Saturday, November 17, 2012

Efbi (fb) dan dakwah ringkas

-bismillah-

Dakwah.

Setiap antara kita ada tanggungjawab dakwah. (: sampaikan apa yang baik.

Dan haruslah dalam usaha menyampaikan itu, ada ilmu dan kefahaman.
Kena tahu benda apa yang disebarkan, dan kena tahu sebab apa perlu orang lain lakukan.

Kadang saya terfikir, 'eh, benda simple macam tu pun nak bagitau orang?'

Contohnya, saya lah tu, 'hari ni sangat lapang. Alhamdulillah. Kalau Allah tak izin maka tak akan jadi kenangan hari ni.'
- status fb -

Eh status macam tak perlu saja ditulis.

But then, saya percaya, dalam situasi saya, tulisan begitu lebih besar kesannya dari saya menulis 'kita haruslah bersyukur dengan apa yang dilalui. Haruslah kaitkan kehidupan dengan apa yang Allah bagi.

Ingatkan orang pada Allah, moga kesannya kita tak mudah lupa Allah.
Oh Allahuakbar.

Saya ada seribu mad'u di fb.
Semuanya pelbagai latar belakang. Sekolah rendah, sekolah menengah agama, kawan2 program / kem / kursus / pertandingan, PLKN, kolej persediaan, universiti, adik beradik saudara mara, juniors dan seniors. Cikgu ustazah.
Saya mad'u mereka dan mereka juga dipertanggungjawabkan atas saya sekadar saya mampu.

Yang saya takut andai ada yang akan datang pada hari kiamat kalau saya tak kongsikan ilmu dan amalan yang saya tahu. 'Farhana apa kau ni kau tahu tapi tak pernah bagitahu aku. Tak bersungguh2 ingatkan aku.'
=____= Sobs. Saya sebenarnya takut dan resah tak tahu nak cakap apa bila tengok ada yang terlupa pakai stokin. Dan lain2 yang seangkatan.

Moga Allah ingatkan saya apa yang saya lupa.
Moga Allah ajarkan saya apa yang saya tak tahu.
Moga Allah ampuni dan baiki kesalahan saya.
Moga apa yang Allah izin saya tahu dan Allah izin saya faham, moga segalanya itu Allah izin saya istiqamah.

Kita, umat, satu komuniti, tak akan kuat tanpa bantuan dari Allah.
Allah jugalah sebaik2 tempat mengadu dan menolong.
Moga Allah jaga saya selalu.

Jangan lupa doakan untuk gaza. Bukan sekadar pesan, dah disertakan doa sekali. Tinggal untuk dibaca :)

Oklah,
Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...