Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

Allah grants anything He wants, for us to take with open heart. :)

-bismillah-
assalamualaikum. :) 
"keif ha lik?" (how are you?) :) "alhamdulillah, ana kuwaiseh." (all praises to Allah, for i am fine.)
"wu enti?" (and you?) "enti urduni?" "shus mik enti?" (what is your name?) "ismi Afnan. fi suratul ar rahman." (i am Afnan. the word is in the surah) "ana Islam." "ana Rimaa. i have been searching malaysian student who can speak english with me." "nur, did you know korea?"  "super junior?"
"can you speak thai?" "on thursday, i am going to ask you some question. i want to see you do it. can you?" "err..." those dialogues were what happened in my physics class, day by day. my arab friends usually call all malaysian student with the same typical name, that is Nur. adeh. but, those were all said by my fellow friends. ;) "can i see you in my office? can you come after this class? i need to see you. or if you have class after this, ple…

view - it carries wide meaning :)

-bismillah-

alhamdulillah diberi kesempatan meneroka perkara-perkara baharu saban hari.
:)
meh saya mula cerita...

Perjalanan ke Jordan University of Science & Technology (JUST) di ramtha dari irbid, jauhh.. kena naik bas. merentas tanah tandus. tanah lapang yang jadi tempat gembalaan kambing biri-biri. kadang2 ada juga unta-unta. boleh nampak dari dalam bas, ada khemah2 nomad, besar tapi ringkas. ada juga plantation - ladang2 pokok hijau - pokok zaitun rasanya - dotted - di atas tanah tak berawan di sini... :) hari ni (Rabu) ada banyak awan hingga tak nampak matahari. and masa balik tadi saya nampak ada kambing biri2 garu telinga dengan kaki belakang :D hihii comel! 

urm situasi di JUST pula, tak ada bangunan warna lain selain warna 'earth tone'. tapi, tiba-tiba dicelah-celah blok & bangunan warna tanah, ada landscapes yang sangat cantik dan high maintanence. :)

saya sempat ambil gambar2 sekitar universiti, tapi tak semua tempat sebab terlalu luas. hurm, kalau perasa…

alhamdulillah ;) aturan hidup di jordan

-bismillah-

maaf, tak sempat upload gambar lagi dlm blog (kat fb banyak dah) hehe

hurm. alhamdulillah. apa yang Allah letakkan untuk kita dalam perjalanan hidup ini adalah terbaik untuk kita. macam2 jadi, macam2 hikmah. alhamdulillah.

Allah izin saya pass ujian english, jadi ambil subjek tu utk satu semester saja. next semester takda english dah. markah ujian komputer tinggi drpd english. hehe

Allah izin saya lalui detik getir - hilang passport doee! - ok jangan panik. panjang ceritanya :) ngehh. selagi kita bersangka baik dengan aturan hidup, insyaAllah semuanya baik2 saja. last2 passport tu Allah masukkan dalam beg kawan saya. :) nak tahu cerita sebenar saya pun tak tahu. hihu adalah tu Allah nak pinjamkan saat getir utk 100% fokus pergantungan pada Allah.

Allah izin saya tak sakit masa ambil darah - nak buat id card di jordan kena ambil darah - prosedur di sini tak guna alkohol - cucuk jarum terus je :)
ada kawan sampai lebam2 sebab orang tu 'korek' huhu. dah banyak kali, …