Monday, January 30, 2012

harapan dan baucar buku :)

-bismillah-

assalamualaikum. moga jasad masih basah dengan siraman ketaqwaan. amiin.

I

alkisah,,, :)

seorang anak muda bertanya kepada ayahnya, yang baru pulang dari tempat kerja,
"Ayah, tahun ni syarikat ayah bagi duit bonus banyak tak? jom jalan2,"
dengan sengihan bersemangat terhadap ayahnya.

si isteri pula menambah,
"Ha ah. Jom pergi Karambunai. Cantik ibu tengok tempat tu. Baru2 ni ada iklan dalam tv."

si ayah tersenyum, lalu membalas,
"Oh, pasal bonus tahun ni ayah minta maaflah. Ayah bawa kalian pergi bercuti dalam syurga je lah nanti."

si isteri kehairanan.
"Eh, kenapa cakap macam tu?"

lalu si ayah pun menjelaskan hal sebenar.
"Duit bonus ayah semua sedekah untuk anak2 muda malaysia, dengan harapan lahirlah antara mereka yang berjiwa besar."

namun, si anak masih belum jelas.
"berapa banyak ayah sedekahkan untuk setiap orang ?"

si ayah masih bersabar membalas walaupun penat pada dirinya masih belum hilang setelah seharian bekerja di pejabatnya di ibu negara.
"200 ringgit saja nak untuk setiap seorang. apa yang ayah harapkan, semuanya jadi sedekah jariah untuk ayah. dengan duit itu, ayah buatkan dalam bentuk baucar buku. dengan itu boleh mereka beli buku2 ilmiah, buku2 pelajaran, buku2 tokoh. kalau mereka beli buku pasal kesihatan, apabila mereka jaga kesihatan maka harapnya ayah akan dapat pahala juga kerana dengan kesihatan mereka dapat beribadah dengan sempurna. kalau mereka beli Quran serta tafsirnya, dan apabila mereka membaca ayat2 Allah itu, ayah harap pahalanya juga sampai kepada ayah.
tak kisahlah andai mereka membeli novel fiksyen pun, selagi ada ilmu bermanfaat dalamnya lalu mereka amalkan, ayah harap pahalanya juga sampai kepada ayah.
kalau mereka beli peralatan2 lain pun, andai pen yang dibeli itu menulis kalimat2 yang menambahkan keimanan orang sekeliling, ah, alangkah besarnya hati ayah!" si ayah mengambil nafas seketika. 'walaupun sebaris ungkapan bismillah pada muka surat pertama buku2 pelajaran mereka,' detik hatinya.

"dengan itu, insyaAllah di akhirat sana ayah banyak harta, boleh bawak kalian jalan2 mana2 sahaja. nak buat pantai sendiri depan mata pun ayah boleh minta on the spot. itulah harapan ayah." tersenyum beliau penuh pengharapan.

si isteri mengangguk-anggukkan kepalanya apabila mendengarkan kata-kata si suami tercinta. terharu. sambil itu, sebagai isteri solehah, dia berpesan kepada suaminya,
"abang, mohonlah kepada Allah agar menerima ibadah kita. saya juga akan doakan hari2 supaya Allah campakkan rasa keikhlasan dalam hati kita."

si anak kemudian memeluk ayah dan ibunya,
"ayah, moga harapan ayah termakbul untuk melihat anak muda negara kita berjiwa besar. saya berjanji akan bersikap matang. saya akan ketepikan isu2 remeh. saya tak akan sia-siakan pengorbanan yang dibuat oleh insan2 lain untuk saya. moga Allah terima amal ayah dan rakan2 sepejabat ayah yang lain! amiin".


II

semalam saya ke kedai buku yang agak popular. hoho

selalunya, kedai bukulah tempat saya suka lepak. aman. tenang. semua yang saya nak ada. dari buku bertulis sampai buku kosong semua ada. hehh

tapi, semalam agak berbeza daripada selalu. sangat berbeza. dari luar pintu cermin saya tengok ramai anak2 muda sebaya saya beratur di kaunter cashier. eh, ada sale besar ke ?

saat melangkah masuk, barulah saya tahu. mereka dapat baucar (voucher) buku rupanya. terlupa pulak saya akan hal itu. hehh untungglah~~~

III

saya gembira. akhirnya mereka menjejakkan kaki ke kedai buku. ada yang pertama kali. ada yang sudah berkali.
ada antara kita yang...
kadang, takut untuk masuk kerana duit tidak banyak untuk membeli buku mahal.
kadang, malas untuk masuk kerana buku tebal2 sangat. surat khabar yang dibeli oleh ibu pun tak terbaca.
kadang, susah untuk pergi dek kedai yang jauh.
kadang, tidak tahu apa istimewanya kedai buku. mungkin sekadar kertas-kertas becetak untuk direnung pada masa lapang ?

tersenyum memikirkan. akhirnya, langkah ini berjaya menarik anak2 muda untuk membaca ! saya terbayang poster2 kempen membaca sebelum2 ini. siapa pernah sangka anak muda malaysia perlukan penggerak dalam bentuk wang ringgit, bukannya kempen2 dan program yang dijalankan seperti sebelum ini ? siapa sangka kita lebih mudah bertindak dan bergerak dengan wang ?
=.=

dalam hati, saya memuji penasihat yang memberi idea ini untuk dijalankan. akhirnya kami anak muda memegang buku tebal2 !

sungguh, saya rasa pernah jumpa anak2 muda yang cukup sebati dengan membaca dan cintakan ilmu hanya pada majlis tokoh nilam kebangsaan! cakap2 mereka ialah ilmu yang melimpah, bukan luahan kegersangan akal.

IV

kecewa. rak2 buku sangatlah berselerak. hinggakan terdetik dalam hati saya, alangkah baiknya keadaan sebelum ini, sunyi sepi. sebelum anak2 muda mengenal buku. namun, itu bisikan jahat sebenarnya.

astaghfirullah. tidak patut saya fikirkan begitu. saya patut menerima mereka. saya patut menerima rakan2 sebaya saya yang baru menyertai langkah ini. bukanlah langkah besar, namun ketahuilah amalan membaca menyediakan jalan yang luas untuk kita sama-sama melangkah dengan langkahan kecil kaki kita.

kesudahannya, saya tak jumpa buku yang saya cari di kedai itu. atau yang lebih tepat, saya tidak mencari buku yang saya nak, dek terlalu berselerak.

V

saya dengar ada yang tidak ambil kesempatan ini. ada yang tebus pemberian itu dengan wang ringgit. Allahu, mungkin situasi kehidupan mendorong mereka berbuat demikian. apa-apapun langkah yang kalian ambil, moga tidak merugikan diri sendiri. tidak salah andai anda perlukan wang untuk membiaya perubatan, kalau ada. entahlah. tapi, andai ada antara kita gunakan untuk perkara tidak bermanfaat, silalah jawab nanti apabila ditanya oleh tuan empunya pihak pemberi, di akhirat sana.

Allahu. baucar pun satu ujian kan ? akan ditanya pula dari mana dapat dan untuk apa dibelanjakan.

sobs2.

VI

harapan.
andai saya tuan pemberi sumbar kewangan, saya harapkan duit saya tidak digunakan untuk beli dadah. tidak  digunakan untuk belanja aweks. hehe
huhu
andai saya penerima baucar, saya harap saya bijak menggunakan. saya tak nak beli buku yang tidak bermanfaat. saya tak nak salah beli buku. ingatkan best, rupanya hambar. eh silap. ingatkan bermanfaat, rupanya merugikan masa dan wang sahaja bukunya.

VII

saya lihat di kedai buku banyak sangat novel cinta.


terfikir, apa sumbangan penulis novel2 cinta untuk melahirkan anak muda berjiwa besar, dalam aspek membangunkan negara?
terlalu banyak buku, namun satu tema yang tak luas perkembangan; kahwin paksa, perkahwinan sebelum masa, terlanjur lalu mesti berkahwin.

baik drama tv, baik buku.

Allahu.
masyarakat sekeliling tidak perlukan suntikan semangat berbentuk kahwin paksa!

adakah untuk merawat kegersangan akidah dapat disembuhkan dengan perihal2 perkahwinan anak muda ?

saya mencari lebih banyak buku bertemakan cinta yang luas.

cintakan diri supaya tidak hidup dalam angan2.

saya mencari buku2 yang menjadi inspirasi untuk dicontohi.
tak mahu saya contohi watak yang kahwin paksa.
apatah lagi mahu mencontohi watak yang kahwin pada umur yang belum bersedia. bagaimana mahu melahirkan anak muda berjiwa besar untuk menjadi pemimpin masa depan, andai diri sendiri tidak terpimpim dalam rumah tangga yang dibina tanpa persediaan ?

saya mencari buku2 yang membuatkan saya rasa saya perlu ubah perangai lama saya.
saya mahukan satu buku yang membuatkan saya tahu apakah sikap saya sekarang relevan untuk membina negara dan sahsiah maju.

saya tidak mahu buku yang menyuarakan idea bahawa bercinta itu satu keperluan terpenting dalam hidup. umpama gula dalam minuman.
saya mahu buku yang menyuarakan bahawa cinta itu hanyalah sudu untuk melarutkan gula, yakni alat menyuburkan keimanan. dengan cinta, moga makin larut keimanan dalam diri !

VIII

besarnya harapan. seandainya orang lain mengharapkan begini pada saya pun belum tentu saya mampu penuhi. namun, tidak salah meletakkan pengharapan, moga-moga menjadi doa yang dimakbulkan.

sekian. moga Allah terima doa2 kita.

IX

terinspirasi dengan tulisan ini (link di bawah) . sangat mengagumi. *membaca tulisan selain hitam sudah besar kesannya pada diri. hehh itu kes kalau tak nak baca semua~ adeh :)


p/s : (disclaimer) penafiaan : cerita yang berkenaan diri saya maka benarlah. cerita berkenaan orang lain pula, andai betul maka itu kebetulan, andai salah maka itu kesalahan. hehe. mungkin berlaku mungkin tidak, dan mungkin juga akan berlaku. (Allahu a'lam) Allah maha mengetahui.

Tuesday, January 24, 2012

memori & pengorbanan

-bacaan bismillah dalam hati, moga kita dilindungi oleh Allah-

baru selesai membaca entry2 lama.
nampaknya, tahun 2009 adalah tahun yang sangat genting. biarlah saya dan orang2 yang tahu saja tahu.

entah berapa banyak air mata yang mengalir
entah berapa banyak tawa yang tercetus.

subhanAllah. indah :)
ada konflik dengan rakan, dengan guru. ada juga saat saya dilema mahu ke kursus / kem kerana terpaksa meninggalkan kelas juga peperiksaan. ada juga entry tentang kali pertama saya ke tempat tuisyen.

memikirkan perjalanan hidup yang sangat biasa-biasa, namun masih berlainan daripada orang sekeliling, zaman pergi tuisyen 7 pagi - 7 petang, sungguh kepenatan pada masa itu saya rasai kemanisannya sekarang. detik2 yang saya 'spend'kan di library tunggu ayah & mak habis kerja, rasanya sangat berbaloi. tiada apa2 yang rugi.

Allahu. masih banyak perlu saya korbankan pada masa sekarang. pengorbanan pada masa bergelar pelajar. bukan sekadar mahu menikmati manisnya perngorbanan di dunia, tapi saya juga nak nikmati manisnya pengorbanan di akhirat sana.

masa sekarang...
saya nak rasa manisnya berkorban menutup pergaulan.
manisnya pengorbanan bersengkang mata menghafal kalam suci.
manisnya perngorbanan menjauhi ikhtilat.
saya nak rasa manisnya pengorbanan membaca ilmu2 yang sangat tinggi nilainya.
manisnya pengorbanan sedikit masa untuk berdoa, beribadat dan terus berharap pada Allah.
saya nak manisnya mengenangkan masa lalu yang tidak berlalu sia-sia.

orang cakap, jadi pelajar bidang ini banyak pengorbanannya.
moga banyaaaakk manisnya :) amiin.

bila saya nak rasai semua ini ?

moga di alam yang kekal abadi di sana.

biarlah di dunia kita penat dengan kebaikan. jangan ambil kisah kepenatan. =)

sekian.

p/s : cari label striving fer^^ SPM utk entry2 perjalanan menuju spm saya :)

kisah cuti musim sejuk: membaca, share, like di facebook :)

-bismillah-

assalamualaikum.

alhamdulillah. sudah 14 hari berada di malaysia. moga Allah berkati setiap detik dan saat yang berlalu.

sejujurnya, pengurusan masa yang saya lalui tidaklah seperti yang dirancangkan. namun, alhamdulillah, perancangan Allah itulah yang terbaik.

pada 2 hari pertama menjejak ke rumah, saya alami kesan jet lag. mata hanya mahu terlelap pada pukul 5 pagi waktu malaysia (pukul 12 pm waktu jordan). uh oh sudah tentu masa siang saya berlalu dengan tidur sahaja.

hari-hari seterusnya, masa saya diisi dengan latihan motor. ya, proses ambil lesen. ini pun termasuk dalam senarai to-do list di malaysia. =) alhamdulillah, Allah izin lulus test jpj.

kemudiannya, saya banyak habiskan masa di depan laptop.
huhu. membaca. membaca. membaca.

saya pun tak tahu kenapa saya suka membaca. alhamdulillah. moga setiap bait dan kata yang saya baca bermanfaat untuk diri amiin.
antara yang saya jumpa best untuk baca,
[] suhaibwebb
[] angel pakai gucci
[] fikrah halaqah
[] muharikah
dan banyak lagi sebenarnya.

apa yang saya rasa kawan2 saya pun patut baca, maka saya click 'like' untuk setiap entry. :)

kalian yang ada fb saya, rajin2lah play video yang saya share, baca artikel yang saya like, status tokoh2 yang saya share. moga ilmu untuk mengislahkan diri berkembang dan semua orang menguasainya.

kadang, takut pula andai nanti disoal, "kenapa tak share ilmu yang ada ?" sobs. lagi sobs kalau "kenapa tak amal ilmu yang dipelajari ?" double sobs.


oh ya, sebab kadang2 saya selalu teruja tengok entry tulisan sendiri dapat banyak like, maka saya pun buanglah button like kat bawah entry saya... huhu. jadi, kalau kalian nak share dengan kawan2 untuk tambah pahala, bolehlah buat manually,, copy url kat atas tu, paste di fb status update. hihihi hanya untuk entry yang kalian nak share dengan orang sekeliling agar mereka juga tahu apa yang anda tahu~~

bercakap soal ini, teringat pula kalam seorang ustaz di irbid, LIKE sudah, SHARE pun sudah, AMAL bila lagi ?

selain webs di atas, saya jumpa blog2 senior di jordan. ada doktor / doktorah, ada juga dari ustaz. cumanya blog ustazah belum jumpa lagi untuk di follow. tengok blog roll di sebelah kanan ---> hehe.
tulisan mereka menarik, semenarik peribadi mereka. hebat semuanya. moga Allah berkati. hobi saya suka baca, jadi saya dah baca banyak older posts mereka. hehe.

hurm.

Allahu.
moga amalan membaca ni bukan sekadar menambah ilmu pada diri namun moga bertambah amal. amiin.

p/s: "Ilmu tanpa amal umpama pohon tanpa buah" -pepatah arab. mengecewakan, bukan ? walaupun ada tempat berteduh, tapi perut tetap berlapar. huhuhu

Saturday, January 21, 2012

tasbih memuji Allah ! dah jumpa kelebihan & cara yang telah Allah mudahkan :D

-bismillah-

assalamualaikum.
-insyaAllah entri kali ini saya nak share apa yang saya jumpa pasal tasbih~~~ antara kelebihan bertasbih & cara mudah nak banyakkan tasbih dalam hidup. hoho. bukan cara yang saya reka, tapi cara yang Allah sudah sedia utk hambaNya :) special bagi, antara nak dengan tak nak.. sobs. nauzubillah.
ehem.

subhanAllah. alhamdulillah. 
pesan seorang kakak blogger, sebutlah dengan hati yang hadir, insyaAllah memberatkan timbangan amalan kita. untungkan ? :D


Daripada Abi Malik Al Harith bin Asim Al Ashari  RA berkata bahawa Rasullullah SAW bersabda yang maksudnya, "Kebersihan itu sebahagian daripada iman, alhamdulillah itu memberatkan timbangan,  subhanallah dan alhamdulillah, kedua-duanya memenuhi ruang antara langit dan bumi. Solat itu adalah nur, sedekah itu adalah bukti, sabar itu adalah sinaran Al quran itu adalah hujah (untuk membela atau menentang).
Setiap manusia bekerja, maka ada yang menjual dirinya dan ada yang membebaskan dirinya dengan bekerja keras untuk keselamatan atau kecelakaan.)
(Riwayat Muslim dan At Tirmizi)



Allahu akbar. Allah maha besar.
banyak kurniaan Allah sediakan untuk hamba-hambaNya.

okeh, pasal tasbih. kali ini saya nak berkongsi satu sifir. mudah saja. cuba congakkan sifir di bawah ini,,, :)

3 x 3 x 17 = ???

oh ya, lupa nak cakap, saya tak nak jawapan dalam angka. haha. saya nak jawapan dalam bentuk esei. h0ho. :D

uh oh sila berkerut!

ehem, :) ini jawapan saya,,

3 kali bertasbih
3 waktu dalam satu rakaat
17 rakaat

tak fahammm!

ok. jom mula dari awal pagi tadi. masih ingat solat subuh kita yang hening ?

sambil membuka paip sinki, hati pun berbicara...perlahan...

'tidaklah aku bangun melainkan ini tanggungjawabku untuk beribadat (solat subuh) kepada Allah'
'tidaklah aku buka mata yang sedapnyaa tidur ni melainkan untuk mengadap Allah!'
'tidaklah aku sentuh air paip sejuk membeku ini melainkan untuk menadah curahan rahmat Allah!'

selesai memujuk hati, entah berapa lama masa yang berlalu untuk mengambil wuduk, barulah kaki boleh menapak menuju ke tempat solat. huhuhu

okeh sambung cerita equation tadi,, :) hee sori

berapa kali kita disunatkan bertasbih waktu tomakninah rukuk / sujud ? (oh ya, nak lebih tak pa, nak kurang pun fikir lah dulu~)
= x3  سبحان ربي العظيم و بحمده | سبحان ربي الأعلى و بحمده 

dalam satu rakaat solat, ada berapa kali rukuk + sujud ???
= 3

dalam sehari 5 waktu solat berapa jumlah rakaat ?
=17

jadi berapa kali kita bertasbih memuji Allah dalam sehari ?
insyaAllah 3 x 3 x 17 kali... = [ _ _ _ ]

ratusan kali !
kalau tambah solat sunat sebelum & selepas solat fardhu ?
wahhh kaya @_@

jadi, dalam kata mudahnya, bersolatlah !
bertomakninah-lah ! - kerana ini satu rukun
bertasbihlah ! - tak rugi 3 kali saja setiap rukuk & sujud

bonus, berwiridlah ! :) :) :)

oh ya, jangan lupa hadirkan hati ! :) insyaAllah. kalau istiqamah macam ini, BERAT timbangan kita. dengan izin Allah.

jangan lupa, hidup ini satu perjuangan. satu perlumbaan. 'maka bersegeralah berbuat kebaikan'.
kawan2 saya ada yang Allah sudah izin ke tanah suci Makkah seawal usia muda. ok mereka sudah ada bahagian. takkan kita nak diam tak nak naik taraf amal ? tak aci.. huho

jadi, sentiasa islah diri. :) sentiasa jadi lebih baik. bukan lebih baik dari insan lain, bukan membanding2 dengan insan lain, tapi jadi lebih baik dari diri sendiri.

huh ?

maksud saya, baiki kesalahan & kekurangan yang kita terbuat semalam. :)

jadi, jangan solat laju2 !
huhu

*sikit2 terinspirasi dari sis maria on 'reflection'

sekian. :)
=================
oh ya, nak sambung kisah subuh yang kat atas tadi tu :D hee

ketika kita tidur, syaitan mengikat kita dengan 3 ikatan. ikatan nih lah yang akan membuatkan kita malas seharian, dalam kata pendeknya, rasa malas dari sebelum tidur saampai lah malam esok waktu kita nak tidur pulak. eh tak.
ehm, ikatan syaitan itu akan terlerai dengan --->

  • bangun sebut nama Allah - baca doa bangun tidur :) ataupun buat cara nih, kunci alarm set note "qumtu Lillah" atau "istaiqidhu Lillah" (aku bangun kerana Allah) *itupun kalau anda jenis baca nota di handphone waktu bangun tidur (?) errr
  • ambil wuduk - gosok gigi sebelum tu, best sejukk gigi~
  • solat 2 rakaat - kalau belum masuk subuh, maka solat sunat tahajjud jangan lepas

okeh. siapa tak nak mengaku sekarang yang lepas buat ketiga-tiga perkara ni automatik akan rasa segar ?

h0ho. sebab apa segar ? sebab terlepas ikatan syaitan. :)

mulakan setiap hari dengan GOALs. ada saja benda special nak mintak dengan Allah. jangan hidup tanpa apa2 permintaan !
contoh :
[] nak redha Allah dalam setiap tindakan
[] nak hidayah Allah supaya banyak buat perkara betul, kalau benda salah pun ada hikmah
[] nak kejayaan dunia & akhirat
[] nak selamat daripada bahaya
[] nak jadi paling bijak (err...)

oklah, sekian. moga Allah terima amal kita semua ! insyaAllah.

Saturday, January 14, 2012

Allah kenal kita! mesti ada penyelesaianlah!

-bismillah-

assalamualaikum ! moga Allah berkati segalanya dalam hidup kita. amiin.

sekarang hampir pukul 2 pagi. kesan jet lag agaknya. saya menulis di rumah di perlis sekarang ini.
cuti 3 minggu sempena musim sejuk. alhamdulillah, urusan kepulangan dari Irbid, Jordan ke Kangar, Perlis, Malaysia ini sangat mudah dan lancar. segala puji hanya untuk Allah!

saya hanya perlu melangkah ke dalam kapal terbang, duduk, tidur, makan, keluar, sampai rumah.

Allahuakbar. Allah. Allah.

jadikan aku hamba yang paling bersyukur!
jadikan aku hamba yang paling bersyukur!
jadikan aku hamba yang paling bersyukur!
amiin.

saya malu dengan Allah. sungguh nikmat dunia ini hanya mainan & senda gurau. semuanya akan hilang ditelan memori.

saya mahukan kebahagiaan abadi.
saya mahukan syurga Allah.
saya mahu berkumpul dengan semua orang yang saya sayang di tempat yang tiada perpisahan, tiada permusuhan, tiada kesusahan, tiada kerisauan.

Allah. tiada tempat lain wujud seperti itu kerana termpat itu syurga!

pernah terbaca satu kisah pengajaran,
bahawa seorang itu tidak masuk syurga dengan amalannya yang menimbun, namun seseorang itu masuk syurga kerana rahmat Allah.

sebab apa macam tu ?

sebab, orang yang rasa amalannya cukup untuk melayakkan diri masuk ke syurga Allah, dia tidak akan masuk ke dalamnya kerana dia telah berasa kaya dari rahmat Allah.

kita miskin. tanpa rahmat Allah, tanpa hidayah dari Allah, tanpa kasih sayang yang Allah campakkan dalam diri ibu bapa & keluarga kita,,, pasti kita merana!

nauzubillah.

tanpa amalan, susah nak dapat rahmat.
dengan amalan, bukan jaminan masuk syurga.

kita diciptakan untuk beribadah.
tanda ketaatan ialah melakukan tanpa meminta apa2 balasan.
namun, Allah faham fitrah kita, makhluk ciptaan-Nya ini sentiasa dahagakan balasan.
maka Allah sediakan syurga & neraka.

Allah maha pengasih.
sangat memahami diri kita.
kadang, kita sendiri tak mahu mengikut pertunjuk dari Allah.

Allah dah tetapkan, soal rezeki, hidup, tempat mati, jodoh, semua itu Allah dah tetapkan.

tapi manusia masih merunsingkan diri. bagaimana ? siapa ? bila ?

kan dah tahu, Allah faham fitrah kita sebab kita dicipta-Nya,
maka persoalan2 tadi boleh disuarakan.
ya, kita boleh wonder, tapi melalui doa. doa kepada-Nya.

berdoa dengan sabar & solat.

:)

Allahu. Allah sangat sayang hamba-hamba-Nya.
jom mengaku sebagai hamba Allah!

apa saja yang tak kena dengan diri, pasti ada penyelesaiannya dari Allah.

there's always a way to solve our problems! there's always a special blessed way. it's our task to find the solution :) being the real muslim in all situations in life seems to be the solution.

whenever we're worried, we pray.
whenever we're feeling nervous, we zikr.
whenever we're happy, we be grateful.
whenever we're in sorrow, we are prohibited from mourning - because grieving wont solve any problem, neither physically nor emotionally~


the key is:
whenever we are alive, we be a muslim.
:)

doakan semua orang yang kita kenal kuat untuk belayar dalam arus kehidupan dunia.

terhenti angin hilanglah gelombang. laut tenang. arus itu bukan untuk selamanya. namun, arus itulah yang telah menenggelamkan ramai antara kita.
mujur ada tangan2 penyelamat, tidaklah semuanya tenggelam.

siapa pemilik tangan penyelamat itu?
siapa pula yang tenggelam dalam lautan ini?

mungkin bukan kita. tapi, mungkin kita hari ini. mungkin kita esok.

sama2 bantu menjaga :)

ukhuwah fillah. insyaAllah. :)

-moga Allah terima-

Friday, January 6, 2012

solat comes first, after all.

-bismillah-

it has been quite a long time since i write in english.
i'll be sitting for the English exam tomorrow, starting at 8.15 in the morning.
pray for me!

oh ya, the Biology is on the day after tomorrow.

i love to see my friends studying.
but i love it even more when they study to earn the pleasure of Allah.

at time, minutes after the azan, they would come to my door, knocking sometimes~,
"farhana, let us solat together," with the warmest smile lining the face. oh yeah, drop the study farhana. solat first.
thanks sahabat!

at time, while i was walking back to the bus station from the medicine faculty building in the university, a friend told me this precious advice,
"try to perform early solat as possible as you can. for a senior once said to me, 'i am afraid to say that everything we do before performing solat wont be taken into account for barakah.'. so what do you think then? the biscuit we eat before solat wont be in barakah? the study we made before solat ?" she asked me.

hurm.

i lost in my deep thought again, keeping my pace fast since the weather was too chill to enjoy the red horizon across the sky with the setting sun.

about the question, i dont know the answer. but i have the strange feeling. i dont feel it's good to eat before solat. i dont feel it's good to keep on studying while other people are praying across the globe.

yet, at times, i still do what shouldnt be done.
so does everybody.

i know, that's why we need each other. to remind each other. to keep reminding.

insyaAllah. may Allah bless. thanks for setting such good examples for me, friends.
=)

Wednesday, January 4, 2012

19 tahun dan berkahwin? gimik kot

-bismillah-

umur saya 19 tahun ini. :) hihii
*subhanAllah. entah bila tarikh akhir hayatku ==,

setakat ini, perancangan hidup terdekat (perubahan tertakluk pada tarikh kematian), saya ada 6 tahun untuk habiskan pengajian. 2 tahun untuk habiskan housemanship. ada pula kawan2 rancang bila tahun nak kahwin. haha.


jadi 19 + 8 = 27 tahun. erkk. lewat bebenor.

persoalan hati
normal lah bila saya & kawan2 saya rasa nak berkahwin. haha. lebih2 lagi ada kawan mereka di Malaysia (yang sebaya) sudahpun berkahwin. kecoh satu Irbid - batch saya - hari tu bila tengok gambar yang di upload di fb. hinggakan ada yang rasa nak 'terima' sahaja andai datang suara yang 'bertanya' pada hari itu. haha, saya faham.
sebelum ini, ada senior2 yang berkahwin di Irbid. ada juga yang selamat melahirkan anak di Irbid. wahhh~
... bila kami jalan2 keluar pun nampak pasangan halal jalan2 sama2 berpimpinan. hehe. jeles.

persoalan bernikah
orang kata, datang jodoh, kita tak boleh tolak.

tettt...

saya tersenyum. kawan2 juga tersenyum.

nikah. kahwin. cinta.

kalau sebut bab ni ramai yang tersenyum. kadang senyum dalam hati itu lebih lebar dari senyum di bibir.
isk2...

funny
apabila sudah pandai masak, orang akan cakap, "kau dah boleh kahwin!"
apabila sudah pandai mengaji, orang akan cakap, "kau dah boleh kahwin!"
apabila sudah pandai mengendong anak kecil, orang akan cakap, "kau dah boleh kahwin!"

haha.
saya ketawa. kawan2 tak ketawa.

pada saya, dan siapa2 yang setuju dengan saya, semua itu cakap2 kosong. jokes.

orang kata, datang jodoh, kita tak boleh tolak.

habis tu, cukup ke skill2 tu ?

nak bina masjid tak mungkin cukup dengan bakat melukis yang ada pada arkitek.
perlukan bakat tukang kayu, tukang bancuh simen, tukang itu tukang ini.
paling penting, lepas siap masjid kena ada maintenance. lantai kena bersih. sawang tak patut biar lama. karpet kena basuh, jemur, vacuum. jangan lupa bil air & elektrik masjid kena bayar tiap2 bulan on-time. lambat kena potong. gelap dunia. lumpuh =.=

paling2 penting, kena ada orang bersolat di dalam masjid itu. itu fungsi utama masjid didirikan.

perkahwinan ? (pada pandangan saya yang belum pernah pergi kursus perkahwinan apatah lagi berkahwin), perkahwinan itu medan tanggungjawab. tanggungjawab yang akan berterusan sampailah akhirat. saham yang dilaburkan ? apa yang nak dituai? keikhlasan + pergantungan pada Allah + anak2 yang tahu mengaji, solat dan anak2 yang meneruskan legasi islam. bukan anak2 yang memutus / mecelarukan salasilah keturunan. nauzubillah.

kalau tak bersedia berbakti, tak sedia memudahkan hidup orang lain, urm mungkin perlu mantapkan dulu persediaan, baru berfikir? entah.

kalaupun sudah siap semua pekerja untuk buat masjid, bahan dah cukup, jangan tinggalkan keikhlasan. insyaAllah masjid tak cepat retak. kalau retak pun, tu tanda Allah nak suruh sentiasa baiki :)

kawan2, biasalah, umur kita pertengahan, hormon & fitrah itu berulang-alik dalam darah. sebab itu nanti Allah akan tanya, usia muda kita bagaimana kita habiskan ? sebab masa muda nilah semua benda nampak indah & mudah untuk dilakukan.

persoalan bangun subuh, basuh baju, masak, basuh pinggan, kemas dapur, cuci dapur, buang sampah, bayar elektrik, bayar bil2, sediakan sarapan, sediakan itu ini... perghh. saya tabik mak & ayah saya :)

hanya Allah yang tahu saya bersedia ke belum. moga Allah izin waktu yang paling baik, waktu yang paling sesuai.

kepada kawan2 yang dah & bakal berkahwin, alhamdulillah :). Allah tahu ini waktu terbaik untuk setiap orang.

kata seorang admin di fb group,
"mati itu pasti. jadi doktor itu insyaAllah, dengan izin Allah." 

kalau Allah tak izin jadi doktor, moga Allah izin jadi yang lebih baik, sebelum saya dijemput-Nya. amiin.
kalau Allah belum izin jadi isteri, moga Allah izin jadi yang lebih baik, sehingga saya dijemput-Nya. amiin.

sekian. :)

p/s: terimalah, kanak-kanak 19 tahun menulis. orang cakap jauh lagi perjalanan hidup. tapi Allah cakap, "Sungguh, hanya di sisi Allah ilmu tentang hari kiamat; dan Dia yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui apa yang akan dikerjakannya esok. dan tidak ada seorang pun akan mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sungguh, Allah maha Mengetahui, maha Mengenal." [luqman 31:34 m/s 414]


Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...