Thursday, April 12, 2012

medicos; we are getting stronger with each other!

-bismillah-

alhamdulillah.
when i come to jordan, the group of people who i trust the most are my batchmates.

just now, we had a meeting. a batch meeting, with the purpose of setting up our organisation properly AND a motivational talk session included.

from there, i got to know that, it is not just me who get frustrated & losing hope upon reaching examinations weeks.
i tell you sth, this time, the examinations are getting trickier with a lot of materials to be revised again and again (or else, you will forget the location of the foramens and such). so some of us gained unexpected marks - including me. so, we (they) come up with initiatives to held this meeting urgently.
the idea come up when we realise that some of us have lost spirits and determinations.
with the hope that the event organised will help us in gaining our motivations and spirits back. :]

i was surprised, my friends are all so compassionate! they know us just well, when we are unhappy they held events to cheer each other. some of my friends organised a small picnic in a broad daylight by the river just to shift the black clouds out of our mind!

but sadly,
when there is a time we get full mark, there are some others at the same time who get half of our mark, but they keep being strong. where are we at that time ? why i just got to know about this after the new semester started ? 
they are so strong that they dont lose hope nor frustrated nor in anger. Allahu. they faced the same problem from the last semester but they keep standing firm and determined until now. but some of us were just facing this markah-rendah problem during this 2nd semester, and we begin to feel hopeless already?

***

one day, a friend posted in a facebook group,
"Saya bercita cita nak jadi pakar dermatology, anda apa? Straighten and strengthen your aim and purpose on why we're here. Self-motivate,lets :D"

this is followed by this post the next day by another friend,
"Tiada istilah gagal, yang ada hanya kejayaan atau belajar lagi.

Sumber Asal: 15 Kata-Kata Motivasi Untuk Belajar | Julmazli Dot Com 

'tidak ada y berputus asa dr rahmat Tuhannya melainkan org y sesat' -15:56"


and this special post came right after the physiology exam finished,
"Tahniah ye Kawan2... Kita dh lakukan yg terbaik!
N, ALLAH dh berikan pe yg terbaik u kita..
Kpd yg msih tkilan dgn mrkh td,, x pe,, FINAL ade lg... De hikmah! Allah nk suruh kita usaha lg..usaha yg kita lkukn td, msih x ckop lg.. Mgkin smasa kita sdg usaha tu, de silapnye.. Muhasabah diri blik...
Kpd yg jd hero n heroin hri nie,, jdlh sifu kami,, tlg kwn2 yg tkilan td.. Biar kita dtg sme2,,balik pon sme2..Walau pape pon,, TAHNIAH sume! N jgn lpe say ALHAMDULILLAH!"
- Jangan lupa sujud syukur!

Do you see that how noble they are ?
they are trying to motivate each other with all efforts and words. :')

there are many previous posts, and one of the best post i found so far,
"salam...cuma nk ckp shbt2 sume dah selawat keatas Nabi Muhammad SAW ke blom arini...klu blom berselawatlh mudah-mudahan kte sume termsuk dlm golongan yg mendpt syafaat dari kekasih Allah kelak..aminnn:)"

arent these just nice ?
we are not just physicians to-be, we are different. insyaAllah.

with full credits to all of my Medico Excellente Justians batchmates
-  the photo & the words of wisdom -
may Allah bless!

now read this with your heart,
"tadi study physio sikit, ingat nak kongsi sesuatu yg tibe2 terken dekat hati..
cube teka ape organ yg paling penting dalam badan kita??

mungkin akan ade orang cakap paru-paru, mungkin ade juga cakap otak sebab kalau mati otak xde la yg nak control homeostasis ke hormone excretion ke.. 

tapi kalau ana kata organ paling penting dalam badan kita jantung, setuju ke?? sebab organ pertama yg berfungsi sebelum kita lahir ape? jawapannye jantung kan? (boleh rujuk sherwood ms pertama cardiovascular system)..

jom kita tadabbur fungsi jantung.. the function of the heart is to exert force to pump blood throughout the body.. bile darah sampai kat tangan, metochondria kat tangan dapat oxygen buat ATP maka terhasilnya pergerakan, dan begitulah seterusnya kat anggota badan yg lain..

tapi..
tu semua luaran atau jasmani je,
kalau "jantung" rohani ape pula ye??
tak lain tak bukan IMAN kita lah..

let the "jantung IMAN" pump the IMAN along with the blood throughout the body..

bila sampai kat tangan, tergeraklah tangan kita untuk bersedekah ke..

bila sampai kat mata, terdetiklah dalam hati, "hmm.. lamanya tak tengok Al-Quran"

biar IMAN sentiasa berdegup dalam diri kita dan serlahkan dalam perbuatan seharian kerana sesungguhnya tanpanya siapalah kita dalam pandangan Allah swt.. :D

"we are the future muslim doctors""

yes, we are different. we are not ordinary physicians to-be. we must keep reminding each other that we are the future muslim doctors.

one more,
"Allah takdirkan kita menongkah alam ini. Bukannya secara sengaja tanpa alasan.
Mungkin, dengan pemilihan kita ini.
Kita dapat mencari keredhaanNya. Atau pun dapat memberi sumbangan besar kepada Ummah.
Mana kita tahu?
Betulkan niat, jadikan apa yang kita kerjakan ni adalah ibadah semata mata.
InsyaAllah."
there are too much inspirational and motivational posts in the group, but only tonight that i realised the fact that  we are strong because of this special bond - ukhwah fillah - being friends and companions for the sake of Allah.

Allah enables us to befriended with each other, coming from across the malaysia, north-south-east-west of the peninsula, not as something to be taken lightly. there must be hikmah. there must be something that we can do for one another. 

there must be roles for us to play to benefit everyone of us; keep supporting each other.

i dont know them for 18 years of my life, but i get to know them in my 19-year-old time, alhamdulillah, all praises to Allah for His Will.

only tonight that i realised this. :') i love you friends! alhamduLillah. thank you for strengthening my soul day by day. may Allah bless all of us with Jannah. amiin.

***

dari talk motivasi tadi, disampaikan oleh presiden masa di intec dulu, dia ingatkan tentang kisah Maryam.

sungguh indah kisah Maryam. wanita suci, diuji dengan tuduhan melahirkan anak luar nikah. Allahu. hinggakan Maryam minta diambil nyawanya, kerana beratnya ujian yang dihadapi.
Allah tak marah hamba-hambanya rasa terbeban dengan ujian, tapi Allah nak kita kuat, cari jalan atasi ujian dan baiki diri.

[surah maryam 19 : ayat 23]
Maka rasa sakit akan melahirkan anak memaksa ia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, dia berkata: "Aduhai, alangkah baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi barang yang tidak berarti, lagi dilupakan".
besarkah ujian kita hadapi ? Allahu. kerdilnya kita. sangat kerdil.

apa Allah cakap jadi, maka jadi. :) jadi berharaplah segala yang terbaik dari Allah!

[19: 20-21]
Maryam berkata: "Bagaimana akan ada bagiku seorang anak laki-laki, sedang tidak pernah seorang manusiapun menyentuhku dan aku bukan (pula) seorang pezina!"

Jibril berkata: "Demikianlah". Tuhanmu berfirman: "Hal itu adalah mudah bagi-Ku; dan agar dapat Kami menjadikannya suatu tanda bagi manusia dan sebagai rahmat dari Kami; dan hal itu adalah suatu perkara yang sudah diputuskan".  



farhana, khauf dan raja' (takut dan harap) hanya pada Allah! :)

4 comments:

  1. kak pun ada a few close friends yg terpaksa berhenti atau diberhentikan masa belajar...sedih...bila dah kerja, dengar kisah kawan2 yg bernasib malang.....pun sedih...kalau boleh nak semua yg kita sayang dpt yg baik2 je kan....tp semua tu dah tertulis utk setiap individu...kena ready utk terima apa sahaja yg Allah nak bagi....semua ada hikmah....walaupun perit....walaupun orang lain nampak mcm impossible, tp selagi khauf dan raja' hanya berpusat pada yg sepatutnya, semua yang kita lalui akan jd sangat mudah dan menenangkan....yg penting, moh ler kita usaha doa sama2 agar semua yg kita sayang akan dapat bersama2 selamanya di syurga nanti...best kan saat tu...tak yah doh susah ati pikiaq benda2 dunia dah....syok nya! Nak syurga sama2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. "yg penting, moh ler kita usaha doa sama2 agar semua yg kita sayang akan dapat bersama2 selamanya di syurga nanti...best kan saat tu...tak yah doh susah ati pikiaq benda2 dunia dah....syok nya! Nak syurga sama2!"
      amiin3!!!

      akak, kawan adik share ni..
      akan ada kalangan yang masuk syurga dalam kumpulan2,, :) adik baru notice ayat ni. hehe.

      Dan orang-orang yang bertakwa kepada Tuhan dibawa ke dalam surga berombong-rombongan (pula). Sehingga apabila mereka sampai ke surga itu sedang pintu-pintunya telah terbuka dan berkatalah kepada mereka penjaga-penjaganya: "Kesejahteraan (dilimpahkan) atasmu. Berbahagialah kamu! maka masukilah surga ini, sedang kamu kekal di dalamnya". - azzumar 39:73

      <3 may Allah bless us!

      Delete
  2. assalamualaikum ya ukhti..ukhti ad ckp yg ukhti ade fb kan..kalo nk link fb bole..plus, ana pon dr intec dlu..tua setahun dr enti.mgkin knal kot..kan??? dr ukhti afiqah zulkepli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :) dah add ukht :D hehe

      Delete

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...