Skip to main content

going to makkah : we must have 'something' !

-bismillah-

assalamualaikum.

photo credit goes to the same blog ; sis maria elena's

baru lepas baca BLOG [ini]. subhanAllah moga Allah izin saya sekeluarga ke sana jugak!

duduk di jordan ambil masa 25 jam kalau naik bas pi buat umrah. tapi, walaupun jarak dekat, duit ada, kalau Allah tak izin tak boleh sampai jugak. *tak ada mahram (yet).

insyaAllah, saya akan pergi dengan keluarga sendiri! :) moga Allah izin. doakan!

here we go,,
(uhm hum)
about going to makkah,
performing hajj,
we must have 'something',
Islam motivates us to have savings.

(uhm hum)
about giving sedekah,
we must have 'something',
Islam motivates us to have savings.

(uhm hum)
about having property,
then pay for zakat,
we must have 'something',
Islam motivates us to have savings.

how about debts?
to be settled upon death is a MUST
or else your soul will be hanging
between the earth & the sky. 0.o
again,
we must have 'something',
Islam motivates us to have savings.

(uhm hum)people getting rich with Islam.
for we must have 'something',
Islam motivates us to have savings.

yes, i repeatedly saying that...
"we must have 'something', Islam motivates us to have savings."

what is that 'something?'
money ? NO.
power ? maybe.

but these 'something' are...
TRUST. HOPE. HARD WORK. DOA. USAHA. RAHMAT dari Allah. HIS WILLING (izin).

ok, something(s).

niat. wait, do you know about the law of attraction ? the law which was proposed by somebody-i-dont-remember, saying that if we think of something, we are actually attracting it to our way.

examples,
you think that you want to eat an ice cream, and in the evening you found out a tub of ice cream in the freezer - your  mom bought that.
you think that a toddler terkedek2 will fall upon his feet after a few while, stumble on the floor, and... the toddler fell - but later stand up again. :3

ok, you saw a child playing with hard object/toy, and you just imagine that the child knock you head with that hard thing. and it did happen! o.0

what you think, it happens.
what you want, you get.

in islam, the law of attraction is DOA.
trust in Allah :)

so, never lose hope. indeed, SET UP your hope. going to Makkah! =)

***

either being poor or rich, i must keep in mind that being a muslim is not only in Makkah.
dont lose your hope farhana!

Nabi loves being poor :) but he is the most richest man in the akhirat!
*selawat* - dapat pahala = kaya juga :)

oklah, esok ada exam. doakan yang terbaik!
sekian.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …