Skip to main content

detik hati pada zarai3 - tak sedap hatilah tengok tuuuuu

-bismillah-

"Benda yang susah, once kita mudah-mudahkan, akan hilang sensitiviti. 
Pharma. Tolerance. Physiological dependence. Maksudnya, nak lagi. 
Kasarkan status ni? Sebelum kena pada diri sendiri. Mungkin."


""kenapa rasa (bukan perasaan -.-) tu muncul? buat ganggu fikiran saja."


menghargai setiap rasa yang terdetik, kerana tak tahu bila masa detik rasa itu akan dihilangkan


phenotype is changed with environment too, apart from the genotype. - genetics


cross tolerance is when you received a number of different types of drugs with similar mode of action or chemical structure, making the receptor to be
 indecisive for the drug of choice. - pharma

sungguh kerdil untuk berfatwa hati. moga Allah tunjuk jalan supaya mampu bezakan hak dan batil. takut diselimutkan dengan adat dan budaya hingga lupa dunia luar yang lebih luas.

berharap supaya rasa 'tak sedap' tu tidak dihilangkan.

kata sahabat, "penat kan fikir masalah umat..."
hehh doktor haruslah kena fikir penyelesaian masalah umat dia :D
"

***
exam pharmacology bakal menyusul.
nak study. nak study. nak study.
moga Allah buka peluang untuk study yang berkualiti untuk timbangan amal di akhirat dan natijah di dunia.

cuma nak tulis, salah ke bersembang dengan kawan lain jantina?
salah ke pakai baju muslimah moden?
salah ke baik dengan semua orang?
salah ke update twitter setiap 2 minit?
salah ke itu ini?
"apa pasal semua benda tak boleh? ramai orang buatlahh. pembimbing, naqib, naqibah, kawan, mentor, role model, ustaz, ustazah yang bimbing saya pun cakap okay. dia tak pertikai pun. dia diam saja. maknanya okay sajalah perbuatan saya kan?"

lalu,
ada orang cakap, kalau buat benda2 tu, tapi hati rasa tak sedap, rasa nak memberontak, 
"eh kenapa kau buat ni?" 
"eh kau buat ni ok ke?",
maka tak payah buat. ikut fatwa yang dikeluarkan oleh hati.

MASALAHNYA fatwa hati tu dari petunjuk Allah bagi ke dari bisikan syaitan??


menjadi yang mengikut arus atau ambil keputusan keluar terus dari takungan itu??
***
terima satu kiriman. saat tengah penat, fikir sama ada nak biarkan apa yang saya nampak dan tunggu... hingga lama2 diri ni pula buat perkara yang sama sebab pengaruh tu tersebar.

"very beautiful indeed. For my most beloved beautiful sister. Rindu awak (':

kita laungkan Allahu Akhbar Allah Maha Besar. 
Seiring sehaluan satu cita dan impian. 
Susah dan senang kita tempuhi BERSAMA.
Bertemu dan berpisah kerana ALLAH.

Jangan lupa untuk merangkul kawan-kawan yang sudah lesu dengan mehnah manusia,tribulasi ujian dan berbagai kesukaran. Yang tercungap mengintai dan mencari masa.

Hulurkan senyum meringan duka, hulurkan tangan membantu sekadar daya, hulurkan secebis nasihat penguat azam dan amal.

Kita yang bergerak di atas tiga paksi dakwah,tarbiyah dan politik pasti sangat hebat ujian dari Allah. Namun,sentiasa semat dan ingat,sesungguhnya Allah sentiasa bersama menemani perjalanan kita. Jangan pohon agar diberikan lagi waktu, minta diberkatkan waktu yang ada. (:

Tautan akidah yang mengikat kita makes my heart grow fonder missing you. 

"Dan tidaklah Allah akan mensia –siakan iman kamu (amalan kamu). Sesungguhnya Allah amat pengasih lagi penyayang terhadap manusia." – al Baqarah: 143

kul am wa nti bi alf kheyr"

T_T kalaulah anda tahu. takpa, Allah tahu. itu lebih utama.
***
"apa pasal semua benda tak boleh? ramai orang buatlahh. pembimbing, naqib, naqibah, kawan, mentor, role model, ustaz, ustazah yang bimbing saya pun cakap okay. dia tak pertikai pun. dia diam saja. maknanya okay sajalah perbuatan saya kan?"

"apa pasal semua benda tak boleh? ramai orang buatlahh. pembimbing, naqib, naqibah, kawan, mentor, role model, ustaz, ustazah yang bimbing saya pun cakap okay. dia tak pertikai pun. dia diam saja. maknanya okay sajalah perbuatan saya kan?"

"apa pasal semua benda tak boleh? ramai orang buatlahh. pembimbing, naqib, naqibah, kawan, mentor, role model, ustaz, ustazah yang bimbing saya pun cakap okay. dia tak pertikai pun. dia diam saja. maknanya okay sajalah perbuatan saya kan?"

***
moga Allah pelihara daripada menjadi tidak sensitif pada zaraai3 - الذرائع. 
moga Allah selamatkan dari ujian yang tak mampu tertanggung.
moga tiada libasul iblis(?) dalam setiap amal dan perbuatan.

***
maka akan ada yang diam, kerana takut dikatakan...
"jadi, orang yang menegur, orang yang berada di pihak betul ni, suci sangatlahhh kan?"

ahli kitab, mereka menyangka mereka suci dari dosa berbanding orang lain. sebab tu mereka tidak seperti muslim mukmin yang lain. walaupun sama akidah beriman pada Allah yang Esa.

iblis, dia mengatakan bahawa dia lebih baik dari makhluk bernama adam, kerana dia diciptakan dari api sedangkan adam dari tanah, maka dia dikeluarkan dari syurga. iblis juga taat pada Allah.

selamat bermujahadah dan pandanglah sekeliling. pandang juga pada hakikat diri yang masih kekontangan ilmu dan pengalaman.
jangan sampai tiada apa rasa di hati apabila melihat sesuatu yang bernama zarai3.

sekian. pesanan untuk diri. moga sentiasa diredhai.


Comments

  1. terime kasih untuk ayat ini

    "cross tolerance is when you received a number of different types of drugs with similar mode of action or chemical structure, making the receptor to be
    indecisive for the drug of choice. - pharma
    sungguh kerdil untuk berfatwa hati. moga Allah tunjuk jalan supaya mampu bezakan hak dan batil. takut diselimutkan dengan adat dan budaya hingga lupa dunia luar yang lebih luas."

    Allah , the relation is just too close !! everysecond of learning remind us of how great He is !! everything happen just out of our abilities masyaAllah

    ReplyDelete
  2. that is how the environment can actually influence our thoughts and actions :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …