Wednesday, May 9, 2012

dunia baru selepas sekolah :) - aurat

-bismillah-

result UPU dah keluar. ada dapat, ada dapat tempat lain. takpa, keep being positive with Allah! :D baru tenang hati =)

-memetik fb status-
alhamdulillah :)
tahniah adik2 yang bakal melangkah ke dunia baru !
be it UM UITM UIA SMKA KM (matrikulasi).. atau apa2 saja nama dunia baru kalian,, ingatlah kalian bawa nama ibu ayah di rumah, :'), kalian bawa nama dan imej diri sendiri. baik diri dan budi, maka baiklah imej ibu ayah, maka baiklah imej & peribadi sendiri. :D


malas nak cakap pasal ikhtilat, nak share tentang girl-gurl interactions saja:)


eh, sebilik dengan kawan non-muslim aurat macam mana eh ?
(dengan non-muslim => muslimah kena tutup aurat penuh, macam dengan lelaki)
TAPI kalau setahun, tak kan setiap masa tutup aurat penuh ?? --> haa ni kena rujuk ustazah shariah kita semua :) , nak tanya sheikh google pun boleh. :D


lagi satu barrier utk srikandi sekalian,
jangan tangkap gambar dlm bilik ramai2 tanpa tudung. anggap je semua gambar kita snap adalah utk diupload di fb :D jadi semestinya setiap gambar dlam keadaan terbaik jagaan aurat kita :)


http://sayangislam.com/2010/03/24/aurat-muslimah-di-hadapan-wanita-bukan-islam/


oh ya, ke mana saja menetap, kita hamba Allah. moga sentiasa dalam perancangan terbaik dari-Nya! :) moga ini dari Allah melalui hamba ini :]


-dari akak yg sayang kalian (haha) share lah post ni dgn semua yg korang sayang jugak :p

aurat. perkara paling saya risau bila saya dapat plkn dulu. 
:) sedangkan ramai antara kita risau aktiviti lasak, ikhtilat (pergaulan campur lelaki + perempuan), rindu mak ayah, nak enjoy masa cuti spm.

hurm. dont worry! :D islam tu mudah. tak menyusahkan. 
adil (ikut definisi islam) ialah 'letakkan sesuatu perkara pada tempatnya.'
analogi mudah, Islam tinggikan taraf mak 3x lebih dari ayah.
 mak & ayah tak sama. dua2 kena super hormat, tapi mak dapat kedudukan lebih dari ayah. sebab mak & ayah pengorbanan mereka berbeza :) jadi, balik rumah nak tanya khabar, tanya mak dulu. lagipun, fitrah psikologi perempuan suka disayangi, di ambil berat. subhanAllah, islam itu adil.

dalam bab jaga aurat, perempuan kena tutup lebih dari lelaki.
kalau diterjemahkan situasi ini dalam definisi adil (bahasa - literally = sama dan saksama), maka cara perempuan tutup kena sama sebijik macam mana cara lelaki pakai. erk. adil dari segi bahasa, tapi sangat tidak adil dari segi islam :)

islam agama yang faham umatnya, sebab diiktiraf oleh Pencipta kita, sudah tentu orang yang paling faham kita bagaimana.

Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam. Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai ugama Islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka. Dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya.
[3:19]

jadi, perempuan wajib tutup bahagian badannya lebih daripada lelaki atas sebab ... ?

:) pandangan saya, (boleh jadi kena dengan orang atau tak, come on, we're different from each other)

  • -sebab fitrah perempuan lebih pemalu
  • -perempuan tak mahu rasa sama taraf - aka - suka rasa mahal kot
  • -tinggi kesetiaan - rasa ter-amanah untuk jaga diri - kepada orang yang tiada batasan aurat langsung (baca : suami yang halal)
  • -suka komen - cuaca panas, angin sejuk, nyamuk
  • -suka cari perlindungan / berlindung - kalau nak bagi jawapan / pandangan suka cari bukti @ fakta yang mengukuhkan, "saya bercakap berdasarkan apa yang saya faham..." 
dengar ambulans bunyi pun terus doa, "ya Allah selamatkanlah keluarga aku, janganlah yang dalam ambulans tu mereka" <--- doa seorang ibu (respek kan ?)
jadi bila dalam fikiran dan minda terselit 'rasa nak berlindung', tak mustahil rambut dan kulit kita pun rasa benda yang sama. kadang muka pun perempuan nak sorok. huhu *ingat balik time anda buat gimik. err.

Allahuakbar.

jadi, persoalan aurat dengan housemate perempuan bukan islam ?
-boleh buka macam aurat dengan muslimah lain
-tak boleh buka langsung
ehhh? bagaimana ? yang mana satu ??
baca link blog tu. lengkap dan jelas. insyaAllah menyebelahi anda, perempuan yang sukakan sokongan & support  :D
moga Allah tunjukkan jawapan yang dicari. tiada alasan mahu berhujah di akhirat kenapa tak jaga aurat dengan sempurna "sebab saya tak tahu" ---> click link di atas maka anda tahu.

"sebab saya tak nak tahu." tak mampu nak jawab macam ni. nauzubiLlah. moga Allah jaga kita.

nah, http://sayangislam.com/2010/03/24/aurat-muslimah-di-hadapan-wanita-bukan-islam/
('',v) salam~ peace~ aman~

sekian saja. coretan lebih kepada diri sendiri. 
alhamdulillah, Allah tahu mungkin saya tak mampu nak jaga diri, jadi Allah izin saya belajar di Jordan, 90% of people in my community are Muslims. :)
alhamdulillah.
sambil tu, kena mantapkan ilmu, balik Malaysia dah jadi keadaan lain. tak boleh take things for granted.
alhamdulillah dah jumpa plkn, harap balik malaysia boleh adapt. :)

moga Allah terima amal kita.

5 comments:

  1. syukran ya kak farhana.. bguna sgt2..
    esp pasai aurat..
    doakan kami smua agar xlupa pasai penjagaan aurat ni..lg 1, pergaulan kami masa di tempat org..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah :)
    sama2 kita seling peringat. moga Allah jaga kita, moga didampingi sahabat terbaik :) amiin3
    <3

    ReplyDelete
  3. jihad amat diperlukan utk menutup aurat di akhir zaman ni sbb byk godaan yg menutup aurat pun dah tak mcm menutup aurat =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya2 setuju.
      perlukan mujahadah dan ilmu.

      kalau tak dalam ilmu, terpaksalah seorang tu tutup litup penuh auratnya dengan roomate bukan islam selama bertahun2 di kolej, padahal dalam kes ini, ada kelonggaran utk batasan aurat sperti dgn wanita islam biasa, dengan syarat si housemate tidak timbulkan masalah di kemudian hari (sebarkan aurat dll), dan tempoh tinggal yg sangat lama. tapi kalau mcm pi kursus, kurang dari seminggu, mungkin ada orang mampu tutup litup dengan roomates non muslim dia.
      ni hanya merujuk pada perempuan.

      hurmp. moga kita semua dlm hidayah Allah. amiin3.

      Delete

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...