Friday, June 29, 2012

silap langkah akhawat

-bismillah-

selain fikir exam, benda ni penuhi ruang fikiran.

petikan dari group open talk fb permai,
dari seniorS yg tidak asing lagi dalam komuniti di sini...
"Katanya, pelajar perempuan Timur Tengah sering kurang dari segi komunikasi (terutama dengan lawan jantina) - kurang eye contact, kurang common sense etc."
"saya tak faham tuntutan syariat mana suruh kita bermasam muka, tuntutan syariat mana yang ajak supaya komuniti akhawat dan syabab perlu diasingkan terus.
yang paling kelakar, bila ada mesyuarat ok plak, bila jadi ajk ok plak, bila ditanya alasanya 'urusan kerja', saya nak tanya balik, menjaga keharmonian komuniti bukan lagi besar tuntutannya ?"
"Pada pendapat saya, main reason berpunca daripada 2 perkara, pengalaman hidup dan suasana persekitaran. kita xboleh kata, itu common sense (cara bermuamalah), sebab x logik kalau orang yang xpernah ada pengalaman makan durian tahu bagaiamana rasa durian tu. common sense hanya ada pada orang2 yang pernah melalui pengalaman tersebut. Begitu juga dlm komuniti kita di sini, xmungkin pelajar, terutamanya akhawat yang kurang pengalaman b'muamalah dgn lain jantina mampu b'muamalah tanpa rasa kekok seperti seorang profesional. Sama jaga dgn p'sekitaran yang menekankan soal tsiqah dan jaga hati dlm konsep yang agak sempit sehingga menyulitkan komunikasi. kita sering kali diingatkan bahawa hidup kita xb'akhr di sini sahaja. skop tugasan yang lebih luas dan mencabar sdg melambai2 nun jauh di m'sia, mgkn juga seluruh dunia. x mungkin dakwah islam akan tersebar dgn baik sekiranya sesama muslim sendri kita ada jurang yang menyukarkan kerjasama. mari sama2 kita perbaiki diri demi memartabatkan islam pada tempat sepatutnya."

P/s: perubahan y baik,amat perlu kpd ilmu.
***
okeh. lepas baca simpan dalam minda, fikir diam2. letakkan sangkaan bukan2 di luar kotak pemikiran.

apa kena mengena tajuk di atas ?
"silap langkah seorang akhawat"

saya tak tahu pemerhatian saya betul ke tak. tapi, ramai orang problem untuk bercakap dengan lawan jantina sebab 
-malu
-takut

dari mana datangnya malu?
-fitrah. 
ada yang malu pada manusia, ada yang malu pada Allah. ada juga yang lain daripada dua2 jenis ni. 
(sblum classify kawan sekeliling, classify sekeliling kawan2 terlebih dahulu - diri sendiri)

takut datang dari mana??
-diri sendiri.

firman Allah :
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mengerjakan sembahyang serta memberikan zakat, mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita. [2:277]

buat semua yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang, itu taqwa.
buat semua yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang, dengan izin Allah akan dapat pahala.
buat semua yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang, selain pahala, Allah akan turunkan ketenangan, hilang rasa takut pada events dunia dan hilang rasa sedih. hepi sokmo insyaAllah.

sebab tu orang bertaqwa boleh hadapi ujian dalam keadaan KUAT, tak sedih tak gentar.
(jangan tengok diri sendiri, tengok contoh Nabi Muhammad dan sahabat2)

---habis mukadimah---

pendapat saya, seorang perempuan silap besar apabila...
-berfikir dan bertindak seolah-olah, apabila tiba masa uzur syar'ie, tak perlu buat apa2 ibadah.
ya lah, solat diharamkan atas sebab keuzuran - menstruasi. 
jadi zikir, hafazan, mathurat, semua OFF sepanjang masa uzur. yang ON pun doa makan, doa bangun tidur. Allahu.
hoh kena buang jauh2 mindset 'holiday dari ibadah' ni. salah tu. 'kerja' dan tugas seorang hamba Allah kan beribadah. jadi mana boleh 'cuti' jadi hamba Allah. pencen adalah~

hidup tanpa ibadah, akan gersang dan kosong. untung para lelaki kerana Allah tidak pernah memberi peluang kepada mereka untuk 'bercuti', kerana Allah tak nak sesiapapun pernah merasa detik gersang. *jadi jagalah solat :)

tanah sifatnya tandus tanpa siraman air.
gersang.
kering. kontang.
merekah.

bukankah asal usul kita manusia ni elemennya tanah liat hitam ?

Allah.

beribadahlah.
pesan pada diri. pesan pada diri. pesan pada diri.

nak exam pun, pesan pada diri, 
'aku baca buku ni as ibadah. tak dapat markah 100% pun OK janji masuk account pahala ibadah. kalau dapat both benefits lagi untung^^

jadi kembali pada perkaitan mukaddimah,
bila dalaman kita kuat, luaran akan kuat.
tak ada masalah nak berhubungan 'atas urusan' dengan lain jantina.
sebab apa ?

sorang sahabat pesan, 
"awak contact orang ni, kalau yakin boleh jawab depan Allah Taala di padang mahsyar nanti, 'aku buat ni atas urusan penting bukan saja2', maka teruskan. Takda masalah. :)"
see? senang kan kalau boleh bentuk hujah kuat dalam diri?
hujah kuat tu support. ada suara kecil yang cakap, takpa, kau buat ni tak bawa kemurkaan Allah.
tapi kalau hidup satu hari takda ibadah langsung (nauzubillah), susahlah nak jadi orang yang dapat support & backup dari Allah :']
kalau ibadah asas longar, mampu ke nak jawab depan Allah 'aku contact kawan aku nih ikhlas nak buat kerja nak cari pahala...' ?

Allahu.

hidup ni mudah. sekejap saja, tiba-tiba dah sampai garisan penamat. sampai bila nak berlengah?
sampai bila nak takut2 malu2 atas urusan yang perlu? kalau dulu kita boleh kuis-kuis tanah, sekarang?

Allah ada, usaha untuk jadi orang yang Allah sayang, maka insyaAllah kita akan ada KEBERANIAN dan KEKUATAN untuk buat benda yang baru bagi kita.

sains cakap, fight-or-flight situation. 
kalau kita mampu lawan ketakutan yang dirasai, kita akan rasa happy (legaaa) sebab adrenaline released. balik rumah selesai kerja, happy saja.
'aku dah cakap apa yang perlu, Allah saksi. kerja pun dah jelas apa nak buat. boleh proceed study nak exam lusa nih..'

tapi bila larikan diri, malu nak jumpa, takut nak cakap, balik rumah akan rasa sangat loser --.
'eh kenapalah aku tak boleh buka mulut tadi? alamak maklumat tak sampai lagi.. macam mana nak contact ni.. bla3...'
nauzubillah, moga Allah lindung daripada berulang --.

jadi, jom bina strong support dalam diri. :)

macam mana nak jadi orang yang Allah sayang?
:)
banyaakk caranya.
antaranya :
Katakanlah (wahai Muhammad): 
"Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, maka ikutilah aku (Muhammad), 
niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu". 
Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. [3:31]

jom himpun sunnah yang Nabi buat.
kalau rasa nak istiqamah dan konsisten-kan solat sunat rawatib tu susah, mulakan yang senang dulu.
(psst: when there is a will, there's a way~)
simple.
berkumur2 waktu wuduk.
gosok gigi sblum berwuduk.
basuhan 3 kali waktu berwuduk.

dan paling penting, Nabi BERIBADAH.
setiap detik adalah untuk beribadah pada Allah.
kita buat ibadah, untuk Allah, kita ikut cara Nabi, moga DOUBLE triple quadraple rewards akan kita dapat. amiin.

p/s: ingat juga hamba Allah masuk syurga bukan dengan ibadah menimbun, tapi dengan izin dan rahmat (kasih sayang) Allah. :')
p/s2: moga Allah sayang kita. amiin.

Friday, June 15, 2012

mualamat. persepsi. dua dimensi.

-bismillah-

coretan ringkas. mungkin mampu mengubah atau membina persepsi. mungkin juga tidak.
inspirasi -.-'

"eh, Aisyah, jangan PM ketua awak waktu-waktu macam ni."

"hah? kenapa pulak? saya nak siapkan laporan nih cepat2."

"ya lah, sekarang dah pukul 12.30 tengah malam. tak manis."

"tolonglah! ni hal penting. bukan saya nak tanya dia hal2 peribadi. ok saja kan saya PM nak tanya apa nama penuh dia saja pun."

Aina tersenyum.

"ehm. sebenarnya macam ni. akak tahu Aisyah rajin, Aisyah komited nak bekerja. Aisyah jugak cakap nak pupuk professionalisme dalam bekerja untuk persatuan."

Aisyah mengalihkan pandangan dari skrin laptop. Kak Aina memandang tepat pada wajahnya. Dia akur, Kak Aina lah orang yang paling mengambil berat akan keadaan dirinya semasa berada berjauhan dari keluarga di perantauan.

Aina menyambung,
"tapi, Aisyah tak tahu kan bagaimana persepsi ketua awak pada awak?"

"eh akak. sangka baik sajalah. dia ok saja. cool ja nampak."

"hurm awak cakap dia ok. akak nak tanya Aisyah, kalau dia PM awak tengah-tengah malam tanya nama penuh awak, apa persepsi awak?"

"saya balas je."

"kalau dia tanya sekolah mana dulu?"

"Sekolah Tarbiyah."

"nampak tak apa akak cuba cakapkan? awak akan jawab apa yang ditanya. cuba awak fikir, kalau satu hari hati awak dicondongkan padanya, bagaimana?"

"hah? apa akak cakap nih?? tak faham."

"macam ni. akak cakap berdasarkan pengalaman. dulu, akak juga macam Aisyah. semangat buat kerja. semangat nak jalankan projek itu ini. akak juga sangat determined untuk nak pupuk professionalisme dalam bekerja. Aisyah tahu kan, akak dulu sekolah perempuan semua?"

Aisyah mengangguk.

Aina tersenyum kecil kemudian menyambung,
"bila bekerja dengan kawan selain perempuan, akak selalu ingatkan diri akak, jangan jatuh suka pada mana2 kawan lelaki. berkawan dengan mereka seprofessional yang boleh. jadi, dengan mindset begitu, akak tak rasa salah PM mereka tengah-tengah malam. akak rasa ok je cakap dengan mereka, tanya itu ini. rasa ok saja nak buat lawak, sebab akak anggap mereka kawan, anggap mereka professional. bila akak anggap mereka professional, akak tahu mereka juga akan anggap akak kawan, dan semua perkara simple2 kita biasa buat dengan kawan sejantina rasa ok saja buat depan diorang."

"oh ya? akak pun macam saya rupanya. jadi tak salah lah saya PM dia tengah2 malam kan ? kenapa akak larang pula?"

"sebab Allah uji akak, ada kawan-kawan akak salah faham tindakan akak. ada antara mereka anggap akak senang bergaul dengan lawan jantina. ada yang anggap akak beri 'hint' pada dia. dan lagi parah, ada yang ter-jatuh minat pada akak, Aisyah."

"hah? macam mana boleh sampai macam tu?"

"mudah. syaitan. hati kita cenderung, jatuh suka kepada orang yang tak sepatutnya tu mula dari bisikan syaitan."

"maksudnya, syaitan akan bisik 'kau suka dia' banyak2 kali ke?"

"haha tak lah. itu prebet saja. kalau general, one day, syaitan akan bisik tanya awak, kerja persatuan dah siap belum? lepas tu awak pun teringat nak buat sebab deadline dah hampir. tengah buat, tiba-tiba ada perkara perlu dibincangkan. maka dia menyelinap dalam perbualan kalian."

"oh. tu saja?"

"awak pergi meeting sebab nak bincang hal persatuan. awak lupa nak niat kerana Allah. maka dalam meeting tu awak akan diganggu oleh syaitan. boleh jadi awak akan dihias oleh syaitan menjadi sangat mempersona pada pandangan orang yang juga lemah dengan bisikan syaitan. boleh jadi, akan terselinap dalam fikiran awak, 'eh, karisma betul kawan aku bagi ucapan! wahhh!'. lagi parah, kalau awak tak jaga pandangan, awak akan nampak kawan2 lawan jantina awak sangatlah ada rupa. padahal, mereka semua sama saja."

"habis tu, saya kena tunduk selalu lah dalam meeting? macam mana nak cakap?"

"haha. jangan kolotlah! tak salah awak angkatkan kepala awak tumpu pada orang yang sedang bercakap. penting juga waktu sesi pengenalan dan taaruf, supaya awak kenal orang-orang tertentu itu. jangan nanti, orang tanya siapa ketua bahagian itu bahagian ini, awak tak kenal pula! setiausaha persatuan haruslah kenal semua!

apabila awak nak bercakap, cakaplah dengan jelas. orang tak bosan, maklumat pun sampai. sebelum tu, jangan malu2 ucap bismillah. sebab setiap perkara yang bermula dengan bismillah tak akan bawa mudarat jika perkara itu dilaksanakan dengan cara yang betul."

"akak, hehe. bismillah tu kuat nanti orang cakap, 'eh alimnya budak ni'. bismillah slow pun ok saja kan?"

"itulah awak. haha. akak nasihatkan, kalau awak takut timbul riak dalam hati, bacalah slow sebelum berucap. kalau hati awak kuat, niatkan aku sebut kuat ni sebab nak menjadi qudwah (ikutan) buat rakan-rakan yang lain, aku nak juga mereka dapat pahala dan kebaikan dari amalan kecil ni."

nafas dihela. malam sudah larut.

"Kak Aina, nak tanya lagi boleh?"

"tanya sajalah. jika akak boleh jawab, akak jawab."

"akak cakap ada kawan akak terjatuh hati pada akak kan? boleh share dengan Aisyah tak? maaflah kalau terlalu privasi."

"oh. pasal itu. tak ada apa pun, cuma semuanya salah akak juga sebab anggap semua orang sama. akak anggap semua orang professional. jadi, akak friends saja dengan semua orang yang add di fb. jadi, status2 akak muncul di wall mereka setiap kali update. status mereka semua akak hide sebab tak berkaitan dengan hidup akak. hehe.

tapi rupa2nya, dalam melalui status2 yang akak post, ada antara mereka yang salah anggap. kamu tak perlu tahulah apa anggapan kawan akak tu."

"hanya kerana status saja?"

"mungkin lagi satu sebab akak suka wall post. akak tak suka PM. semua kawan lain jantina akak wall post. sebab bagi akak, wall post lebih terbuka dan orang lain boleh nampak apa yang dibualkan adalah perkara berkaitan kerja semata-mata. tapi, kawan2 yang lain salah anggap. mereka rasa, wall posts akak pada wall seorang kawan lain jantina ni, menunjukkan akak rapat dan senang berhubungan. bila timbul cakap-cakap kecil yang menyimpang ni, akak marah."

"akak marah?"

"ye lah, sebab selama ni akak tak pernah terfikir pun akan wujud hubungan terlarang macam yang diorang fikirkan.

lama-kelamaan, apabila orang makin bercakap, hati akak pun terfikir, apa kurangnya kawan aku ni untuk aku nafikan sedikit rasa suka?
masa tu syaitan sudah belit fikiran akak.

tapi alhamdulillah, walau sejelas manapun kebaikan yang Akh tu tunjuk pada akak, walaupun banyak perkara dia tolong akak uruskan, walau sebanyak mana pun budi yang ditabur, Allah masih selamatkan akak daripada rasa bahagia, seronok dan berterima kasih atas bantuannya. Allah hantarkan kawan2 yang nasihatkan akak, bahawa segalanya pertolongan tu datang dari Allah, melalui Akh tu, untuk menguji sama ada akak mahu bersyukur pada-Nya atau pada makhluk.

kalau akak pilih jalan untuk memuji makhluk-Nya, pasti akak akan rasa terhutang budi dan rasa bersalah menolak 'rasa suka' Akh tu pada akak. tapi, akak pilih untuk bersyukur pada Allah, akak sematkan di minda bahawa Akh itu ikhlas tolong akak dan Allah nak ajar dia cara betul untuk menguruskan rasa hati. jadi, akak tak rasa satu kesalahan besar untuk tidak menyambut 'rasa suka' Akh itu."

"akak, sumpah saya tak pernah terfikir semua ni!"

"ya, sebab tu akak larang awak PM tengah-tengah malam. takut nanti kawan awak salah faham, dan bina persepsi bahawa awak sudah tidak kisah bercakap dengannya bila2 waktu. awak sudah tiada rasa segan dengannya. hah, apabila timbul persepsi macam tu, dia pun tak rasa satu kesalahan untuk tidak rasa segan dengan awak. bila dia hilang rasa segan, awak jangan terkejut dia akan bebas tanya awak itu ini dan bersembang di depan rakan-rakan awak yang lain seolah-olah awak sangat rapat dengannya."

"eh, bahaya tu akak! habislah imej saya kalau jadi macam tu. penat2 saya jaga tak nak sembang dengan lain jantina masa di sekolah, tiba-tiba datang universiti saya jadi orang yang terbuka pulak? huuh tak boleh, tak boleh."

"sebab tu penting, fikirkan persepsi orang dengan setiap tindakan yang kita buat."

"tapikan akak, PM tengah malam tak jatuh hukum dosa kan?"

"kalau awak PM pasal report submission, pasal pengumuman urgent yang tak boleh tunggu pagi esok, maka awak dapat pahala sebab jalankan amanah dan mudahkan urusan orang."

"oh, faham. maknanya, ikut keperluanlah kan?"

"ya. dan cadangan akak, sebelum nak tanya directly, apa kata awak cari jalan cari sendiri jawapan kepada soalan yang ditanya. macam contoh awak nak tahu nama penuh ketua awak, akak rasa awak setiausaha ada simpan data kan dalam laptop?"

"ha ahh la akak! baru saya ingat. saya ada ambil data dari setiausaha tahun lepas! nasib baik akak ingatkan."

"hee. awak nih. tengok, kerja awak beres, muamalat awak terjaga. manis saja Aisyah ni bila nak buat kerja dia semangat, nak tanya dia beradab, bukan ke itu bawa imej baik pada akhawat bertudung labuh? kita jaga agama, kita jaga professionalisme, kita jaga persepsi."

"akak, nak cakap sikit lagi. kesian akak dah mengantuk."

Aina sekadar mengangguk sambil tersenyum.

"terima kasih banyak. terima kasih sebab ingatkan Aisyah. terima kasih sebab ajarkan Aisyah tips nak bermualat. huhuhu. kerdilnya Aisyah."

"terima kasih pada Allah, sayang. Allah sayangkan kita, Dia beri ujian untuk tarbiah dan mendidik diri sendiri juga orang sekeliling."

:)

********************

krik3. tiba-tiba terfikir untuk menaip coretan kisah dalam komuniti di sini. semester 3. semakin sibuk. moga Allah berkati setiap taklifan. moga tidak dilanda ujian dalam muamalat sesama rakan2. hoho. moga tindakan kami tidak disulami bisikan syaitan.

:3

Thursday, June 7, 2012

pindah rumah. silaturahim. syurga. tali persahabatan.

-bismillah-

kita bukan tali, tapi kita bisa lebih erat daripada ini...
alhamdulillah. malam terakhir menulis di meja putih, Sakan Khaldi Ba. Sh Jamiah, Irbid, Jo.

barang banyak lagi untuk dikemas. bakal berpindah. insyaAllah.

bakal berhadapan dengan rakan sebilik yang baru. :) juga rakan2 serumah yang baru.

orang cakap,
"jangan meminta masalah dikecilkan, tapi minta jiwa, semangat dan kekuatan kita dibesarkan!"
kalau macam tu, boleh saya cakap,
"jangan meminta orang sekeliling yang terbaik, tapi minta dalaman diri sendiri yang terbaik"...

tinggal di rumah sendiri.
tak boleh lari dari sifat tanggungjawab.
persoalan membentuk dan menjaga hubungan.
melatih kecekalan.

saya tahu mereka tak sempurna. dan Allah lebih tahu saya tak sempurna.
moga atas kesabaran kita terhadap kelemahan masing, moga Allah balas kesabaran itu dengan syurga.
moga atas kelemahan masing-masing, kita mampu bersabar. :)

moga masing-masing sedari dan baiki kelemahan.
bukan untuk menjadi sempurna, tapi cukuplah untuk menjadi insan yang muslih.
kita belajar, dan akan terus belajar. kerana belajar itu antara wadah utama untuk membaiki diri.
apa2pun, pilih silaturahim.
kerana silaturahim itu syurga.

biarlah kita kenal kerana tujuan yang satu.
biarlah kita hidup kerana tujuan yang kekal itu.

syurga.

ingatkan saya.
sentiasa ingatkan.

neraka itu tempat orang yang memutuskan (silaturahim). nauzubillah.

:)

***

alhamdulillah. Allah pinjamkan floormates yang terbaik, roomate juga yang terbaik, sangat terer masak! tak berkira, suka bantu, rajin study, determined & highly spirited!

:)

pinjaman yang Allah kurniakan selama 9 bulan. alhamdulillah.
moga Allah berkati.

perpisahan.
tiada makna apa-apa pertemuan tanpa keberkatan.
moga perpisahan ini bukanlah penyimpul mati pada tali persahabatan, tapi, menjadi simpulan tali pengikat satu cerita bahawa kami pernah seiring dalam satu chapter kehidupan.

mari kita simpul ikatan di bahagian lain pula dalam satu tali kehidupan, pengakhirannya kita akan sedar bahawa we are all actually connected. we are along the same rope; leading to Jannah. sudah pasti, semua itu hanyalah berlaku sebelum sampai di penghujung; hilang pinjaman nyawa :]

p/s :
i)... . clueless. i got angry just now. feeling disappointed by my friends, but some other friends helped me realised that i love our bond, too much that i dont want to lose it. we'll have a blast tomorrow insyaAllah. :)
ii) abt a small matter of consideration. and responsibility. i am assertive. and i choose silaturahim. may Allah loves me, much. amiin.

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...