Skip to main content

random choices - we are those chosen

-bismillah-

kenapa kita nak apa yang orang lain ada? 
ya kita hidup dengan satu tujuan yang sama, tapi kita dalam pilihan berbeza.
tangan yang memilih kita dari kalangan yang lain, hanya kualiti membezakan kita.

tapi, dalam masakan, semua kita yang dipilih sama2 memberikan kesan.

Cili itu tidak pernah berkata-kata.
Warna merahnya,
kerut-kerut kulitnya,
baunya apabila direbus,
Semua itu bawa satu komunikasi yang sama.
Pedas.

**************************

believe in Allah, He chose us to be in the events He has already created before we are bornt to the world.

to see how many differences in faces at the university,
some are beautifully created while some others are beautifully 'crafted',

to see a disabled people walking side by side with normal healthy people in the university,

to notice a poor guy walked passed me with heavy things on his two skinny shoulders, i looked down at my both hands, i was just holding plastic bags with 3 bottles of clorox and a 1L softener, which i complaint too heavy that i want a helping hand so much at that time to walk home.

to know the fact that some who study hard gained unsatisfying mark, while some others who study in relaxation achieved good mark to be compared with the efforts given,

to be with those who have big family members of 8, 9 or even 10 siblings, while some are just a single child in the family,

Allah is just too Fair. He is Wise. He is Just. Maha Adil.

*************************
to realise the fact that nobody is in misfortune, no, never will Allah be unjust to His creatures.

jangan sedih kalau bukan cili yang terpilih.
tak boleh masuk dalam sambal, masuk dalam paprik pun boleh :]

Allah sangat Adil.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …