Skip to main content

catatan ramadan 1433H #2

-bismillah-

-Alhamdulillah-
google-d

we can be grateful,
yet we forget how to behave like one.

we saw people with wounded hand,
yet we give excuses when it comes to gotong royong.

we met a child with messy hair,
who might not have take bath for days,
yet we complaint the shop is too far for a new shampoo.

and the cliche of life repeated itself, again.

11.29 pm.
Ramadhan day 4.

***

Allah, give me the best ramadhan, on every year I am able to live.
Allah, give the best ramadhan to all the people I love.


***


Ramadan di awalnya RAHMAT (:


"kamu tahu kenapa awal2 ramadhan orang ramai penuhi masjid?
kenapa ramai orang merokok boleh berhenti di siang hari?
kenapa  ramai orang rasa nak pakai sesuatu nak tutup rambut mereka?
kenapa awal2 ramadan kita sendiri rasa sangat dekat dengan Allah?
kita rasa bahagia sebab ramadan datang lagi? cuaca pun tak panas sangat??"
"kamu tahu kenapa begitu?"
"kerana bulan ramadan, di awalnya ialah rahmat dari Allah.
rahmat dari Allah ini untuk semua makhluk. tiada yang terkecuali melainkan dengan izin Allah. sebab tu Allah jemput ramai orang ke masjid, solat jemaah sama2. Allah izin berniaga laku, rezeki masuk banyak. Allah izin rajin bersedekah. Allah izin rajin plan berepa muka surat nak tadarus sehari. semua tu dengan rahmat Allah.
perasaan gembira tiba-tiba, semangat tinggi tiba-tiba, rasa bersyukur sebab masih hidup lagi, semua tu datang sebab rahmat Allah."
-tazkirah di musolla semalam.  
...........................................................................

Allah, kami mohon rahmat-Mu setiap masa dan ketika.
Kami mohon hidup dengan rahmat-Mu, kematian dengan rahmat-Mu, kebangkitan semula dalam rahmat-Mu, dimasukkan ke syurga juga dengan rahmat-Mu ya Allah. amiin.

moga Allah berikan rahmat-Nya ke atas kita. amiin.


Comments

  1. Semoga ramadan kali ini mendekatkan kita dengan Allah. mind vist mine ? http://hanascribble.blogspot.com/ :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …