Skip to main content

catatan dari Makkah

-bismillah-

Hamba Tuhan. Title yang tak pernah mengecewakan.

Sandaran harapan dan belas kasihan bukan pada manusia yang emosinya sentiasa terumbang.

Alhamdulillah. Madrasah Ramadan di Tanah Suci banyak mengajar dan mentarbiah diri. Yang penting, sinambung kehambaan moga terus mengisi ruang kontang dan gersang hati. 


Bukan di tempat atau waktu tertentu, baru nak beriman. Our status is 'Hamba Sepenuh Masa'.



ini catatan kawan saya yang berada di Makkah sejak ramadan lagi.
dia tak balik ke malaysia kali ini.
dalam batch hanya 2 orang tak balik. sorang tinggal di irbid, sorang ke makkah.
pelajar perempuan? semua balik :))
alhamdulillah. segala yang berlaku atas Allah izin :)

***

"mak, nak raya kat sana (irbid) nanti tahun depan boleh?"
mak diam tidak menyambut.
"sebab tahun depan cuti semester rasanya lepas raya. jadi lepas raya adik balik lah cuti panjang kat rumah."
"oh. jadi adik raya time tak cuti lah?"
"mungkin. lagipun tahun depan dah ramai orang. ada menantu baru."
mak senyum. "tak apa lah kalau tak boleh cuti."

insyaAllah.
entah diizinkan lagi untuk hidup atau tidak pada masa sama tahun depan.
bukan irbid, bukan malaysia,
tapi saya mohon Allah izinkan ramadan dan syawal yang saya bakal sambut tahun mendatang di tempat yang terbaik buat saya di sisi-Nya.
amiin.

dan hanya Allah tahu di mana tempat terbaik untuk saya itu. :)


Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …