Sunday, December 25, 2011

Selamat Hari Krismas ! (boleh ke ucap?)

-bismillah-

assalamualaikum :)
apa khabar semua ? moga nikmat bersyukur berganda seiring pertambahan nikmat berdoa. amiin.

hari ni 25 Disember 2011. hujan di bumi Irbid, Jordan. anginnya pun kuat. sangat kuat hinggakan tingkap ditutup rapat pun tak cukup, perlu tutupkan panel di luar juga. panel tu pun bergoyang2.
huhu musim sejuk = gelap + lembap pun ada rasanya.

hurm, sudah pasal hujan. saya nak kongsi nih. :) tu, pasal tajuk atas tu.

"Kesimpulan : Agama Islam merupakan agama yang menitikberatkan toleransi antara pengikutnya dan penganut agama lain. Namun, dalam masalah yang berkaitan dengan soal akidah, perkara ini adalah lebih utama. Berdasarkan kepada perbahasan yang telah diletakkan, kita dapat melihat penyelesaian kepada permasalahan adalah seperti berikut :

1. Haram menyambut perayaan orang kafir disebabkan kesalahan aqidah yang dianuti oleh mereka. Secara umumnya, perkara ini disamakan seolah-olah kita turut sama menyokong pendirian dan pegangan mereka.

2. Dibolehkan memberikan ucapan atau tahniah pada hari kebesaran mereka dengan syarat bukan disebabkan kita berasa redha dengan perayaan ini tetapi  ingin menjaga hubungan kemasyarakatan dalam sebuah komuniti. 

    Apa yang paling penting ialah pendekatan yang digunakan oleh umat Islam dalam mendepani masyarakat berbeza bangsa dan agama dalam sesebuah kawasan. Cara ini perlu diberikan perhatian supaya Islam itu dapat diperlihatkan wajahnya yang indah dan kefahaman tentang suatu peristiwa itu dapat diperbetulkan."
sebenarnya ini dari [WEBSITE INI]. di link itu ada hujah dan dalil2 untuk lebih menambahkan kefahaman kenapa boleh dan kenapa tak boleh.

insyaAllah. moga Allah bantu kita jalankan kewajipan sebagai hamba-Nya, makhluk-Nya. :)

selamat hari krismas kawan2 kem PLKN saya ! lama tak jumpa~ :) entah bila boleh berkumpul lagi :]. moga Allah izin yang terbaik.

hihii :) jaga niat masing2, semuanya ok :) insyaAllah. cuma perlu ingat niat tak menghalalkan cara. have a blast of holidays with studies & knowledge, everybody! ^^.

Saturday, December 17, 2011

cerita Aqabah :) beli-belah = beli-beli + belah bahagi kot

-bismillah-

assalamualaikum :)

"apa khabar ?", seorang arab menegur.
"kullu min caina ?(kamu semua dari China?)", seorang mak cik arab bertanya.
"awak semua bagus!" dari sekumpulan orang dari dalam kereta - di tepi jalan. sobs.
"selamat pagi!" di waktu petang :)
adehh. banyak orang arab dah kenal DAN belajar tentang Malaysia.

hari ni saya pergi Aqabah, satu-satunya pantai di Jordan. kawasan aqabah ni sempadan dengan israel dalam peta, tapi hakikatnya dulu palestin.
aqabah ni bukan dalam perjanjian aqabah tu ya. huhu.
tapi, aqabah ni satu teluk, jadi boleh nampak bandar israel di seberang. paling terkejutnya, di pantai aqabah ni ada bendera palestin, besar dan berkibar2.
(bendera jordan & bendera palestin lebih kurang saja designnya)

kenapa saya terkejut ?

sebab di negara sendiri pun bendera palestin tak boleh berkibar, tapi berkibar di negara jiran ?

bayangkan (bayangkan saja) bendera thailand berkibar di kawasan bendera Malaysia di bukit aman tu. tanpa motif apa2 ? pelik.

solusinya mudah, aqabah itu kawasan yang ekonominya dipegang iszrael, kata sumber terdekat. entah. tapi ada logiknya. pacakkan bendera negara yang dijajah untuk kaburi mata dunia~ ya lah, takkan dia nak pacakkan bendera biru putih bintng 6 di jordan kan ?

hurm.

tujuan pergi aqabah, nak beli barang2 balik Malaysia. kawan2 saya beli t-shirt, coklat, kacang badam, pistachio. ada juga yang pergi makan makanan laut, sebab di irbid tak pernah jumpa seafood, kalau ada pun tak fresh + mahal. sobs.

'sabar ehh,, balik perlis nanti pergi makan dekat kuala perlis~' pujuk diri :) <3 perlis!

itu cerita kawan2 saya. saya ?
saya beli2 banyak juga. huhuhu. awal2 sebelum pergi dah doa banyak2, bukan sekadar moga selamat perjalanan pergi balik 12 jam, tapi moga Allah izin saya bawa balik untuk family benda2 yang berkat & tak bawa mudarat dunia akhirat. skemakan doa saya ? huhu

tadi, dalam kedai hadiah, nampak boat kecik, kaca, tulis Aqabah-Jordan, cantik, lebih kurang bentuk kapal layar. warna coklat, biru2, ada ikan2. harga 5JD. (lebih kurang RM25)
ambil. letak. ambil. letak. lama lah juga saya pusing depan rak itu. dari kawan2 pilih2 sampai kawan2 habis bayar. serius lama.

'cantik22222. murah kalau nak banding benda lain.'
'kalau beli magnet pelekat peti sejuk macam tak berbaloi saja, lebih baik beli ni'
'ada tulis aqabah-jordan, tu tanda aku dah pernah sampai sini :D'
'kalau aku beli nih, boleh letak dalam display cabinet kat rumah tu.'
'wah nanti adik beradik sedara datang, at least ada benda dari jordan dalam rumah'
'cantik, baloi. tak dak cacat2 buatannya' -cerewet la pulak- =='

masa terus berlalu...

'bukan ke beli untuk tujuan nak display tu RIAK, farhana?'
gulp. 

kesudahannya, adalah 2-3 plastik bags yang saya angkut balik. adalah 2-3 kilo. jangan tanya saya beli apa... hihii. at least saya berbelanja la jugak. takda lah sep sangat kann :)

moga Allah berkati. hanya itu mampu saya beli untuk orang2 tersayang. lebih daripada tu, saya minta maaf saya tak mampu, walaupun duit bukan satu persoalan buat masa sekarang. persoalan sekarang, ni hah:

Daripada Ibnu Mas’ud daripada Nabi Saw bersabda : 
"Tidak berganjak kaki anak Adam berdiri di hadapan Allah pada hari Qimat sehinggalah dia ditanya tentang lima perkara iaitu 
  • umurnya bagaimana ia dihabiskan, 
  • waktu mudanya bagaimana digunakan, 
  • hartanya bagaimana diperolehi dan 
  • bagaimana pula harta itu dibelanjakan dan 
  • ilmunya apakah ia telah amalkan ?

Allahuakbar.

doakan saya tak sia-siakan hidup di dunia persinggahan. singgah di muka bumi jordan sebelum hidup di bumi malaysia. singgah di alam dunia sebelum masuk ke alam akhirat. banyak betul R&R. adehh.

selain beli2, saya naik Glass Boat :) alhamdulillah. bayaran 1.50JD saja.
subhanAllah. boat biasa, ada seats ada bumbung, ada open air, tapi lantainya ada glass panel. tak lah besar tapi muatlah 12 orang. pusing2 laut aqabah, tengok dasar lautnya. ada batu karang sikit2. ada kereta kebal tenggelam yang jadi tukun untuk ikan2. banyak pulak landak laut.

haritu punya trip, dah ada kawan kena landak laut masa mandi laut. huhu. saya tak minat kot nak mandi laut melainkan masa kat langkawi dulu :D bestnya zaman kanak2.

sambung semula cerita aqabah, semua yang pergi 19 perempuan + 3 lelaki. kenapa perlu ada tambahan ? sebab tu untuk keselamatan. alhamdulillah, diorang 'berfungsi' atau dalam bahasa baiknya, diorang deal-kan dengan pakcik boat, cakap2 arab, angkut air botol dll. ikhtilat pun insyaAllah terjaga. masa shopping, korang hal korang, kitorang hal kitaorang. (saya rindu perkataan hampa-kami-depa) haha.

tu je kot. cerita aqabah - walaupun ni trip ke2 saya. hihii. cerita pertama dulu ada bbq tepi pantai. alhamdulillah.

p/s : jumpa orang besar malaysia. seorang training consultant. Dr R. hehehe. "adik sekolah mana adik?" erkk. JUST laa pak cikk. sobs.

:)

Monday, December 12, 2011

stop abusing others, spammers.

-bismillah-

assalamualaikum.

just a short post.

i am sincerely saying this to those whom it may concern,

i HATE spammers. i HATE spammers. i HATE spammers.

if you are a human being, please note that you can only do spam in a place where there is no Allah to watch you out. is there any place in the universe where you can find a place to hurt other people on purpose?

my first email address had been spammed. my first email account, the one that i had created a long time ago, the one that i first used to step into the internet world,,, it carries to much of my childhood memories to be listed.
hurm, the email address was used to send spams to thousands of other inboxs. i shall see you, the one who did this, later. but then, on the Day of Resurrection, i will be too busy with myself that i dont even think i will want to meet you.

secondly, no more chatbox in the blog. i do like adds, but not with forces. not with insincerity. not with 'unintelligentness' or-any-other-word-that-can-describe the ...silly deeds. =.=

once i deleted my chatbox, i lost the oppurtinity to chat with my friends who dropped by. thank you spammers. i hate you even more.

thirdly, if you have nothing to comment, nothing to improve, nothing to share, dont put any comment. i appreciate anything that my friends dropped in the comment box, but not "click on the link to be cuter." and so on.

come on, remember Allah is watching. when you put up a false or haram adds, you have to pay for the risk. if one people had clicked, and became annoyed, cheated, can you imagine what will you gain back later ? being cursed by human being only ? no. the Rabb of the human being is always there to defend His servant.

what you give, you would get it back. either in this world or hereafter.

[surah al zalzalah]
even a tiny bit of anything you do, there is always a repay.

that's all.

the Prophet Muhammad said, those who lie are not mu'min. never will be accepted as a mu'min.
and Allah says, only mu'min whose are those of successful people. come on, life is short to plan when is the right time to become mu'min.

may Allah guide me always with my words and deeds. amiin.

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...