Skip to main content

when something went wrong...

-bismillah-

the key to any solution is to forget what had happened.

the fact that i think too much over such a small matter, making me realised that i am lucky that Allah chose me after all to be in the situation. He knows well that i can handle it (or train myself to handle it).

for those out there who's being blamed for what they hadn't do (or perhaps being blamed for what they had done), tell yourself these :

[] if the situation is not worth to be thought for, just forget about it.
[] we may try our best to understand people, but please dont expect that others will do the same. dont expect anything in return.
[] learn more about psychological sides of each gender. respect each other's preference and sensitivity.
[] biarlah Allah selesaikan. syaitan bisik suruh settlekan, tapi the way syaitan bisik tu akan keruhkan lagi.
[] entahlah.

(these are from my friends, who advised me :)
"Pelangi itu indah, sahabat.Namun,Sebelum ia muncul..,Hujan panas dahulu yang menjenguk..Andai dinanti dengan kesabaran..,Pasti yang indah itu datang membawa sinar ceria ^^
[uhibbuki fillah abadan abada] ♥"
"awak, setiap kali ada hal nak dilakukan bersama, awak solat hajat. minta Allah lindungi awak."
benda kecik pun nak kena solat hajat, tapi itulah ciri2 h.a.m.b.a muslim mukmin. setiap benda KENA minta pertolongan dengan Allah. kita ni HAMBA saja. :]
*benda ni Allah nak ajar saya. Allahu, indahnya tarbiah. alhamdulillah.

alhamdulillah Allah kurniakan sahabat yang halal untuk sayangi saya :)
moga Allah jadikan saya juga sebagai sahabat yang terbaik juga buat orang di sekeliling.

p/s: tipulah kalau saya senang hati ja type ni. tipulah kalau saya boleh lupa terus apa yang jadi. dan tipulah kalau saya boleh buat mental block from thinking over that matter. TAPI, saya akan usahakan. itu janji saya pada diri ni.
dah farhana, dont think too much about dunia. your soul deserved more awesome things to be sought after.
may Allah bless me and my friends and families who love me with Jannah. amiin.

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …