Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

silap langkah akhawat

-bismillah-

selain fikir exam, benda ni penuhi ruang fikiran.

petikan dari group open talk fb permai,
dari seniorS yg tidak asing lagi dalam komuniti di sini...
"Katanya, pelajar perempuan Timur Tengah sering kurang dari segi komunikasi (terutama dengan lawan jantina) - kurang eye contact, kurang common sense etc." "saya tak faham tuntutan syariat mana suruh kita bermasam muka, tuntutan syariat mana yang ajak supaya komuniti akhawat dan syabab perlu diasingkan terus.
yang paling kelakar, bila ada mesyuarat ok plak, bila jadi ajk ok plak, bila ditanya alasanya 'urusan kerja', saya nak tanya balik, menjaga keharmonian komuniti bukan lagi besar tuntutannya ?" "Pada pendapat saya, main reason berpunca daripada 2 perkara, pengalaman hidup dan suasana persekitaran. kita xboleh kata, itu common sense (cara bermuamalah), sebab x logik kalau orang yang xpernah ada pengalaman makan durian tahu bagaiamana rasa durian tu. common sense hanya ada pada orang2 yang p…

mualamat. persepsi. dua dimensi.

-bismillah-

coretan ringkas. mungkin mampu mengubah atau membina persepsi. mungkin juga tidak.

"eh, Aisyah, jangan PM ketua awak waktu-waktu macam ni."

"hah? kenapa pulak? saya nak siapkan laporan nih cepat2."

"ya lah, sekarang dah pukul 12.30 tengah malam. tak manis."

"tolonglah! ni hal penting. bukan saya nak tanya dia hal2 peribadi. ok saja kan saya PM nak tanya apa nama penuh dia saja pun."

Aina tersenyum.

"ehm. sebenarnya macam ni. akak tahu Aisyah rajin, Aisyah komited nak bekerja. Aisyah jugak cakap nak pupuk professionalisme dalam bekerja untuk persatuan."

Aisyah mengalihkan pandangan dari skrin laptop. Kak Aina memandang tepat pada wajahnya. Dia akur, Kak Aina lah orang yang paling mengambil berat akan keadaan dirinya semasa berada berjauhan dari keluarga di perantauan.

Aina menyambung,
"tapi, Aisyah tak tahu kan bagaimana persepsi ketua awak pada awak?"

"eh akak. sangka baik sajalah. dia ok saja. cool ja nampa…

pindah rumah. silaturahim. syurga. tali persahabatan.

-bismillah-

alhamdulillah. malam terakhir menulis di meja putih, Sakan Khaldi Ba. Sh Jamiah, Irbid, Jo.

barang banyak lagi untuk dikemas. bakal berpindah. insyaAllah.

bakal berhadapan dengan rakan sebilik yang baru. :) juga rakan2 serumah yang baru.

orang cakap,
"jangan meminta masalah dikecilkan, tapi minta jiwa, semangat dan kekuatan kita dibesarkan!" kalau macam tu, boleh saya cakap,
"jangan meminta orang sekeliling yang terbaik, tapi minta dalaman diri sendiri yang terbaik"...
tinggal di rumah sendiri.
tak boleh lari dari sifat tanggungjawab.
persoalan membentuk dan menjaga hubungan.
melatih kecekalan.

saya tahu mereka tak sempurna. dan Allah lebih tahu saya tak sempurna.
moga atas kesabaran kita terhadap kelemahan masing, moga Allah balas kesabaran itu dengan syurga.
moga atas kelemahan masing-masing, kita mampu bersabar. :)

moga masing-masing sedari dan baiki kelemahan.
bukan untuk menjadi sempurna, tapi cukuplah untuk menjadi insan yang muslih.
kita belajar…