Skip to main content

solat comes first, after all.

-bismillah-

it has been quite a long time since i write in english.
i'll be sitting for the English exam tomorrow, starting at 8.15 in the morning.
pray for me!

oh ya, the Biology is on the day after tomorrow.

i love to see my friends studying.
but i love it even more when they study to earn the pleasure of Allah.

at time, minutes after the azan, they would come to my door, knocking sometimes~,
"farhana, let us solat together," with the warmest smile lining the face. oh yeah, drop the study farhana. solat first.
thanks sahabat!

at time, while i was walking back to the bus station from the medicine faculty building in the university, a friend told me this precious advice,
"try to perform early solat as possible as you can. for a senior once said to me, 'i am afraid to say that everything we do before performing solat wont be taken into account for barakah.'. so what do you think then? the biscuit we eat before solat wont be in barakah? the study we made before solat ?" she asked me.

hurm.

i lost in my deep thought again, keeping my pace fast since the weather was too chill to enjoy the red horizon across the sky with the setting sun.

about the question, i dont know the answer. but i have the strange feeling. i dont feel it's good to eat before solat. i dont feel it's good to keep on studying while other people are praying across the globe.

yet, at times, i still do what shouldnt be done.
so does everybody.

i know, that's why we need each other. to remind each other. to keep reminding.

insyaAllah. may Allah bless. thanks for setting such good examples for me, friends.
=)

Comments

  1. good advise.")
    true.. orait. now im going to solat first.

    ReplyDelete
  2. Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
    Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Hukum Berkaraoke Yang Betul Oleh Ustaz Azhar

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …