Skip to main content

Changes

-bismillah-

Changes.
Noticed that i changed a bit this eid. What's worse than noticing the changes by myself?

Used to be orang yang tak bersembang, now relatives find that i talked a lot and approachable.
That's okay i like this change.

Used to be emotionless robot, but now one can find quite a number of emoticons in my texts.
Urm i think this change is yellow zone.

Used not to ask directly in public about personal wonders to other people, but found out i commented directly asking questions in fb group.. Which is not really a big deal if the Q is not asked..
Haihla.

Sindrom lepas ramadan ?

Sejak shaitan dilepaskan, ada banyak tapi.. Tapi.. Dan tapi..
Hati cakap, tak perlulah buat itu buat ini, kemudian ada suara cakap,, tapi kalau tak buat akan jadi macam ni macam tu..
Tapi nak tahu...
Tapi nanti diri sendiri rugi..
Dan lain2 tapi yang muncul bila nak buat benda yang lain dr kebiasaan selalu..

Jadi, bila orang cakap they changed after ramadan, mereka telah bertukar transform jadi diri yg lain, maka saya ada dua perspektif pada orang yang berubah itu.

Transformasi itu jadi lebih baik atau makin membuatkan iman penat bergaduh dalam diri? Sebab itu penilaian pada diri sendiri, jadi secara automatik saya nilai orang sekeliling mcm tu..

Sedihnya lepas ramadan, tilawah alquran dan tadarus sudah suram. Kalau anda tak buat mcm tu baguslah, tp kenapa pentingkan diri? Cuba tengok orang tersayang di sekelilng.

Material dan suasana.

"saya berubah sebab balik rumah, jumpa kawan2, jadi ikhtilat tu longgar sikit" - statement lemah iman kot ni
Tak nafi, balik rumah rasa semua cukup. Keselamatan. Gadgets. Makanan. Comforts.
Bila rasa semua cukup, maka pergantungan pada Allah makin longgar.
Bila longgar, Allah akan segera bagi ujian. Supaya sedar balasan perbuatan dan supaya kembali dekat dengan Allah... :)) maka mungkin saja ramai diuji dengan ujian ketegasan dalam berikhtilat. (-.- sadly included)

"Aku mengikut sangkaan hamba-Ku."

Moga Allah permudahkan urusan.
Moga perubahan ini tidak memesongkan jalan.
Moga sentiasa dapat hidayah dalam amalan dan perhubungan.

Amiin.


- Posted using BlogPress

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …