Skip to main content

alhamdulillah ;) aturan hidup di jordan

-bismillah-

maaf, tak sempat upload gambar lagi dlm blog (kat fb banyak dah) hehe

hurm. alhamdulillah. apa yang Allah letakkan untuk kita dalam perjalanan hidup ini adalah terbaik untuk kita. macam2 jadi, macam2 hikmah. alhamdulillah.

Allah izin saya pass ujian english, jadi ambil subjek tu utk satu semester saja. next semester takda english dah. markah ujian komputer tinggi drpd english. hehe

Allah izin saya lalui detik getir - hilang passport doee! - ok jangan panik. panjang ceritanya :) ngehh. selagi kita bersangka baik dengan aturan hidup, insyaAllah semuanya baik2 saja. last2 passport tu Allah masukkan dalam beg kawan saya. :) nak tahu cerita sebenar saya pun tak tahu. hihu adalah tu Allah nak pinjamkan saat getir utk 100% fokus pergantungan pada Allah.

Allah izin saya tak sakit masa ambil darah - nak buat id card di jordan kena ambil darah - prosedur di sini tak guna alkohol - cucuk jarum terus je :)
ada kawan sampai lebam2 sebab orang tu 'korek' huhu. dah banyak kali, mulut pucat mengelupas saya menyelamatkan time ambil darah :) ngeh

Allah izin masuk kelas fizik sorang melayu - yang lain semua arab. hehh. teringat zaman dulu2 tengok cerita funtoons, bahasa kartun memang tak faham tapi dapat tangkap jalan cerita. macam tu jugak la sekarang, tengok + renung pensyarah walaupun dia cakap arab, insyaAllah faham. sebab kefahaman itu dari Allah, bukan dari bahasa + pensyarah tu. speciallnya sorang melayu dalam kelas, rasa adventurous =.= ngeh. lagi satu doktor pensyarah tu akan fokus pada kita bila cakap english. alhamdulillah. saya suka eye contact! moga Allah berkati semua ilmu! amiin.

Allah izin ada kelas 5 dalam sehari, and 2 hari 1 kelas je. best2. banyak benda boleh buat. subhanAllah, semua Allah aturkan. ngehh.

Allah izin makan sedap2 - kawan masakkan - beli - ngehh

Allah izin saya beli broadband - walaupun masuk banyak kedai, banyak nak tipu naikkan harga, huh saya dah survey la sebelum beli! haram oh cekik duit foreigner. alhamdulillah Allah tak izin diorang menipu.

Allah izin saya video call parents bila2 senggang.

Allah izin ruh saya hidup. :)

moga Allah izin saya masuk syurga, selamat dari api neraka. sungguh, nikmat dunia tiada apa2 tarafnya dibandingkan dengan syurga. huhu

alhamdulillah. bersyukurlah. insyaAllah Allah banyak kurniaan-Nya. jadi, jom minta selalu dari Allah. :)

Comments

  1. haha,, ya ke ? hurm alhamdulillah :)
    doakan moga diri ni makin dekat dgn Allah. amiin

    ReplyDelete
  2. akk saye suke bace entry akk!!^^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …