Friday, August 24, 2012

Changes

-bismillah-

Changes.
Noticed that i changed a bit this eid. What's worse than noticing the changes by myself?

Used to be orang yang tak bersembang, now relatives find that i talked a lot and approachable.
That's okay i like this change.

Used to be emotionless robot, but now one can find quite a number of emoticons in my texts.
Urm i think this change is yellow zone.

Used not to ask directly in public about personal wonders to other people, but found out i commented directly asking questions in fb group.. Which is not really a big deal if the Q is not asked..
Haihla.

Sindrom lepas ramadan ?

Sejak shaitan dilepaskan, ada banyak tapi.. Tapi.. Dan tapi..
Hati cakap, tak perlulah buat itu buat ini, kemudian ada suara cakap,, tapi kalau tak buat akan jadi macam ni macam tu..
Tapi nak tahu...
Tapi nanti diri sendiri rugi..
Dan lain2 tapi yang muncul bila nak buat benda yang lain dr kebiasaan selalu..

Jadi, bila orang cakap they changed after ramadan, mereka telah bertukar transform jadi diri yg lain, maka saya ada dua perspektif pada orang yang berubah itu.

Transformasi itu jadi lebih baik atau makin membuatkan iman penat bergaduh dalam diri? Sebab itu penilaian pada diri sendiri, jadi secara automatik saya nilai orang sekeliling mcm tu..

Sedihnya lepas ramadan, tilawah alquran dan tadarus sudah suram. Kalau anda tak buat mcm tu baguslah, tp kenapa pentingkan diri? Cuba tengok orang tersayang di sekelilng.

Material dan suasana.

"saya berubah sebab balik rumah, jumpa kawan2, jadi ikhtilat tu longgar sikit" - statement lemah iman kot ni
Tak nafi, balik rumah rasa semua cukup. Keselamatan. Gadgets. Makanan. Comforts.
Bila rasa semua cukup, maka pergantungan pada Allah makin longgar.
Bila longgar, Allah akan segera bagi ujian. Supaya sedar balasan perbuatan dan supaya kembali dekat dengan Allah... :)) maka mungkin saja ramai diuji dengan ujian ketegasan dalam berikhtilat. (-.- sadly included)

"Aku mengikut sangkaan hamba-Ku."

Moga Allah permudahkan urusan.
Moga perubahan ini tidak memesongkan jalan.
Moga sentiasa dapat hidayah dalam amalan dan perhubungan.

Amiin.


- Posted using BlogPress

No comments:

Post a Comment

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...