Skip to main content

memori & pengorbanan

-bacaan bismillah dalam hati, moga kita dilindungi oleh Allah-

baru selesai membaca entry2 lama.
nampaknya, tahun 2009 adalah tahun yang sangat genting. biarlah saya dan orang2 yang tahu saja tahu.

entah berapa banyak air mata yang mengalir
entah berapa banyak tawa yang tercetus.

subhanAllah. indah :)
ada konflik dengan rakan, dengan guru. ada juga saat saya dilema mahu ke kursus / kem kerana terpaksa meninggalkan kelas juga peperiksaan. ada juga entry tentang kali pertama saya ke tempat tuisyen.

memikirkan perjalanan hidup yang sangat biasa-biasa, namun masih berlainan daripada orang sekeliling, zaman pergi tuisyen 7 pagi - 7 petang, sungguh kepenatan pada masa itu saya rasai kemanisannya sekarang. detik2 yang saya 'spend'kan di library tunggu ayah & mak habis kerja, rasanya sangat berbaloi. tiada apa2 yang rugi.

Allahu. masih banyak perlu saya korbankan pada masa sekarang. pengorbanan pada masa bergelar pelajar. bukan sekadar mahu menikmati manisnya perngorbanan di dunia, tapi saya juga nak nikmati manisnya pengorbanan di akhirat sana.

masa sekarang...
saya nak rasa manisnya berkorban menutup pergaulan.
manisnya pengorbanan bersengkang mata menghafal kalam suci.
manisnya perngorbanan menjauhi ikhtilat.
saya nak rasa manisnya pengorbanan membaca ilmu2 yang sangat tinggi nilainya.
manisnya pengorbanan sedikit masa untuk berdoa, beribadat dan terus berharap pada Allah.
saya nak manisnya mengenangkan masa lalu yang tidak berlalu sia-sia.

orang cakap, jadi pelajar bidang ini banyak pengorbanannya.
moga banyaaaakk manisnya :) amiin.

bila saya nak rasai semua ini ?

moga di alam yang kekal abadi di sana.

biarlah di dunia kita penat dengan kebaikan. jangan ambil kisah kepenatan. =)

sekian.

p/s : cari label striving fer^^ SPM utk entry2 perjalanan menuju spm saya :)

Comments

  1. Alhamdulillah dan insyaAllah .. semoga anda berjaya dunia dan akhirat ..

    ReplyDelete
  2. amiin. alhamdulillah, trima kasih doakan :)
    moga anda juga Allah izin berjaya di dunia & akhirat insyaAllah, amiin. moga Allah berkati hidup kita. :)

    ReplyDelete
  3. pengalaman itu mengajar erti kehidupan =.=

    ReplyDelete
  4. :)
    alhamdulillah moga Allah izinkan pengalaman yg bermanfaat utk kita

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …