Skip to main content

hope and life. II

-bismillah-

part 2.

saya menangis tadi lepas pulang semula ke tempat dari meja kak wan maslukma.
buat yang tahu apa urusan itu, tahu.

***
senyum pada ayuni di sebelah.
dia bertanya, "lepas x?"

"alhamdulillah" sambil senyum.

saya teruskan kerja saya. tak lama. saya terhenti. suara sudah tak mampu keluar dengan sempurna.

air mata yang tak dapat dihalang.

kalau sampai sesak hidung tu, tangisan saya bukan biasa-biasa.

ayuni di sebelah perasan. dia hentikan bacaan.

saya masih mengesat air mata yang tak nak berhenti.

"buat tak nampak saja."

"macam mana nak buat tak nampak kalau dengar (bunyi hidung sumbat).."

hehh.

***
segala puji dan syukur pada Allah yang mengizinkan aku naik ke satu lagi anak tangga dalam perjalanan ini.
doaku moga Allah berkati.

teringat semasa mula-mula ditemu duga untuk pekerjaan ini,
"kenapa?"

"kerana saya nak dekat."

"tapi boleh pilih cara lain untuk dekat."

"saya percaya kesusahan dan pendakian itu yang mendekatkan. saya takut hidup yang terlalu lancar akan buatkan saya menjauh."

dan kali ini saya dihentam dengan kata2 sendiri.

tersenyum sendiri. ya Allah, sebagaimana aku tekad pada masa mula2 tu, aku mahu tekad yang sentiasa lebih baik.
aku mohon tiada penyesalan dalam hidup.

the key is SABAR.

***
menangis bukan hanya ketika sedih.
langit hujan tak bermakna kerana bumi sedang panas.
musim sejuk pun ada hujan :)

the breakdown is for the ultimate bounce back!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …