam, ada banyak mata memerhati, ada banyak fikiran orang pada kita, kenapa masih nak buat hal sendiri dan biarkan hati tak rasa sensitif?
mana tahu ada mata yang sedang memerhati itu menilai apa yang haram utk dinilai*?
tutuplah penilaian haram dengan malu
lalu cepat2 dan diam.
jangan bergelak. tak perlu untuk bersantai2.
*(melihat wanita lalu lalang sambil memberi skala cantik / skala solehah / skala apa2 saja yang terlintas di hati berpenyakit --.)

waktu yang makin bergerak,
malu makin menebal dengan sendirinya kah?
apabila waktu bertambah, bukankah malu akan makin menipis?
hanya utk malu yang tidak di-top up.
merasa cukup dengan malu yang ada, sehingga merasa tidak perlukan apa2 lagi tambahan untuk mendalami erti malu
akibatnya, diri hanya akan sedar apabila malu itu sudah hilang dengan sendiri

penjagaan kulit perlu lah makin diambil berat apabila semakin bertambah usia.
penjagaan malu, tak boleh diabaikan kerana semakin bertambah waktu, semakin bertambah cerita kehidupan.

cakap pasal usia,
selamat menjejak usia 20 dalam masa kurang sebulan lagi :)
moga Allah izin segala yang terbaik.

tulisan ini untuk diri sendiri.
saya sedar saya lupa nak top up malu.
saya sedar situasi sekeliling makin menghakis malu dari saya.
saya sedar saya pernah ada barrier malu. dan sekarang saya tak nampak barrier tu.
sedih.

masih belum terlambat untuk buat rawatan kulit.
masih terbuka peluang untuk merawat malu.

***
Bercakap di hadapan umum dan malu.


"Malu tak akan mendatangkan apa2 melainkan kebaikan." - Hadis.

kalau betul sayang Nabi, carilah situasi yang membenarkan apa yang Nabi cakap, biarpun manusia lain bangkang. believe that he wont tell lies.

pandangan saya,
bercakap di hadapan, beri hujah, beri ucapan, itu ialah tindakan professional.
orang yang tidak professional akan merasakan bercakap di depan itu umpama sedang terjun dari tempat tinggi.
gayat. cuak. takut.

bercakap di hadapan perlukan malu. 
kalau tak malu, entah apa isi percakapan kita.
bebas mengarut asalkan bercakap.
kalau tak malu, percakapan akan menyentuh isu lucah. isu yang tak patut dibincangkan.

malu, dan bercakap di hadapan, maknanya, kita sentiasa ingatkkan diri bahawa audience sedang menantikan isi ucapan. Allah sedang mendengar. malaikat sedang mencatat.
malu kan kalau salah cakap, kalau tak buat preparation, kalau audience tak layan,
malu sebab Allah ada, malaikat catat, audience record...
kalau tiada malu, pergi buat pengucapan awam, anda tak akan kisah dengan isi percakapan anda.

jadi, siapa kata orang bercakap di hadapan tu tidak perlukan malu?

bezakan?
 tuntutan ISLAM akan menjaga diri kita dunia akhirat.
masukkan tuntutan agama dalam tututan aktiviti seharian.
nak jadi orang aktif, masukkan elemen islam.

"saya aktif dan saya islam"
* boleh diterjemahkan, aktif dan pada masa sama tidak condemn dan tak tinggal nilai islam

CONTOH:
saya aktif sukan, saya tak pakai pakaian sukan yang buka aurat.
saya aktif berpersatuan, saya tak abaikan baca quran.
saya aktif bersosial, kenduri, saya tak masukkan lagha.

dan banyak lagi contoh.

***
harapan saya, saya mahu jadi yang menjaga dan terjaga.
inbox saya bebas untuk dibaca oleh sesiapa, kerana itu semua tiada apa-apa yang perlu saya takutkan.
Allah tahu apa saya buat. Allah tahu.

jadi, dulu saya pernah cakap pada sahabat2 saya yang lain jantina,
untuk pm,
"apa apa yang public, eloklah wall post saja."

macam orang yang tak malu pula, di wall post banyak post dari orang lain jantina,
tapi saya LEBIH MALU kalau inbox saya penuh dengan bilangan ajnabi.
dan bila wall post, malu tu sendiri akan wujud dari dua belah pihak.
'orang nampak, malu nak tanya apa2 yang tak ada kaitan.'

easy.

melainkan perkara yang tak perlu umum tahu, soal kerja biro, itu saya terima untuk inbox.
perkara yang perlu masyarakat umum tahu, saya lebih suka masyarakat umum tahu.
walaupun mereka housemates saya, at least bukan saya sorang, supaya ada wujud malu saya dengan mereka.

pelik kan saya? hehh.

juga pasal phone call.
orang pandang pelik kalau saya sebut nama pemanggil,
again, nampak macam eh farhana tak malunya sebut kuat2 dia cakap dengan ajnabi.

-..-
tak adalah cakap kuat2 nama orang tu,
hanya mention supaya kawan sekeliling saya tahu saya sedang berurusan dengan lain jantina.
supaya wujud rasa malu saya dengan mereka yang mendengar.
supaya pergaulan saya tak terlajak menjadi seperti bercakap dengan kawan rapat pula.

'eh, diorang tahu. mana boleh cakap mengarut2.'

untuk permulaan. saya sedang membaiki malu yang retak.

alangkah indah oang yang, dua perkataan ni sudah cukup untuk BINA TEMBOK MALU yang teguh dalam diri dia;
'eh, Allah tahu.'
  
Malu itu cabang iman. Tunjang iman yang subur yang akan bersambung ke dahan malu.

***
sekali kamu mula, kamu akan ulanginya.
dont start. selamat menjaga diri farhana. azam 20 :P hehe

4 comments:

  1. terima kasih atas remindernya =)malunya... Allah~

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. boleh jadi peringatan untuk diri ini. Thanks :) Malu itu cantik dan indah

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah. doa2kan yang menulis ni juga :')

    ReplyDelete

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...