Wednesday, October 26, 2011

Allah grants anything He wants, for us to take with open heart. :)

-bismillah-
assalamualaikum. :) 

"keif ha lik?" (how are you?) :)
"alhamdulillah, ana kuwaiseh." (all praises to Allah, for i am fine.)
"wu enti?" (and you?)
"enti urduni?"
"shus mik enti?" (what is your name?)
"ismi Afnan. fi suratul ar rahman." (i am Afnan. the word is in the surah)
"ana Islam."
"ana Rimaa. i have been searching malaysian student who can speak english with me."
"nur, did you know korea?" 
"super junior?"
"can you speak thai?"
"on thursday, i am going to ask you some question. i want to see you do it. can you?"
"err..."
those dialogues were what happened in my physics class, day by day. my arab friends usually call all malaysian student with the same typical name, that is Nur. adeh. but, those were all said by my fellow friends. ;)
"can i see you in my office? can you come after this class? i need to see you. or if you have class after this, please drop by my office at level 0, at any time. i need to see you."
i cant stop reminiscing these words. :) which was said by my lecturer, seeing that i am the only malaysian in his class. what is more exciting is that he can arrange a fixed time for me to consult with him. and one more special thing is that he share the same name with my father. :)
stepping back to my first days and in the first week of going to the physics class,,
i remember how i walk alone, searching for the right building, seeking for the correct room, and cannot stop feeling nervous about who i am going to meet, where i am going to sit, who are the other malaysian student who share the same class with me, how is the lecturer, is he or she? what language will be used? bla bla bla. surprisingly, i meet none malaysian student there in the class. adeh.

memories. :) 

all praises to Allah. He has given me a lot of good things, which seemed difficult in the first place, but later, a lot of good things came.
another example from me is that, i have classes starting from 8 in the morning until 5 in the evening for 3 days in a week, while some of my friends have 5 days classes in the morning only - with no classes in the evening at all. at first, i was feeling quite uneasy for i want to have a rest in the evening like my other friends, but nowadays, i can see that my timetable is perfect. the uneasy feeling did not last long. Allah has stated that i have 3 days packed with classes in the universities because He wants me to join a talaqqi class (a class about Quran study) on another 2 free days. alhamdulillah. i am thankful that Allah has chosen the right timetable for each of His servant very well that we should have never complaint nor regret.
now, the core of the post. :) i am going to share with you these words, which i got from usrah PINTAR, which was from a video in the youtube - he accepts Islam - in the first place :)

Surrender, Submission, Sincerity, Obedient & Peace.
all these are the thesauri for the magic word, ISLAM.
:)
Surrender.
Surrendering? Are we being defeated without even fighting? No. But in order to win the most of everything, we have to follow the most righteous Ruler. Surrender to Allah, give your heart and soul to Him. Simply do whatever He has told us to, and leave whatever He has forbid. Try to think about surrendering to Allah during your ibtidal in solat, in between rukuk & sujud. Are you standing just because you are up from rukuk and about to do the sujud? No. ibtidal is not an R&R (rest & relax). It’s indeed a rukun. Do it with all your heart, whether you like it or wondering why you have to do it. This is the matter of surrendering to Allah, leaving the hikmah for Him to decide and grant to us.

Submission.
What to submit? An assignment, probably? Or the 250 words of a fictional essay? NO. We submit our soul, our heart and deeds to Him. Ibadah. Submit as much as the time permitted. Never waste a single time. Opt for the full marks, as always J. Submit our ibadah just for Him to judge, not for showing off.

Sincerity.
Life is an art of giving. Give great things with all your heart. Make your solat great and beautifully organised, to present it to Him. Sometimes, gift wrappers can reflect one’s Sincerity in giving present, right?. Hihu. Waking up in the morning, be sincere. Stepping out of our home, be sincere. Dont just do everyday's routine without sincerity. Hear the whisper in our heart, ' i do not step out of my house, into this cold wind, meeting with foreign people, unless i want Allah to grant me with hikmah, redha, rahmat & syurga.' come on, whisper them to your heart if you cannot hear those words :)

Obedient.
Same meaning. 'What Allah said is what I agree'. 'What I say and what I do must be the one that has been agreed by Him'. Simple.

Peace.
There’s no chaos in Islam. About the fortunes & wealth inheritance, faraid, settled, no arguments in families. The law of crimes, qisas, hudud, azar, settled. The act of learning and knowledge-digging process, iqra’, settled, with no forces and lies or hidden conspiracy. 
How about rezeki (wealth) division? Still there are some who are rich while some others are poor? Peace. Islam is Peace. Say, “it’s ok. This is enough for me. Thank you. If I can have more without losing my iman to Allah, I want more of this rezeki, please.” We can always say prayers. It’s the most convenient shortcut. Ka-ching! 


so, how muslim are we? do we really Islam? are we really surrender to Allah when it comes to exam result or we still have another choice? do we really obedient when it comes to qiyamullail? do we fast in the days out of sincerity or out of money? do we feel glad and happy and thankful with what has Allah granted? how about ibadah submission, are we feeling tired already?
that is all for now. hope that my english is getting better. Allah arranged me a nice lecturer, but there is a small problem arised. this is my first time not being the apple to my english teachers since schooldays. nevertheless, i love Allah for everything He had stated. :)

i am muslim. i am Islam. Allah grants anything He wants, for me to take with open heart. :) pray for my islah (getting better) each day. thank you. :)
may Allah bless us, as always :D

*ahha, no comments allowed unless personal comment for the sake of me, my deen & everybody's goodness. thank you. do PM me if anything unclear /mistakenly understood in the post. :) peace.

Wednesday, October 12, 2011

view - it carries wide meaning :)

-bismillah-

alhamdulillah diberi kesempatan meneroka perkara-perkara baharu saban hari.
:)
meh saya mula cerita...

Perjalanan ke Jordan University of Science & Technology (JUST) di ramtha dari irbid, jauhh.. kena naik bas. merentas tanah tandus. tanah lapang yang jadi tempat gembalaan kambing biri-biri. kadang2 ada juga unta-unta. boleh nampak dari dalam bas, ada khemah2 nomad, besar tapi ringkas. ada juga plantation - ladang2 pokok hijau - pokok zaitun rasanya - dotted - di atas tanah tak berawan di sini... :) hari ni (Rabu) ada banyak awan hingga tak nampak matahari. and masa balik tadi saya nampak ada kambing biri2 garu telinga dengan kaki belakang :D hihii comel! 


urm situasi di JUST pula, tak ada bangunan warna lain selain warna 'earth tone'. tapi, tiba-tiba dicelah-celah blok & bangunan warna tanah, ada landscapes yang sangat cantik dan high maintanence. :)


saya sempat ambil gambar2 sekitar universiti, tapi tak semua tempat sebab terlalu luas. hurm, kalau perasan, dalam gambar tak ada manusia lain :)



teringat masa awal2 datang ke JUST, saya selalu saja sesat. kalau tak sesat pun selalu saja lalu jalan jauh :] adeh. kalau nak pergi kelas memang 30 minit sebelum dah kena gerak. tempat paling best lepak di surau lah. tapi, tergerak jugaklah di hati nak wakafkan pewangi sembur automatik utk surau2 di sini. hehh :) sebab tak wujud aircond maka udara terkumpul la~ huhu
dari satu blok ke satu blok, ada taman-taman. cantik. ada pokok2 rendang, rumput2 karpet dengan air pancut. masa gap antara kelas ramai je student lepak2 sini.

"Solehah, saya suka lah lalu dekat-dekat kolam air pancut. rasa tenang, rasa nak singgah duduk. macam terapi air pulak."
"Nawwar, itu sebab air tu berzikir pada Allah. sebab tu kita lalu tepi pun kita dengar rasa tenang."
selain JUST, minggu awal2 dulu, ada program orientasi anjuran persatuan pelajar malaysia di sini, tapi buat di universiti lain, yarmouk university. cantik juga :) gambar kat bawah ni...

=======================================================================

indah saja kan ?
jangan sempitkan pandangan :)

untuk membeli keindahan hidup, bayarannya tidak ternilai dengan berkeping-keping kad kredit.
untuk menahan kesejukan udara Jordan tidak cukup dengan pakaian berlapis-lapis.
untuk meredah panas terik tengah hari tidak cukup dengan sunglasses besar2.
untuk bersuka bergelak ketawa dengan arabs tidak cukup dengan arab formal sahaja, perlukan juga arab pasar.
untuk berjalan pulang ke rumah tidak cukup dengan teman2 sekumpulan baru selamat.
tidak semestinya yang lebih itu baik.
tidak semestinya yang disangkakan cukup itu memadai.

itu secara tersuratnya.

tersiratnya, 
semua perkara yang wujud di sekeliling kita adalah ujian.
bersyukur atau ingkar pada Allah yang Maha Pencipta.
tidak perlu untuk kita berada dalam kesenangan baru nak rasa bersyukur.
tidak perlu untuk kita berada dalam kesusahan baru nak rasa bergantung pada Allah.

sebaliknya, kesyukuran & pergantungan pada Allah itu 
sangat perlu pada setiap masa dan tempat, 
walau siapapun kita 
dan siapapun orang sekeliling kita.

bukan tunggu rakan-rakan dan biah solehah baru kita mahu hidupkan islam.

apapun latar belakang kita,
sejarah hidup kita,
kehebatan tarbiah yang kita peroleh,
semua itu bukan titik mula penghidupan cara hidup islam.

titik mula ialah setiap nafas yang kita sedut,
setiap nadi yang berdetik,
setiap ingatan pada Allah yang terlintas.
itulah sebenarnya titik mula menghidupkan syariat islam.

jadi, jangan anggap hidup di Jordan baru boleh mula syariat islam sebenar.
bahkan di Malaysia adalah tempat terbaik,
kerana semuanya ada :)

pesan ayah, jangan biarkan iman condong.
seperti pokok2 pine yang entah tidak tegak tumbuhnya di sini. sudahlah tanah gradientnya curam, pokok yang tumbuh juga condong.
walaupun tanah berpijak tidak sekata tinggi rendahnya, tak perlu kita juga tumbuh menyerong, biarpun matahari itu arahnya.

akhir kalam,
bukalah perspektif baru, 
jangan tunggu sehingga hilang teduhan rendang di muka bumi baru hendak mendongak ke langit mencari teduhan awan. :)


sekian. :) doakan Allah sayang saya & moga hati saya ditetapkan pada jalan menuju redha-Nya. amiin.

Sunday, October 2, 2011

alhamdulillah ;) aturan hidup di jordan

-bismillah-

maaf, tak sempat upload gambar lagi dlm blog (kat fb banyak dah) hehe

hurm. alhamdulillah. apa yang Allah letakkan untuk kita dalam perjalanan hidup ini adalah terbaik untuk kita. macam2 jadi, macam2 hikmah. alhamdulillah.

Allah izin saya pass ujian english, jadi ambil subjek tu utk satu semester saja. next semester takda english dah. markah ujian komputer tinggi drpd english. hehe

Allah izin saya lalui detik getir - hilang passport doee! - ok jangan panik. panjang ceritanya :) ngehh. selagi kita bersangka baik dengan aturan hidup, insyaAllah semuanya baik2 saja. last2 passport tu Allah masukkan dalam beg kawan saya. :) nak tahu cerita sebenar saya pun tak tahu. hihu adalah tu Allah nak pinjamkan saat getir utk 100% fokus pergantungan pada Allah.

Allah izin saya tak sakit masa ambil darah - nak buat id card di jordan kena ambil darah - prosedur di sini tak guna alkohol - cucuk jarum terus je :)
ada kawan sampai lebam2 sebab orang tu 'korek' huhu. dah banyak kali, mulut pucat mengelupas saya menyelamatkan time ambil darah :) ngeh

Allah izin masuk kelas fizik sorang melayu - yang lain semua arab. hehh. teringat zaman dulu2 tengok cerita funtoons, bahasa kartun memang tak faham tapi dapat tangkap jalan cerita. macam tu jugak la sekarang, tengok + renung pensyarah walaupun dia cakap arab, insyaAllah faham. sebab kefahaman itu dari Allah, bukan dari bahasa + pensyarah tu. speciallnya sorang melayu dalam kelas, rasa adventurous =.= ngeh. lagi satu doktor pensyarah tu akan fokus pada kita bila cakap english. alhamdulillah. saya suka eye contact! moga Allah berkati semua ilmu! amiin.

Allah izin ada kelas 5 dalam sehari, and 2 hari 1 kelas je. best2. banyak benda boleh buat. subhanAllah, semua Allah aturkan. ngehh.

Allah izin makan sedap2 - kawan masakkan - beli - ngehh

Allah izin saya beli broadband - walaupun masuk banyak kedai, banyak nak tipu naikkan harga, huh saya dah survey la sebelum beli! haram oh cekik duit foreigner. alhamdulillah Allah tak izin diorang menipu.

Allah izin saya video call parents bila2 senggang.

Allah izin ruh saya hidup. :)

moga Allah izin saya masuk syurga, selamat dari api neraka. sungguh, nikmat dunia tiada apa2 tarafnya dibandingkan dengan syurga. huhu

alhamdulillah. bersyukurlah. insyaAllah Allah banyak kurniaan-Nya. jadi, jom minta selalu dari Allah. :)

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...