Tuesday, September 25, 2012

ajakan baik, helah, hurmm

-bismillah-

assalamualaikum.

menulis dalam keadaan amanah besar belum dilaksanakan.
2 tajuk besar yang awal2 dalam buku pharmacology belum khatam dengan sempuna lagi. pharmacodynamics and pharmacokinetics.

naik bas tadi, ada adik junior tanya,
"kak, saya pergi majlis ilmu X ni semalam, tak apa ke?"

hairan. "kenapa tak boleh?" program baik tu, pergi sajalah. jangan lupa prioriti sudah.
"sebab asalnya nak pergi rumah sorang kawan ni, dia jemput. kemudian dia ajak pergi majlis ilmu ni dari rumah dia. kami semua tak rancang pun~"
nampak tak dot dot dot di situ?

rupanya bukan masalah pada majlis ilmu tu, tapi CARA (paksaan) tu yang tak berkenan di hati beliau...

saya tahu adik tu kecewa.
tindakan tu sangat mengecewakan.
dan ini bukan kali pertama kisah yang sama saya dengar, dari tahun lepas lagi, dari batchmates saya sendiri pun. kisah sama, plot sama, komentar sama...
saya yang dengar lagi kecewa.
sebab...
modus operandi yang sama, awalnya jemput ke tempat A lepas tu (kebetulan) ajak ke tempat B dari tempat A...

saya tak pandai dalam hal gerakan besar-besaran. malah saya suka guna istilah yang mudah untuk orang kebanyakan. amal jama'ie orang masyi2 selalu kata.

bagi pendapat peribadi saya yang tak seberapa dalam ilmu apatah lagi pengalaman,
nak buat baik, nak ajak dakwah sendiri-sendiri, nak ajak dakwah ramai-ramai, tak pernah salah.
jalan sentiasa terbuka.
Allah sentiasa menilai.
malaikat sentiasa mencatat.

cuma jangan guna helah boleh?

:)

saya percaya, cakap terus agenda yang akan berlaku boleh dilakukan.
hati yang mendengar lebih bersedia dan lebih menanam keikhlasan.
( -mungkin - ada juga sesetengah keadaan, hidden agenda ni boleh diguna pakai untuk tujuan menarik, cuma bukan semua. bukan semua keadaaaannn. bukan setiap masa. bukan setiap pembukaan fatrah baru. )

insyaAllah setiap tindakan kita mencerminkan ISLAM dan IMAN.
kadang kita tak perasan, hinggalah ada tiba-tiba muncul kritikan. macam post kali ni.

"Eh dalam dakwah boleh ada tricks ke? *soalan*

Pathology : dead cells are digested by lysozyme, and the debris are removed by phagocytosis later. No hidden agenda, we play clean.

Pharmacology : drugs entering the GIT will go to the portal vein for metabolism, unless taking shortcut thru IV, the bioavailability is less than 100%. Told u earlier, no such coincidence.
:)"

kesinambungan. moga aman fikiran untuk baca pharma lepas ni.

saya tak tujukan pada mana2 pihak saja, cukuplah pihak dakwah fardiyah pun jadilah. termasuk diri ini. dan yang membaca ini. juga.

lagaknya, analoginya,
 "saya nak ajak kawan bangun qiyam. tiba2 azan subuh, saya ajak dia teman pergi masjid sekali.
tak pernah salah, malah banyak pahala. cuma,,,,,,,,,, (: mungkin kawan kita tu belum bersedia, mana tahu masih belum berus gigi? erk. kalau yang faham oklah, dia dah berus gigi sebelum ambil wuduk, sebab dia tahu tu pahala sunnah. buat yang keliru, masalah kecil nak pakai telekung dari rumah ke tak perlu pun akan merunsing dalam fikiran sepanjang perjalanan pergi dari masjid... perjalanan balik? dia akan risau, aku pergi masjid tadi dalam keadaan tak ready, guano nehhh? takpo koo"

terima kasih.

boleh private message utk comment. elakkan kontroversi. :D doakan saya juga masyi :)))

~ hah ringan kepala ~

Saturday, September 22, 2012

Sakit yang datang & hilang, tetiba

-bismillah-

Pernah bangun pagi dengan mimpi yang menganggu tidur, mimpi sakit perut, kaki cramp, atau lain2... dan rupa2nya anda sakit betul??

Sedangkan semalam sebelum tidur diri kita sangatlah sihat walafiat.

Tak tahan menanggung kesakitan, lepas subuh ambil sarapan, alas perut untuk makan ubat, terpaksa tidur semula. Kemudian bangun lepas sejam lebih tidur, sakit tu hilang entah ke mana.. Sebelum hairan, ucapkan syukur terlebih dahulu :)

Sebagaimana Allah berikan kita rasa sakit tiba2, seperti itu jugalah Dia akan hilangkannya, hingga seakan-akan tidak pernah berasa walaupun sedikit kesakitan.

Bahkan, kesakitan melahirkan anak pula, seperti yang pernah dihadapi ibu2 kita, dihilangkan terus bukan sahaja dari jasad malah dari fikiran dan jiwa.

Hingga kini, dengan rahmat Allah, tiada seorang mampu mengingat semula kepahitan menanggung kesakitan itu.

Allah, sangat besar kasih-Nya pada hamba sekalian.

SubhanAllah. Alhamdulillah.

- Posted using BlogPress

Wednesday, September 19, 2012

The ice cream and i (hihi)

-bismillah-

"Seeing a friend laughing in the sun rays by the roadside somehow cheers our day". - me.
My day, alhamdulillah.

When we ask for a good thing to happen, and alhamdulillah we get it the way we want, should we just 'celebrate' it alone? Saying alhamdulillah and keep smiling all the way is just enough?

strawberry flavoured ice cream in here is different from in malaysia :)
It was a hot day, and i wanted an ice cream so much that i pray silently for the ice cream. huhu.
And alhamdulillah i managed to buy it! (not-yet anyone giving me) :D
It's okay, i take it as "Allah belanja dengan beri kemampuan pada saya" :))

Found a place, i eat it like a child. Slowly and deeply into it. Dalam hati, alhamdulillah... Dah Allah izin beli, jumpa tempat best pulak tu utk makan. :)

I finished half of the cup, having offered it to my other friends but they just dont want it that time, we waited for a taxi by the roadside. I saw a friend coming from far and waved. She waved back.

My hand automatically handed the half cup of ice cream to her, offering some.
Not just that, my mouth uttered magic words automatically to her too
"akak ambillah semua, saya dah makan banyak dah..."

Erk. What did i just do?

I looked into her face and the eyes, she looked happy and eat the ice cream on the spot. Hehe. Somehow, i have no regret after seeing the joyful face.

In the taxi, i pray deep in the heart, that i wish for such happiness to be upon me too, not bestowed from human, but i want happiness bestowed from Allah. :)

At first i was uneasy with my automatic hands and mouth coordinations, but then i realised something.
Hadnt i give the ice cream away, i could finished eating it at home, but i just get the ice cream, nothing more to make my day special :')
Alhamdulillah, i believe if i make people happy and be thankful to Allah, Allah will pay me the rewards. After all, i gained it in the first place from Him :)

May Allah helps my heart feeling ease for kindness.
May i have lighter hands for helping.
May syaitan is away from doubting me.

May Allah bless us with jannah.

somehow, 'erti hidup pada memberi'. :D mari belajar ikhlaskan diri.

P/s today is day 4 for my second year lecture. Alhamdulillah :)) moga bila Allah izin jadi doktor nanti, lebih banyak kebahagiaan dirasai bila lihat orang lain bahagia, amiin. :D


Wednesday, September 12, 2012

Bersyukur, belajar dari padi menguning dan menghijau, lain tone lain warna~

Alhamdulillah. :)

Sawah padi depan rumah kering kontang pada hari pertama saya jejak kaki semula ke rumah lepas balik dari irbid. Oh, sudah dituai rupanya.

Hari ni saya akan bergerak pulang semula ke irbid, petak sawah sudah dipenuhi air. Ada yang sudah ditabur benih padi. Hujan lebat mencurah-curah beberapa hari, kurniaan Allah yang bukanlah saja2 apatah lagi sia2.

Selepas ini, saya percaya anak2 pokok padi akan tumbuh menghijau, seakan2 hamparan baldu ada kalanya. Dengan pertambahan masa, pokok2 padi akan tumbuh meninggi, menghijaukan seluruh peta pandangan mata.

Kemudian, akan datang musim kering, tiada lagi hujan lebat berhari-hari seperti bulan2 sebelumnya. Pada masa itu, pokok padi telah mengeluarkan bunga. Dengan perancangan Allah, tangkai2 padi akan keluar dan menguning dengan pertambahan waktu.

Apabila daun2 menghijau bertukar menjadi perang keemasan, seluruh padang sawah kelihatan mewah. Pada masa ini, burung2 gemar berkunjung. Sehinggalah datang satu ketika, padi tadi harus dituai sebelum terlambat.

Sesudah dituai, sawah itu masih keemasan, namun hilang serinya. Pandangan masih meluas, namun hilang damainya. Saban masa, yang tinggal hanyalah jerami padi, hampa juga batang2 pokok padi yang menunggu reput dimamah hari, minggu, dan mungkin juga bulan.

Masa tidak berhenti biarpun pemandangan berganti. Hujan datang lagi melembutkan tanah datar yang merekah dek terik mentari dan kepanasan api. Tibalah musim membajak. Ah, bau dan selut selepas membajak tidak akan pernah layak dipadankan dengan pandangan keemasan sewaktu pokok padi yang memberat untuk dituai! Siapa menyangka padanan inilah membentuk nikmat mendapat hasil tuai?

Dan kitaran akan terus berlaku sehingga terhentinya derap waktu.
***
the grass is always / not greener on the other side.

Kalau kita di sebelah pagar, kita selalu mengintai keadaan di sebelah kawasan pagar, membanding dan membezakan.

Persoalannya, bukan sampai bila mahu begitu tapi sejak bila akan berusaha menerima 'kehijauan' rumput di padang sendiri?

Warna Allah cipta banyak, dan setiap warna ada pula tona yang berbeza.

Begitulah hidup, kita ada warna sendiri, dan walaupun warna sama tapi tonanya tak sama, kerana Allah Maha Kaya.
***
Bersyukurlah dengan padang sawah dalam hidup kita.
Yakinlah, masa akan terhenti juga.

Penat, tapi bukan selamanya.
***
moga Allah izin segala yang terbaik.
Moga makin bertambah khauf dan raja' pada Allah.
Amiin.


Moga Allah redha.
- Posted using BlogPress

Monday, September 10, 2012

wedding abang tersayang :)

-bismillah-

alhamdulillah. Allah izin abang saya selamat bernikah pada Jumaat 24 August 2012.
alhamdulillah.
alhamdulillah.

moga Allah berkati mereka berdua, moga menjadi dan dikurniakan keluarga sakinah, penuh rahmah dan mawaddah dari Allah. amiin.

:)
click the photos for a better view.



my lovely niece~~~

abang & kakak ^^




the nucleus of the family ^^,v


sebelah mak :)

sebelah ayah :))


***
Next,
Outdoor. chalet homestay kat depan rumah. hehh.





HDR edited











alhamdulillah alaa kulli hal :))
***
photoshoot thanks to my cousin, bang jan. :)
and the (too much exageration, i know) editing, me :) hihii

Haruslah gambar ditapis. Nak tengok lagi meh jadi part of the family. Haha ;;)


Monday, September 3, 2012

death of sisters near moscow.

-bismillah-

Tuah dan Shiro. They say cats have 9 lives, no?

why do people learn from death, but become ignorant when it comes to life?
'‎"when we hesitate to leave our home due to our childish homesick-ness, there are other ppl who leave the world.
do grow up, because the end of life is death, and death is the beginning of another world."
dapat berita kemalangan di moscow.
("Ada 7 orang akhwat Nizhny yang baru pulang ke Russia terlibat dengan accident.
Mereka menaiki mashrut (van) dari Moscow ke Nizhny (biasanya naik train ambil masa 4-5jam).. Mereka accident di vladimir, somewhere between nizhny n moscow.

2 orang meninggal.
Yang lain cedera teruk.

Al-Fatihah~

Doakan untuk mereka.
Semoga Allah mencucuri rahmat kepada mereka dan mengira mereka fi sabilillah..

sumber:akhawat MISI 12") 


berita rasmi rujuk sini.

Allah. perjuangan dunia mereka terhenti.
T_T
tadi pagi baru teringat, kalau aku mati sekarang, apa amalan yang jamin aku masuk syurga?
then petang Allah ingatkan lagi.

moga Allah ampunkan dosa mereka. baru tiba di russia. mungkin baru pulang dari hari raya di malaysia. T_T
 tak tahu. tapi rasa macam kenal sebab macam sama situasi. hidup di tempat orang... pelajar perubatan...

moga hidup dan matiku jadi ibrah dan qudwah. amiin.

p/s baru kira 10 hari lagi nak terbang balik irbid. Allahu. moga Allah berkati dan mudahkan.


Saturday, September 1, 2012

Ustazah atau Doktor ...

-bismillah-

baru lepas baca perkongsian seorang doktor muda. Doktor Sarah. kat sini.

pagi tadi tengok video doktor Muhaya buat lasik kpd ustaz zahazan. kat sini. bukan 'siapa' highlight saya, tapi 'bagaimana' doktor Muhaya kendalikan pembedahan tu penting untuk dicontohi dan as inspirasi.

*sila buka kedua-dua link*

"Sudah menjadi kebiasaan, saya akan menyuruh pesakit saya berdoa, selawat dan mengucap sebelum ubat bius diberikan. Selain dapat menenangkan pesakit, ini juga sebagai persediaan sekiranya inilah kali terakhir pesakit tersebut dapat melihat dunia ini. Segalanya adalah mungkin apabila sudah berada di atas meja pembedahan." 
-Dr Sarah

"Tahniah. Perfect kedudukan mata. Alhamdulillah Allah permudahkan...subhanAllah... ma sha Allah... " 
- Dr Muhaya

fuuh. moga Allah thabatkan langkah kita semua. amiin.

alhamdulillah.

***
"kak phana dah macam ustazah." - efa, my cousin.

saya senyum. amiin dalam hati. saya nak jadi doktor perubatan yang ustazah. hehh :D

cuma persoalan untuk difikir,
apa itu definisi 'ustazah'?
-seorang yang bertudung labuh lagi besar?
-seorang yang pendiam?
-seorang yang ada ijazah bidang agama? master? phd?
-seorang yang suka menegur kesalahan?
-seorang yang pakai stokin ? *tetiba :D
atau
-seorang yang cuba hidup dengan Islam sepenuhnya sambil tidak mengabaikan orang sekeliling??

sebenarnya banyak lagi impressi dan pandangan orang bila disebutkan tentang ustazah...
ada yang terlampau terbaik, tak kurang juga ada impressi dan pandangan yang kurang senang...

tak tipu, saya sendiri risau bila ambil lesen motor dulu,
"aku pakai kain naik motor ni, kalau fail test, orang akan labelkan ustazah di seluruh malaysia sebagai orang yang tak pandai naik motor. jadi aku mesti lulus sebab aku bawa imej ustazah dan nama Islam." hehe dahsyat tak motivasi diri sendiri macam tu ?? hehe :DD alhamdulillah lulus.

persoalan lagi satu,
mari renung ini... :))

"Syariat manakah yang mengajar muslimat supaya menundukkan pandangan hingga terlanggar tong pemadam api yang tergantung di koridor?
Islam manakah yang mengajar muslimat kita supaya bercakap seperti 'warden penjara' ketika berurusan dengan muslimin, semata-mata kerana mahu menghayati kehendak syarak agar mereka tidak melunakkan suara yang boleh menimbulkan fitnah?"
~Ustaz Hasrizal Abdul Jamil~

"Islam tidak menyusahkan hidup kita,
Yang menyusahkan hidup kita adalah KITA,
Yang cantik itu Islam,
Yang menghilangkan cantik pada Islam itu KITA,
Justeru, tidak layak anda menyalahkan Islam jika anda susah~"
[via my friend's bro]

***
teringat masa sekolah dulu,
kata2 "assalamualaikum ustazah. kalau jawab ...., kalau tak jawab dosa," akan hinggap dari tepi jalan kalau jalan ramai2 dari sekolah ke the store kangar tu.
time tu, saya tak suka orang panggil saya ustazah.
haha. siap boleh fikir, "isk. kalau tak pakai macam ni pun orang tak akan tegur!"
jadi masa tu saya rasa gelaran ustazah itu pada pakaian (uniform smka).

lepas tu saya masuk plkn,
tak ada uniform yang menunjukkan ustazah.
jadi saya terfikir, kat mana identiti ustazah? adakah kalau keluar sekolah, datang ke tempat yang tak ada uniform ustazah, maka nilai dan identiti ustazah itu juga tak wujud? macam tu ke?
isk2.
baju ke kelas CB dan KN, hehh smart. awal2 agak menakutkan siap pakai court shoes. hew3 i like, walaupun awal2 melecet sampai berplaster. the only injury / kecederaan di plkn :D

sampai lah saya cari definisi ustazah. *observation*
ketua wirawati saya, juga dari smka. :)
waktu dalam kelas, dia ambil peluang libatkan diri. aktif. bercakap di depan.
waktu usrah sesama kawan perempuan, dia conduct dan bagi perkongsian paling best dalam surau.
waktu kawad, dia lebih baik dan bermutu dari penghulu. hehe. serius.
waktu sukan, muzik, semua beliau sapu.
alhamduLillah. alhamduLillah. alhamduLillah.
qualiti pada dirinya bukan untuk dirinya saja, tapi kualiti dan kelebihan itu untuk orang sekeliling juga. ambil ibrah dan puji Allah kerana mengizinkan.
alhamdulillah Allah izin dia kuat dengan Pertolongan-Nya. ((: beliaulah pelatih terbaik di kem saya. mabruk alaik ya ukhti. sampai hari ni jadi qudwah buat saya :) insyaAllah.

jadi, definisi 'ustazah' yang saya terfikir asalnya bertukar, menjadi...

"orang yang hidup dengan terbaik, high achiever, tanpa mengenepikan aturan islam. masa main, main betul2, tutup aurat. masa buat public speaking, deliver good speech, jaga penampilan, jangan tinggal salam, bismillah dan selawat. banyak lagi. pokoknya, kat mana terjun, kat situ cuba jadi terbaik tanpa mengabaikan matlamat utama, syurga." - ini ustazah yang kita kena strive.

apa yang saya nak sampaikan di sini,
tak salah orang panggil kita ustazah, tak perlu memberontak tak suka,
sebab 'ustazah' itu bukanlah lame (leceh) atau lain2.
tapi yang lame itu diri kita sendiri, cuma menyebabkan orang lain juga digelar lame.

saya tahu, lain orang maka lain tafsiran 'ustazah'.
tapi yang penting, semua orang harus bergembira dan lapang dada untuk fahami islam dan berusaha amalkan serta hidup dengannya.

moga Allah izinkan yang terbaik! moga kuat hadapi ujian yang mendatang. moga Allah jaga saya walau apa pun kerja saya. amiin.
moga Allah redha.

minta maaf terlepas pandang ayat2 yang menusuk kalbu memanaskan parasympathetic ns. hee :D artikel ni ditujukan pada jari yang menaip, moga tak lupa niat asal. hurm.

p/s oh ya di jordan, saya perasan satu perkara ni. orang lelaki akan bagi jalan, maksudnya diorang akan simpang ke tepi kalau kita nak lalu. balik malaysia, hehh kena langgar dari belakang tu pun boleh jadi kalau tempat crowded. apatah lagi nak angkat kaki kena lalu depan hidung orang luar asing mana entah la. err.


Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...