Sunday, April 1, 2012

sabar itu pahala :)

-bismillah-

assalamualaikum. moga catatan ringkas ini menjadi antara ibadah yang diterima oleh Allah. moga menjadi wasilah ke syurga.

[ali-imran 3:140] firman Allah, yang bermaksud,
Jika kamu (dalam peperangan Uhud) mendapat luka (tercedera), maka sesungguhnya kaum (musyrik yang mencerobohi kamu) itu telah (tercedera juga dan) mendapat luka yang sama (dalam peperangan Badar). 
Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkannya antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), 
dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim. 

*segala puji bagi Allah.
**dalam hidup sebelum ini, saya tak pernah dapat nombor 3.
***sekarang saya merasa apa itu belajar tapi tak perform.
apa itu belajar tapi tak rasa tenang.
apa itu rasa kecewa apabila keputusan tidak seperti yang diharapkan.
apa itu rasa hairan apabila semua perkara dibuat tapi hasil tidak memuaskan.

jujur saya cakap, dari dulu (zaman sekolah) saya tak pernah dapat C.
Allahu. apalah pandangan Allah terhadap pencapaian yang lalu ?

mendapat tempat itu ini, bagaimana keadaan kita pada sisi Allah ?
trofi itu, plak ini, medal itu, sijil ini, apa boleh diangkut ke syurga ?

saya cuma boleh angkut kesyukuran yang datang bersama nikmat-nikmat itu.

itu nikmat.

ini markah rendah. adakah saya boleh angkut ke syurga dengan markah ini?
tak, tapi saya boleh angkut harta ke syurga dengan syukur, tawakkal dan pasrah menerima ketentuan Allah.
saya boleh angkut harta yang terhasil dari markah ini dengan membaiki diri.
Allah suka orang yang membaiki diri (muslih).

cari di mana kekurangan.
tampung kelemahan.
kuatkan pergantungan pada Allah.
tetapkan hati atas jalan-Nya, bukan hanya ketika markah tinggi baru bersemangat mencari redha Allah.
bersabar.
bersabar.
bersabar.
selesaikan masalah! jangan lemah. jangan putus asa.

[al-baqarah 2:155]
Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.
 moga Allah turunkan ketenangan hati ke atasku dan kalian.
doakan!

buat yang tiba-tiba sama keadaan macam saya, saya nak kongsi ni ::> bacalah al-Quran. baca tafsir surah ali-imran ayat 141 - 148. lebih-lebih lagi ayat 146. "tidak lemah dan menyerah!"

sayang Allah <3 bukan hanya waktu dapat nikmat.
waktu kamu bersedih, Allah akan pujuk
bersangka baiklah dengan Allah, Tuhan yang kenal kita sekenal-kenalnya. :)

moga setiap apa yang saya dapat mendekatkan saya dengan Allah.
amiin.

###===###===###===###===###

updated:

"Jangan sekali memberitahu masaalah atau perkara negatif peribadi kita di facebook. Ia menjadi tontonan dan menambah fokus pada negatif. ambil pengajaran dan tak perlu beritahu hal peribadi jika negatif. Tiada keuntungan. Kita mahu beri perhatian bukan cari perhatian. No self pity party but self improvement and learning comtinuously." - dr Muhaya :)

jadi saya tukar tajuk entri :) ihihi

7 comments:

  1. sy jugak rasekan hal yg same ,kadang2 lemah hati .tapi nasib baik ade adik dan mak yg ingatkan ,selalu baca al-quran bila susah hati .

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih :) moga Allah bimbing kita selalu :)

      Delete
  2. aku dulu...asal exam ja tepon mak dok keriau ngan mak...dan tetiap semester mesti rasa nak benti belajaq, tp tak jadi sebab tak dak duit nak bayar balik pinjaman....huwaaa....seksa...perjalanan idup yang penuh ayaq mata.....tapi akhirnya dapat jugak ijazah......isk isk macam tak percaya cinta~

    Eh, tp time crucial gini ada gak konon2 orang lain nak tlg tenteramkan hati, abang angkat konon, teman tapi mesra lah...tapi mujuq aku tak tersasar...sebab tak tenang sikit pun ngan nasihat orang2 lagu ni...hahaa....kalau aku asik layan nasihat derang, silap haribulan boleh tersangkut....alhamdulillah tak sangkut, so tak bertambah lagi keserabutan duniawi....so U, hati2....just pengharapan hanya pada yg Satu sbb time kita gundah ni laa macam2 arah serangan setan bertanduk datang.....tp cara serangan setan bukan laa menakutkan dengan pedang, dragon ball bagai, tapi depa guna cara halus dan sedap....adeh....wallahu'alam....

    aku pun tatau apa yang akak ang merapu nih~
    Peace budak kecik bersepek mata~

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih akak :)
      i learnt a LOT of things from u :)
      missing u so much :']
      may Allah loves u always :)

      Delete
  3. mek, kak dok baca byk blog budak2 jordan mcm hang....byk gak experience derang share yang rasanya adik bley digest. Belajar thru experience orang nih best and cepat dapat tau....hehe...

    Lately aku tak byk kerja, so byk plak masa dok cari blog2 budak jordan sbb nak tau gak adik aku nih idup camna kat sana....teringin nak p sana~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya :) my seniors are awesome. haha

      tu lah, byk sangat experience. sori sbb adik tak share semua even dgn family. hehe. tak penting.

      pi buat umrah, haji lepas tu mai jordan :D penginapan free tidur umah adik je~. pengangkutan + tours beres (seniors ramai part time jd tour guide ==,) hehe

      Delete

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...