Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

ajakan baik, helah, hurmm

-bismillah-

assalamualaikum.

menulis dalam keadaan amanah besar belum dilaksanakan.
2 tajuk besar yang awal2 dalam buku pharmacology belum khatam dengan sempuna lagi. pharmacodynamics and pharmacokinetics.

naik bas tadi, ada adik junior tanya,
"kak, saya pergi majlis ilmu X ni semalam, tak apa ke?"

hairan. "kenapa tak boleh?" program baik tu, pergi sajalah. jangan lupa prioriti sudah.
"sebab asalnya nak pergi rumah sorang kawan ni, dia jemput. kemudian dia ajak pergi majlis ilmu ni dari rumah dia. kami semua tak rancang pun~" nampak tak dot dot dot di situ?

rupanya bukan masalah pada majlis ilmu tu, tapi CARA (paksaan) tu yang tak berkenan di hati beliau...

saya tahu adik tu kecewa.
tindakan tu sangat mengecewakan.
dan ini bukan kali pertama kisah yang sama saya dengar, dari tahun lepas lagi, dari batchmates saya sendiri pun. kisah sama, plot sama, komentar sama...
saya yang dengar lagi kecewa.
sebab...
modus operandi yang sama, awalnya jemput ke tempat A…

Sakit yang datang & hilang, tetiba

-bismillah-

Pernah bangun pagi dengan mimpi yang menganggu tidur, mimpi sakit perut, kaki cramp, atau lain2... dan rupa2nya anda sakit betul??

Sedangkan semalam sebelum tidur diri kita sangatlah sihat walafiat.

Tak tahan menanggung kesakitan, lepas subuh ambil sarapan, alas perut untuk makan ubat, terpaksa tidur semula. Kemudian bangun lepas sejam lebih tidur, sakit tu hilang entah ke mana.. Sebelum hairan, ucapkan syukur terlebih dahulu :)

Sebagaimana Allah berikan kita rasa sakit tiba2, seperti itu jugalah Dia akan hilangkannya, hingga seakan-akan tidak pernah berasa walaupun sedikit kesakitan.

Bahkan, kesakitan melahirkan anak pula, seperti yang pernah dihadapi ibu2 kita, dihilangkan terus bukan sahaja dari jasad malah dari fikiran dan jiwa.

Hingga kini, dengan rahmat Allah, tiada seorang mampu mengingat semula kepahitan menanggung kesakitan itu.

Allah, sangat besar kasih-Nya pada hamba sekalian.

SubhanAllah. Alhamdulillah.

- Posted using BlogPress

The ice cream and i (hihi)

-bismillah-

"Seeing a friend laughing in the sun rays by the roadside somehow cheers our day". - me.
My day, alhamdulillah.

When we ask for a good thing to happen, and alhamdulillah we get it the way we want, should we just 'celebrate' it alone? Saying alhamdulillah and keep smiling all the way is just enough?

It was a hot day, and i wanted an ice cream so much that i pray silently for the ice cream. huhu.
And alhamdulillah i managed to buy it! (not-yet anyone giving me) :D
It's okay, i take it as "Allah belanja dengan beri kemampuan pada saya" :))

Found a place, i eat it like a child. Slowly and deeply into it. Dalam hati, alhamdulillah... Dah Allah izin beli, jumpa tempat best pulak tu utk makan. :)

I finished half of the cup, having offered it to my other friends but they just dont want it that time, we waited for a taxi by the roadside. I saw a friend coming from far and waved. She waved back.

My hand automatically handed the half cup of ice cream…

Bersyukur, belajar dari padi menguning dan menghijau, lain tone lain warna~

Alhamdulillah. :)

Sawah padi depan rumah kering kontang pada hari pertama saya jejak kaki semula ke rumah lepas balik dari irbid. Oh, sudah dituai rupanya.

Hari ni saya akan bergerak pulang semula ke irbid, petak sawah sudah dipenuhi air. Ada yang sudah ditabur benih padi. Hujan lebat mencurah-curah beberapa hari, kurniaan Allah yang bukanlah saja2 apatah lagi sia2.

