Friday, November 2, 2012

catatan hidup

-bismillah-

kenangan catatan harian. :)

***
Dari jauh nampak ada orang lintas jalan.
"Assalamualaikum. Kak, rumah kat mana?"
"Tu depan tu." Alamak hari ni kena pada diri pulak jawapan tipikal dari akhawat irbid.
"Jom kami murakibkan..."

Yet not really a typical day. (:

"You are the doctor or the patient?" A starting joke from a cheerful receptionist to decrease my nervous breakdown of going markaz sihhi alone.

Met a future pharmacist while waiting. She's kind and we chat a lot until the doctor called my name - repeatedly. --.

Met a naughty boy with his friend on my way back - walking, no taxi. End up safe and sound walking triumphly (alhamdulillahhh) behind 3 big arabs musketeers :D
(3 syabab walking tough and steady and i just follow close behind).
With kids, dont fight but opt to flee.

Met a makcik (hajja).
Well respected by kids around. Felt safe walking by her side. Two small kids stopped playing with the ball when she passed the way - with me following too close behind her hehe.
We talked a bit. She asked about zakat and i said we the Malays pays for the malaysian asnaf. She was shocked to know i have a total of 6 years in here insyaAllah. May Allah grants her doa for me.

Lastly, met the juniors. Alhamdulillah.
"Oh Allah grant me the best Accompany on my way back home," and that was how the first sentence of this piece of writing started...

***
bangunan yang tinggi tu, hospital universiti king Abdullah. bangunan rendah m4 tu, kelas kuliah universiti. tingkat paling atas ialah level 0. makin ke bawah tingkat negatif. hehe. 

Saya teringin nak masuk tengok ward hospital KAUH. 

Tapi saya tak nak lah jadi pesakit. nikmat sihat tu nikmat yang tak boleh dipandang sebelah mata.
Allah plan, sahabat saya lalui pembedahan pada hari lahir dia di hospital.
Allahuakbar. Alhamdulillah operation succeed, dan mission saya nak masuk melawat hospital pun Allah izin succeed. :DD

***
ni ahli usrah saya :D too special to be exposed :P haha *nanti ada org tanya why why why. subjective.

saya nak jadi ahli usrah yang terbaik.
dan sekarang saya faham sebab apa Allah hantar 2 naqibah dalam kumpulan usrah saya. 
sebab banyak tugas yang saya tak terbuat di-cover oleh sahabat seperjuangan.
Allah, ikatkan hati-hati kami hingga ke Jannah, jangan biarkan ukhwah kami dicemari bisikan syaitan.

***
"posttraumatic injury"

pernah dengar ?
post- lepas
trauma - luka, cedera. bukan fobia macam yang orang melayu maksudkan. 'eh, aku trauma lah nak naik motor lepas excident.' salah faham tu kalau anda pergi wad kecemasan. 'trauma' yang dimaksudkan di wad kecemasan ialah kecederaan yang menyakitkan, luka ke, terhantuk ke dan lain-lain.
injury - kecederaan

hurm. saya pernah tersadung kaki dan terjatuh. sorang diri. (sebab tu saya sayang irbid). ironic kan.

malam tu tak rasa apa2. esoknya rasa sakit ibu jari kaki kanan.
pergi check, x-ray, then lega sebelum makan ubat pun. pelik.

seminggu lepas tu, kaki kiri (upper part of metatarsal) bengkak. jalan sakit. lari lagilah sakit.
sampai sekarang tak boleh jalan laju2 macam selalu buat. 

dan petang ni akan melalui jalan yang sama lagi. :] ke dewan kindi.

jalan yang ingatkan saya, saya pernah satu masa dulu ada di atas tanah, bawah cahaya lampu. dua tangan melekap di tanah. sebelah lutut didirikan. jatuh macam orang get set nak lari. jatuh sebab tersepak besi pondok bas yang gelap terlindung cahaya lampu bawah bumbung. kiranya posisi saya bawah lampu yang cerah. you can never imagine it tho.

masa tu, saya fikir balik.
"farhana, salah ke tujuan kau datang ke majlis ini (malam tu)?
tajdid niat. tajdid niat. ni Allah nak tegur ni."

malam tu jadi photographer. hehh. alhamdulillah dslr selamat dalam bag belakang. -.-'

dongak atas dan ada tiang lampu sedang tengok saya balik. haha. sadistic oh!
-ni ambil dr google-

***
kenapa saya cakap banyak hari ni?

sebab irbid ada banyak cerita untuk dikongsikan. :)

doakan segala yang terbaik. :D


No comments:

Post a Comment

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...