Selepas ini, saya percaya anak2 pokok padi akan tumbuh menghijau, seakan2 hamparan baldu ada kalanya. Dengan pertambahan masa, pokok2 padi akan tumbuh meninggi, menghijaukan seluruh peta pandangan mata.

Kemudian, akan datang musim kering, tiada lagi hujan lebat berhari-hari seperti bulan2 sebelumnya. Pada masa itu, pokok padi telah mengeluarkan bunga. Dengan perancangan Allah, tangkai2 padi akan keluar dan menguning dengan pertambahan waktu.

Apabila daun2 menghijau bertukar menjadi perang keemasan, seluruh padang sawah kelihatan mewah. Pada masa ini, burung2 gemar berkunjung. Sehinggalah datang satu ketika, padi tadi harus…

wedding abang tersayang :)

-bismillah-

alhamdulillah. Allah izin abang saya selamat bernikah pada Jumaat 24 August 2012.
alhamdulillah.
alhamdulillah.

moga Allah berkati mereka berdua, moga menjadi dan dikurniakan keluarga sakinah, penuh rahmah dan mawaddah dari Allah. amiin.

:)
click the photos for a better view.













*** Next, Outdoor. chalet homestay kat depan rumah. hehh.















alhamdulillah alaa kulli hal :))
***
photoshoot thanks to my cousin, bang jan. :)
and the (too much exageration, i know) editing, me :) hihii

Haruslah gambar ditapis. Nak tengok lagi meh jadi part of the family. Haha ;;)


death of sisters near moscow.

-bismillah-


why do people learn from death, but become ignorant when it comes to life?
'‎"when we hesitate to leave our home due to our childish homesick-ness, there are other ppl who leave the world.
do grow up, because the end of life is death, and death is the beginning of another world." dapat berita kemalangan di moscow.
("Ada 7 orang akhwat Nizhny yang baru pulang ke Russia terlibat dengan accident.
Mereka menaiki mashrut (van) dari Moscow ke Nizhny (biasanya naik train ambil masa 4-5jam).. Mereka accident di vladimir, somewhere between nizhny n moscow.

2 orang meninggal.
Yang lain cedera teruk.

Al-Fatihah~

Doakan untuk mereka.
Semoga Allah mencucuri rahmat kepada mereka dan mengira mereka fi sabilillah..

sumber:akhawat MISI 12")

berita rasmi rujuk sini.

Allah. perjuangan dunia mereka terhenti.
T_T tadi pagi baru teringat, kalau aku mati sekarang, apa amalan yang jamin aku masuk syurga? then petang Allah ingatkan lagi.
moga Allah ampunkan dosa mereka. baru tiba …

Ustazah atau Doktor ...

-bismillah-

baru lepas baca perkongsian seorang doktor muda. Doktor Sarah.kat sini.

pagi tadi tengok video doktor Muhaya buat lasik kpd ustaz zahazan. kat sini. bukan 'siapa' highlight saya, tapi 'bagaimana' doktor Muhaya kendalikan pembedahan tu penting untuk dicontohi dan as inspirasi.

*sila buka kedua-dua link*

"Sudah menjadi kebiasaan, saya akan menyuruh pesakit saya berdoa, selawat dan mengucap sebelum ubat bius diberikan. Selain dapat menenangkan pesakit, ini juga sebagai persediaan sekiranya inilah kali terakhir pesakit tersebut dapat melihat dunia ini. Segalanya adalah mungkin apabila sudah berada di atas meja pembedahan." 
-Dr Sarah

"Tahniah. Perfect kedudukan mata. Alhamdulillah Allah permudahkan...subhanAllah... ma sha Allah... " 
- Dr Muhaya

fuuh. moga Allah thabatkan langkah kita semua. amiin.

alhamdulillah.

***
"kak phana dah macam ustazah." - efa, my cousin.

saya senyum. amiin dalam hati. saya nak jadi doktor perubatan yang u…